Przepyszna sałatka z rukoli, sera camembert z gruszką i orzechami włoskimi SKŁADNIKI 2 gaście rukoli 1 gruszka 1 serek camembert garść orzechów włoskich sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu Prymat szczypta chili PRZYGOTOWANIE Umytą rukolę układamy na talerzu/półmisku/w misce :) Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Układamy na środku
Moje Kuchenne RewelacjeDzisiaj proponuje przygotować szybką sałatkę z grillowanym kurczakiem, pomidorami koktajlowymi i serem mozzarella. Nie stosowałam tutaj soli, jedynie do doprawienia kurczaka zastosowałam przyprawy które wchodzą w skład nowej mieszanki Kotanyi Pomidoro. Mieszanka ta składa się z suszonych pomidorów, czosnku, cebuli, pietruszki, soli jodowanej oraz włoskich ziół: bazylii, oregano. Gościła już ta mieszanka w kuchni(...)przygotowywałam muszle faszerowane . Mieszanka nadała kurczakowi charakterystyczny pomidorowo-ziołowy smak, jednak trzeba uważać z ilością, gdyż przyprawa ma pikantny smak. Sałatka z grillowanym kurczakiem 1/2 piersi z kurczaka 1 płaska łyżka Pomidoro (mieszanka pomidorów i ziół włoskich) Kotanyi 1 ser mozzarella kilka pomidorów koktajlowych mix sałat 1 łyżka oliwy Pierś z kurczaka posypujemy przyprawą Pomodoro, rozgrzewamy patelnię grillową z oliwą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępropozycję na pyszny obiad lub kolację, którą możecie podać zarówno na ciepło jak i na zimno, gdyż w obu wersjach danie smakuje świetnie. Pyszna sałatka z kuskusa z dodatkiem szparagów, rzodkiewki, fety, szczypiorku i orzechów włoskich w delikatnym dressingu to wspaniała propozycja na zdrowy i wartościowy posiłek. Możecie go zabrać ze sobą do pracy czy na piknik z rodziną(...)kuskus spulchnij widelcem, żeby nie była sklejona. (Możesz poczekać, żeby wystygła i podawać sałatkę na zimno lub tak jak ja dodać od razu wszystkie składniki i mieć ciepły posiłek). Do kaszy dodaj fetę pokrojoną w kostkę lub pokruszoną, plasterki rzodkiewki, posiekany szczypiorek i kawałki orzechów włoskich. Zalej dressingiem z oliwy, soli, pieprzu i soku z cytryny i dokładnie, ale delikatnie
Słodko-Słony Świat Ilonypesto i orzeszkami piniowymi gości na moim stole od kilku lat i zawsze szybko znika bo ma wielu wielbicieli. Ma bardzo charakterystyczny, „włoski” smak i aromat, znajomi i rodzinka przepadają za nią. Jak sałatka z makaronem z pesto jest na stole – wszystkie inne michy długo stoją pełne, dopóki ta nie zniknie… Polecam! Sałatka z makaronem
UgotujmyTo.plcytryna Risotto: * 1 szklanka ryżu * 2 szklanki bulionu * kieliszek białego wina * ok 40 g masła * 1/2 cebuli * estragon (wg uznania) * 1 cytryna * pieprz (najlepiej biały) Sałatka: *roszponka *pomidorki koktajlowe *ser mozzarella *sos sałatkowy "włoski" ( by ułatwić sobie życie:) ) Przejdźmy więc do przygotowania: Łososia oczyszczamy z łusek, kroimy na 2 w miarę równe części, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie(...)Roszponkę rozkładamy na talerzach, pomidorki kroimy na 4 i układamy na wierzchu. Następnie na nie układamy drobno posiekaną mozzarellę. Sos robimy wg przepisu na opakowaniu ale polewamy nim sałatkę dopiero przed samym podaniem! Wykładamy na talerz z sałatką, risotto i łososia. Dekorujemy cząstkami cytryny i gotowe! Gorąco polecam do tej kolacji kieliszek (lub dwa :) ) białego wina
