 PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. 264
PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. 264Wakacje to okres lekkich zup jarzynowych, delikatnych makaronów pełnych warzyw, kolorowych sałatek i owocowychdeserów. Wyrzucamy z jadłospisów tłuste mięsiwa, ciężkie sosy, majonezowe i syte sałatki czy ciasta na bazie kremów.Upał nie sprzyja takim pozycjom w karcie dań, poza tym korzystamy z tego, co znajdujemy w ogrodach,na straganach, a więc z sezonowych produktów.Czasami jednak nachodzi ochota na jakąś(...)sokipozostaną nadal w mięsie, co spowoduje zubożenie smaku. PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. /autorska zmiana;/ 0,5 kg kiszonej kapusty 3-4 kiełbasy chorizo 1,5 litra zimnej wody 2 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki połowa selera 1 cebula 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki majeranku Warzywa obieramy i kroimy: ziemniaki w kostkę, pietruszkę, marchew i seler
W kuchni Karmel-itki Zdrowa surówka marchewkowa z kiełkami i olejem ostropestowym 218
Zdrowa surówka marchewkowa z kiełkami i olejem ostropestowym 218Uwielbiam surówki za ich prostotę przygotowania. Parę zdrowych składników, kilka chwil i już możemy się cieszyć pyszną surówką. Dziś zapraszam Was na przepis na zdrową surówkę
Słodkie okruszki Spaghetti po azjatycku 222
Spaghetti po azjatycku 222Spaghetti po azjatycku to danie, które swoim smakiem i wyglądem przeniesie nas do Azji. Połączenie kuchni japońskiej, wietnamskiej, chińskiej, tajskiej, którą wyróżniają przede wszystkim potrawy bogate
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować! ZUPA Z CIECIERZYCY 229
ZUPA Z CIECIERZYCY 229naprawdę bardzo szybko. Te jasno pomarańczowe ziarenka przypominające orzeszki są naprawdę bardzo zdrowe. Inaczej cieciorka lub groch włoski ma smak słodkawo-orzechowy. Można używać jej do wszelkiego rodzaju past,sałatek, zup lub gulaszy. Jest bogata w mikroelementy i witaminy, takie jak: fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), a także żelazo, magnez oraz błonnik. Jedną(...)rozmaryn i wsypałam natkę pietruszki. Przyprawiłam solą,pieprzem,cukrem i kminem. Wlałam jeszcze oliwę z oliwek. Ciecierzycę odsączyłam z zalewy. Z zupy wyjęłam warzywa i skrzydełka. Zostawiłam tylko marchewkę i wsypałam połowę ciecierzycy. Gotowałam na małym ogniu przez około 5 minut. Następnie dodałam sos pomidorowy. Wymieszałam i gotowałam kolejne 5 minut. Całość zmiksowałam. Można dodać od razu całość
potrawyregionalne Surówka z kapusty pekińskiej i czerwonej cebuli 202
Surówka z kapusty pekińskiej i czerwonej cebuli 202Grubo krojona, chrupiąca i kolorowa surówka z kapusty pekińskiej i czerwonej cebuli. Kusi barwami, wybornie smakuje, świetnie pasuje jako dodatek do drugiego dania, ale również sprawdzi
Dietolog kasza jaglana z czosnkiem askanskim-- porridge di miglio con aglio askanskim 149
kasza jaglana z czosnkiem askanskim-- porridge di miglio con aglio askanskim 149minutach dodajemy do niej pokrojona w paski paprykę ,następnie pieczarki .Smażymy około 6-8 minut i po tym czasie dodajemy dynie i startą marchewkę - u mnie marchewka tarta ze słoika .Dusimy przez ok.10 min.-ja to robie w głębokiej patelni. Doprawiamy do smaku. Naczynie zaroodporne lekko smarujemy masłem,lub olejem Na spodzie umieszczamy ugotowaną kasze. Posypujemy 2 łyżkami startego(...)miejscu, w przewiewnej torbie . W cieple szybko staną się miękkie, w plastiku zepsują się, a w lodówce szybciej spleśnieją. Szalotki można jeść surowe, dodawać do sosów i sałatek. Pokrojone w talarki i zrumienione używane są jako przybranie. Można je również marynować w ten sam sposób, co cebulę, choć w smaku będą łagodniejsze. Ingredienti
w mojej kuchni Ogórki w zalewie musztardowej – ogórki kozackie 869
