Mamy świeże mule w sosie czosnkowym, więc do tego: Pikantna sałatka z roszpunki, gorgonzoli i pistacji SKŁADNIKI: opakowanie roszpunki ( lub rukoli) ser gorgonzola 3 pomidory 2 garście pistacji ostra papryczka sól, pieprz, bazylia, oregano, czosnkowa oliwa z oliwek ewentualnie opakowanie muli Mule przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu:) Roszpunkę dokładnie opłukać, dodać pokrojone w kostkę pomidorki i ser gorgonzola. Pistacje
MarciochaKucharzytakiej tradycyjnej, tylko z użyciem makaronu w kształcie ryżu. Pyszności. Uwielbiam sałatki, które robi się w ekspresowym tempie i które w ekspresowym tempie znikają z miski :) 'sałatka z makaronu / ryżu z tuńczykiem' Składniki: - 100g makaronu / ryżu - 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym - 3 krążki ananasa z puszki - 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej - 2-3 łyżki majonezu
CookYourselfserii „co wymyśli baba na zakupach”. Szwendając się po dziale warzywnym, próbowała wymyślić sałatę do obiadu. W oko wpadły mi pieczarki i seler naciowy. Tak powstała sałatka lekka, szybka i pełna smaków. SKŁADNIKI: główka sałaty masłowej pól słoiczka suszonych pomidorów + oliwa ½ czerwonej papryki 2 gałązki selera naciowego czerwona cebula 10-12 małych pieczarek oliwa do smażenia sól, czarny pieprz, czarnuszka
Pyry na GazOgórki obowiązkowo własnej roboty i najlepiej, tak jak w moim przypadku z własnej działki. Twarde, jędrne, kwaśne, ale nie przekiszone. Idealne do zupy i wszelkiego rodzaju sałatek. Polecam i zapraszam po przepis. Składniki: 1 korpus z kurczaka 1 marchewka 1 cebula kawałek selera korzeniowego 2-3 ziemniaki 6 kiszonych ogórków 3 ząbki czosnku 2 listki laurowe pęczek
Gosia gotujetych, którym znudziła się tradycyjna sałatka warzywna. Lekka kompozycja ciekawie dopasowanych składników. Przede wszystkim prost i szybka w wykonaniu. Sprawdzi się przy każdej, nie tylko wielkonocnej, okazji. potrzebujemy: - puszkę kukurydzy - ogórki kiszone - ugotowane na twardo jajka - majonez/jogurt (ja użyłam jogurtu) - por (biała część) - sól, pieprz Kukurydzę odsączyć i opłukac na sitku. Por, jajka i ogórki posiekać w drobną kostkę
Szybko Tanio SmacznieSkładniki: ok 50 - 80 g gotowanego lub pieczonego mięsa 3 jajka pół czerwonej cebuli kilka suszonych pomidorów łyżeczka octu jabłkowego pestki dyni sól, pieprz koperek Przygotowanie
Gaździnka warzyPieczywo czosnkowe stało się bardzo popularnym dodatkiem do sałatek, lecz także jako samodzielna przekąska. SKŁADNIKI: 1 bagietka 1/5 kostki masła 2 ząbki czosnku pół szczypty soli opcjonalnie: posiekana pietruszka KROK 1 Bagietkę kroimy w kromki po skosie, co zwiększa powierzchnię takiej "pajdy" :) KROK 2 Masło roztapiamy i dodajemy do niego obrany czosnek, wyciśnięty przez praskę. Delikatnie solimy i mieszamy. Opcjonalnie
smacznieinatematSałatka z tuńczykiem i cukinią. I pomyśleć że jeszcze 3-4 lata temu nie przepadałem za cukinią a teraz robię sałatki z cukinią w roli głównej. Składniki: 2 nieduże cukinie puszka tuńczyka jajko - opcjonalnie 2 szt. papryczki peperoncini odrobina soli Przygotowanie : Obie cukinie wrzucam do wrzątku i gotuję ok 8 minut. ( z cukinii nie obcinać końcy
Mechanik w kuchniSkładniki: - 2 garści mieszanki sałat - 150 g makaronu penne - 2 kule mozzarelli - 1 awokado - 2 łyżki startego parmezanu - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki oliwy z oliwek
Kuchenne syntezyŚrodę Popielcową proponuję sałatkę ze śledziem. Ziemniaki do tej sałatki pokroiłam w kostkę, doprawiłam przyprawami i upiekłam w piekarniku. Sałatka jest lekka, a jednocześnie pożywna. Składniki: 3-4 ziemniaki słodka papryka w proszku, czosnek granulowany, kminek, zioła do pizzy sól i pieprz 3-4 korniszony 5-6 filetów śledziowych marynowanych w oleju 1/2 cebuli 2-3 łyżki oleju lnianego
Czerwień i błękitSkładniki: kapusta pekińska czerwona cebula bulion warzywny koperek, natka pietruszki dorsz kilka suszonych pomidorów sos vinegrette: 2 łyżki ciepłej wody pół łyżeczki cukru sól, pieprz 3
Gaździnka warzytabele przeliczeń miar oraz słowniczek z tłumaczeniem południowoafrykańskich nazw potraw oraz składników na język polski. Znajdziemy też adresy sklepów kuchni świata gdzie możemy nabyć często niedostępne składniki. Dowiemy się jak przygotować m.in.: sałatkę z trzech rodzajów fasoli, sałatkę z bananów, morelowy chutney, curry z homara, chakalaka, curry z ryżem, mus czekoladowy z likierem Amarula Cream i inne. Zapomniałam napisać
noteskulinarnyfigapomysłu. Dla mnie smakuje ona równie dobrze z dodatkiem ogórków kiszonych jak i korniszonów, w związku z czym każdy może wybrać te , które bardziej lubi. Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów SKŁADNIKI: 300 g fasolki szparagowej 2 pomidory malinowe 2 ogórki kiszone lub korniszony 1 cebula czerwona sól , pieprz 1 łyżeczka oliwy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki