małych, lub dużych przekrojonych na pół lub w ćwiartki) 1 mały granat pęczek świeżej mięty 250 g mieszanki ugotowanych zbóż (Jamiego - mozna je dostać np. na FRISCO ) 40 g fety Marchewki myjemy. Jeśli są duże obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki, jeśli mamy młode wystarczy je oskrobać. Skrapiamy je oliwa, oprószamy sola i pieprzem i pieczemy w 200 st.C(...)patelnie wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy zawartość opakowania ze zbożami. Podgrzewamy minutę a następnie przekładamy do miski z marchewkami. Mieszamy i nakładamy na talerze. Sałatkę posypujemy ziarnami granatu z jego drugiej połówki oraz pokruszona feta i listkami mięty
Dzieje kuchennej WiewiórySałatkę przygotowałam na przyjęcie urodzinowe syna. Sałatę rzymską można zamienić na lodową, rukolę, roszponkę lub mix sałat. Rzymska jednak nadaje się najbardziej, bo długo pozostaje jędrna. Składniki: 2 filety z kurczaka 2 sałaty rzymskie mini płaski prostokąt twardej fety 1 mała czerwona cebula kilkanaście pomidorków koktajlowych lub śliwkowych mini, mogą być w 2 kolorach 2-3 łyżki pestek dyni(...)niewielkiej ilości oleju, ostudzić. Sałatę umyć, osuszyć i grubo poszatkować. Pomidorki pokroić w grubsze plastry, fetę w kostkę, a obraną cebulę w piórka.Wszystkie składniki połączyć z pestkami dyni. W kubku dobrze połączyć ze sobą miód, ocet, olej, zioła. Doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę i delikatnie wymieszać składniki
Czerwień i błękitłyżeczki miodu, - sól, pieprz. Wykonanie : Sałatę umyć, porwać i ułożyć na talerzu. Na niej rozsypać szzypiorek i rozłożyć pokrojone w ćwiartki truskawki, w kostkę fetę,a w plasterki seler naciowy. Składniki sosu wymieszać i polać sałatkę przed jedzeniem
Przepisy MikołajaSkładniki: 2 garście roszponki 3 jajka 100 g sera feta 1 długi ogórek 1 pęczek rzodkiewek 6 łyżek majonezu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie Warstwy sałatki. 1. roszponka 2 rzodkiewka pokrojona w plasterki 3 połowa porcji majonezu 4 ogórek pokrojony w dużą kostkę 5 serek feta pokrojony w kostkę 6 pozostały majonez 7 jajko ugotowane i pokrojone
O kuchni z uczuciemUwielbiam tę sałatkę, zwłaszcza z dużą ilością sosu miodowo-musztardowego. Kilka składników, chwila przygotowań a sałatka jest naprawdę pyszna, lekko słodkawa przez sos i buraki, co przełamuje słony ser feta. Najchętniej jem ją do mięs. 100g roszponki 100g rukoli 1 duży ugotowany burak 200g sera feta 200g pomidorków koktajlowych Sos: 4 łyżki oleju 2 łyżki wody 2 łyżeczki musztardy(...)łyżeczki miodu sól, pieprz 1. Buraka i ser feta kroimy w kostkę, pomidorki przekrawamy na pół. Przekładamy do dużej miski wraz z roszponką i rukolą. 2. Przygotowujemy sos: mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Wlewamy do sałatki około 5 minut przed podaniem
Szefowa kuchnipiersi kurczaka kroimy w taki sposób aby powstała nam kieszonka. Mięso dokładnie doprawiamy przyprawą do mięsa. Do środka dodajemy plastry żółtego sera, pokrojone w kawałki suszone pomidory, kosteczki sera feta i natkę pietruszki. Staramy się aby kieszonki szczelnie się zamknęły. Mięso układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 190*C (z termo obiegiem) przez 40-50 minut(...)foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20 minut w 200*C. Ziemniaczki muszą być ładnie zarumienione. Do mięsa i ziemniaczków podałam jeszcze sałatkę z czerwonej papryki, pomidorków cherry, czerwonej cebuli i sera feta
VioletoweKucharzenieUwielbiam brokuły i stąd ta sałatka:) Pięknie wygląda, wybornie smakuje i szybko się ją robi:) Przepis znalazłam u Ani. Polecam:) Składniki: 1 świeży brokuł; 1 opakowanie sera sałatkowego typu feta (270g); 1-2 ząbki czosnku; 3 łyżki jogurtu naturalnego; 2 łyżki majonezu; 1 łyżeczka sosu tzatziki; około 3 łyżek ziaren słonecznika; Wykonanie: 1. Brokuł umyć(...)Dokładnie wymieszać. 4. Na suchej patelni uprażyć ziarno słonecznika, aby się ładnie zarumieniło. Wystudzić. 5. W misce delikatnie wymieszać brokuły z serem feta. Przełożyć do salaterki. Polać przygotowanym sosem czosnkowym. Całość posypać prażonym słonecznikiem. 6. Przed podaniem sałatkę schłodzić w lodówce. Moje uwagi: Sosu czosnkowego można zrobić troszkę więcej (np. 1,5 porcji podanej w przepisie
