Proponuję na ostatki sałatkę na ostro. SKŁADNIKI: marynowane warzywa: marchewka, mała cebula, (dałam również taką z dodatkiem curry ), malutkie korniszony, papryka, kukurydza(myślę, że dobór warzyw i ich proporcje zależą od tego co lubicie), pieczarki w occie, 280g mozarelli w kulkach, 200g fety w kostkach, migdały w słupkach, SOS: 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy sok z połowy(...)łyżeczki primerby bazyliowej Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. WYKONANIE: warzywa mieszamy z pokrojonymi na połówki pieczarkami, dodajemy mozarellę i fetę, polewamy sosem, delikatnie mieszamy, odstawiamy do lodówki na kilka godz., pół godz. przed podaniem prażymy migdały, posypujemy sałatkę i podajemy na stół
Kuchnia BeatySzybka sałatka, idealna do grilla. Można różnie mieszać składniki. Ważne by grzanki zrobić bardzo chrupiące, wtedy nie namokną nam od sosu. Smacznego! Składniki : * sałata lodowa * ogórek * pomidor * ser feta * rzodkiewki * papryka czerwona(...)kromki chleba * 2 łyżki oleju z pestek dyni * 2 łyżki wody * opakowanie sosu sałatkowego greckiego Prymat Przygotowanie : Warzywa pokroić w dowolna kostkę. Dodać rozdrobniony ser feta. Na suchej patelni przygotować grzanki. Wszystkie składniki sałatki połączyć. W słoiczku wymieszać sos z olejem i wodą. Polać tuż przed podaniem
Magiczne Życie MartySałatka rozpieszczająca zmysły niemalże do szaleństwa. Soczysty, grillowany kurczak, aromatyczne truskawki, chrupiące migdały a wszystko otulone niesamowicie kremowym sosem balsamicznym, o którym pisałam w poprzednim wpisie (zobacz) . *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Zacznij od umycia truskawek (borówek lub malin) i szpinaku. Odłóż na ręcznik papierowy niech wyschną. Truskawki pokrój w ćwiartki(...)minuty, potem przełóż na drugą stronę i grilluj kolejne 4 minuty. Przestudź i pokrój w kostkę. Na talerzach rozłóż szpinak, jarmuż. Wyłóż kurczaka i ćwiartki truskawek lub inne owoce. Fetę pokrusz lub pokrój w kostkę i posyp nią talerze. Posyp płatkami migdałów i nasionami chia. Całość polej sosem tuż przed podaniem. Składniki 100 g szpinaku typu baby 200 g truskawek
Eat me! Fit me!oliwek jest przełamany słodkością miodowego sosu. Doskonale sprawdzi się zarówno na pyszną kolację jak i na imprezowym stole. Do przygotowania sałatki wykorzystałam produkty OLE, HELIO Natura ePrezenty oraz Stovit Składniki: 1 filet z kurczaka 100 g sera feta 2 kulki mozzarelli 1 słoik czarnych oliwek Ole 1 słoik marynowanych pieczarek Ole 4 korniszony 1 słoik suszonych pomidorów Ole 1/2 słoiczka(...)kolor. Mozzarellę kroimy na mniejsze kawałki. Fetę kroimy w kostkę. Korniszony kroimy w drobną kostkę. Suszone pomidory oraz pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Oliwki, kroimy na plasterki. Czosnek kroimy na mniejsze części. Pistacje obieramy ze skorupek i prażymy z płatkami migdałowymi. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Posypujemy bazylią i oregano. Sałatkę polewamy przygotowanym sosem, dokładnie mieszamy
