Składniki: 400g wołowiny na gulasz (zamiennie można użyć chudej wieprzowiny) 2-3 duże ziemniaki 1 puszka krojonych pomidorów lub 3obrane i pokrojone w kostkę pomidory 1 cebula 1 marchewka 1 korzeń pietruszki kawałek selera kilka pieczarek pół szklanki kukurydzy konserwowej 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1,5 litra wody lub bulionu 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego(...)cukrem. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 2 minuty *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: STROGONOW – PYSZNY GULASZ PRZEPIS TUTAJ CHŁOPSKI GARNEK PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Węgierski kociołek – pożywna zupa gulaszowa
Blog z ApetytemZawiera wiele składników odżywczych, witamin i minerałów. Ciecierzyca i sezam w niej zawarte są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika i "dobrej jakości" białka roślinnego. Hummus można dodawać do sałatek, grillowanych warzyw lub mięs. Serwować z oliwkami, chlebkiem typu pita, pokrojonym w słupki twardymi warzywami. Świetnie zastępuje masło. Sama zawsze mam w domu puszkę ugotowanej ciecierzycy i słoik tahiny(...)pietruszki, 1 łyżeczką nasion sezamu i cienko pokrojonymi krążkami czerwonej cebuli. Doprawiamy czerwoną papryką w proszku i pozostałym kminkiem. Skrapiamy oliwą. Podajemy z pokrojonymi w słupki warzywami, np. marchewką, selerem naciowym, papryką oraz cząstką cytryny do wyciśnięcia
cool and mintybył jeden z najlepszych kawałków mięsa, jakie miałem okazję spróbować. Wieprzowina jest tak delikatna, że włókna odchodzą wręcz same, bez udziału widelca. Do bułeczek bao wrzuciłem jeszcze słynną sałatkę coleslaw, ale żeby nie było nudno, to nowej odsłonie z czerwonej kapusty z gruszką. Oczywiście czym byłby fast-food bez dobrego sosu i frytek? Dlatego nie mogło zabraknąć domowego sosu barbecue(...)świeżych drożdży (lub 7 g suszonych) 250 ml letniej wody 1 łyżka oleju rzepakowego + do posmarowania ½ łyżeczki soli Coleslaw: główki czerwonej kapusty 1 czerwona cebula 1 mała marchewka 1 gruszka 1 łyżka musztardy Dijon 2 łyżki majonezu sok z ½ cytryny sól, pieprz do smaku Frytki z pietruszki: 1 kg pietruszki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki
Food Squarewersjach z makaronem shirataki i z nudlami z cukinii. Makaron z cukini jest bardzo nisko kaloryczny, zdrowy a przede wszystkim bezglutenowy. O makaronie shirtaki pisałem tutaj przy okazji sałatki do pracy, przypomnę tylko, że ma 0 kcal i bardzo dobrze imituje prawdziwy makaron. Do środka naszego słoika możemy dodać nasze ulubione warzywa, mięso lub inne dodatki. Skład każdej zupy(...)zależy od wielkości i ilości Waszych słoików. Potraktujcie to bardziej jako wskazówkę, jak można taką zupę przygotować niż gotowy przepis. Składniki na zupę: garść świeżej kolendry garść świeżej pietruszki marchewka pocięta w słupki mała porcja świeżego imbiru czerwona kapusta drobno poszatkowana makaron (shirataki albo z cukini) ew. ryżowy przy diecie samuraja pasta miso lub pasta curry sos sojowy
PaleoLifePodczas pobytu w Bukowinie Tatrzańskiej nasza ulubiona restauracja była zamknięta. W naszym mniemaniu najlepszy lokal gastronomiczny w tym mieście. Przypadkowo spotkany właściciel poinstruował nas, że możemy
Karola gotujeCześć Kochani! Ostatnio pisałam Wam o serii rodzinnych obiadów. Tortille z pulled chicken i surówką colesław to moja druga propozycja w ramach tego cyklu. Pulled chicken
Moja pasja smakudługi czas i niska temperatura gotowania. Nie eksperymentowałem z piekarnikiem, ale sądzę, że 90 - 100 stopni i termoobieg powinno zadziałać. Dodatkami do tego dania są marynowane buraczki - rodbetssallad i sałatka z odciskanych ogórków - pressgurka . Składniki: 1/2 kg wołowiny gulaszowej (delikatnie poprzerastanej, marmurkowej) 1 duża lub 2 małe cebule 300 ml ciemnego, łagodnego piwa 100 ml czerwonego(...)możliwie najniższą temperaturę, w której gulasz będzie się delikatnie gotował. Pilnować żeby nie przypalił się od spodu i sprawdzać miękkość. Podawać z ziemniakami, buraczkami i ogórkami . Pasują też gotowane marchewki
zadanie-gotowanieodżywczych. Oczywiście, poza kwestiami praktycznymi i zdrowotnymi, za miskami Buddy stoi również swoista moda oraz kulinarny trend – wszak prawdą jest, że ich zawartość jest po prostu innym spojrzeniem na sałatkę. Już sama nazwa tego dania jest znakiem wszechobecnej komercjalizacji oraz próbą „uduchowienia” potrawy, która nie ma żadnych konotacji religijnych. Kiedyś trafiłam na ciekawostkę mówiącą, że miska Buddy powinna być wypełniona(...)kaszy jaglanej) kilka łyżek ugotowanej czarnej lub czerwonej fasoli (może być z puszki) mały słodki ziemniak lub 1/2 większego (upieczony z dodatkiem oleju i przypraw) 1/2 awokado 1 mała marchewka, pokrojona na cienkie paseczki 1 pomidor, pokrojony w kostkę garść ulubionej sałaty lub szpinaku garść poszatkowanej czerwonej kapusty kilka nerkowców (lub sezamu albo innych pestek/orzechów) kilka plasterków szalotki/czerwonej cebuli
Even Better FoodNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Qlinarnie i QlinarnieWarto zrobić chociaż kilka słoików ogórków konserwowych, właśnie schyłek lata to najlepsza pora na ich przetwarzanie. Są niezastąpionym dodatkiem tradycyjnej sałatki jarzynowej, sosu tatarskiego. Pracy przy nich niewiele, a w zimie jak znalazł. Kupuję również gotowe ogórki konserwowe, są naprawdę smaczne, a dodatek octu powoduje, iż informacja na etykiecie nie zaskakuje nas nieproszonymi dodatkami. Oprócz samodzielnie zamarynowanych kupuję również(...)tylko na pozbycie się zanieczyszczeń, ale przywrócenie im jędrości wymoczone, umyte ogórki, małe lub średniej wielkości (10 cm) ciasno ułożyć w wyparzonych w słoikach. Dodać do każdego słoika kawałek marchewki, gałązkę suchego kopru, ząbek czosnku, kawałek chrzanu, mały liść laurowy, pół łyżeczki gorczycy i kilka kulek ziela angielskiego odmierzyć 1 l wody na zalewę i zagotować, dodając 3 dkg soli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Każdy roślinożerca wie, że rośliny strączkowe to doskonałe kulinarne tworzywa, z których można wyczarować mnóstwo smakowitych cudów: potrawek, zup, pasztetów, sałatek, ciast czy choćby past kanapkowych. Te ostatnie zazwyczaj przygotowuję z ugotowanych resztek pozostałych po gotowaniu poprzednich potraw. Owszem, często kupuję pasty do smarowania pieczywa. Jedne smakują mi bardziej, inne mniej. Te pierwsze staram się potem odtworzyć we własnej(...)posiekanego koperku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka sosu sojowego sól i pieprz Do dużej miski przełóż ugotowaną soczewicę i ciecierzycę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, marchewkę oraz czosnek i podsmaż je na średnim ogniu, aż staną się miękkie. 1 minutę przed końcem smażenia dodaj paprykę i lubczyk. Warzywa przełóż do miski ze strączkami. Dodaj pomidory, koperek
