Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną sałatkę z pieczonych warzyw korzeniowych. Składniki na pełny talerz / 4-6 porcji (danie samodzielne lub dodatek): 2 marchewki 1 pietruszka 1 pasternak 1 skorzonera 3 małe buraki 1-2 łyżki oleju rzepakowego suszony tymianek sól morska 2 ząbki czosnku 1 szklanka białej kaszy gryczanej po 2 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki Piekarnik
Pełny talerzjajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Sałatka jajeczna z kukurydzą i oliwkami Sałatka jajeczna z serem i kiełbasą krakowską Sałatka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i jajkiem sadzonym Spaghetti z cukiną, jajkiem i oliwkami Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem
Moja smaczna kuchniaDzisiaj sałatka, która idealnie komponuje się z mięsami. Prosta i pyszna sałatka z kapusty pekińskiej, a'la colesław. Składniki: 1 niewielka kapusta pekińska 1 duże jabłko 1 duża marchewka 1 średnia cebula czerwona 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego 2 czubate łyżki majonezu duża garść posiekanej świeżej natki pietruszki 2 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka cukru pudru sól
Smak mojego domuChciałam Was zachęcić do zrobienia sałatki śledziowej, z dodatkiem słodkiej gruszki i orzechów. SKŁADNIKI: 4 matjasy 1 gruszka 1 czerwona cebula 1 marchewka z rosołu 1 pietruszka z rosołu i kawalek selera 2-3 łyżki grzybów marynowanych 2 łyżki przesiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka musztardy dijon 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku WYKONANIE: śledzie namoczyć
Kuchnia Beatybrakuje i makro i mikroelementów. Porcja warzyw codziennie wzmocni nasz układ immunologiczny i będziemy zdrowsi, dużo zdrowsi. Polecam taką prostą sałatkę którą można zajadać cały dzień a nie tylko do obiadu. Surówka z białej kapusty, selera i marchewki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieobiadu, wyciskamy soki, dodajemy do zup i sosów, chrupiemy na surowo, a nawet wypiekamy z nią ciasta! Bez niej nasza narodowa sałatka warzywna jest absolutnie niekompletna. Jak podaje internet kolebką tego warzywa jest Południowo- Zachodnia Azja, a pierwsze marchewki były w kolorze głębokiego fioletu i miały gorzki smak. Z czasem pojawiały się odmiany o słodszym i łagodniejszym smaku. Do XIIw
Kuchnia w Słońcu Skąpanazisiaj podam Wam przepis na pyszną sałatkę warzywną. Jest łatwa do zrobienia i co najważniejsze jest zdrowa, zawiera dużo witamin. Składniki : 50 dkg marchewki 20 dkg pietruszki ( korzeń ) 20 dkg pora 20 dkg selera 20 dkg fasolki szparagowej 20 dkg kalafiora około 2 szklanek przecieru pomidorowego około 1/2 szklanki oleju ( do smażenia ) Sposób wykonania : M archewkę, pietruszkę
Przepisy i porady kulinarnedelikatne, dlatego warto podawać je z jakimś ostrzejszym, bardziej wyrazistym akcentem, np. z wcześniej wspomnianą sałatką colesław, ogórkami kiszonymi, z sałatką szwedzką. Składniki: 500 g mięsa wieprzowego mielonego 1 większa cebula 2 łyżki startej na drobnych oczkach marchewki 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek pęczek świeżego kopru 200 g śmietany 18% pół szklanki bulionu warzywnego
Zasmakuj Kuchniposzukiwanie postanowiłam je zgromadzić wszystkie w tym wpisie. Zapraszam ! Czas na dynie Na słono: Dynia zapiekana z grzybami Pieczona dynia Sałatka z pieczonej dyni i fety Prażone pestki dyni Przyprawa do ciasta dyniowego Zupy: Zupa dyniowa z marchewką Zupa-krem z pieczonej dyni Zupa krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami Ciasto
Kulinarne przygody GatityPyszna surówka, idealna do letnich obiadów. Ostatnio taką sałatkę zrobił mój teść do obiadu, więc postanowiłam odtworzyć jego przepis ;) Składniki: 1/2 główki młodej kapusty, 2 marchewki, 1 jabłko, 2 łyżki śmietany 12 %, 1 łyżeczka chrzanu, sól, pieprz. Przygotowanie: Kapustę myjemy i szatkujemy. Posypujemy solą i odstawiamy, aż trochę zmięknie. Następnie dodajemy starte na tarce jabłko i marchewkę. Dodajemy śmietanę
Aga w kuchnipiernikową nutą PIERNIKI: Otrębowy piernik z domowymi powidłami Otrębowy piernik Pierniczki otrębowe Pierniczki pełnoziarniste Piernik z odrobiną marchewki INNE: Makowiec <3 Keks 1 <3 Keks 2 Makiełki (kluski z makiem) <3 NA SŁONO RYBY Sałatka śledziowa Ryba pieczona z papryką Śledzie po kaszubsku Kulki makrelowe Śledź w sosie musztardowym INNE: Sos pieczarkowy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSałatka wielowarzywna do obiadu. Składniki : 1/2 kg kalafiora 1/2 kg cebuli 1/2 kg pomidorów zielonych 1/2 kg marchewki 1/2 kg papryki czerwonej 1/2 kg ogórków kiszonych pieprz ziele angielskie suszony koper czosnek Na zalewę : 1 litr wody 1 łyżka soli ( naljepiej nie jodowanej ) 2 łyżki cukru 1 łyżeczka kwasku cytrynowego Sposób wykonania : Kalafiory podzielić na małe różyczki,obraną cebulę
