Zwykle kupowałam gotowe, małe papryczki faszerowane fetą. Nie spodziewałam się, że domowa wersja ze zwykłej, upieczonej papryki może wyjść tak dobrze. Zalewa sprawia, że feta nabiera
Cytryna&Co.Smaczna, zdrowa i prosta sałatka z buraków. Post Carpaccio z buraków pojawił się poraz pierwszy w PanCook - Przepisy Kulinarne .
PancookPyszności nad pysznościami i tylko pyszności. Ta sałatka jest lekka, niskokaloryczna i na swój sposób sycąca. Świetnie nada się na letnie posiłki a w szczególnie
Szybko Tanio Smacznieopakowanie szpinaku sałatkowego 150g. 1 granat 150 - 180g. sera ( ser ulubiony: feta, bryndza owcza, lazur... ja użyłam pleśniowy kozi) sos: 40g. obranych pistacji 250g. jogurtu
Lubię to gotujęMięciutkie placuszki drożdżowe ze szpinakiem i fetą (lub zwykłym twarogiem). Smażone beztłuszczowo na zwykłej patelni. Są leciutkie i puszyste, z pełnym smaku nadzieniem w środku. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięs i ryb z grilla. Pysznie smakują z sałatką lub jako samodzielne danie. SKŁADNIKI / 6 sztuk 450 g mąki 20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
cool and mintyśmietany cukier, ale nie jestem fanką wersji na słodko. Bezpośrednio przed podaniem dodaj śmietanę do sałaty. SAŁATKA GRECKA Przygotowanie : 15 minut Składniki: – 1-2 pomidory lub mniejsze pomidorki koktajlowe – pół długiego szklarniowego ogórka – pół szklanki oliwek kalamata – 100 g sera feta – 1/3 czerwonej cebuli – 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia – pieprz Przygotowanie(...)następnie krój cienkie półplasterki. Ser feta możesz pokroić w kostkę lub zostawić w postaci większych plastrów. Wymieszaj ze sobą składniki, polej je oliwą i dopraw pieprzem do smaku. Obecność fety powoduje, że nie musisz dodawać już soli. SAŁATA Z POMIDORAMI I OGÓRKAMI Przygotowanie : 10 minut Składniki: – pół główki dowolnej sałaty – 1 pomidor lub 7-9 pomidorków koktajlowych
nietylkopasta.plbyło bo takie są najlepsze, na bazie oleju z dodatkiem koperku i musztardy. Pyszna i lekka sałatka do obiadu lub do grilla. składniki: 1 nieduża główka sałaty lodowej 2 długie świeże ogórki 2 czerwone papryki 250 g sera sałatkowego lub fety sos koperkowo-musztardowy 10 łyżek oleju rzepakowego 3 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki musztardy kremskiej 2-3 łyżki(...)koperek, musztardę i sok z cytryny oraz trochę soli i pieprzu. Krótko zmiksować aby nie powstał nam majonez. Spróbować sos i ewentualnie jeszcze doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem sałatkę polać sosem i delikatnie wymieszać
Monia miesza i gotujeZdrowa sałatka z buraka z dodatkiem jajka i serka typu bałkańskiego. Doskonała na kolacje w ciepłe wiosenne wieczory. Czas przygotowania i ilość porcji 25 minut, 1 miska średniej wielkości. Produkty 5 średnich buraków, 2 jajka, ser feta lub typu bałkańskiego, 3 ogórki, pęczek szczypiorku, pęczek koperku sól, pieprz. Przygotowanie Buraki umyj, obierz i ugotuj. Jajka ugotuj na twardo. Wszystkie(...)produkty pokrój w drobną kostkę i wsyp do miski. Całość dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki, aby smaki się przegryzły. Spróbuj także: Lekka sałatka z makrelą makrela jajko pomidor
Fit&Fast Kitchengóry i gotowe :) Tak, tak gotowe. Nie masz bryndzy ? daj camemberta, fetę lub inny ser np żółty pokrojony w drobną kosteczkę. Nie masz koktajlowych pomidorków, dodaj zwykłe pokrojone w kosteczkę. Do tego aby coś słodkiego pojawiło się gdzieniegdzie dorzuciłam kilka owoców suszonej żurawiny. Sos do sałatki albo polej tylko olejem, oliwą jak ja albo zrób najprostszy vinegrett . Prawda
