Cześć!Jakiś czas temu pokazywałam Wam pierwszy przepis, który zgłosiłam do konkursu BlogerChef.Dzisiaj pora pokazać drugi, ponieważ jak się okazało... udało mi się właśnie tymi dwoma
Pora coś zjeśćmoże pstrąg w sałatce ? Pycha :D Składniki 2 filety z pstrąga wędzonego 6 pomidorków koktajlowych 1 szalotka sałata mix oliwki 10 łyżek oliwy z oliwek 2 jajka 1 ogórek 1 zielona papryka kapary 2 łyżki ziół prowansalskich 5 łyżek octu balsamicznego sól , pieprz Przygotowanie Filet z pstrąga pokroiłem w paski , jajka ugotowałem na twardo , obrałem i pokroiłem w ćwiartki(...)talerzu . Na niej ułożyłem pokrojonego w plasterki ogórka , paprykę w paski i cebulkę w piórka. Dodałem kapary , połówki oliwek i ćwiartki pomidorków. Na wierzch rozłożyłem jajka i kawałki filetu z pstrąga. Ocet balsamiczny wymieszałem z oliwą , dodałem zioła prowansalskie , posoliłem. Odstawiłem na godzinę , po tym czasie polałem sosem przygotowana sałatkę , posypałem świeżo zmielonym pieprzem
R'n'G Kitchenpiersi z kurczaka przyprawa Gyros 1/3 opakowania makaronu farfalle (kokardki) 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej 3 średnie świeże ogórki 1 czerwona cebula 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki ketchupu olej Moją uwagę zawsze przyciągają wszystkie sałatki, które mają słowo "gyros" w nazwie. I tak było tym razem. Naprawdę rzadko zawodzę się na tej teorii :) Sałatka gyros(...)łyżkami oleju. Wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie kurczaka usmażyć na rozgrzanej patelni z olejem. Paprykę oczyścić z nasion i razem z ogórkiem oraz cebulą pokroić w kostkę. Przygotować sos, łącząc majonez, jogurt i ketchup. W dużej misce wymieszać kurczaka, makaron, pokrojone warzywa i przygotowany sos. Podawać schłodzoną po minimum 1 godzinie. Inspiracja: przepisy.pl
Świat Domowej Kuchnigotowania i blogowania, tanie przepisy potrzebują nieco ożywienia. Prezentuje przepis na bardzo prostą w wykonaniu i uniwersalnie smaczną sałatkę. Składniki: -0,5 kg makaronu -1 duża papryka czerwona -1 duża papryka żółta -0,4 kg żółtego sera -3 duże kiszone ogórki -jedna średnia czerwona cebula - 3-4 łyżki majonezu -puszka kukurydzy -sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem
Tanie przepisy studenckieogórków 1 kg czerwonej papryki 5 cebuli 1,5 szklanka octu 2,5 szklanki cukru ziele angielskie (kilka ziaren) liść laurowy (kilka sztuk) sól, pieprz Przygotowanie: Ogórki dokładnie myjemy i kroimy na plasterki o średniej grubości, solimy je 2 łyżkami soli i odstawiamy do lodówki na 4-5 godzin. Po tym czasie zagotowujemy ocet z cukrem, mieszamy do powstania(...)octem z cukrem, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, 1 łyżeczkę pieprzu i zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Gorącą sałatkę wkładamy do wyparzonych słoików, warzywa ugniatamy i dolewamy zalewe do pełna. Mocno zakręcamy słoiki stawiamy do góry dnem i zostawiamy tak do wystudzenia. Sałatkę przechowujemy w chłodnym miejscu
Symfonia smakowasprawdzają się doskonale w różnych daniach i potrawach. Dziś proponuję coś prostego, czyli sałatkę. Sałatka w klimacie zimowym, a nawet świątecznym. Chyba, że tylko mi buraki i ich smak, kojarzą się ze Świętami... Składniki: 200 g kaszy pęczak 3 buraczki czerwone ( średniej wielkości ) 5-6 ogórków kiszonych 1 cebula pęczek koperku 150 g jogurtu naturalnego 1-2 łyżki majonezu sól(...)opakowaniu. Ugotowaną kaszę przelać zimną wodą, pozostawić aż ocieknie z wody i wystygnie. Ogórki kiszone, cebulę oraz pieczone buraczki pokroić w kostkę. Koperek drobno posiekać. Kaszę wymieszać z koperkiem i warzywami. Połączyć jogurt z majonezem, w proporcji wedle upodobań. Sos jogurtowo-majonezowy dodać do sałatki - wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego
kolorowotorcikowo1 słoik konserwowej fasolki szparagowej 3 ogórki kiszone 1 cebulka pęczek szczypiorku 2 łyżki majonezu sól, pieprz Fasolkę pokroić w większe kawałki, ogórek i cebulę w
Jadło i czytadłoSkładniki:10 plastrów mortadeliopakowanie sera feta1 zielony ogórek2 pomidorypapryka czerwonacebula czerwona2 łyżki oleju słonecznikowy3 łyżki octu balsamicznegosól, pieprzMortadelę i paprykę pokroić w paski. Ser feta, cebulkę
