Uwielbiam tę sałatkę, zwłaszcza z dużą ilością sosu miodowo-musztardowego. Kilka składników, chwila przygotowań a sałatka jest naprawdę pyszna, lekko słodkawa przez sos i buraki, co przełamuje słony ser feta. Najchętniej jem ją do mięs. 100g roszponki 100g rukoli 1 duży ugotowany burak 200g sera feta 200g pomidorków koktajlowych Sos: 4 łyżki oleju 2 łyżki wody 2 łyżeczki musztardy(...)łyżeczki miodu sól, pieprz 1. Buraka i ser feta kroimy w kostkę, pomidorki przekrawamy na pół. Przekładamy do dużej miski wraz z roszponką i rukolą. 2. Przygotowujemy sos: mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Wlewamy do sałatki około 5 minut przed podaniem
Szefowa kuchnipiersi kurczaka kroimy w taki sposób aby powstała nam kieszonka. Mięso dokładnie doprawiamy przyprawą do mięsa. Do środka dodajemy plastry żółtego sera, pokrojone w kawałki suszone pomidory, kosteczki sera feta i natkę pietruszki. Staramy się aby kieszonki szczelnie się zamknęły. Mięso układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 190*C (z termo obiegiem) przez 40-50 minut(...)foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20 minut w 200*C. Ziemniaczki muszą być ładnie zarumienione. Do mięsa i ziemniaczków podałam jeszcze sałatkę z czerwonej papryki, pomidorków cherry, czerwonej cebuli i sera feta
VioletoweKucharzenieUwielbiam brokuły i stąd ta sałatka:) Pięknie wygląda, wybornie smakuje i szybko się ją robi:) Przepis znalazłam u Ani. Polecam:) Składniki: 1 świeży brokuł; 1 opakowanie sera sałatkowego typu feta (270g); 1-2 ząbki czosnku; 3 łyżki jogurtu naturalnego; 2 łyżki majonezu; 1 łyżeczka sosu tzatziki; około 3 łyżek ziaren słonecznika; Wykonanie: 1. Brokuł umyć(...)Dokładnie wymieszać. 4. Na suchej patelni uprażyć ziarno słonecznika, aby się ładnie zarumieniło. Wystudzić. 5. W misce delikatnie wymieszać brokuły z serem feta. Przełożyć do salaterki. Polać przygotowanym sosem czosnkowym. Całość posypać prażonym słonecznikiem. 6. Przed podaniem sałatkę schłodzić w lodówce. Moje uwagi: Sosu czosnkowego można zrobić troszkę więcej (np. 1,5 porcji podanej w przepisie
In my kitchenzawiera awokado. Ja tym razem postanowiłam dodać je do sałatki, muszę przyznać, że jest ok ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z awokado składniki 1 awokado 100 g rukoli 3 pomidory (ja użyłam odmianę pomarańczowych pomidorów) 1 papryka czerwona 100 g sera feta 1 czerwona cebula 50 g (garść) zielonych oliwek Sos sałatkowy: 1/4 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżeczki octu(...)czerwonego wina 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka miodu Sałatka z awokado wykonanie: Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy. Pomidory kroimy w kostkę, paprykę w paseczki, cebulę w piórka, a awokado w dro bną kostkę. Do miski przekładamy umytą rukolę, dodajemy posiekane warzywa i kruszymy ser feta. Następnie dodajemy przekrojone na pół oliwki i całość polewamy sosem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional Trineczęści i przesmażamy 4-5 minut na odrobinie oliwy. Studzimy. Umyty i osuszony szpinak mieszamy z pokrojoną w kostkę fetą. dodajemy pokrojone na połówki truskawki, szparagi i orzechy. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i posiekaną miętą. Polewamy sałatkę powstałym sosem. Całość oprószamy pieprzem