In my kitchenzawiera awokado. Ja tym razem postanowiłam dodać je do sałatki, muszę przyznać, że jest ok ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z awokado składniki 1 awokado 100 g rukoli 3 pomidory (ja użyłam odmianę pomarańczowych pomidorów) 1 papryka czerwona 100 g sera feta 1 czerwona cebula 50 g (garść) zielonych oliwek Sos sałatkowy: 1/4 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżeczki octu(...)czerwonego wina 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka miodu Sałatka z awokado wykonanie: Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy. Pomidory kroimy w kostkę, paprykę w paseczki, cebulę w piórka, a awokado w dro bną kostkę. Do miski przekładamy umytą rukolę, dodajemy posiekane warzywa i kruszymy ser feta. Następnie dodajemy przekrojone na pół oliwki i całość polewamy sosem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional Trineczęści i przesmażamy 4-5 minut na odrobinie oliwy. Studzimy. Umyty i osuszony szpinak mieszamy z pokrojoną w kostkę fetą. dodajemy pokrojone na połówki truskawki, szparagi i orzechy. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i posiekaną miętą. Polewamy sałatkę powstałym sosem. Całość oprószamy pieprzem
KUCHNIA POLSKAprodukty białkowo-tłuszczowe. Sałatka z rukoli z suszonymi pomidorami, szynką parmeńską i parmezanem jest jedną z moich ulubionych sałat. Lubię ją porównywalnie do innej sałatki z rukolą, w wersji z pieczonym burakiem i serem feta . Składniki na 1 porcję : garść rukoli 20g długodojrzewającej szynki np. parmeńskiej 10g grubych wiórów parmezanu 2 niewielkie suszone pomidory w oleju 3-4 zielone(...)wlać po łyżce oliwy, oleju z suszonych pomidorów, płaską łyżeczkę miodu i czosnek. Zakręcić i energicznie wymieszać potrząsając słoikiem. Jeśli trzeba, można dodać odrobinę wody i sól do smaku. Sałatkę skropić sosem winegret i na końcu posypać nasionami słonecznika. Moim zdaniem najlepiej smakuje wieczorem. 1 porcja to ok. 210 kcal , węglowodany: 9g, białko: 18g, tłuszcz: 25g Informacje dla diabetyków
Dietologtakie letnie i ciepłe dni ( oraz wieczory) najlepsza sałatka która nie tylko nasyci , ale i orzeźwi. Podałam ją na talerzu KAMILA- PORCELANA BOGUCICE Składniki: 2 plastry arbuza 10 dag sera feta kilka listków świeżej mięty 1/3 szkl ulubionych uprażonych pestek: sezam, siemię, słonecznik(...)łyżka miodu 1 niepełna łyżka soku z cytryny Wykonanie: Arbuza kroimy w kostkę,tak samo postępujemy z fetą. Układamy na talerzu. Posypujemy pestkami, oraz posiekaną miętą. Sok z cytryny łączymy z miodem, polewamy sałatkę
Z Majeczką w kuchninasturcją. Bardzo fajne zestawienie smakowe. składniki: 2 garście rukoli 250 g pieczonej dyni 1 pieczony buraczek czerwony (200g) 50 g fety 1 garść ziaren słonecznika zioła włoskie olej arachidowy do skropienia 3-4 kwiaty nasturcji Składniki na 2 porcje sałatki. Na talerzach ułożyć rukolę. Pieczoną dynię pokroić w dużą kostkę. Czerwony buraczek obrać i również pokroić w dużą kostkę. Słonecznik
Monia miesza i gotujedobre gatunkowo. Wybrałam polską surową kiełbasę dojrzewającą , która sprawdzi się w wielu daniach, i zadowoli podniebienia najlepszych smakoszy. Idealna nie tylko jako przekąska, postawiłam połączyć ją w obłędnie dobrej sałatce z pieczonymi młodymi ziemiankami i nowalijkami; frankfurterki surowe wieprzowe dla dzieciaków, które podałam z pieczonym jabłkiem w całości (dzieci to uwielbiają , ja zresztą też ;-) i puree z młodych ziemniaków(...)nigdy nie grillować bezpośrednio na ruszcie, wykorzystaj do tego celu, albo specjalne naczynia albo jednorazowe tacki. Kiełbaski podaj z połówką gruszek, fetą i ziołami. Gruszki możesz dodatkowo polać oliwą z oliwek lub octem balsamicznym. PRZEPIS NA WIOSENNĄ SAŁATKĘ Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI, SZPARAGAMI I POLSKĄ SUROWĄ KIEŁBASĄ DOJRZEWAJĄCĄ - 1 laska polskiej surowej kiełbasy dojrzewającej Balcerzak - 15 malutkich młodych ziemniaków - oliwa
SMYKWKUCHNIkoper- 1 łyżka * suszone oregano- 1/2 łyżeczki * sól, pieprz, cukier trzcinowy- do smaku Sałatka: Pierś z kurczaka zamarynować w oliwie wraz z przyprawami, a następnie usmażyć na patelni grillowej/zwykłej (około 6-7 minut z każdej strony). W międzyczasie pokroić paprykę w paski, ogórka oraz fetę(...)kostkę, a cebulę w krążki. Mix sałat przełożyć do miski, dodać pokrojone warzywa, fetę oraz oliwki, skropić dressingiem, wymieszać. Na wierzchu ułożyć pierś z kurczaka i posypać uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika. Dressing: Oliwę wymieszać z octem jabłkowym oraz przyprawami i polać wierzch sałatki. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaProsta sałatka nazywana w moim domu grecką z dodatkiem orzechów włoskich. Szybkie danie, idealne na sycącą kolację dla 3-4 osób, podawana z pieczywem. 1/2 główki sałaty lodowej 2 pomidory 100 gram czarnych oliwek 130 gram sera typu feta 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki białek pieprzu 1/4 łyżeczka papryki ostrej garść orzechów włoskich Sałatę umyć, przekroić(...)ósemki i każdą z ósemek jeszcze na 3-4 kawałki. Oliwę wymieszać z ziołami. Warzywa dodać do miski, zalać oliwą i ostrożnie wymieszać. Orzechy posiekać i wysypać na sałatkę na chwilę przed podaniem. Podawać z pieczywem. marcelina
Czerwony Gupik