Wspólne smakipieczone pierogi z jarmużem. Na zdjęciu (znalezione na necie i zrobione przez mojego tatę-mistrza surówek): wegetariańska surówka (jarmuż, jabłka, ogórki kiszone, prażone orzechy włoskie, sos jogurtowy z sokiem cytrynowym) i wegańska sałatka (ugotowany a później podsmażany jarmuż z jabłkiem, odrobiną mąki i oleju). Obok kotlet owsiany i puree ziemniaczane. Rzeszowski WDK na ul. Okrzei regularnie dba o miłośników filmu
Qlinarnie i Qlinarniezestawienie smakowe. składniki: 2 garście rukoli 250 g pieczonej dyni 1 pieczony buraczek czerwony (200g) 50 g fety 1 garść ziaren słonecznika zioła włoskie olej arachidowy do skropienia 3-4 kwiaty nasturcji Składniki na 2 porcje sałatki. Na talerzach ułożyć rukolę. Pieczoną dynię pokroić w dużą kostkę. Czerwony buraczek obrać i również pokroić w dużą kostkę. Słonecznik uprażyć na suchej
Monia miesza i gotujegałki muszkatołowej Sos śliwkowy – 130ml wody – 4 łyżki whisky – 3 kopiaste łyżki powideł śliwkowych – ½ łyżeczki mielonego imbiru – 25g zimnego masła Sałatka z fenkułu i pomarańczy – 1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu) – 1 średnia pomarańcza – 1 łyżka soku z cytryny – 1 łyżka miodu – 4 łyżki oliwy – pieprz Kaczka 5 smaków
Karo in the Kitchenczosnku Zioła włoskie Kamis 2 łyżki oleju Sól Pieprz Przygotowanie: Mięso: pierś pokroić z paski lub grubą kostkę. Do miski przełożyć mięso, dodać olej i przyprawę (ilość zależy od tego jak ostro lubicie, ja dałam ok. 1,5 łyżki). Wymieszać. Odstawić na 2 h do lodówki. Po tym czasie usmażyć mięso. Ja już nie dodawałam więcej oleju. Sałatka: sałatę(...)łączyć, ale od czasu do czasu można) oraz kukurydzę. Posolić i popieprzyć. Wymieszać. Sos czosnkowy: jogurt, majonez, posiekany czosnek, sól, pieprz, odrobina włoskiej przyprawy – wymieszać i wstawić do lodówki by smaki się przegryzły. Na placek tortilli nałożyć sałatkę, następnie sos czosnkowy, na koniec mięso i zwinąć. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówokresem wrześniowo-październikowym. Może dlatego, że o tej porze roki gruszki są najsmaczniejsze. To absolutna klasyka, którą - z powodu alergii na orzechy włoskie - jestem zmuszona zmienić. Ale coś chrupiącego i tak do niej dorzucam ;) Sałatka idealna na drugie śniadanie i nie tylko. Składniki (na 2 porcje): mieszanka sałat, wśród nich koniecznie rukola (u mnie dziś była duuuuuża ilość rukoli, czerwona
Weekendy w domu i ogrodziewypieków jak i do sałatek. Dziś zapraszamy właśnie na taką szybką i nieskomplikowaną sałatkę z gruszką w roli głównej. Sałatka z gruszką na rukoli SKŁADNIKI: 100 g rukoli 8 pomidorków koktajlowych 1 gruszka 2 łyżki suszonej żurawiny 4 orzechy włoskie 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz 1/2 łyżeczki natki pietruszki PRZYGOTOWANIE: Rukole myjemy, osuszamy i układamy na talerzu. Pomidorki(...)układamy na rukoli. Gruszkę obieramy, kroimy na plasterki i układamy między pomidorkami. Całość posypujemy posiekaną drobno suszoną żurawiną oraz posiekanymi orzechami włoskimi. Oliwę z oliwek mieszamy z natką pietruszki, solą i pieprzem i tym polewamy całą sałatkę
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZa oknem coraz zimniej i ciemniej - słowem jesień. Nie byłbym sobą, gdybym nie spróbował zrobić czegoś na przekór nieprzyjemnej aurze. Tak narodził się pomysł na dzisiejszy
