używamy patelni zamiast woka, to dodatkowo przez 1 minutę pod przykryciem. Od razu podajemy wraz z ryżem. Jeśli mamy ochotę, możemy podać danie z orzeźwiającą surówką (przepis niżej). Azjatycka sałatka z ogórków: Składniki: 3 obrane ogórki szklarniowe (węże), 1 łyżka sosu sojowego, 3 łyżki octu ryżowego, 1 łyżeczka oleju sezamowego, 1 łyżka nasion sezamu (najlepiej mieszanka: czarny i biały(...)pizzowe - nie tylko dla kibica Dziś rozpoczyna się turniej Euro 2012. Prawdopodobnie znaczn... Szaszłyki hawajskie Dziś polecam coś na lekki obiad. Szaszłyki hawajskie - ze sł... Pieczone pierogi ze szpinakiem, fetą i boczniakami Pieczone pierogi ze szpinakiem, fetą i boczniakami to wegeta... Makaron z pomidorami i mascarpone Pomysł na makaron z pomidorami i mascarpone znalazłam w zagr... Post Polędwiczka po koreańsku
Poezja smakuidzie w trzech smakach. Złożony w formie tortu i pieczony w piekarniku, to propozycja na smaczny i sycący obiad dla dużej rodziny. Można go podać dodatkowo z sałatką pomidorową lub sosem czosnkowym ;) 500g makaronu spaghetti 2 jajka 1/2 szklanki śmietany 18% WARSTWA CZERWONA: 1 cebula 1 szklanka domowego przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1łyżka bazylii(...)odpowiedniej konsystencji, przyprawić. Wystudzić i dodać 1/3 mieszanki jajecznej. Wymieszać. WARSTWA BIAŁA: filet z indyka pokroić i usmażyć na oliwie z oliwek. Wrzucić do rozdrabniacza. Do mięsa dodać ser feta i wlać 1/3 mieszanki jajecznej. Wszystko razem wymieszać. WARSTWA ZIELONA: Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody. Usmażyć na oliwie z oliwek, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Na koniec
https:KKuchniaMniamTak przyrządzone buraczki mogą stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do obiadu czy wędlin lub pasztetów. Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i
Kulinarne przemysleniażurawiny i miodu. Robi się tak prosto i szybko, że goście dostaną to równo ze szklanką ciepłej „kapucziny”. Jak ktoś nie lubi sera pleśniowego, to daje więcej orzechów lub fetę, od biedy nada się też ostry ser żółty. Potrzebujemy: gruszki – po 1 na osobę konfiturę z żurawiny – 2 łyżeczki na gruszkę orzechy włoskie – około szklanki ser pleśniowy – ja użyłam standardowego(...)miękkie gruszki, ale to kiedy wyciągnięcie, zależy tylko od waszego gustu. Z czym podajemy? Można podać z jogurtem lub śmietaną, ale same też robią robotę. Idealnie pasują z sałatką z rukoli, oliwy, czosnku, soli i pieprzu. Zamiast żurawiny możecie użyć kwaśnego dżemu wiśniowego lub innego ulubionego, ważne, żeby był mocno kwaśny. Takie gruszki + sałatka = to fajny obiad. A jeśli zamiast
ladykitchentylu jesienno - zimowych miesiącach tęsknoty za świeżymi, wiosennymi warzywami teraz trzeba z nich korzystać ile się da! W kanapkach, sałatkach, obiadach, kolacjach, deserach,.... Na wszystko przyjdzie czas. Dzisiaj zapraszam na kolejną śniadaniowo - lunch'ową opcję - pyszny wiosenny omlet. Ze świeżym szpinakiem, z cukinią, szparagami i parmezanem. Zmasowany atak zielonych warzyw! Składniki: 2 jajka, kilka zielonych szparagów, mała cukinia, garstka(...)Następnie układam świeże liście szpinaku, po chwili układam cukinię i szparagi. Gotowy omlet przekładam na talerz, ścieram jeszcze troszeczkę parmezanu i gotowe :) Smacznego! * zamiast parmezanu możemy użyć ricotty, pokruszonej fety czy chociażby cheddaru
Plate of Joypogoda nie zachwyca, jednak mam nadzieję, że chociaż w sam dzień Niedzieli Wielkanocnej będzie odrobinę cieplej niż przez ostatnie dni. Natomiast tym, co dziś zaproponuję jest prawdziwa bomba witaminowa - sałatka z kapusty pekińskiej z dodatkiem winogron, pomarańczy, zawierająca ponadto doskonałe źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, dzięki dodatkowi orzechów i oliwy. A zatem smacznego i mam nadzieję, że Wasze prace w kuchni(...)font-family:"Times New Roman","serif";} Składniki: 1 kapusta pekińska 25 dag winogron różowych 25 dag winogron białych 3 pomarańcze 15 dag orzechów włoskich 1 opakowanie sera feta 3 łyżki oliwy sok z połówki cytryny sól, pieprz Wykonanie: Kapustę myjemy i kroimy w paski. Umyte winogrona kroimy na połówki i usuwamy z nich pestki. Następnie obieramy pomarańcze i dzielimy