wyzwania kuchennezrobienia czegoś bez mięsa. :-) Sałatka: sycąca za sprawą makaronu i zarazem lekka i świeża, bo sporo w niej warzyw. Ma bardzo serowy smak, polecam zostać przy tortellini z tym właśnie nadzieniem, bo w tym tkwi cały jej urok. Wersja mięsna też jest pyszna... ale o tym wkrótce! ;-) 250g makaronu tortellini (suchego) z serem 1 ogórek 1 czerwona papryka 1 mała(...)gałązki zielonej pietruszki 3 łyżki majonezu 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy. 2. Ogórka, paprykę, ser i cebulę kroimy w kostkę. Pietruszkę siekamy. 3. Makaron, warzywa, ser, pietruszkę, majonez i sos sałatkowy przekładamy do miski. Mieszamy. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona
Szefowa kuchniSałatka ta gościła na stole podczas Sylwestra i tak mi posmakowała, ze musiałam ją zrobić jeszcze raz :) Pomysł na taką wersję sałatki gyros podrzuciła mi kochana Karolcia :) Dziękuję :* Składniki: 2 piersi kurczaka 1 główka sałaty lodowej 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 papryka czerwona świeża 6 korniszonów 1 łyżka przyprawy do gyrosa 2 łyżki gotowych(...)drobną kostkę, a sałatę w cienkie paseczki. Kolejność nakładania składników jest dowolna. Ja zaczęłam od warstwy sałaty, kurczaka, papryki, ogórka, kukurydzy i na to nałożyłam ok. 2 łyżki majonezu i ketchupu. Postępujemy tak aż do wyczerpania składników. Wierzch sałatki posypujemy grzankami. insertCookd("28cb8c228cbe12c6725f064724702fbb
Emcia Pichciobowiązki związane z moim ukochanym blogiem. Ale jak każdemu z nas- i mnie należą się wakacje i zasłużony odpoczynek po tych wszystkich przebojach w kuchni. Ale wracam! Z kolejnymi sałatkami, które pokochałam na dobre i pomysłami na przepisy, zapewne w wersji fit. Niczego nie zabraknie. Więc do dzieła! Składniki (na dwie porcje): 50 gram sałaty batawskiej (lub rukoli, sałaty masłowej(...)talerzach układamy sałatę a na niej: pokrojone w ćwiartki pomidory i rzodkiewki, paprykę i bryndzę pokrojone w kostkę oraz ogórka- wydrążamy nasiona i kroimy w paski. Gotujemy fasolkę szparagową przez około 10 minut, kroimy na mniejsze części i dodajemy do sałatki. Na sam koniec kładziemy na sałatce ugotowane na miękko jajo. Doprawiamy jedynie solą. Fantastycznie komponują się te wszystkie warzywa
Mango Papajaskomponowana, niezastąpiona! Składniki na sałatkę jarzynową 5 średnich ziemniaków ugotowanych w mundurkach (ze skórką) 4 średnie ugotowane marchewki 2 średnie ugotowane pietruszki 1 nieduży ugotowany seler 1 puszka dobrej, słodkiej kukurydzy 1 puszka groszku konserwowego (lub szklanka ugotowanego, mrożonego groszku, który jest o wiele lepszy i ładniej się prezentuje) 1 por (biała część) 2 średnie ogórki konserwowe 6 jajek ugotowanych(...)kroimy w podobnej wielkości kostkę i przekładamy do sporej miski. Dodajemy groszek, kukurydzę oraz pokrojone w drobna kosteczkę ogórki i por. Jajka obieramy i również kroimy w kostkę. Następnie dodajemy musztardę, trochę majonezu, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy, gdyby sałatka była za sucha dodajemy więcej majonezu. Przechowujemy w lodówce
Rozpustne gotowaniepiątkowe przedpołudnie zapraszam na pyszną sałatkę z kurczakiem i warzywami. Sałatka jest szybka i łatwa do przygotowania. Może być doskonałą przekąską podczas imprezy karnawałowej. SKŁADNIKI: 2 wędzone ćwiartki z kurczaka, 2 pory, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 1/2 puszki fasoli czerwonej, 5 ogórków konserwowych, 5 jajek, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Białe części pora kroję w plasterki, wrzucam(...)chwilę studzę. 2. Z ćwiartek kurczaka usuwam kości. Mięso kroję na mniejsze kawałki. Ogórki kroję w kostkę. Kukurydzę i fasolkę odsączam z zalewy. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 3. Wszystkie przygotowane składniki przekładam do miski. Dodaję majonez oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Gotową sałatkę wykładam na talerz. Podaję z pieczywem
Tradycyjna kuchnia KasiOdstawiamy do przestygnięcia. Paprykę myjemy, kroimy w kostkę oraz obraną cebulę i ogórki. Do miski wsypujemy kaszę dodajemy pokrojoną paprykę,cebulę, ogórki, odcedzoną i przepłukaną kukurydzę, posiekaną drobniutko natkę pietruszki, przyprawiamy solą, pieprzem oraz majonezem, dokładnie mieszamy, Sałatkę dekorujemy kilkoma ziarnkami kukurydzy i natką pietruszki. Smacznego
kgwjanczewo