przykuwało zdjęcie sałatki, a z drugiej strony przepis na nią. Dziś nie podarowałam i jadąc na zakupy wycięłam go sobie oraz zakupiłam wszystkie potrzebne składniki. Składniki: 2 saszetki kaszy gryczanej Lubella - stąd pochodzi przepis, 8 pomidorków koktajlowych, 10 suszonych pomidorków - ja dałam cały słoiczek, pęczek szparagów zielonych (można zastąpić brokułami), 10 czarnych oliwek, 250 g sera feta, 1 jogurt naturalny
W kuchni u Monikisię z sałatkami. Oprócz witamin z grupy B zawiera potas, magnez, wapń oraz żelazo. Bardzo lubię soczewicę, dlatego często gości w mojej kuchni, mam nadzieję, że nie znudzi się również Wam :-) Naleśniki gryczane z soczewicą zieloną i pieczarkami (5 naleśników) Składniki: 100 g soczewicy zielonej (suchej); 2 szklanki wody; 100 g pieczarek (małych); 50 g sera feta; 1 cebula
Życie na widelcuimprezowymi przekąskami. Ja zrobiłam go jako dodatek do "cygar" z ciasta filo nadziewanych serem feta ( Sigara Böreği , przepis wkrótce). Przygotowanie dipu nie jest skomplikowane - pomidory, cebulę i czosnek układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy oliwą, octem i przyprawiamy (przypomina to szykowanie sałatki z pomidorów), następnie pieczemy i miksujemy. To wszystko. Zapraszam:) Do czego można wykorzystać dip z pieczonych pomidorów
Chilli Czosnek i Oliwamlekiem kokosowym, sałatki i koktajle. A dzisiaj zapraszam na bardzo prosty i pyszny przepis, oczywiście w roli głównej piękna dynia, dynia na ostro polana syropem klonowym, doprawiona chili, solą i pieprzem, a na wierzchu posypana moim ulubionym serem cheddar i natką pietruszki. Syrop klonowy możesz zastąpić miodem, a ser cheddar swoim ulubionym, doskonale sprawdzi tu się ser feta. Składniki
Kukuleczkipomidorowych nadziewanych fetą sól pieprz oliwa z oliwek Makaron Malma gotujemy do miękkości, przelewamy zimną wodą i studzimy. Łososia odsączamy z zalewy i rozdrabniamy, kroimy w półplasterki ogórka, w drobną kostkę siekamy cebulę i pieczoną paprykę, Dodajemy makaron i posiekaną sałatę rzymską. Papryczki przekrawamy na pół . Wszystkie składniki delikatnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Taką sałatkę podajemy
Gotowanie jest łatweformie sałatki. Trochę pracy jest, bo trzeba wszystko przygotować osobno zanim się wymiesza. Wczoraj zrobiłam baaardzo dużą porcję, starczyło na obiad dla 4 osób i zostało jeszcze sporo na lunch do pracy. Składniki (ile kto chce, ile kto lubi) Makaron penne (malutkie) Brokuły - najlepiej świeże suszone pomidory w oliwie pierś z kurczaka 2 ząbki czosnku ser feta (tym razem użyłam
Kulinarne Inspiracjewarzyw: sałatą lodowa, pomidorami, cebulką, papryką, oliwkami, papryczką jalapeño (w wersji dla dorosłych). Całość zwieńczam kiełkami brokuła, które od wielu lat namiętnie dodaję do wszelkich kanapek, surówek, sałatek i wielu przekąsek. Kiełki brokuła to ogromne źródło sulforafanu, dzięki czemu wykazują bardzo silne działanie antynowotworowe. Pomagają zapobiegać udarom mózgu raz obniżają ciśnienie krwi. Dzięki wysokiej(...)wzmacniają układ nerwowy i odpornościowy. A przy tym wszystkim są pyszne!:) Gotowe ciabatty polewam jogurtowym sosem czosnkowym. Możecie komponować kanapki se swoimi ulubionymi warzywami, dodać fetę lub kozi ser albo mozzarellę - możliwości jest wiele. Spróbujcie sami!:) SKŁADNIKI (porcja dla dwóch osób): 2 ciabatty 2 plastry sera żółtego 4 plastry