psgotujemydobry, Pamiętacie, jak na początku maja opowiadałam Wam o tradycji spożywania dzikiej roślinności kultywowanej w krajach śródziemnomorskich? Zebrałam przy tej okazji spory koszyczek liści mlecza, z których przygotowałam francuską sałatkę oraz tradycyjne greckie danie o nawie horta vrasta . Horta vrasta , czyli gotowana horta, to zielenina ugotowana i podana z tradycyjnym greckim dressingiem zrobionym z oliwy i soku z cytryny. Grecy(...)nasze tegoroczne majowe upały:) Do przygotowania horty vrasta nadaje się dowolna zielenina, również botwinka i szpinak , które teraz są w sezonie. Zielenina ożywiona dressingiem i posypana słonym serem feta to świetny dodatek do wiosennego i letniego obiadu. P.s. Przy okazji pisania tego wpisu dowiedziałam się, że wegetarianin po Grecku to hortofagos, czyli dosłownie "zjadacz zielska". Można by to odebrać obraźliwie
Chilli Czosnek i OliwaTak, to już końcówka, a właściwie o ile ktoś nie podjął decyzji o zamrożeniu kilku pęczków, raczej już nie ma szansy na cieszenie się szparagami. Niech
Brzuszki ŁakomczuszkiPierogi z kaszą gryczaną to klasyczne pierogi w połączeniu z białym serem i kasza gryczaną. Farsz można dowolnie zmieniać – nie ma ograniczeń, można śmiało eksperymentować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Weganie nie jedzą żadnego produktu, który jest pochodzenia zwierzęcego. Nie zmienia to faktu, że osoby będące na tej diecie mają rezygnować z takich dań. Klasyczny makaron
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!brokuły, jajka, cebulę, kukurydzę, czosnek i ser żółty. Dodajemy jogurt grecki i doprawiamy solą i pieprzem. Całość energicznie mieszamy. Wstawiamy na lodówki na godzinę, aby składniki dobrze się przegryzły. Sałatkę brokułową podajemy z ulubionym pieczywem. Gryczotto z pieczarkami i szczypiorem 100 g kaszy gryczanej prażonej 500 g pieczarek 700 ml bulionu warzywnego 1 pęczek dymki ze szczypiorem 1 łyżka(...)Smażymy, często mieszając, aż kasza gryczana wchłonie cały bulion. Tuż przed podaniem posypujemy szczypiorem. Pieczone ziemniaki ze śródziemnomorskim serkiem z chili i świeżym oregano 1 opakowanie serka typu feta, np. Arla Apetina Snack z Chili 4 duże ziemniaki 3 gałązki świeżego oregano kilka szczypt suszonego czosnku sól świeżo mielony pieprz Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie
My Chcemy Jeśćwidziałem. No i super - o to chodziło :) Robi się ją bardzo łatwo, więc jak tylko znajdę wolną chwilę, to powtórzę! Zaraz? Kiedy ja znajdę wolną chwilę?! Mówiąc poważniej - w sałatce łączą się harmonijnie mocne słodko-kwaśne smaki pomarańczy i delikatne aromaty fenkułu i mięty. Łagodność buraka i ostrość cebuli. Do tego kontrastowe kolory. Polecam - samo zdrowie i smak! Składniki(...)odsączyć i zaaranżować na talerzu z resztą składników i kilkoma listkami zielonej mięty. Można polać niewielką ilością sosu, w którym marynowały się buraki. Opcjonalnie można pokruszyć na wierzch trochę fety lub ułożyć obok kleks jogurtu
zadanie-gotowanieKtóż z nas nie lubi naleśników. Kojarzą się one z dzieciństwem i piątkowymi obiadami w szkole :) Jeśli macie ochotę przypomnieć sobie te czasy, poniżej znajdziecie listę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zimą częściej niż w pozostałych porach roku przygotowuję śledzie. Polecam kupić solone i zamarynować. Można je wtedy wykorzystać na przykład do sałatki. Oto jedna z moich propozycji. Polecam przygotować na święta, Sylwester i Nowy Rok. Składniki : 1 słoik śledzi marynowanych w oleju 5 jajek 1 duży por 150 g żółtego sera 1 puszka czerwonej fasoli 5-6 korniszonów pół średniego(...)śledziach pory. Posmarować 1/3 sosu. Jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i położyć jako kolejną warstwę. Posmarować ostatnią porcją sosu. Na sos wyłożyć pokrojoną w kostkę fetę i schłodzić
Czerwień i błękitSezon grillowy w pełni więc proponuje Wam banalną, szybką sałatkę piknikową. Jest ekspresowa w przygotowaniu, jedne co warto przygotować wcześniej, to chrupiące grzanki. Mam nadzieje że pokochacie tą sałatkę równie mocno jak moja rodzina. Porcja ma średnią salaterkę 5 średnich pomidorów ( powinny być słodkie winne, dojrzałe) 1 średnia cebulka dymka garść ziół- bazylia oregano, kilka listków mięty cytrynowej, tymianek, kolendra(...)minut, aby pozbyć się nadmiaru soku. Pomidory przełożyć do salaterki, posiekać drobno zioła i cebulę . Wymieszać, dodać, oliwę i doprawić do smaku. Na wierzchu można posypac serem feta. Smacznego
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk