przekładam do miseczki, dodaję odsączona kukurydze i pokrojone w cienkie plasterki rzodkiewki. Doprawiam do smaku solą , pieprzem i dwoma szczyptami ziół dalmatyńskich. Przed podaniem do sałatki dodaję ok. 2-3 łyżek oliwy z oliwek i dokładnie mieszam. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródsiebie składniki i orzeźwiające smaki. Zachęcam Was do eksperymentowania! Cytrusowa sałatka z rukolą, camembertem i orzechami Składniki: 2 garście rukoli drobnolistnej 1/2 gruszki 1/2 pomarańczy 1 klementynka 1 garść łuskanych, posiekanych orzechów włoskich 1/3 sera camembert płatki chili (jeśli lubicie ostrzejsze smaki) dobrej jakości oliwa z oliwek Przygotowanie: Rukolę układamy na talerzu. Gruszkę kroimy na podłużne(...)plastry, ser na mniejsze kawałki i układamy na rukoli. Z cytrusów wycinamy "filety" i układamy z pozostałymi składnikami. Z reszty owoców wyciskamy sok do sałatki. Posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i skrapiamy oliwą z oliwek. Oprószamy płatkami chili
Moja smaczna kuchnianią bowiem soczyste, słodkie pomidory, zielone ogórki ze skórką, czerwona cebula, papryka, ulubione oliwki i prawdziwy ser feta. Dressing to jedynie oliwa z oliwki dobre jakości, oregano i świeżo zmielony pieprz. Tak przygotowaną sałatką grecką oczarujecie zapewne niejedno podniebienie. Składniki (na 2 porcje): 2-3 soczyste pomidory 1 ogórek zielony 1/2 czerwonej cebuli kilka pomidorków koktajlowych 100 gram czarnych oliwek
Mango Papajamalin 15 dag orzechów: laskowych i włoskich oliwa z oliwek balsamico di modena Sałatę lodową porwać, dodać umyte maliny i pokrojone orzechy. Oliwę z oliwek wymieszać z balsamico di modena, polać sałatkę. Poczekać 15 minut aż smaki się "przegryzą". Smacznego
Humanistka w kuchniBardzo popularna w Polsce sałatka grecka. Grecka głównie za sprawą oliwek i fety, a także sosu na bazie oliwy. Bardzo kolorowa, a zimą to prawdziwa bomba witaminowa. Myślę, że każdy kiedyś ją degustował i nie trzeba namawiać do jej wykonania, bo smak jest znany i lubiany. Składniki: • 1 mała
To co kochamcertyfikaty ekologiczne, koszerności i Departamentu Rolnictwa USA. Jej kwasowość jest niższa niż 0,3%, zaś skład chemiczny klasyfikuje ją w czołówce światowych oliw z oliwek. I co najważniejsze? Ta oliwa w połączeniu z pastami, sałatkami i innymi potrawami jest po prostu pyszna. Zapraszam Was na fanpag producenta „Oliwa z oliwek EVGE” po więcej informacji i inspiracji kulinarnych Zdrowa
Słodkie okruszkicertyfikaty ekologiczne, koszerności i Departamentu Rolnictwa USA. Jej kwasowość jest niższa niż 0,3%, zaś skład chemiczny klasyfikuje ją w czołówce światowych oliw z oliwek. I co najważniejsze? Ta oliwa w połączeniu z pastami, sałatkami i innymi potrawami jest po prostu pyszna. Zapraszam Was na fanpag producenta "Oliwa z oliwek EVEGE" po więcej informacji i inspiracji kulinarnych Składniki
Słodkie okruszkigruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami
Moja smaczna kuchniagotowanie. Mimo że są mało czasochłonne, to smakują świetnie. Do tego farsz można zmieniać w zależności od upodobań. Można do nich dodać boczniaki, pieczarki czy czarne oliwki. Jeśli bataty podamy np. z sałatką, to taką porcją najedzą się cztery osoby, ponieważ słodkie ziemniaki są dość sycące. Bataty faszerowane: 2 duże bataty (słodkie ziemniaki) 200 g sera typu kanapkowo-sałatkowego
Poezja smakuPodane składniki - jedna duża miska sałatki. 2 łyżeczki musztardy francuskiej 3 łyżeczki jasnego octu winnego 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku ½ małej cebuli sól, pieprz Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki wlewamy/ wkładamy do szklanki lub słoiczka i energicznie mieszamy. Sos można przechowywać w lodówce około 1 miesiąca, więc warto
Humanistka w kuchnismaki lata. Czasem goście pojawiają się znienacka. Czasem nie mam ochoty na pracochłonne przekąski. Czasem mniej- znaczy więcej. Wtedy robię taką właśnie sałatkę... Sałatka z pomidorów i cebuli 3 duże pomidory 1 cebula oliwa z oliwek sól, pieprz Pomidory kroję w kostkę. Drobno siekam cebulę. Dodaję odrobinę oliwy z oliwek. Mieszam wszystko w jednej misce. Doprawiam do smaku solą
Zapiski Młodej Żonypapryką pieczony z piekarniku. Kroimy w kwadraty i nadziewamy na wykałaczki.7. Turecka sałatka z ciecierzycyŻadna impreza nie obejdzie się bez chociaż jednej sałatki. Proponuję Wam sałatkę z ciecierzycy, z pomidorami, cebulą, oliwkami i serem feta. 8. Chleb andaluzyjskiAle to jest pyszne! Kromki chleba z pastą przygotowaną z ciecierzycy i chorizo.9. Roladki z papryki i koziego seraMalutkie roladki
Chilli Czosnek i OliwaSałatki ciąg dalszy.Składniki (na dwie porcje): garść rukoli 7 suszonych pomidorów pół kuli mozzarelli pół słoiczka czarnych oliwek 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów łyżka octu winnego łyżka miodu sól pieprz świeże oregano Ocet winny, miód i olej z suszonych pomidorów dokładnie mieszamy, Doprawiamy solą i pieprzem. Rukolę myjemy i wkładamy
Mango PapajaSalatka z mlodych ziemniakow, jajek I oliwek, mysle ze przypadnie do samku kazdemu.Skladniki:ok 1 kg mlodych ziemniakow- baby patato1 czerwona cebula3 jajka ugotowane na twardook 10-12 oliwek z paprika lub seremnatka pietruszkiszczypiorsol, pieprz, paprykaWykonanie:Gotujemy molde ziemniaki. Kroimy cebule w cwierc talarki. Kroimy jajka. Oliwki na pol.Siekamy pietruszke I szczypior. Wszysko doprawiamy sola, pieprzem I paprika
Smaki Edyty