swojej strony, mogę napisać, że jestem bardzo miło zaskoczona tym olejem. Ma bardzo delikatny smak i aromat. Jest idealny do pieczenia, smażenia oraz do sałatek. Smakuje mi dużo bardziej niż oliwa z oliwek i jestem pewna, że zagości na długo w mojej kuchni :) Dziś użyłam go do przygotowania kolorowej sałatki z kurczakiem Jeżeli chcecie się dowiedzieć więcej o firmie
The Sweet Damselciasta francuskie 1/2 opakowania świeżego szpinaku 10 pieczarek 30 dkg sera białego w stylu bałkańskim tarty żółty ser 1 żółtko tymianek, pieprz, oliwa z oliwek, gałka muszkatołowa, czosnek niedźwiedzi, grzybowy sos sojowy Sałatka: sałata lodowa (kilka liści) 1/2 puszki kukurydzy 1/2 czerwonej papryki ser biały bałkański pieprz, oliwa z oliwek sok z połówki limonki Sos : passata oliwa z oliwek pieprz
vegetaniesię w składniki i przyrządzić banalny dressing. Smak Was zaskoczy, bo nie uwierzycie że tak prosta sałatka może być tak smaczna! Zapraszam! Dla 2-3 osób Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 średnie obrane awokado bez pestki pokrojone w kostkę Kilkanaście czarnych oliwek bez pestki Ser lazur błękitny 80g pokrojony w kostkę Kilkanaście obranych pistacji 1 pomidor malinowy pokrojony
Kuchnia PROzdrowotnaoliwę, ocet, sok z cytryny, suszone oregano. Miksujemy wszystko na gęsty sos, lub zakręcamy słoik i energicznie nim wstrząsamy do zemulsyfikowania składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (mocno!). Sałatkę zalewamy sosem, dokładnie ale delikatnie, żeby nie połamać bobu, mieszamy. Wkładamy do lodówki na przynajmniej 3-4 godziny, żeby smaki zdołały się połączyć. Przed podaniem wyjmujemy – najlepiej smakuje gdy osiągnie(...)papryka 1 ogórek wężowy 3 pomidory pelati /śliwkowe/lima 1 malutka czerwona cebula 1 szalotka 6-7 gałązek szczypioru 3-4 gałązki bazylii ½ dużego pęczka natki pietruszki 10 czarnych oliwek 50g sera feta do posypania GRECKI WINEGRET 3 łyżki octu z czerwonego wina 2 łyżki soku z cytryny 2 średnie ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki oleju
Karo in the Kitchentuńczykiem i oliwkami kalamata. Chyba już kiedyś pisałam, że ze wszystkich oliwek właśnie te lubię najbardziej. Rzadko jem je w daniach na ciepło, najczęściej w sałatkach. Byłam ciekawa połączenia tuńczyka, anchois, pomidorków i tych oliwek. Jak to ja - trochę pozmieniałam, dodałam coś od siebie;) Wyszło fantastycznie! Składniki na 2-3 porcje: 1 puszka tuńczyka w oleju
Kulinarne Inspiracjekoktajlowe- sól- oliwa z oliwekUmytą i ususzoną sałatę skropić sokiem z pomarańczy, dodać posiekany drobno czosnek, połówki pomidorków koktajlowych, fileciki z pomarańczy, sól, oliwę z oliwek, lekko wymieszać.Wyjąć upieczonego łososia. Na talerz nakładamy sałatkę, a na nią kładziemy upieczonego łososia w cieście.Danie jest przepyszne i wykwintne. Chrupiące i delikatne ciasto francuskie posypane migdałami, a wewnątrz – delikatny
mojewypiekiinietylkoBardzo sycąca sałatka z wątróbką drobiową to rarytas dla amatorów tego przysmaku , może stanowić odrębne danie na przykład śniadanie bądź kolację . Jest bardzo smaczna a do tego niezwykle prosta w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania. składniki na 2 porcje 4 liście sałaty 20 dag wątróbki drobiowej 2 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 2 łyżki margaryny do smażenia(...)mniejsze kawałki. W salaterce układamy sałatę , pokrojone jajka, wątróbkę , całość posypujemy podsmażoną cebulką . W miseczce przygotowujemy sos z 3 łyżek sosu sojowego i oliwy z oliwek , doprawiamy cukrem , pieprzem i polewamy sałatkę
