sałatka z fetą - 2737 przepisów (strona:146/183)

Naukowo o jajach. Jajka faszerowane 132

garnkiem tak, żeby skorupki popękały i zalewam zimną wodą. Skorupki odchodzą same. Pamiętajcie, że im świeższe jest jajko tym trudniej obrać. Co zrobić z jajkami na twardo? Można do sałatek, można na kanapki, można z majonezem. Wszystko można, ale ileż można Ja i Najcierpliwszy uwielbiamy jajka faszerowane. Kombinujemy z nadzieniami i wychodzą pyszności. Poznajcie kilka naszych ulubionych zestawów. Podstawą każdego(...)koperku i kilka kawałków łososia do dekoracji. Żółtka, łososia, serek oraz skórkę doprawiamy pieprzem i solą, następnie blendujemy. Po ułożeniu na jajku ozdabiamy kawałkiem łososia i koperkiem. 3. Żółtka, feta, szczypiorek, bazylia, ogórek zielony – żółtka, fetę i drobno pokrojone zioła blendujemy. Doprawiamy i dodajemy drobno pokrojony ogórek. 4. Żółtka, serek topiony, szczypiorek, szynka konserwowa – wszystko razem mieszamy i nakładamy

ladykitchen
Papryka faszerowana serem feta z czosnkiem i ziołami prowansalskimi 357

papryk delikatnie wyciąć ogonek z gniazdem nasiennym, wypłukać z resztek pestek. Zalać wrzątkiem w garnuszku i odstawić na kilak minut. Po tym czasie wyjąć, przestudzić i osuszyć. Ser feta rozetrzeć z grubym świeżo zmielonym pieprzem, powinno być pikantnie. Nałożyć go wąską łyżeczką do papryk, delikatnie upychając, żeby ser dobrze je wypełnił. Układać w słoiku, dołożyć czosnek pokrojony(...)sposób na ostrych papryczkach chili :) Jest to fajna przekąska lub dodatek do śniadań lub kolacji. Po zjedzeniu papryczek, pozostałą oliwę można wykorzystać ponownie lub do przyprawienia sałatek. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
KASZA BULGUR Z KURCZAKIEM W SOSIE POMIDOROWYM 138

tylko niesamowicie zdrowa, ale i pyszna! Często używana w kuchni tureckiej bliskowschodniej pozwala wyczarować niesamowicie smaczne dania, które zachwycą nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy! Można nadziewać nią warzywa, przygotowywać sałatki, dodawać do zup albo dusić w postaci znanych i lubianych i pilawów. Powstaje z najbardziej wartościowych ziaren pszenicy durum i jest bogata w substancje wspomagające pracę serca, kojące nerwy(...)pomidory – 3 szt * czosnek – 2-3 ząbki * cebula biała duża – 1 szt * passata pomidorowa – ok. 200 ml * sól, pieprz, papryka ostra, cukier * oliwa z oliwek * feta SPOSÓB PRZRZĄDENIA: Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy posiekaną drobno cebulę oraz czosnek. Dodajemy pokrojone ( oczyszczone wcześniej ) mięso i przesmażamy kilka minut. Dorzucamy drobno pokrojone świeże pomidory oraz suszone pomidory pokrojone

Ostra na Słodko
Kotlety mielone pieczone z warzywami – Angie gotuje odc. 12 185

jajko i ok. 2 łyżki mielonego siemienia lnianego. Papryki i cukinię pokroić w kosteczkę i przesmażyć 2-3 minuty na patelni wysmarowanej delikatnie oliwą. Następnie do warzyw dodać ser feta i poczekać, aż się roztopi. Wymieszać z warzywami. Masę mięsną podzielić na 8 dużych lub 16 mniejszych kulek (wtedy porcję będą stanowić 2 kotlety). Każdą kulkę rozpłaszczać w dłoni(...)czarnego pieprzu, mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i łyżeczkę czerwonego octu winnego. Po upieczeniu na talerz najpierw wyłożyć naprzemiennie pomidory i bakłażana, posmarować dressingiem, posypać listkami bazylii. Na sałatce z warzyw wykładać kotlety. Danie podawać od razu po przyrządzeniu. 1 porcja to ok. 340 kcal , węglowodany: 9g, białko: 38g, tłuszcz: 17g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się

Dietolog
Tarta z cukinią, porem i papryką (quiche) 99

można przyrządzić zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej. Do tego można jeść go na ciepło jak i na zimno. Ja zawsze komponuje do niej rybę i pyszną, letnią sałatkę z roszpunką lub rukolą, pomidorami, koprem włoskim ze słonecznikiem. Oczywiście do tego sos miodowo-musztardowy . Przepis tutaj . Ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki 100 g masła 1 jajko(...)minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC. Farsz: 1 duża cukinia 1 mały por 1 mała czerwona papryka 50 g szynki (w wersji mięsnej) lub 100 g fety lub sera gorgonzola (w wersji wegetariańskiej) pomidory do dekoracji 3 jajka 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki śmietany świeża bazylia i koperek pół łyżeczki ostrej papryki garść tartego, żółtego sera sól, pieprz, suszone chilli