Podróż w kulinariaTaka wersja sałatki została wykorzystana do pljeskavicy, dania, które poznaliśmy na wakacjach. Pomieszanie składników dostępnych w Polsce dało namiastkę oryginału. Jest smacznie :) Składniki 2 duże pomidory malinowe 200g sera feta 1 cebula 2 łyżki majonezu dwie i pół łyżki jogurtu naturalnego 20 listków bazylii 3 łyżeczki oliwy z oliwek 3 łyżeczki wody Przygotowanie Cebulę obrałem(...)pokroiłem w kostkę. Pomidory umyłem, pokroiłem w kostkę. Do miski dodałem warstwami: pokrojone pomidory, trochę cebuli i trochę fety (osączonej i pokrojonej w kostkę ok 1x1 cm). Z podanych składników uzyskamy 3 warstwy. Jogurt wymieszałem dokładnie z majonezem i zalałem sosem sałatkę. Listki bazylii umyłem, wrzuciłem do blendera, dodałem wodę i zmiksowałem. Wymieszałem z oliwą i całością polałem sałatkę
R'n'G KitchenDzisiaj krótko i kolorowo – granat w towarzystwie warzyw. Na zdrowie!:) Składniki (2 porcje): Sałatka pestki z ½ granatu ½ ogórka * kilka pomidorków koktajlowych * garść rukoli [myślę, że inne rodzaje sałaty (roszponka, karbowana) też świetnie będą pasować] 100 g fety Sos 1 łyżka oleju (ja użyłam lnianego, dobrze się sprawdził) ½ łyżeczki musztardy 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki soku z granatu pieprz(...)Wykonanie: Ogórka kroimy w kostkę/plasterki - jak nam wygodniej, pomidorki kroimy w ćwiartki, fetę w kostkę. Wszystkie składniki układamy warstwowo (na dnie najlepiej ułożyć sałatę, dalej wedle uznania). Robimy dressing – musztardę mieszamy dokładnie z sokiem z cytryny, dodajemy resztę składników. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem. *Pomidor z ogórkiem? Łączyć czy nie łączyć? Ludzie boją się połączenia pomidora
Powiedz dietom nieCo potrzebne: 1 kg buraków czerwonych (użyłem Opolskiego podłużnego buraka ćwikłowego) 1 główka czosnku 1 cytryna 1 pomarańcza 1/2 kostki sera feta kilka czarnych oliwek
Mam To Na Widelcumielonego mięsa indyka, w pysznym sosie pomidorowym. Z dodatkiem podsmażonego z czosnkiem szpinaku i pokruszoną fetą. Danie sprawdzi się na bardziej uroczyste okazje, jak i spotkania z przyjaciółmi czy świąteczny obiad. Dobrze smakuje z kaszą jaglaną doprawioną winegretem oraz sałatką z roszponki i pomidorków koktajlowych. Ułatwieniem jest to, że roladek nie trzeba wcześniej obsmażać na patelni. Owinięte
cool and mintyPyszna i szybka sałatka. Pachnie ziołami i aromatycznym kurczakiem w curry. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cebula 10 pomidorków koktajlowych 1 zielony ogórek puszka kukurydzy 3 suszone pomidory pół kostki fety 1 średnia kapusta pekińska przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie i curry oliwa z oliwek do przesmażenia kurczaka Wykonanie: Pierś myjemy, kroimy na średnią(...)kostkę. Resztę kroimy tak: cebulę i suszone pomidory w drobną kosteczkę, pomidorki i ogórek w plastry, fetę kruszymy na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej oliwie - dajcie jej więcej, bo prosto z patelni razem z kurczakiem będzie stanowiła sos do sałatki, przesmażcie kurczaka. Gdy zmieni kolor na jasny, przyprawcie do smaku. Umyjcie sałatę, wysuszcie, poszatkujcie w drobne paseczki. Do miski
Zasmakuj KuchniPotem zawsze zagapiłam się i było po arbuzach, ale w tym roku mi się udało :) Jest to jedna z prostszych i szybkich sałatek, naprawdę mało do niej potrzeba. 750 gram arbuza (waga ze skórką) 270 gram sera feta 1/4 łyżeczki pieprzu 3 listki mięty Ser feta pokroić w drobną kostkę o boku 1-1,5cm. Arbuza pokroić w trochę większe