Kuchnia na wzgórzusałatka to czysta improwizacja. Wykorzystałam składniki jakie zalegały mi w lodówce. Składniki na porcję dla 2 osób: 8 cienkich plasterków boczku dowolna sałata ( u mnie masłowa - pół główki) duży pomidor albo kilka pomidorów koktajlowych pół zielonego ogórka 2 rzodkiewki 2 jajka na twardo garść oliwek 4 plasterki żółtego sera pół kostki sera feta garść pestek z dyni i słonecznika listki(...)plasterki kroimy rzodkiewkę, ogórek, w ósemki kroimy pomidory, ser żółty w paseczki, fetę kroimy w kostkę, jajka ugotowane na twardo w ćwiartki. Wszystko układamy na talerzu, dodajemy oliwki. Boczek podsmażamy na oliwie z obu stron aż będą chrupkie i jeszcze ciepłe kładziemy na wierzch sałatki. Polewamy dowolnym sosem np. winegret albo sosem balsamicznym jak u mnie. Pestki dyni i słonecznika
Bon Appetit MałgorzatyDzień dobry! Pyszny pomysł na lunch lub kolację dla dwojga. Soczysta, chrupiąca i sycąca sałatka z całym dobrodziejstwem warzyw, bogatych w witaminy. Podana z fantastycznym sosem. Zapraszam! SKŁADNIKI dla 2 osób: - 3 garście sałaty masłowej - garść świeżego szpinaku - pomidorki koktajlowe (15 sztuk) - 1/4 kostki sera Feta (nisko-tłuszczowej) - oliwki zielone - prażone pestki z dyni ekologicznej - ogórek zielony drobno posiekany
SMYKWKUCHNIFajnym lekkim połączeniem jest słodycz arbuza, słoność fety i delikatny kwaskawy smak octu balsamicznego. Polecam na lato super przekąskę. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldFajnym lekkim połączeniem jest słodycz arbuza, słoność fety i delikatny kwaskawy smak octu balsamicznego. Polecam na lato super przekąskę. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldgłówną rolę gra dynia. Zebrałam je w tym jednym poście. We wszystkich przepisach wykorzystałam dynię piżmową. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z pieczoną dynią i szpinakiem Dorsz zapiekany z dynią Dyniowe ciasteczka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapiekanka z dynią i serem feta Spaghetti dyniowe ze szpinakiem Lasagne z dynią i serem ricotta Placuszki dyniowe Ciasto dyniowe z kremem mascarpone Risotto dyniowe Pierożki
Delusional Trinepewno nie na kilogramy. Z pozostałej postanowiłam zrobić sałatkę, która nada się również na obiad w upalny dzień. Sałatka jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. Nie trzeba jej koniecznie dosmaczać żadnymi sosami, gdyż najwięcej smaku doda ser feta. Składniki: 300 g fasolki szparagowej 200 g sera feta 200 g pomidorków koktajlowych 3-4 łyżki łuskanego słonecznika listki świeżej
Codzienna kuchnia niecodziennajednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – moje najlepsze przepisy na makaron y – sałatka makaronowa z pesto Przygotowanie : 30 minut Składniki: – 2 pszenne tortille – 1 długi ogórek – 1-2 pomidory – 50 g sera feta – 10-15 czarnych oliwek bez pestek – 250 g krewetek – 2 łyżki masła – 2 ząbki czosnku
nietylkopasta.plprowansalskimi. 3. Warzywa pieczemy ok. 10-15 min w 180 stopniach C 4. Warzywa układamy na talerzu, posypujemy pokruszoną Fetą i piórkami czerwonej cebuli. 5. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z miodem i octem balsamicznym. 6. Całość polewamy przygotowanym sosem. Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości, - β-karoten (pochodzący z cukinii), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - jednonienasycone
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 7 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: pęczek bazylii, duży pomidor, opakowanie mini mozzarelli (150 g
