Szpinak -nigdy go nie jadłam,miałam jakieś uprzedzenie.Ale od dwóch lat to się zmieniło a teraz żałuję i wiem co straciłam.No ale lepiej późno niż
Ala piecze i gotujedodatkiem roszponki i sera gorgonzola. To nie moje smaki bo nie lubie tego sera ale mężuś bardzo lubi więc sałatka powstała specjalnie dla niego. składniki: 200 g makaronu kokardki Omnomnom 100 g gorgonzoli garść roszponki 2 garście orzechów włoskich 4 łyżki oleju lnianego 1 łyżka octu balsamicznego Jamar sól z pieprzem Kamis Makaron ugotować al'dente i przelać zimną wodą(...)ułożyć na talerzach. Ser pokroić w kostkę i razem z roszponką ułożyć na makaronie. Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i również ułożyć na makaronie. Do słoiczka wlać olej i ocet balsamiczny, dodać sól z pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać. Gotowym sosem skropić sałatkę
Monia miesza i gotujegrzankami. Biały, gęsty sos, który widzicie na zdjęciu nie do końca mi tutaj pasował. Wystarczyłaby oliwa. Drugi mały minus, choć sałatka bardzo dobra, porcja mała. Jak na 6.80 euro, mogłaby być odrobinę większa. BIANCO & ROSO Bardziej włoska restauracja, dlatego tutaj zdecydowałam się by spróbować risotto z warzywami. Strzał w dziesiątkę. Ryż idealnie ugotowany, całość delikatna, kremowa(...)zarazem wyrazista, dopełniona świeżym parmezanem. Była też już typowa propozycja, której nie można pominąć będąc w Grecji - Królowa Sałatka Grecka :) Grecy podają ją z pomidorami, ogórkiem, papryką, zielonymi oliwkami, czerwoną cebulą i serem feta. Wszystko doprawione świeżo zmielonym pieprzem i oliwą z oliwek. W oczekiwaniu na jedzenie :) razem z zimnym Amstelkiem :D WARTO ZOBACZYĆ Wysepka Marathonisi Symbolem Zakynthos jest żółw
Mój Smak na Życiegodzinę, półtorej. Na koniec posolić i dodać śmietanę. Z mąki, ziemniaków i jajka z dodatkiem soli , zagnieść ciasto kopytkowe. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i ugotować w osolonym wrzątku. Kluseczki podawać z duszonymi sercami i sałatką
Gotowanie jest łatweSzybka potrawka- sałatka z kukurydzy, z słodkim akcentem Składniki: 1 puszka kukurydzy ½ szklanki orzechów włoskich 10 dag rodzynek lub żurawiny 1 łyżka masła ½ łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru pudru sól do smaku Wykonanie: Orzechy posiekać, wrzucić na patelnię na rozgrzane masło. Dodać rodzynki, posypać cynamonem i chwile poddusić. Następnie połączyć z kukurydzą, cukrem i odrobiną soli do smaku
Tradycyjna KuchniaPrzed wyjazdem, musimy dobrze zjeść Sałatka z rukolą i kotletem schabowym SKŁADNIKI: rukola pomidorki koktajlowe serek typu włoskiego kotlet schabowy smażony słonecznik i dynia oliwa z oliwek ocet balsamiczny sól, pieprz, przyprawa włoska chleb włoski Zrobić tradycyjne kotlety schabowe. Usmażyć pestki dyni i łuskany słonecznik, można dodać szczyptę cukru, ładniej się zarumienią. W dużej misce umieścić rukole
MarciochaKucharzyRozpoczynam sezon na szparagi! Pierwsze w tym sezonie szparagi były podane w formie sałatki. Proste i pyszne. Polecam. pęczek szparag ser feta suszone pomidory orzechy włoskie sos ze zredukowany octem balsamicznym Zagotować wodę w dużym garnku. od szparag odłamać końcówki. Wrzucić je do wrzątku. W naczyniu obok przygotować wodę z dużą ilością lodu. Kiedy