KUCHNIA POLSKAprodukty białkowo-tłuszczowe. Sałatka z rukoli z suszonymi pomidorami, szynką parmeńską i parmezanem jest jedną z moich ulubionych sałat. Lubię ją porównywalnie do innej sałatki z rukolą, w wersji z pieczonym burakiem i serem feta . Składniki na 1 porcję : garść rukoli 20g długodojrzewającej szynki np. parmeńskiej 10g grubych wiórów parmezanu 2 niewielkie suszone pomidory w oleju 3-4 zielone(...)wlać po łyżce oliwy, oleju z suszonych pomidorów, płaską łyżeczkę miodu i czosnek. Zakręcić i energicznie wymieszać potrząsając słoikiem. Jeśli trzeba, można dodać odrobinę wody i sól do smaku. Sałatkę skropić sosem winegret i na końcu posypać nasionami słonecznika. Moim zdaniem najlepiej smakuje wieczorem. 1 porcja to ok. 210 kcal , węglowodany: 9g, białko: 18g, tłuszcz: 25g Informacje dla diabetyków
Dietologtakie letnie i ciepłe dni ( oraz wieczory) najlepsza sałatka która nie tylko nasyci , ale i orzeźwi. Podałam ją na talerzu KAMILA- PORCELANA BOGUCICE Składniki: 2 plastry arbuza 10 dag sera feta kilka listków świeżej mięty 1/3 szkl ulubionych uprażonych pestek: sezam, siemię, słonecznik(...)łyżka miodu 1 niepełna łyżka soku z cytryny Wykonanie: Arbuza kroimy w kostkę,tak samo postępujemy z fetą. Układamy na talerzu. Posypujemy pestkami, oraz posiekaną miętą. Sok z cytryny łączymy z miodem, polewamy sałatkę
Z Majeczką w kuchninasturcją. Bardzo fajne zestawienie smakowe. składniki: 2 garście rukoli 250 g pieczonej dyni 1 pieczony buraczek czerwony (200g) 50 g fety 1 garść ziaren słonecznika zioła włoskie olej arachidowy do skropienia 3-4 kwiaty nasturcji Składniki na 2 porcje sałatki. Na talerzach ułożyć rukolę. Pieczoną dynię pokroić w dużą kostkę. Czerwony buraczek obrać i również pokroić w dużą kostkę. Słonecznik
Monia miesza i gotujedobre gatunkowo. Wybrałam polską surową kiełbasę dojrzewającą , która sprawdzi się w wielu daniach, i zadowoli podniebienia najlepszych smakoszy. Idealna nie tylko jako przekąska, postawiłam połączyć ją w obłędnie dobrej sałatce z pieczonymi młodymi ziemiankami i nowalijkami; frankfurterki surowe wieprzowe dla dzieciaków, które podałam z pieczonym jabłkiem w całości (dzieci to uwielbiają , ja zresztą też ;-) i puree z młodych ziemniaków(...)nigdy nie grillować bezpośrednio na ruszcie, wykorzystaj do tego celu, albo specjalne naczynia albo jednorazowe tacki. Kiełbaski podaj z połówką gruszek, fetą i ziołami. Gruszki możesz dodatkowo polać oliwą z oliwek lub octem balsamicznym. PRZEPIS NA WIOSENNĄ SAŁATKĘ Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI, SZPARAGAMI I POLSKĄ SUROWĄ KIEŁBASĄ DOJRZEWAJĄCĄ - 1 laska polskiej surowej kiełbasy dojrzewającej Balcerzak - 15 malutkich młodych ziemniaków - oliwa
SMYKWKUCHNIkoper- 1 łyżka * suszone oregano- 1/2 łyżeczki * sól, pieprz, cukier trzcinowy- do smaku Sałatka: Pierś z kurczaka zamarynować w oliwie wraz z przyprawami, a następnie usmażyć na patelni grillowej/zwykłej (około 6-7 minut z każdej strony). W międzyczasie pokroić paprykę w paski, ogórka oraz fetę(...)kostkę, a cebulę w krążki. Mix sałat przełożyć do miski, dodać pokrojone warzywa, fetę oraz oliwki, skropić dressingiem, wymieszać. Na wierzchu ułożyć pierś z kurczaka i posypać uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika. Dressing: Oliwę wymieszać z octem jabłkowym oraz przyprawami i polać wierzch sałatki. