spodoba. Z reguły tak skomponowane warzywa jadamy z sosem zrobionym na bazie oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Dziś postanowiłam zastąpić olej gęstym naturalnym jogurtem, gęsty jogurt fajnie okleja warzywa i nie spływa na dno miski. A jeśli chcecie nadać sałatce odrobinę charakteru, dodajcie do jogurtu rozgnieciony ząbek czosnku. Proporcje składników podaję w przybliżeniu, bo każdy może
Kulinarne przygody Gatitykosteczkę cukinię, cebulę i pomidorki koktajlowe. Gdy nasza komosa wystygnie, mieszamy ją z warzywami. Cały sekret takiej sałatki tkwi w odpowiednim doprawieniu jej do smaku. Osobiście bardzo lubię ją z sosem winegret. Ale można po prostu dodać do niej oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Z mojego INSTAGRAMU Ostatnio stałam się
MODA NA BIOniedawno i w której o godz. 20-stej temperatura w cieniu wynosiła 40 stopni C. Na przystawkę do obiadokolacji podano nam danie, które stało się inspiracją do wykonania poniższej sałatki . Ta przystawka otworzyła mi oczy na wykorzystanie kalafiora, bo do tej pory robiłam go tylko na 4 sposoby. Przepis nie oddaje tamtego smaku, ale też nie o to mi chodzi(...)zielona) sól pieprz oliwa z oliwek ocet jabłkowy Kalafior rozdzielić na różyczki. Paprykę i obrany ogórek pokroić w drobną kostkę. Oliwki można dodać w całości lub pokroić na połówki. Dodać tuńczyka odsączonego z zalewy (wzięłam tuńczyka w wodzie). Do sałatki dodać rozdrobnione liście bazylii i natkę pietruszki (ilość zależna od upodobań). Całość polać oliwą i octem jabłkowym (stosunek
Weekendy w domu i ogrodziePost Sałatka z brokułami, kurczakiem i papryką pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojeskładniki ze sobą łączymy za pomocą trzepaczki/ ubijaczki na jednolity sos.PRZYGOTOWANIE sałatki:Na talerzu układamy mix sałat. Na nim pokrojoną w paski czerwoną paprykę. Dodajemy pokrojonego ogórka, pomidorki koktajlowe i posiekaną czerwoną cebulę. Następnie na sałacie układamy plastry fety i pokrojonego w paseczki wędzonego kurczaka. Dodajemy zielone oliwki i polewamy wszystko cytrynowo-koperkowym vinaigrette
kulinarnyJaprzygotowałam ciasto na tortille z tego przepisu , potem przyszli goście Ania z mężem i synem i zaczęliśmy jeść. Składniki sałatki mieszanka sałat 2 pomidory 1 papryka Sos vinegret 3 łyżki musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki ciepłej wody sól, pieprz, cukier, cytryna do smaku(...)mieszał tak jak chciał składniki. Dodatkowym sosem był majonez domowy .. a na niego przepis już niedługo. Smacznego ! ps. autorką obu zdjęć jest Ania :) Sałatka w tortilli – pyszny pomysł
Kuchnia na wzgórzuCześć!Jakiś czas temu pokazywałam Wam pierwszy przepis, który zgłosiłam do konkursu BlogerChef.Dzisiaj pora pokazać drugi, ponieważ jak się okazało... udało mi się właśnie tymi dwoma
Pora coś zjeśćJest to idealna sałatka na każą okazję. Przede wszystkim szybka i zdrowa. Potrzebujemy: ser mozzarella w kuleczkach -250 g. pomidorki koktajlowe -250 g. 1 łyżka oliwy z oliwek świeża bazylia odrobinę soli, pieprz 1 łyżka octu winnego odrobina miodu - Sposób przygotowaniaPomidorki opłukać przekroić na połowę , ułożyć w naczyniu