Polska Zupazagotowania się wody. Wyjąć, przestudzić. Każdy szparag przkroić na 3 części i wymieszać z sałatą.Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki i pokruszone orzechy włoskie. W słoiczku umieścić wszystkie składniki sosu, zakręcić i porządnie wymieszać. Polać sałatkę i odstawić na 5-10 minut, aż szparagi przejdą smakiem sosu. Podawać... Smacznego
Gosia gotujenawet artystce Urbańskiej. I przede wszystkim można pokazać, że burak jest cudownie pyszny, słodki i lubi jak się go rozpieszcza. Żeby skomponować sałatkę potrzebujemy: buraki – liczę jednego buraka na osobę rukolę garść podprażonych orzechów włoski i pestek dyni ząbek czosnku ser – koryciński, bundz, feta (ale ta prawdziwa), mozzarella – jaki lubicie łyżka miodu łyżka octu balsamicznego jabłko sól, pieprz, majeranek
ladykitchenPomysł na orzechową kruszonkę znalazłam w starych wycinkach gazet.Taka kruszonka nada się do lodów, sałatek owocowych, deserów lub dekoracji ciast. 1 szkl.mąki 1/4 szkl.brązowego cukru 10 dkg margaryny 1 szkl.orzechów włoskich [ u mnie mieszanka bakaliowa] Wszystkie składniki przełożyć do miksera i miksować końcówką z nożykiem do uzyskania drobnych grudek.Przełożyć do foremki, wyrównać powierzchnię i upie
Moje domowe kucharzeniedodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do miski z sałatą. Dodajemy posiekane orzechy włoskie, czarny sezam i wszystko jeszcze raz mieszamy. Przyznaję... to jedna z najlepszych moich sałatek. Pyszna, aromatyczna i lekko pikantna. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza słodkiemu, zielonemu grejpfrutowi, dzięki któremu jest bardziej orientalna. Z dodatkiem orzechowej rukoli, wędzonego łososia
Kuchnia Pani Wiosnykanapki razowe w dwóch wersjach z pomidorem, papryką i oregano Focaccia z czarnuszką i majerankiem Najlepsze na świecie gofry! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy, mozzarelli i pomidorków Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano Koktajl jeżynowy
Moja smaczna kuchniastrawny niż na gorąco.Dlatego też mówi się zawsze,że nie powinno się jeść gorącego pieczywa lub ciasta prosto z piekarnika.To węglowodany. Taka sałatka makaronowa z kurczakiem jest świetną lekką alternatywą dla obiadu na gorąco. Do włoskich dań rmakaron zawsze gotuje się nie tylko al dente ale zupełnie odzielnie a ciepły sos podaje się na już przestygnięty makaron jako dodatek(...)wystudzony makaron,pomidorki przekrojone na pół,winogrona w całości lub jeśli są bardzo duże również przekrojone na pół i schłodzonego kurczaka.Oprószyć solą i pieprzem. Schłodzonym dressingiem zalać całą sałatkę w salaterce i podać lub rozdzielić ją na talerzykach i polać każdą porcję oddzielnie
Sztuka gotowania w/g Samiryochotę na coś zupełnie innego. Mały wypad na pobliski bazarek i powstała pyszna lekka sałatka. Ja się co prawda na Święta nie przejadam, ale polecam ją zarówno wszystkim "świątecznym jadkom jak i niejadkom", bo jest po prostu pyszna. Składniki: garść rukoli kilka listków radicchio kilka włoskich orzechów 5-6 dużych truskawek ( niestety nie ma jeszcze polskich, ale kupiłam całkiem niezłe(...)talerzu, dodać obrane połówki orzechów i segmenty z obranej mandarynki.Truskawki przekroić na ćwiartki i umieścić na wierzchu. Do małego słoiczka przełożyć wszystkie składniki sosu, porządnie wymieszać i polać nimi sałatkę. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego. Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Gotujmy.pl
Gosia gotuje