Roślinna - blog wegańskisię tak naturalnie pyszny, że przestałam szukać dalej. Zakupy zostały poczynione, a w sobotę rano przystąpiłam do działania: Składniki: 1 golonka wieprzowa (ok 1,2 kg) 3 średnie marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 średnia cebula 2 łyżki soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka ziaren pieprzu 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 4 owoce jałowca 2 ząbki czosnku(...)wykonaniu mojej Mamy (o której może też kiedyś będzie okazja napisać). Jedno jest pewne: receptura prosta i udana, a z jednej golonki można wyczarować pyszny męski obiad oraz sałatkę jarzynową i krupnik na wywarze w gratisie ;) P.S. Ilości soli jednak nie warto zmniejszać, bo ja musiałam odrobinę wywar dosalać w trakcie gotowania
Kuchnia po mojemupuszki piwo. Warzywa korzeniowe pasują do tego kurczaka znakomicie – za jednym zamachem macie gotowe i mięso, i coś do niego, nie trzeba osobno gotować ziemniaków i przygotowywać sałatki. Ziemniaki wybieramy małe, myjemy je, kroimy na pół. Wkładamy do miski, wlewamy 3-4 łyżki oleju, wsypujemy mielony kminek, sól, rozmaryn. Zamykamy pojemnik i przez potrząsanie rozprowadzamy olej z przyprawami(...)przy 160⁰C daje 180⁰C – skórka przez kolejne 10 minut idealnie się dopiecze. SKŁADNIKI 1 świeży kurczak, najlepiej zagrodowy 0,5l puszka wybranego piwa 600g małych ziemniaków 3 marchewki 3 pietruszki 5 małych buraków 1 bulwa selera ½ główki czosnku 1 mały kabaczek (miałam, dorzuciłam, nie jest niezbędny) olej rzepakowy sos sojowy ciemny przyprawa do kurczaka lub własna mieszanka przypraw
Karo in the KitchenRibollita - toskańska zupa z fasoli, którą dziś możemy znaleźć w menu renomowanych restauracji wywodzi się, podobnie jak pizza, z kuchni chłopskiej, a jak powszechnie wiadomo
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamicha jest pełna zdrowia – składniki, które w niej znajdziecie zawierają wszystkie potrzebne składniki! Jeśli chodzi o smak, to w tej sałatce najważniejsza jest pieczona cieciorka, wspaniałe warzywo, które smakuje lepiej niż chipsy! Czas przygotowania: 10 minut Czas pieczenia: 25 minut Liczba porcji: 2 Pyszna pieczona cieciorka Nazwa misa obfitości brzmi jak tani chwyt marketingowy, ale tak nie jest. Chodzi(...)jest przyprawiona w żaden specjalny sposób, tylko sól i natka pietruszki. Cała misa polana jest lekkim sosem majonezowym, który dobrze pasuje i do warzyw i do jajka. Składniki: 2 marchewki 2 pietruszki 1 papryka Mały kawałek selera Mały kawałek białej rzodkiewki lub rzepy Puszka cieciorki 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki (lub słodkiej papryki) 1/2 łyżeczki pieprzy kajeńskiego Mieszanka ziół włoskich
Niedzielny kucharzwłaściwie gotowana,będzie smaczna i wartościowa. Ugotowaną kaszę jaglaną można przechowywać kilka dni w lodówce i sięgać po nią do dań słodkich jak wytrawnych, do puddingów, koktajli na sałatkach skończywszy. Kasza jaglana ma dużo łatwo przyswajalnego białka, wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B, jest neutralna, lekko ocieplająca. Polecana przy chorobach żołądka ,przewodu pokarmowego, wątroby i śledziony. Wzmacnia wychłodzony(...)trawienia powoli uwalniają energię. Proponuję bardzo fajną zupę, krem, można ją trzymać w lodówce do kilku dni, podawać z pestkami i zabierać ze sobą wszędzie. Składniki kawałek dyni 4 marchewki 1 duża czerwona cebula lub 2 mniejsze 5 ząbków czosnku pół puszki mleka kokosowego 3 cm świeżego kłącza imbiru 1 spora łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy nierafinowany olej kokosowy extra
Z Kuchni Do Kuchni