Ogórki w zalewie musztardowej – ogórki kozackie 869Ogórki w zalewie musztardowej, dostępne są na rynku pod nazwą ogórki kozackie. Są naprawdę pyszne. Lekko słodkie, ale z ostrzejszą nutą musztardy. W zależności od rodzaju
Mieszam w Garnku Kalarepka z marchewką - do obiadu 204
Kalarepka z marchewką - do obiadu 204Po niekończącym się paśmie ulew, podtopień i nawet powodzi mamy w Trójmieście wreszcie powrót lata z prawdziwego zdarzenia. Aż chce się wychodzić z domu i łapać
Posadzone i zjedzone Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 227
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 227można wybaczyć. Do jedzenia dostaliśmy kiszkę ziemniaczaną z sałatką. Szczerze mówiąc kiszka była tak pyszna, że niemal śni mi się po nocach i chętnie bym ją jeszcze raz zjadła. Sałatka też super. 9/10 6. La Strada 3/10 pkt Cheek to cheek, czyli policzki wołowe z przyprawami korzennymi, sosem demi glace, liśćmi bananowca, podane z krokietem ziemniaczanym La Strada była(...)Placki z brukwi trochę to wszystko ratują, bo były bardzo smaczne. A jeszcze jeden plus, za sos z pokrzywy. 4/10 8. Malinowa 9/10 pkt Potrawka z kurczęcia polskiego z marchewką z groszkiem i dzikim ryżem Kiedy weszliśmy do środka Malinowej przytłoczyło nas nieco samo miejsce. Nie byliśmy przygotowani na wchodzenie do strojnych wnętrz, w których obsługiwałby nas elegancko ubrany kelner
Życie zamknięte w smaku W święta wszystko gada ludzkim głosem, nawet pasztet bez mięsa. Pasztet z soczewicy. 195
W święta wszystko gada ludzkim głosem, nawet pasztet bez mięsa. Pasztet z soczewicy. 195Pasztet to mięsko. Dużo mięska i jeszcze trochę mięska. Zauważcie zdrobnienia, więc pewnie rzecz dzieje się w Krakowie. Otóż nie! Rzecz dzieje się w górach. A
ladykitchen W święta wszystko gada ludzkim głosem, nawet pasztet bez mięsa. Pasztet z soczewicy. 253
W święta wszystko gada ludzkim głosem, nawet pasztet bez mięsa. Pasztet z soczewicy. 253Pasztet to mięsko. Dużo mięska i jeszcze trochę mięska. Zauważcie zdrobnienia, więc pewnie rzecz dzieje się w Krakowie. Otóż nie! Rzecz dzieje się w górach. A
ladykitchen Buddha bowl – tofu w sosie miód-sriracha 289
Buddha bowl – tofu w sosie miód-sriracha 289tofu, tempeh, rośliny strączkowe, jajko. Zielenina, pestki i nasiona, spajający całość sos. Megazdrowe i ultrapyszne! Amerykanie nazywają taki zestaw ‘Buddha Bowl’ – dla mnie to zdrowa miska rozmaitości. Trochę jak sałatka, trochę jak klasyczny obiad rozłożony na części pierwsze. Do zjedzenia na ciepło lub na zimno. W wersji z mięsem czy w wersji całkowicie wegetariańskiej jest pyszny, pełen wartościowych składników, zdrowych(...)łyżki masła orzechowego 2 łyżki sosu hoisin 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka Srirachy ciepła woda SKŁADNIKI - do podania ugotowany na sypko ryż brązowy i dziki gotowane brokuły marchewka julienne na oleju kokosowym mieszanka sałat szczypior papryczka chili
Karo in the Kitchen Zupa kalafiorowa – pychotka :) 253
Zupa kalafiorowa – pychotka :) 253Zupa kalafiorowa to nasza kolejna propozycja na pewną odmianę obiadową. Zupa wyśmienicie smakuje przygotowana ze świeżych warzyw, jednak w okresie zimowych możecie ją również przygotować z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować! Surówka z czerwonej kapusty 223
Surówka z czerwonej kapusty 223Jesienią i zimą ta surówka często gości na naszym stole. Dlaczego warto spożywać czerwoną kapustę? Czerwona kapusta łączy w sobie bogactwo składników odżywczych warzyw kapustnych
Kolorowa kuchnia Elki Zdrowe przekąski w podróży. 190
Zdrowe przekąski w podróży. 190Wybierając się w podróż poza wygodnymi butami i wodą warto zaopatrzyć się w jedzenie. Wszak wiadomo człowiek głodny, człowiek zły. Idąc w góry, lecąc samolotem
Czarnawisienka