Smakowite Danianastępnego dnia opuszczać mieszkania to daje do niej taką ilość czosnku, że boli mnie podniebienie. Do tego jeszcze grzanki z masełkiem... PYCHA! SAŁATKA A'LA GRECKA Składniki: - sałata lodowa (niewielka) - 1 czerwona papryka - 1 czerwona cebula - garść oliwek czarnych - garść oliwek zielonych - 1/2 kostki fety - 250 gram pomidorków koktajlowych - 1 zielony ogórek (niewielki) - przyprawy: oregano, tymianek, bazylia, rozmaryn - oliwa(...)przez praskę ząbkami czosnku i łyżeczką cukru. Odstawiamy na bok. (Ten etap można przejść "na lenia" i po prostu użyć gotowego sosu do sałatek.) Rwiemy sałatę i kroimy warzywa: paprykę w kostkę, cebulę w piórka, oliwki na pół, pomidorki na pół, ogórka w kosteczkę. Do warzywnej mieszanki dodajemy pokrojoną w kostkę fetę. Całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Voila! ;) Smacznego
Życie zamknięte w smakukuskus. Wczoraj pierwszy raz spróbowałam razem je połączyć - wyszła super smaczna sałatka - świetna dla osób dbających o linię :) Spróbujcie, jeśli lubicie suszone pomidory, awokado, ser i kuskus SKŁADNIKI 200 g kuskusu mały słoiczek suszonych pomidorów 180 g fety pęczek szczypiorku 1 dojrzałe awokado kilkanaście czarnych oliwek 5 łyżek łuskanego słonecznika sól pieprz sok z cytryny oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE(...)miski. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy posiekany szczypiorek, obrane i skropione sokiem z cytryny awokado pokrojone w kostkę oraz przekrojone na połowę oliwki. Fetę kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Przyprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą. Na koniec dodajemy uprażony na suchej patelni słonecznik. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjepieprz keczup przepis Umyte liście kapusty pekińskiej osuszamy i siekamy w paseczki, dodajemy pokrojonego w plasterki ogórka, czerwoną cebulę i pokrojonego w kostkę pomidora. Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i całość mieszamy. Parówki obieramy z osłonek i gotujemy . Bagietkę rozcinamy wzdłuż na pół z jednej strony i podgrzewamy w nagrzanym piekarniku. Gorącą parówkę owijamy
Smakowite Daniaałatka nicejska, obok sałatki cezar to moja ulubiona propozycja lunchowo-obiadowa. Oryginalna salade niçoise musi zawierać pomidory, ugotowane na półtwardo jajka, anchois, nicejskie oliwki, sos vinegrette i oczywiście tuńczyka. Najlepsza będzie oczywiście świeżo ugrillowana polędwica, jednak w sytuacjach kryzysowych można użyć również tego z puszki. Inne dodatki to już Wasza inwencja. Ja w sezonie lubię jeszcze dorzucić fasolkę szparagową, ugotowaną(...)lazurowe wybrzeże i pozwoli posmakować tamtejszej kuchni w tak prostym daniu. ;) * SKŁADNIKI na 2 porcje Sałatka: 400 g polędwicy z tuńczyka 100 g zielonej fasolki 2 jajka 1 główka sałaty rzymskiej 1 czerwona cebula 2 łyżki kaparów garść czarnych oliwek 4 filety anchois kilka pomidorów koktajlowych 1 łyżka posiekanej pietruszki kilka listków świeżej bazylii gruboziarnista sól morska świeżo mielony czarny