JejKuchniaWITAJCIE ! Macie ochotę na sałatkę Grecką ale nie spożywacie nabiału ? Teraz to już nie problem ! Wystarczy kilka składników aby wyczarować z tofu ser typu Feta :) Co jak co ale bardzo lubię takie "eksperymenty kulinarne" Zwłaszcza jeśli chodzi o odtwarzanie produktów, których nie spożywam. A nie ukrywam, że tęsknie czasami za smakiem sera, twarogu czy jogurtu... Na szczęście da się
Marcepanowa kuchniasmakują zwyczajnie dobrze. Nie zawsze lubię kombinować, czasem coś tak banalnego i prostego smakuje mi najbardziej. Tak jak ja sałatka. Liście sałaty, jajko sadzone z płynnym żółtkiem, rzodkiewki i ogórek zielony oraz prażona fasolka szparagowa z natką pietruszki i feta. Idealna na śniadanie lub kolację. Składniki (na 1 porcję): 1/4 główki sałaty lodowej 3-4 rzodkiewki kawałek
Mango Papajadrugi dzień nadziewamy na wcześniej namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków. Pieczemy ok 30 minut w 190 stopniach. Grecka sałatka jaglana: 200 g kaszy jaglanej 1 szkl ciemnych oliwek ogórek szklarniowy kilka liści sałaty kilkanaście pomidorków koktajlowych opakowanie sera feta mała czerwona cebulka 2 łyżki siekanego koperku łyżeczka ziół prowansalskich pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek Kaszę
Smakołyki Asineutralizując jednocześnie efekt zabójczego czosnkowego oddechu pogromcy wampirów. W tych proporcjach wszystko gra! Na drugi dzień z piersi powstała sałatka – z dodatkową porcją świeżo zmiksowanego sosu chimichurri, dojrzałym awokado, miksem sałat, młodym szpinakiem i kolorowymi kiełkami – posypana pokruszoną grecką fetą. Zdrowe i syte jedzenie! SKŁADNIKI 1 kurczak zagrodowy (u mnie 1,75kg) 1 naprawdę duży i okazały pęczek pietruszki
Karo in the Kitchenpokazać Wam kolejne zestawy na wynos jakie sobie przygotowuje. Śniadanie: Omlet z cebulka i papryką Lunch: Salatka - fasolka "black eye", drobniutko posiekana czerwona cebula, drobno pokrojona czerwona słodka papryka, puszka tuńczyka w zalewie, pół opakowania sera feta, trzy korniszony drobno pokrojone, sól, pieprz, odrobina soku z cytryny. Smacznego
Codzienne GotowanieKiedy w lodówce zostaje trochę makaronu to znak, że trzeba zrobić tę sałątkę :) Jest tak prosta i tak pyszna, że na jednej miseczce na pewno nie
DefinicjaSmakuOstatnio robię na kolację różne sałatki. W szczególności zasmakował mi szpinak baby. Tym razem na kolacyjkę zaserwowałam sobie taką sałateczke: Składniki: około 100 g sera feta garść szpinaku baby pierś z kurczaka zioła (jakie lubimy) sól pomidor sos: łyżeczka miodu łyżka musztardy 1 ząbek czosnku szczypta soli 3 łyżki oliwy (oleju) 2 łyżki wody sól Przygotowanie: Pierś kurczaka kroimy
Amatorka kuchennagodne polecenia również można uznać sery kozie produkowane przez Jurajskie gospodarstwo ekologiczne. Znakomite do sałatek,na śniadania i przystawki. W swojej ofercie posiadają sery sery dojrzewające, sery typu bunc, sery twarogowe oraz sery typu feta. Produkty w 100% z mleka koziego. www.sery-kozie.pl Na koniec jeszcze kilka słów o pysznych i zdrowych sokach Maurera. Jak wiemy Sądeczyzna słynie z wyśmienitych jabłek
noteskulinarnyfigaZapraszasz znajomych na wieczór? Chcesz przygotować coś szybkiego do jedzenia? Ten przepis jest dla Ciebie. Sałatka sprawdza się na każdą okazję, nie raz podbiła serca osób, dla których ją przygotowałam :) Główne składniki to brokuł, ser feta, kukurydza i prażone migdały (*z prażonym słonecznikiem lub dynią smakuje równie wyśmienicie). Brokuł podziel na drobne kawałki, ugotuj w lekko osolonej wodzie
Gotuj z Natkąsłonecznik oraz kiełki rzodkiewki. Seler naciowy kroimy w plasterki, paprykę oraz obrane jajka kroimy w kostkę, dodajemy do kaszy. Fetę kruszymy w ręku na drobno i dodajemy do kaszy oraz wszystkie przyprawy. Mieszamy dokładnie odstawiamy na 1 godzinę, aby sałatka się przegryzła. Smacznego
kgwjanczewo