Wyprawy kulinarnepaznokcie to dodatkowo niszczą szkodliwe drobnoustroje. Nowalijki to również źródło potasu i witaminy C dlatego warto włączyć je do jadłospisu wiosną. W naszej sałatce zbudujemy wszystkie smaki wokoło rzodkiewki: dodamy aromatyczny ser rokpol, orzechy włoskie, winogrona, pomidora i ogórek a dla podkreślenia smaku rzodkiewki dodatkowo okrasimy wszystko jej kiełkami!. Polecam na śniadania! Dla 1 osoby Czas przygotowania: 10 minut Składniki
Kuchnia PROzdrowotnaburaczków z chrupiącymi orzechami, śliwkami i czosnkową nutą. Zdecydowanie ten przepis na stałe u nas zagości. Zapraszam, oto sałatka z buraków po ukraińsku Sałatka z buraków po ukraińsku Składniki: 1 kg ugotowanych buraczków garść orzechów włoskich 10 śliwek wędzonych (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2-3 łyżki majonezu Ostudzone buraczki zetrzeć na tarce. Orzechy stostować przez kilka minut
UgotujmyTo.plRamsaya upiekłam, bo miałam ochotę na coś słodkiego, a z książki znanego Anglika nie korzystałam od ćwiartek kurczaka z duszonym groszkiem i cebulkami oraz sałatki z selera naciowego i jabłek z dodatkiem orzechów włoskich . Wspominałam już pewnie, że nie lubię suchych ciast, prawda? Takich bez musów, kremów, owoców i im podobnych? To wszystko prawda, ale... JAKA TA TARTA JEST
Życie zamknięte w smakuLasagne jest pysznym, tradycyjnym, włoskim daniem. Aby była smaczna powinny znaleźć się w niej różnorodne składniki - dużo warzyw. Dzisiaj prostokątne płaty makaronu zastąpiłam cukinią. Jest bardzo
Salonik smakówsmakuje. Wiem, że jest już dosyć popularna, ale może ktoś , tak jak ja niedawno, szuka informacji na jej temat. CIECIERZYCA- nazywana też cieciorką lub grochem włoskim, pochodzi z Bliskiego Wschodu. Ugotowana, nadaje się do sałatek, zup czy dań z makaronem i nie tylko. Jest źródłem wielu składników odżywczych: białko, fosfor, potas, witaminy z grupy B, żelazo i błonnik. A smak
Czerwona Porzeczkaostatnimi przepisami na pyszne, letnie potrawy. Dziś na blogu znowu będzie królowała cukinia, moja tegoroczna miłość:) W tym sezonie przygotowałam już dla Was elegancką sałatkę z cukinii i zielonej fasolki , greckie placuszki oraz włoskie penne z kiełbasą i cukinią . Tym razem zapraszam Was na aromatyczne roladki z pieczonej cukinii nadziewane suszonymi pomidorami, serem gorgonzola i bazylią o dźwięcznej włoskiej nazwie
Chilli Czosnek i OliwaZapraszam Państwa do wypróbowania mojego ukochanego i pasującego prawie do każdej sałatki winegretu miodowo-cytrynowego, oczywiście na bazie prawdziwej włoskiej oliwy i z dużą ilością świeżych ziół, czyli tak jak być powinno! Zapraszam! SKŁADNIKI NA WINEGRET: - 4-5 łyżek oliwy z oliwek najwyższej jakości jaką posiadacie - sok z 1 cytryny - 2 łyżki miodu lipowego lub z eukaliptusa - 1/3 ogórka zielonego
SMYKWKUCHNISałatka caprese jest jedną z moich ulubionych. To proste połączenie pomidora, bazylii i sera ujęło za serca ludzi na całym świecie. Danie jest idealne na upały
Przepisy Aleksandryrazem u mnie. Pogadałyśmy, pojadłyśmy, umówiłyśmy się na wspólne zakupy! Odprężyła mnie ta wizyta, chyba musimy widywać się częściej!!! :) A od strony kulinarnej były: sałatka z krewetkami, pierożki drożdżowe z boczniakami i orzechami włoskimi, i ciasto czekoladowe (bez mąki). Pierogi i ciasto pochodzą z książki: "Rewolucja na talerzu." Dziś przepis na pierożki: Pierogi drożdżowe z boczniakami i orzechami włoskimi. Składniki
Miksturownik