W kuchennym oknie Ewyboczku wędzonego w plasterkach świeży szpinak suszone pomidory mozzarella krojona 2 łyżki masła klarowanego Sałatka z kaszy kuskus: 130 g kaszy kuskus 80 g mrożonego groszku kawałek czerwonej papryki kawałek zielonego ogórka Do smaku: sól pieprz sok z cytryny oliwa z oliwek Przygotowanie: Polędwiczki z indyka rozbić cienko na kształt prostokąta. Doprawić z dwóch stron solą i pieprzem. Wzdłuż dłuższego(...)podać na sałatce. Sałatka z kaszy kuskus: Kaszę zalać osolonym wrzątkiem 1 cm ponad kaszę. Po około 5 minutach wymieszać i pozostawić do ostudzenia. W tym czasie ugotować do miękkości groszek i ostudzić. Do zimnej kaszy dodać zimny groszek, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i ogórka. Doprawić do smaku, przed podaniem polać lekko oliwą z oliwek. Normal
Ala piecze i gotujeSałatka z soczewicy, brokuła i awokado + kasza gryczana Składniki: - 100g kaszy gryczanej - ¼ wegańskiej kostki bulionowej - 35g zielonej soczewicy(...)minuty), następnie przelać zimną wodą - Pomidorki umyć, usunąć z nich gniazda nasienne, pokroić w kostkę - Oliwki posiekać w cienkie plasterki - Natkę umyć, posiekać - Do soczewicy dodać pozostałe warzywa, doprawić solą, pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny; wymieszać - Kaszę przełożyć na talerz, obok wyłożyć sałatkę z soczewicy. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnastały, staje się jeszcze bardziej wyraziste. Propozycja tylko dla odważnych! ;) Z winną galaretką jeszcze będę eksperymentować, bo to wielkie wyzwanie, trudno przewidzieć smak i kolor, ale po tej sałatce wiem, co mogłabym poprawić lub zmienić. Naprawdę świetna zabawa, zachęcam Was do podobnych eksperymentów kulinarnych(...)cykorii i szynce. na każdym kawałku sera położyć kostkę winną, ewentualnie jeszcze kilka rozłożyć na sałatce. 3. Sałatki już nie mieszamy (galaretki winne są bardzo delikatne), ale doprawiamy całość posypując solą, pieprzem, płatkami chili i skrapiając octem winnym, oliwą z oliwek i ciemnym kremowym octem balsamicznym. Skusicie się
Kuchnia PrezydentowejRewelacyjny kurczak w marynacie musztardowej z dodatkiem miodu. Kruchy, z chrupiącą skórką, o smaku słodko- ostrym. Myślę , że stanie się hitem . Kurczaka podałam z sałatką. Pyycha
Smaki Edytyramach ciekawostki i przerywnika od masy przepisów zdjęcia z sobotniego gotowania z półfinalistą drugiego sezonu Masterchefa. Brałam udział w konkursie na sałatkę ("Ruletka sałatkowa"). Składnikami, które udało mi się wybrać były: ser Lazur Błękitny, sałata, zielone oliwki, pomidorki koktajlowe, rzodkiewki, żółta papryka, oliwka, świeża bazylia i oregano, sezam. Wygrałam i dostałam nawet nagrodę z czego jestem dumna ;) Zdjęcia z imprezy
Karola gotujesałatę, a na nią pokrojonego w plastry kurczaka (można kłaść ciepłego, ale dobrze smakuje też po ostudzeniu) i pokrojone na połówki pomidory. Sałatkę posypać startym parmezanem i kiełkami soczewicy. Całość polać sosem. Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka musztardy dijon 1 ząbek czosnku Oliwę wymieszać z miodem, octem, musztardą i wyciśniętym
Bullionafaszerowane sklepowym majonezem, czy ketchupem. Najlepiej z domowym sosem, na świeżo, lekko i pożywnie. I właśnie moje dzisiejsza propozycja taka jest. Sałatka z tuńczykiem polana słodko-kwaśnym sosem. Częstujcie się! Składniki: puszka tuńczyka mix sałat oliwki żurawina ulubione orzechy ( u mnie nerkowca) ser kozi Sos 1 łyżka musztardy klasycznej 1 łyżka płynnego miodu
Kukuleczki