Calzonella.com
10 pomysłów na szybkie Lunchbox’y część 2. 325

łyżeczki miodu ½ łyżeczki sosu sojowego Przygotowanie: Do pojemnika przełożyć mix sałat, plasterki szynki oraz kawałki brzoskwini i sera. Składniki na sos wymieszać i polać sałatkę. Dodatkowo można dodać grzanki. Gotowe.   Obiad do pudełka : Kurczak z makaronem w sosie pomidorowym Czas wykonania: 20 min Składniki: 200 g fileta z kurczaka(...)łyżek mąki 5 łyżek mleka 1 łyżeczka ulubionych przypraw (u mnie przyprawa do kurczaka) ½ proszku do pieczenia Dowolne dodatki: podsmażony kurczak, boczek lub szynka ser (mozzarella, feta, ser żółty) warzywa (papryka, kukurydza, pieczarki) Przygotowanie: Przygotować ciasto naleśnikowe: zmiksować wszystkie składniki. Do ciasta dodać ulubione (resztki z lodówki) i wymieszać. Takiego grubego naleśnika smażyć

KuchniaWeDwoje.pl
Bezmięsne, pieczone kotlety z buraków i kaszy gryczanej 134

uroczy kolor zawdzięczają gotowanym buraczkom, które sprawiają też, że kotlety są fajnie wilgotne w środku. Drugim głównym składnikiem kotletów jest kasza gryczana. Dzięki niej są sycące i w towarzystwie sałatki mogą stanowić pożywny obiad.  Buraczane kotlety przyprawiłam przyprawą zaatar. Uwielbiam tą bliskowschodnią mieszankę przypraw za cudowny aromat i wyrazisty smak. Znajdują się w nim między innymi tymianek, sezam(...)minut (plus czas gotowania kaszy i buraka) 200 g ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej Duży ugotowany burak Jajko Garść czerwonej fasoli 2 łyżki kaszy manny Opcjonalnie plaster sera feta Zaatar Ugotowanego buraka zetrzeć na tarce na grubych oczkach Do startego buraka dodać ugotowaną kaszę, jajko, lekko rozgniecioną widelcem fasolę (tak, żeby pozostały wyczuwalne kawałki) oraz ser feta jeśli używamy  Połączyć

HealthyCreations
Spaghetti bolognese z mięsem mielonym, papryką i pieczarkami 299

Spaghetti bolognese z mięsem mielonym to idealne połączenie klasycznego bolognese z papryka, mięsem mielonym i pieczarkami. Te składniki nadadzą inny wymiar tego dania. Nadadzą mu głębi

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pomidory antipasti marynowane 217

Addio pomidory, Addio ulubione Słoneczka zachodzące za mój zimowy stół Nadchodzą znów wieczory sałatki niejedzonej Tęsknoty dojmującej i łzy przełkniętej wpół " Kto zna te piosenkę to wie ze już wkrótce ja nucić będziemy, a na razie ja wole śpiewać " Amore pomidori, Amore ulubione"... a wy kochacie soczystość, smak i delikatność pomidorów? Jeśli tak to jest to przepis(...)szybkie antipasti, na kolacje, do grilla, gdy przyjdą niezapowiedziani goście. Smak ich oczywiście możecie zmieniać dodając inne zioła lub pokrojona mozzarelle, albo fetę, albo jeszcze oliwki, co wam przyjdzie do głowy. Takie pomidory w lodowce mogą być do 3 dni, ale znikają o wiele szybciej. I jak tu nie wielbić Królowej Bony:) Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Polędwiczka po koreańsku z papryką i brokułem 219

używamy patelni zamiast woka, to dodatkowo przez 1 minutę pod przykryciem. Od razu podajemy wraz z ryżem. Jeśli mamy ochotę, możemy podać danie z orzeźwiającą surówką (przepis niżej). Azjatycka sałatka z ogórków: Składniki: 3 obrane ogórki szklarniowe (węże), 1 łyżka sosu sojowego, 3 łyżki octu ryżowego, 1 łyżeczka oleju sezamowego, 1 łyżka nasion sezamu (najlepiej mieszanka: czarny i biały(...)pizzowe - nie tylko dla kibica Dziś rozpoczyna się turniej Euro 2012. Prawdopodobnie znaczn... Szaszłyki hawajskie Dziś polecam coś na lekki obiad. Szaszłyki hawajskie - ze sł... Pieczone pierogi ze szpinakiem, fetą i boczniakami Pieczone pierogi ze szpinakiem, fetą i boczniakami to wegeta... Makaron z pomidorami i mascarpone Pomysł na makaron z pomidorami i mascarpone znalazłam w zagr... Post Polędwiczka po koreańsku

