Kolejny szybki i bardzo prosty do wykonania przepis na obiad/przekąskę - pieczona dynia, pieczona marchewka i cebula, zalane dresingiem miodowo-musztardowym. Warzywa kroimy w kostkę w kostkę, zalewamy sosem i wstawiamy do piekarnika. Voila! Pieczone warzywa są świetną alternatywą dla ziemniaków, mogą służyć jako sałatka do obiadu, jako przekąska na podwieczorek. Są smaczne i zdrowe, a dzieci za nimi przepadają(...)roli głównej zapraszam do dziewczyn : Ani , Alicji , Karoliny . Jeśli chcesz do nas dołączyć napisz proszę w komentarzu lub oznacz zdjęcie na instagramie #akcjadyniowa. połowa dyni 4 duże marchewki 2 cebule sezam (do posypania) pestki dyni (do posypania) Sos miodowo-musztardowy: 5 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki musztardy (ja użyłam musztardy dijon) 2 łyżki miodu pieprz czarny sól (adsbygoogle
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniewielowarstwowa, polecam tym , którzy lubią tradycyjną sałatkę warzywną, ale chcą urozmaicić ją smakowo i wizualnie.Może zdjęcie mi nie wyszło najlepsze ale widać o co chodzi ;) Składniki: 1 duży słoik pieczarek marynowanych odsączonych z zalewy trochę koperku pęczek cebulki dymki posiekanej drobno 3 sztuki ugotowanej i pokrojonej w kostkę marchewki 3 sztuki ugotowanych ziemniaków pokrojonych(...)góry posypać koperkiem i dymką. Przykrywamy warstwą marchewki, solimy, pieprzymy smarujemy cienką warstwą majonezu i dociskamy.Teraz układamy ziemniaki,potem mięso z kurczaka dociskamy i smarujemy majonezem. Kolejna warstwa to korniszony, trochę majonezu i jajka, sól, pieprz znów smarujemy cienką warstwą majonezu, na końcu ser żółty. Naczynie z sałatką wstawić do lodówki, aby się połączyły smaki i warstwy
W kuchennej krainieinnymi warzywami i przyprawami. Na zimę najlepiej przechowuje się w słoikach, między innymi pod postacią sałatek. Dzieciom kojarzy się z ufo, więc idąc z dziećmi po zakupy, na pewno nie przegapicie patisonów ;) Składniki: 1 kg małych patisonów 2 średnie marchewki 2 średnie cebule opcjonalnie: 2 ostre papryczki gorczyca ziele angielskie olej zalewa: 2 szklanki wody 1 łyżeczka soli 1/3 szklanki(...)pasteryzuję takich przetworów. Zalewam wrzącą zalewą, zakręcam i ustawiam do góry dnem. Rzadko zdarza się, żeby któryś słoik nie zamknął się. Dla pewności jednak możecie pasteryzować je krótko. Te sałatkę robi się naprawdę szybko i prosto, dlatego dodaję ją do wspólnej akcji "Błyskawiczne piątki" . Wszystkich ciekawych innych szybkich przepisów zapraszam do dołączenia do grupy - otwartej dla wszystkich
Codzienna kuchnia niecodziennaSałatkę przygotowałam na szybko na obiad wykorzystując mix sałat, jest bardzo smaczna i lekka. Idealnie pasuje jako dodatek do obiadu lub jako samodzielnie np. na kolację. Składniki: 1 opakowanie mix sałat z marchewką 3 ogórki kiszone Pół papryki czerwonej Pół papryki żółtej 3 łyżki oleju lnianego 1 łyżeczka czubrycy zielonej Sól, pieprz Sposób przygotowania: Sałatę wyjmujemy z opakowania, przekładamy(...)kiszone ścieramy na tarce o grubych oczkach, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w cienkie paski. Dodajemy czubrycę, olej i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie schładzamy, sałatkę wstawiamy na pół godziny do lodówki
Bajeczna Kuchniapolecam Wam sałatkę na zimę.Przepis odkryłam w jednej z książek s Anastazji,przypomina trochę sałatkę,którą robiła często mama,ale tutaj wzbogacona jest o czosnek co tylko polepsza jej smak. Składniki: 4 kg zielonych ogórków 1/2 kg czerwonej papryki 1/2 kg marchewki 1/2 kg cebuli 2 małe główki czosnku Zalewa: 1 szklanka octu 10% 1 szklanka(...)dużych oczkach,oczyszczoną paprykę pokroić w krótsze paseczki.Czosnek obrać i również pokroić w plasterki.Wszystkie składniki wymieszać,zalać gorącą zalewą i odstawić na co najmniej 2 godz.Po paru godzinach sałatkę przełożyć do umytych słoików,uzupełnić zalewą,zakręcić i pasteryzować ok 15 min. Z takiej ilości składników wychodzi mi ok 10-11 słoiczków
