składnik, więc samo w sobie nie jest potrawą. Z czym zatem można je podać? Przede wszystkim może być aromatycznym dodatkiem do sałatek – jest dosyć słone i ma smak umami, dzięki temu można zastąpić nim mięso i stworzyć danie wegetariańskie. Suszonego żółtka można użyć też do posypania makaronu. Zazwyczaj używa się do tego sera, ale żółtko w takiej nietypowej formie sprawdzi
codojedzeniaSzybki pomysł na wegetariański obiad z kaszą jaglaną i ciecierzycą w roli głównej Przepis na: Kotlety jaglane z żółtym serem Sałatka z ciecierzyca
Tradycyjna KuchniaMożecie też podać ją doprawioną parmezanem i oliwą lub ugotowaną po prostu w osolonej wodzie. Ta zapiekanka to idealna, bardzo sycąca, wegetariańska pozycja, która usatysfakcjonuje również każdego mięsożercę. Przy okazji sprawdźcie inny przepis na grillowaną polentę z lekką sałatką , jaki pojawił się na blogu. / Więcej
Okolice PalnikaIdzie wiosna, a właściwie to już do nas zawitała, bo mimo że mamy dopiero luty, dni są piękne i słoneczne, ślad po śniegu dawno zaginął, a
Taste Of My DayCzwartek: Podobna sałatka już byla, ale że bardzo mi smakowala, dziś kolejna jej odsłona. Nie trzeba na nią przepisu, podam tylko składniki. Składniki: Kilka liści sałaty
dolcevitainmykitchenDzień dobry, Z Toskanii , oprócz kilku butelek wina, oliwy, sera pecorino i ciasteczek cantuccini , przywiozłam także paczuszkę wyjątkowego produktu, pszenicy farro . Pszenica farro , zwana u nas
Chilli Czosnek i OliwaBobu na straganach coraz mniej, ale wciaż jeszcze mozna go dostać, pomijając fakt, zr ogólnodosyępny w sklepach jest również mrozony. Osobiście uwielbiam to warzywko i chętnie
Gosia gotujedostałam kartonik różnych puszek z warzywami gotowanymi na parze, nie chciałam robić kolejnej sałatki z kukurydzą , albo chilli corn carne , postanowiłam, że tym razem na tapetę wezmę soczewicę i zrobię z niej warzywne kotleciki. Bo kotleciki nie zawsze muszą być z mięsa! Przepis na te wegetariańskie kotleciki jest prosty jak drut, do tego nie tracimy czasu na gotowanie soczewicy, wystarczy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSałatki warstwowe, to trzeba przyznać, cieszą się dużym powodzeniem na przyjęciach. Głównie dlatego, że dobrze skomponowane nie tylko smakują, ale też
Kolorowy PrzepisownikW kuchni duże zmiany,a to za sprawą jesieni. Lekkie sałatki powoli zastępuję czymś bardziej pożywnym i aromatycznym. Tym razem padło na pasztet. I pomyśleć, że
Przysmaki KarolkiKapusta zajmuje czołowe miejsce wśród najbardziej cenionych środków medycyny ludowej. Ze swych niezwykłych właściwości leczniczych znana jest od ponad 4.000 lat. W starożytnym Rzymie kapustę uważano
mojewypiekiinietylkoSycąca i szybka do przygotowania sałatka z makaronem, zielonymi szparagami, pomidorami malinowymi i sypkim twarogiem. Idealna na drugie śniadanie. Jeżeli nie macie sypkiego twarogu to wystarczy
Ugotowaćkasze czy makaron. Jest idealna jako składnik zup, da ń głównych, sałatek. A jej słodkawy smak wykorzystywany jest w słodkich wypiekach. Dzi ś przygotowałam komosę z warzywami, w formie wegetariańskiej. SKŁADNIKI 200 gr komosy ryżowej 300 gr miąższu z dyni 100 gr fasoli
La grande e la piccola cuocaTweetnij Mam dla Was kolejny pomysł na kolorową i bardzo wiosenną sałatkę z komosy ryżowej. Tak się ostatnio w niej rozlubowałam, że z rozpędu wymyślam i
MODA NA BIOProsta, szybka i bardzo smaczna sałatka z kiełkami fasoli Mung, kukurydzą, ogórkiem i porem. Idealna na drugie śniadanie jak i późną kolację. Do sałatki nie dodałam
UgotowaćDziś, po dłuższej przerwie, wracam do gotowania. W związku z moimi lekkimi poniedziałkami oraz wciąż trwającą akcją tajską przygotowałam pyszne i chrupiące stir-fry z kiełków
Codzienne GotowanieMarchewka jest bardzo wdzięcznym produktem w kuchni, gdyż można z niej wyczarować mnóstwo fantastycznych dań, począwszy od prostych surówek i sałatek czy wybornie smakujących zup, kapitalna jest również jako dodatek do dań mięsnych (nie wspominając już o daniach wegetariańskich!), a skończywszy na aromatycznych i słodkich wypiekach oraz deserach! Dziś marchewka gra główną rolę, tym razem jako zdrowa słodycz/przekąska
Kraina Miodem PłynącaTabbouleh to tradycyjna arabska sałatka, w której głównym składnikiem jest pietruszka, mięta i kasza bulgur. Sałatka jest wyjątkowo pyszna, pełna smaków, aromatyczna i orzeźwiająca. Tradycyjnie
Smakowity Blog KulinarnyJeszcze w klimacie Wielkiej Nocy. Wielkanocne obżarstwo zostało tylko wspomnieniem. Jajka, kiełbasy, baby, mazurki, serniki, sałatki, pieczenie i pasztety. Stoły, jak to w polskim zwyczaju, uginały
W kuchni Karmel-itkiTorcik warzywny z pesto i chipsem z parmezanu to rodzaj sałatki na ciepło, która znakomicie sprawdza się jako przystawka. Miękkie warzywa świetnie łączą się z wyrazistym
Poezja smaku