Poezja smaku
Włoski tort makaronowy 364

idzie w trzech smakach. Złożony w formie tortu i pieczony w piekarniku, to propozycja na smaczny i sycący obiad dla dużej rodziny. Można go podać dodatkowo z sałatką pomidorową lub sosem czosnkowym ;) 500g makaronu spaghetti 2 jajka 1/2 szklanki śmietany 18% WARSTWA CZERWONA: 1 cebula 1 szklanka domowego przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1łyżka bazylii(...)odpowiedniej konsystencji, przyprawić. Wystudzić i dodać 1/3 mieszanki jajecznej. Wymieszać. WARSTWA BIAŁA: filet z indyka pokroić i usmażyć na oliwie z oliwek. Wrzucić do rozdrabniacza. Do mięsa dodać ser feta i wlać 1/3 mieszanki jajecznej. Wszystko razem wymieszać. WARSTWA ZIELONA: Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody. Usmażyć na oliwie z oliwek, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Na koniec

https:KKuchniaMniam
Buraczki na rukoli 119

Tak przyrządzone buraczki mogą stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do obiadu czy wędlin lub pasztetów. Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i

Kulinarne przemyslenia
Pieczone gruszki 128

żurawiny i miodu. Robi się tak prosto i szybko, że goście dostaną to równo ze szklanką ciepłej „kapucziny”. Jak ktoś nie lubi sera pleśniowego, to daje więcej orzechów lub fetę, od biedy nada się też ostry ser żółty. Potrzebujemy: gruszki – po 1 na osobę konfiturę z żurawiny – 2 łyżeczki na gruszkę orzechy włoskie – około szklanki ser pleśniowy – ja użyłam standardowego(...)miękkie gruszki, ale to kiedy wyciągnięcie, zależy tylko od waszego gustu. Z czym podajemy? Można podać z jogurtem lub śmietaną, ale same też robią robotę. Idealnie pasują z sałatką z rukoli, oliwy, czosnku, soli i pieprzu. Zamiast żurawiny możecie użyć kwaśnego dżemu wiśniowego lub innego ulubionego, ważne, żeby był mocno kwaśny. Takie gruszki + sałatka = to fajny obiad. A jeśli zamiast

ladykitchen
Wiosenny omlet! 126

tylu jesienno - zimowych miesiącach tęsknoty za świeżymi, wiosennymi warzywami teraz trzeba z nich korzystać ile się da! W kanapkach, sałatkach, obiadach, kolacjach, deserach,....  Na wszystko przyjdzie czas. Dzisiaj zapraszam na kolejną śniadaniowo - lunch'ową opcję - pyszny wiosenny omlet. Ze świeżym szpinakiem, z cukinią, szparagami i parmezanem. Zmasowany atak zielonych warzyw! Składniki: 2 jajka, kilka zielonych szparagów, mała cukinia, garstka(...)Następnie układam świeże liście szpinaku, po chwili układam cukinię i szparagi. Gotowy omlet przekładam na talerz, ścieram jeszcze troszeczkę parmezanu i gotowe :) Smacznego! * zamiast parmezanu możemy użyć ricotty, pokruszonej fety czy chociażby cheddaru

Plate of Joy
Sałatka z kapustą pekińską i winogronami 151

pogoda nie zachwyca, jednak mam nadzieję, że chociaż w sam dzień Niedzieli Wielkanocnej będzie odrobinę cieplej niż przez ostatnie dni. Natomiast tym, co dziś zaproponuję jest prawdziwa bomba witaminowa - sałatka z kapusty pekińskiej z dodatkiem winogron, pomarańczy, zawierająca ponadto doskonałe źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, dzięki dodatkowi orzechów i oliwy. A zatem smacznego i mam nadzieję, że Wasze prace w kuchni(...)font-family:"Times New Roman","serif";} Składniki: 1 kapusta pekińska 25 dag winogron różowych 25 dag winogron białych 3 pomarańcze 15 dag orzechów włoskich 1 opakowanie sera feta 3 łyżki oliwy sok z połówki cytryny sól, pieprz Wykonanie:   Kapustę myjemy i kroimy w paski. Umyte winogrona kroimy na połówki i usuwamy z nich pestki. Następnie obieramy pomarańcze i dzielimy

psgotujemy
Horta vrasta - (dzika) zielenina z oliwą i cytryną 164

dobry, Pamiętacie, jak na początku maja opowiadałam Wam o tradycji spożywania dzikiej roślinności kultywowanej w krajach śródziemnomorskich? Zebrałam przy tej okazji spory koszyczek liści mlecza, z których przygotowałam francuską sałatkę oraz tradycyjne greckie danie o nawie horta vrasta . Horta vrasta , czyli gotowana horta, to zielenina ugotowana i podana z tradycyjnym greckim dressingiem zrobionym z oliwy i soku z cytryny. Grecy(...)nasze tegoroczne majowe upały:) Do przygotowania horty vrasta nadaje się dowolna zielenina, również botwinka i szpinak , które teraz są w sezonie. Zielenina ożywiona dressingiem i posypana słonym serem feta to świetny dodatek do wiosennego i letniego obiadu. P.s. Przy okazji pisania tego wpisu dowiedziałam się, że wegetarianin po Grecku to hortofagos, czyli dosłownie "zjadacz zielska". Można by to odebrać obraźliwie

Chilli Czosnek i Oliwa