Czerwony Gupikdłużej. Za to co do tej sałatki możemy być tego pewni, że głodni nie będziemy, a też w biodra nie pójdzie jak zjemy ją jako lunch lub obiad. Znajdziemy w niej słodką, pieczoną dynię oraz cebulę, kulisty kuskus izraelski, który wchłonie wszystkie pyszne smaki dressingu. Do tego dla kontrastu słona feta i chrupiące pestki dyni. Dla mnie bomba, najlepsza(...)ciepłego kuskusu, razem z oliwą z pieczenia. Dodajemy odcedzoną i opłukaną pod wodą fasolę, pestki dyni oraz rozkruszamy w palcach fetę. Całość polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy listki roszponki i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Sałatkę od razu podajemy ciepłą. Powrót na górę
Smaczna Stronasałatkowe będą się w czasie jego trwania pojawiały :). Dziś trzy kolory papryki upieczemy w piekarniku połączymy z włoskim makaronem, cząbrem, fetą i orzeszkami ziemnymi. Za dressing posłuży olej słonecznikowy którego dodamy więcej do pieczenia, wtedy uzyskamy pyszny paprykowy posmak. Sałatka ładnie wygląda na liściu sałaty więc podając ją gościom pomyślcie o tym. Jeżeli preferujecie mięsne dodatki bez problemu można dodać(...)ponieważ taki makaron jest twardy i nie rozłazi się w sałatce, jego stała struktura powoduje też ładniejszy efekt wizualny. Zabierajmy się do pracy! Dla 3-4 osób Czas przygotowania: 35 minut Składniki: 1 sztuka papryki żółtej, zielonej i czerwonej 3,5 garści makaronu 1 garść orzeszków ziemnych 150g sera feta 1 łyżeczka cząbru suszonego Pieprz czarny Sól Himalajska Olej słonecznikowy
Kuchnia PROzdrowotnapara-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif";} Połączenie brokuła i fety to sprawdzona kombinacja, lecz najbardziej w tej sałatce lubię chrupiące ziarenka słonecznika :) Dobra opcja na kolację, sprawdzi się też jako przystawka na imprezie. Składniki: 1 duży brokuł, ugotowany al dente na parze i podzielony
Kulinarny Pamiętnikróżnego rodzaju przyjęcia czy też najzwyklejszego grilla. Idealnie pasuje do różnych mięs ale świetnie też sprawdza się jako samodzielne danie. Ja tym razem proponuję Wam sałatkę grecką z makaronem. Składniki : opakowanie sera feta 18-20 dag makaronu spiralki 25 dag pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula 1 ogórek 15-20 czarnych oliwek 1 zielona papryka 2 łyżeczki oregano sos sałatkowy(...)koperkowo-ziołowy łyżeczka sosu sojowego Przygotowanie : Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu - al'dente, ser feta kroję w kosteczkę ( jak to zrobić znajdziesz u mnie w poradach ) pomidorki przecinam na połówki, cebulę szatkuję w piórka. Ogórek przecinam wzdłuż i kroję w pół talarki, oliwki w krążki a paprykę po oczyszczeniu z pestek w kosteczkę ok 1x1 cm. Wszystkie
Mechanik w kuchnisuszone osuszyć i pokroić na plastry, a fetę rozdrobnić. Wszystko przełożyć na talerz. Jajko wbić do szklanki. Kiedy woda będzie się gotować, zmniejszyć moc palnika, tak by woda nie bulgotała, dodać ocet. Z niskiej wysokości przelać jajko do wody, następnie ponownie zwiększyć moc palnika. Gotować 2 minuty, wyłowić łyżką cedzakową. Przełożyć na sałatkę, a następnie doprawić pieprzem i posypać ziarnem
zabawa smakiem