Food SquareDoskonała do grilla sałatka z mozzarellą, pomidorkami koktajlowymi, kiszonym ogórkiem oraz sałatą lodową, czerwoną cebulą i rzodkiewkami polana pysznym sosem czosnkowym idealnie komponuje się z mięsem lub kiełbasą z rusztu. Dodatkowym jej atutem jest błyskawiczne przygotowanie, co sprawia że można ją często zajadać jako samodzielną przekąskę. składniki na 3 porcje 7 liści sałaty lodowej 150 g mozzarelli w kulkach(...)pomidorki, posiekaną cebulę oraz ogórki kiszone i rzodkiewkę, na końcu dodajemy mozzarellę. Do miski przeciskamy przez praskę ząbek czosnku dodajemy szczyptę soli, pieprz wlewamy oliwę z oliwek a także sok z cytryny. Sałatkę polewamy przygotowanym sosem i dokładnie łączymy wszystkie składniki
Smakowite Daniainnymi warzywami. Składniki na 1-2 porcje: 1 duży pstrąg tęczowy 2 małe ziemniakami 1-2 pomidory 1/2 cukinii sól, pieprz przyprawa do sałatek (koperkowo-ziołowa) ewentualnie sok z cytryny oliwa z oliwek Pstrąga wypatroszyć, pozbawić łusek, umyć i osuszyć. Następnie natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do sałatek. Za pomocą noża naciąć jeden bok ryby. Na sam koniec pstrąga(...)wyłożoną papierem do pieczenia). Następnie naprzemiennie ułożyć pocięte warzywa (plasterki powinny lekko na siebie nachodzić), które posypać solą oraz pieprzem. Całość (rybę jak i warzywa) polać odrobiną oliwy z oliwek. Piec w 240ºC przez około 25-30 minut (pstrąg i warzywa powinny lekko się zarumienić). Po upieczeniu od razu podawać
Ugotowaćosolonej wodzie. Po ugotowaniu dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka i dużo posiekanego koperku. Wszystko mieszamy z 2 łyżkami śmietanki 12 % i 1 łyżką majonezu. 2. Do sałatki warzywnej przygotowujemy garść roszponki, czarne oliwki, kilka pomidorów koktajlowych i ziarna słonecznika. 3. Pierś myjemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Nacinamy nożem w środku, by stworzyć kieszonkę. Wkładamy tam suszone pomidory. Na patelni(...)takiej zalewie smażymy kurczaka. po ok 6-7 minut z każdej strony. 4. Na koniec wystarczy pokroić kurczaka w plastry, ułożyć na środku talerza. Po jednej stronie kurczaka wykładamy sałatkę z ryżu. Po drugiej warzywa, które skrapiamy oliwą z oliwę. SMACZNEGO
Mój Smak na Życiemusiał przyrządzić danie z dostępnych resztek jedzenia. Za jej podstawę uważane są sałata rzymska, parmezan oraz grzanki, ale przez wiele lat była uatrakcyjniana składnikami według upodobań smakoszy. Sałatkę tą łatwo można przekształcić w pełnowartościowe danie obiadowe, urozmaicając ją aromatycznym mięsem. Do świeżej i chrupkiej sałaty oraz startego sera można dodać usmażoną pierś kurczaka. Zwieńczeniem będzie Sos sałatkowy Cezar Knorr, czyli(...)Dołóż oliwki i pomidory śliwkowe. Wykonaj sos. Do szklanki wsyp sos sałatkowy Cezar, dodaj 2 łyżki majonezu, łyżkę tartego parmezanu. Ja dodałam jeszcze łyżkę oliwy z oliwek. Wymieszaj bardzo dobrze. Wkomponuj w sałatkę. Podawaj z grzankami. Sałatka jest syta, aromatyczna i wystarczy z pewnością za obiad...z dwóch dań! Przepiękny i duży półmisek na sałatkę w towarzystwie Cezara
Z Kuchni Do Kuchni