Słodko-Słony Świat Ilonysałatka to takie koło ratunkowe w momencie kiedy nie masz pomysłu na zdrowe, lekkie śniadanie lub lunch do pracy. Kilka ulubionych warzyw, gotowane jajko, grzanki i nasiona słonecznika a do tego najsmaczniejszy dressing miodowo- musztardowy. Składniki (na 1 porcję): garść mixu sałat 1 jajko 1 kromka ulubionego pieczywa kawałek papryki kilka pomidorków koktajlowych 50 gram sera feta 1 łyżka
Mango PapajaSałatka z kuskusem .Zobaczyłam ją u Beti z bloga kruche babeczki i wymyśliłam swoją wersję z tego ,co znalazłam w lodówce. Wyszło smacznie i lekko .Zapraszam na kuskus!. Składniki: Kuskus ,125 g ,zalać gorącą wodą z łyżką oliwy i szczyptą soli i odczekać około 3 minut aż płyn się wchłonie . papryka czerwona pomidor ulubiona sałata ser feta oliwa z oliwek
Ladylaura.obejmuje Grecję, Cypr, Turcję, Syrię, Liban, Izrael i Egipt popularne składniki dań to: jogurt, sery – feta, halumi, labneh natka pietruszki, sumak, mięta, cytryny, granaty, orzechy pośród zbóż jadane są ryż oraz płaskie chleby, jak pita i lavash, a także kasza bulgur np. w sałatce tabbouleh z mięsa jedzone są jagnięcina, baranina i drób, najczęściej grillowana, w formie kebabów
Chilli Czosnek i OliwaCzasem z rana chce się coś bardziej pysznego niż kanapki lub owsianka z owocami i oto powstał przepis na wrap śniadaniowy, w którym składniki które
Kuchnia Łukaszasałatki. Pachnąca ziołami, rewelacyjna! Do tej pizzy zdecydowanie nie pasuje keczup, można ewentualnie polać wierzch odrobiną oliwy. składniki: ciasto: 250 g mąki pszennej, chlebowej 30 g świeżych drożdży 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru łyżka oliwy z oliwek dodatki: kilka łyżek pomidorowego sosu do pizzy (użyłam domowego keczupu ) 125 g mozzarelli 100 g fety
6nieboPyszna,chrupiąca i pikantna tak w skrócie można opisać to co dla was właśnie przygotowałam. Składniki: 2 podwójne piesi z kurczaka pekinka 2 papryki czerwone 2
Wielki apetytwarzyw i do tego oczywiście dobry dressing. Ta sałatka należy do jednych z moich ulubionych. Jest przepyszna, lekka i orzeźwiająca. Sos balsamiczn y, który stworzyłam specjalnie do tej sałatki bazuje na kilku podstawowych składnikach, ale jeden znacząco się wyróżnia i jest to daktylowy ocet balsamiczn y . Oczywiście można użyć standardowego octu, aczkolwiek zachęcam do spróbowania tego wykonanego z daktyli(...)Genialna jakość, co przekłada się na świetny smak - delikatny, lekko słodki, idealnie komponujący się w różnych dressingach. Zdecydowanie polecam! Składniki (1 porcja): 50 g mixu sałat 50 g sera feta 25 g kaszy jaglanej 1 pomidor 1/2 ogórka 1/2 cebuli czerwonej Sos balsamiczny: 1 łyżeczka octu balsamicznego (u mnie daktylowy z Jadłosfera) 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki
Zdrowie na języku :Pniej robić rzeczy słodkie: ciasta, gofry, dżemy. Wytrawne, tutaj jest pełne pole do popisu: leczo , kotlety, placki. Zupy krem i jarzynowe oraz przetwory: w curry, sałatka czy ketchup. Nie wiem, czy znajdzie się drugie takie uniwersalne warzywo No chyba tylko poczciwa bulwa jaką jest ziemniak. Ale najlepszym pomysłem ze wszystkich(...)można faszerować dowolnie, ostatnio na przykład nadziałem ją kurkami i kurczakiem . Jeżeli zostanie Wam ryż lub kasza, możecie wzbogacić nią farsz. Zamiast klasycznego żółtego sera, może być feta lub mozzarella. Jednym słowem cukinie może kształtować „dowolna dusza” (farsz). Jeżeli nie macie wprawy, nie chcecie kombinować to polecana jest cukinia faszerowana mięsem mielonym. Przepis krok
kuron.com.pl