Niespełnione zdolności kulinarnewracam do tych starych, sprawdzonych smaków i przyznam szczerze, warto mieć taką smaczną sałatkę schowaną w spiżarni na czarną godzinę :) Ps. Podaną porcję można pomniejszyć o połowę, jeśli ktoś nie dysponuje wielkim garnkiem lub ugotować ją w dwóch mniejszych i potem zmieszać. Składniki: 1 kg marchewki 1 kg pomidorów 1 kg papryki (najlepiej kolorowej) 1 kg ogórków 1 kg białej(...)minuty. Po wyjęciu pomidora z wody, skórka odchodzi niemalże sama). Gdy wszystkie jarzyny są już przygotowane, przystępujemy do gotowania. Do wielkiego garnka (około 10 litrów), wlewamy olej i wsypujemy marchewkę. Gotujemy na wolnym około 3 minut mieszając, po czym wsypujemy cukier i gotujemy jeszcze około 3 minuty (pamiętając o mieszaniu), a następnie dodajemy pozostałe jarzyny i całość razem zagotowujemy
Smakowy Rajjest ktoś kto nie lubi sałatki jarzynowej? Oj chyba nikt, klasyka nad klasyką. U większości obowiązkowo na stole podczas Świąt, u nas również na co dzień na kolację, śniadanie. Składniki: 6 ziemniaków 4 marchewki 3 jajka 1 cebula 4 ogórki kiszone 1 jabłko obrane 1 puszka groszku konserwowego sól, świeżo zmielony czarny pieprz 200 ml gęstej śmietany 2 łyżki(...)musztardy sarepskiej Przygotowanie: Ziemniaki, marchewkę myjemy bardzo dokładnie. Gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości, studzimy, obieramy ze skórek. Kroimy w kosteczkę. Ja posiadam takie fajne urządzenie - sitko do krojenia warzyw, można zakupić w sklepach stacjonarnych lub pod tym linkiem na przykład Sitko . Jajka gotujemy na twardo, kroimy w kosteczkę. Cebulę, ogórki i jabłko również kroimy w kosteczkę
Życie zaczyna się w kuchniSzybka surówka obiadowa. Składniki 1 średniej wielkości kapusta pekińska 2 marchewki 4 ogórki kiszone 1/2 małej cebuli pęczek koperku lub 3 łyżki
Kuchenne aromatySzybka , smaczna surówka do obiadu. Por mały zielone części 1 duża marchewka Posiekany koperek 2 łyżki šmietany 1 łyżeczka musztardy mogą być dwie
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiZnakomity dodatek do mięs czy jako przystawka. Kolorowe marchewki można teraz kupić już wszędzie a potem zrobić według tego pomysłu i cieszyć się chrupkością i smakiem
Moje Małe CzarowanieSkładniki: 470 g mieszanki warzywnej ze słoika (groch, marchewka, kukurydza) 100 g ryżu jaśminowego 3 ogórki kiszone 1/2 pęczka grubego szczypiorku 2 łyżki majonezu 2 łyżki
Qchnia po prostuSzybka, smaczna i zdrowa - taka powinna być idealna sałatka. Pasiasta sałatka z cukinii spełnia wszystkie te wymogi, a zarazem jest odpowiednia na każdą porę roku :) Składniki 1 mała cukinia 1 mała marchewka (opcjonalnie) 1 papryka (żółta lub czerwona) 1 opakowanie sera koziego lub owczego lub sera mozzarella lub sera feta pół pęczka rzodkiewek pół pęczka świeżej mięty kilka liści sałaty
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrzepis na błyskawiczną surówkę do obiadu – z kapusty pekińskiej, jabłka i marchewki. Kapustę drobno pokroić. Jabłka i marchewki obrać i utrzeć na tarce o dużych
BullioWiosenna sałatka z rzodkiewką, pomidorami i prażonym słonecznikiem. Uwielbiam takie lekkie sałatki. Do sałatki podaję jogurt naturalny by nie dodawać zbędnych kalori w sosie. Polecam i smacznego. SKŁADNIKI: 2 garście mix sałat np. Z marchewki 5 rzodkiewek 1 papryczka mini słodka 1 pomidor 2 łyżki ziaren slonecznika 2 łyżki jogurtu naturalnego Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Ziarna
Gotowanie Patkirynku. Do tej pory pojawiło się spaghetti z marchewki i z buraka. To bardzo fajny pomysł na danie warzywne; marchewkę i buraki w postaci długich makaronów możemy jeść na różne sposoby: na surowo, blanszowane, smażone... Dziś zapraszam Was na pyszną sałatkę do przygotowania, której wykorzystałam buraki. Sałatka pysznie smakuje zarówno na zimno jaki i na ciepło. Serdecznie polecam 😋. Sałatka
Kulinarne przygody Gatity