Przepisy i porady kulinarneuwagi. To tak trochę jak "na złość mamie, odmrożę sobie uszy" ;) Kostka jest wyrazista, ale smak ten sam. Choć na tę sałatkę mam ochotę ze 3 razy w roku, bardzo ją lubię. SKŁADNIKI: 2 większe ziemniaki 1 duża marchewka 1 średnia pietruszka 1/2 małego selera 1 kopiasta łyżka drobno pokrojonego pora 2 jajka 2 średnie kiszone ogórki 10 plasterków szynki
Kuchnia w opałachUwielbiam warzywne dodatki do obiadu. Wprowadzają ten wspaniały, świeży i zdrowy akcent do każdej potrawy. Dziś zapraszam Was na bardzo prosty przepis na surówkę z białej
Słodkie okruszkibiałej kapusty 1 szklanka oliwy 1/2 szklanki octu 150g cukru 1 garść soli Opcjonalnie: 2-3 marchewki Kapustę poszatkować a marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Warzywa dokładnie połączyć z solą, cukrem, octem i oliwą. Wymieszaną sałatkę przełożyć do słoików, zamknąć i odstawić (w chłodnie miejsce) na 12 godzin
Di gotujerobiła moja babcia. Jest ona świetna zarówno do obiadu jak i do kanapek i domowych hamburgerów. Sałatka ta jest łatwa w przygotowaniu, choć zrobienie jej zajmuje trochę czasu, ale warto poświęcić ten czas na przygotowanie czegoś pysznego. Składniki: 5 kg ogórków ½ kg marchewki ½ kg cebuli ½ kg czerwonej papryki 1 główka czosnku ½ szklanki cukru 1 szklanka octu 10% 1 szklanka oleju(...)pióra. Dodać do marchewki. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w cienkie paseczki i dodać do ogórków. Wszystko wymieszać i zostawić na 3 godziny żeby warzywa puściły sok. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Z warzyw odcisnąć sok, dodać czosnek, cukier, ocet i olej. Wszystko wymieszać i zostawić na 12 godzin. Po 12 godzinach sałatkę jeszcze raz zamieszać i przełożyć
Mama GotujeWydaje mi się, że sałatka jarzynowa to jedna z najbardziej polskich, tradycyjnych potraw. Królowa wszelkich imprez rodzinnych. Idealna na jesienne czy zimowe stoły. No i ma milion wersji - co kucharka/ kucharz to inny przepis i smak:-) Składniki: 3 ziemniaki sałatkowe - średniej wielkości 3 duże marchewki 1/2 korzenia selera 1 duża pietruszka 4 jajka ugotowane na twardo 3 jabłka - ewentualnie obrane(...)wodę, wystudzić. W trakcie stygnięcia jeszcze zmiękną. Ja sprawdzam miękkość widelcem - jeśli wbiję w marchewkę to trzeba odcedzać. Wystudzić całkowicie i obrać. Wszystkie składniki pokroić na drobną kostkę - im mniejsza kostka tym smaki lepiej się przegryzą. Wymieszać. Fajnie jest dodać cebulę ale tylko jeśli sałatka będzie zjedzona w miarę szybko. Jeśli ma postać to cebula dodać swoistego zapaszku więc
Ze smakiem bez glutenuniewielkie ziemniaki czosnek niedźwiedzi suszony estragon świeżo zmielona sól himalajska oliwa z oliwek Frytki z marchewki: 2 niewielkie marchewki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka syropu klonowego mielony imbir estragon - bo był pod ręką, ale możesz użyć innych ulubionych ziół Sałatka: rukola ogórek olej konopny zioła Sposób przygotowania: Zwykle zaczynam od przygotowania warzyw do pieczenia. Ziemniaki lubię piec razem(...)małej miseczce mieszam wszystkie przyprawy oprócz soli i maczam każdy kawałek ziemniaka w ziołowej mieszance i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na której zostawiam miejsce na moje marchewki. Jak już wszystkie ziemniaki mam ułożone na blaszce oprószam solą. Marchewki myję, obieram ze skórki i kroję w grubsze słupki. W małej miseczce mieszam oliwę z syropem klonowym
Blondynka GotujeSkładniki na bulion: - 1,5l wody - 3 marchewki - seler - por - cebula - 2korzenie pietruszki - natka pietruszki - liść laurowy, ziele angielskie, pieprz cały, sól, pieprz mielony według uznania
Coś z niczegoMarchewka jest moim ulubionym warzywem od samego dzieciństwa. Pamiętam gdy mając 7-8 lat mama wręczała mi marchewkę, a ja ją chrupając biegałem po domu pełen
Kuchnia ŁukaszaSkładniki: 3kg ogórków gruntowych 3 marchewki 4 czerwone papryki 3 cebule 5 ząbków czosnku Zalewa: 2 szklanki octu ( 10% ) 4 szklanki wody 10 ziaren ziela angielskiego
A Ty Smakuj Mnie