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaProsta sałatka nazywana w moim domu grecką z dodatkiem orzechów włoskich. Szybkie danie, idealne na sycącą kolację dla 3-4 osób, podawana z pieczywem. 1/2 główki sałaty lodowej 2 pomidory 100 gram czarnych oliwek 130 gram sera typu feta 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki białek pieprzu 1/4 łyżeczka papryki ostrej garść orzechów włoskich Sałatę umyć, przekroić(...)ósemki i każdą z ósemek jeszcze na 3-4 kawałki. Oliwę wymieszać z ziołami. Warzywa dodać do miski, zalać oliwą i ostrożnie wymieszać. Orzechy posiekać i wysypać na sałatkę na chwilę przed podaniem. Podawać z pieczywem. marcelina
Czerwony GupikProsta i szybka sałatka zawierająca praktycznie tylko 2 składniki. Bób fantastycznie komponuje się w niej z serem feta. Ponadto bób to bomba wartości odżywczych szczególnie białka, dlatego warto go spożywać w sezonie jak najczęściej. Składniki: 400g bobu świeżego lub mrożonego 200g sera feta sól, pieprz sok z cytryny 2 łyżki oliwy szczypiorek kilka listków mięty ogrodowej Wykonanie(...)gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, studzimy i obieramy z łupinek. Ser feta kroimy w kostkę, mieszamy z bobem.Polewamy sokiem z połowy malej cytryny, oraz 2 łyżkami oliwy. Solimy i pieprzymy do smaku. Szatkujemy szczypiorek i kilka listków mięty. Dokładamy do sałatki, mieszamy i chłodzimy w lodówce
Walijskie Pichcenienaszych stołach. ok 10-15 dag fasolki szparagowej żółtej ok 10-15 dag fasolki szparagowej zielonej 6 małych młodych i ugotowanych ziemniaczków 1/3 kostki fety 1/2 czerwonej cebulki ząbek czosnku 2 łyżki ziaren prażonych do sałatek (dynia, słonecznik, pini) łyżeczka kolorowych ziół do sałatek ewentualnie sól, pieprz do smaku kilka gałązek natki pietruszki łyżka oleju łyżka masła Fasolkę umyć(...)rozgrzać olej z masłem, usmażyć ziemniaczki na rumiano. Dodać posiekany czosnek i fasolkę i smażyć jeszcze ok 2 minut. Fasolkę z ziemniaczkami przełożyć na talerze, posypać pokruszona fetą, ziarnami, piórkami cebulki i ziołami
Smakołyki Asisiebie pasowały ,spokojnie możecie ją również wymieszać i podać jak nie lubicie warstwowych sałatek-tylko w ten sposób podana fajnie i kolorowo się prezentuje -polecam Składniki: 2 piersi z kurczaka 30 dag pieczarek 2 pomidory ogórek zielony puszka kukurydzy cebula papryka ser feta kiełki do dekoracji(niekoniecznie) przyprawa do kurczaka,pieprz ,sól 2 łyżki oleju(...)Pieczarki również kroimy w kostce i smażymy na oleju,na końcu lekko solimy i posypujemy pieprzem. cebulkę,ogórka,fetę i paprykę kroimy w kostkę,kukurydzę odsączamy. Pomidory kroimy w kostkę(ale dobrze jest odłożyć tą część z nasionami i do sałatki dodać sam miąższ ,bo nie będzie puszczać tyle wody. Składniki na sos mieszamy dokładnie.W misce układamy na dnie
Swojskie jedzonkokruchości. Poniżej znajdziecie kilka podstawowych przepisów na dressingi i sosy, które można modyfikować po swojemu dodając dodatkowe składniki, jak na przykład zioła, ser feta lub parmezan, anchois, chrzan, sos sojowy. Takie sosy dobrze komponują się z sałatkami ze świeżych warzyw. Klasyczny winegret 1 łyżka octu winnego białego lub soku z cytryny 3 łyżki oliwy szczypta soli szczypta świeżo mielonego pieprzu
Obiad gotowy