Już kiedyś o tym pisałam – śledzie to takie ryby, które albo się kocha albo nienawidzi. Głęboko zakorzenione w polskiej kulturze kulinarnej, często podawane jako przystawka
Ostra na SłodkoGrecka zapiekanka warzywna Przepis na briami zapiekankę z warzywami i serem feta Grecka zapiekanka warzywna briami to pieczone warzywa z piekarnika z aromatycznymi przyprawami, oliwą
Cztery FajeryEfektowny dodatek do mięs lub samodzielne, warzywne danie. "Temperówkę" dzięki której mogę robić cukiniowe spaghetti bardzo polubiłam. Dzięki takiemu urządzeniu warzywa są nie tylko smaczne ale
Stare Garyskładników, 15 minut przygotowania i gotowe! Ta sałatka z tuńczykiem i kuskusem w stylu włoskim to ekspresowy, ale niezwykle pyszny i sycący lunch z włoską nutą. Sałatka z tuńczykiem i kuskusem – pyszny lunch ze śródziemnomorskimi dodatkami Sałatka z tuńczykiem to jedna z moich sztandarowych pozycji na lunch, drugie śniadanie albo kolację. Gdy dopada mnie głód, a nie mam ochoty(...)rzymską. Drukuj Sałatka z tuńczykiem i kuskusem w stylu włoskim 5 składników, 15 minut i gotowe! Pyszna, bardzo prosta i sycąca sałatka z tuńczykiem to idealna propozycja na lunch czy kolację. Posiłek kolacja, lunch, sałatka Kuchnia śródziemnomorska, włoska Słowo kluczowe kuskus, obiad dla dwojga, prosta sałatka, prosty przepis, sałatka na imprezę, sałatka z tuńczykiem, tuńczyk, włoska sałatka Całkowity czas przygotowania
Na-talerzu.plKiszona papryka chili Przepis na fermentowane papryczki. Kiszona papryka chili to świetny dodatek do kanapek, burgerów i pieczonego mięsa, ale też baza do wielu ostrych sosów
Cztery FajerySKŁADNIKI 200 g kuskusu 200 ml bulionu warzywnego 200 g szpinaku baby 200 g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki) 50 g suszonych pomidorów 2 bataty 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka ziół prowansalskich s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 200 g di couscous 200 ml di brodo vegetale(...)pomodori secchi 2 patate dolci 3 cucchiai di olio extravergina d'oliva 1 cucchiaino di succo di limone 1 cucchiaino di erbe di provenza sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowanie sałatki rozpoczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 180 stopni. Dokładnie umyte bataty obieramy i kroimy w kostkę, mieszamy z 1 łyżką oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Bataty
La grande e la piccola cuocaprzygotowałam na sobotnią kolację, doskonale komponowała się podana na liściach sałaty. Jeśli wydaje się wam zbyt kaloryczna, proponuję zastąpić część majonezu jogutrem greckim lub użyć majonezu light. Capricciosa, sałatka z kurczakiem i majonezem Składniki na średnią miseczkę( na 4 osoby): 1 marchewka 1/3 korzenia selera 80 g żółtego sera 10 oliwek 1 ugotowane udko kurczaka 4 łyżki majonezu(...)cienkie paseczki o długosci 4-5 cm (użyłam plastikowej tarki, z odpowiednimi ząbkami). Ugotowane z odrobiną warzywnej przyprawy udko, obieramy ze skóry i kroimy w paseczki. Wkładamy do miseczki. Majonez rozrabiamy z musztardą i octem winnym. Dodajemy do sałatki. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i sproszkowanym czosnkiem. Jeśli lubicie dodajcie również posiekaną natkę pietruszki
Mia Cucina SofietaSylwester zbliża się wielkimi krokami, a co za tym idzie po głowie coraz częściej chodzą nam pomysły na sylwestrowe przekąski. Na stołach zagoszczą pewnie wszelkiego rodzaju
Ostra na SłodkoMłodziutkie nowalijki w sałatce i kolorowy kwietnik na balkonie :) Poranne słoneczko tak atrakcyjnie zagląda mi dziś w okna, że postanowiłam dzień uwiecznić spacerem na osiedlowy bazarek. Tam pełno wszędzie kolorowej dobroci warzywnej i kwiatowej. Na każdym stoisku mienią się w słońcu apetyczne wiosenne nowalijki oraz różnorodne sadzonki kwiatów . Nie mogłam się oprzeć i od razu zakupiłam pokaźną ilość młodziutkiej
Grunt to przepis!producenta, podana z sezonowymi warzywami, czyli w tym wypadku białymi szparagami oraz kaparami i pesto z czosnku niedźwiedziego, w towarzystwie zielonej sałatki. Kolejnym daniem była zupa dnia, którą był rewelacyjny aksamitny krem z czerwonej fasoli, podany z salsą warzywną. Gęsty, aromatyczny sycący. Z drugich dań wybrałyśmy jedno danie z karty, a drugie spoza niej. Pierwszym daniem były obłędne
Kulinarne przygody Gatitypomysłu na lancze, co szalenie ułatwia planowanie i gotowanie. Może to być pomysł np. na dania z makaronem (ale rozmaite, ryżowe, warzywne, żeby nie przesadzić z węglowodanami), może to być jakaś konkretne kuchnia, np. chińska, dania z woka, sałatki, zupy itp. Jeśli będziecie mieli temat przewodni wymyślanie konkretnych dań będzie znacznie łatwiejsze, bo wystarczy już tylko poszukać przepisów, żeby koncept
Niedzielny kucharzwarzywa pierogi z bobem i serem sałatka z kaszą orkiszową ryż z bobem i szpinakiem pasta z bobu z miętą letnia sałatka makaronowa z żółtymi buraka, bobem i kozim serem zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym zielone warzywne curry pasta z bobu Zielony hummus z bobu Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 500 g ugotowanego i obranego z łupin bobu
Kulinarne przygody GatityJuż od dawna chciałam wypróbować tę sałatkę, tylko nie było zbytnio okazji aż do parapetówki. Przepis pochodzi ze strony Smakowe Kubki . Sałatka ta pięknie prezentuje się na stole, aż szkoda ją zjadać dodatkowo jest smaczna, trochę podobna do warzywnej. Polecam wypróbować. Składniki: 2 małe słoiki pieczarek marynowanych pęczek kopru pęczek szczypiorku marchewka z groszkiem ze słoika jeden duży pojedynczy
Mam apetyt na ...ricotty Pikantna wieprzowina w pomidorach Placuszki z kukurydzy z ziołami Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Rozgrzewający gulasz warzywny z czerwoną fasolą i kaszą gryczaną z parmezanem Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Smażona kiełbasa podwawelska na sałatce z ciecierzycy z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami Smażona kiełbasa z warzywami Smażone polędwiczki wieprzowe z cukinią i czarnuszką Smażone ziemniaki
Moja smaczna kuchniadniu ugotujmy danie z roślin strączkowych. Z fasoli, soczewicy lub ciecierzycy można przygotować nie tylko zupę, ale także kotleciki, pasztety i sałatki. Jeżeli dziecko lubi makaron, to kupujmy pełnoziarnisty albo gryczany lub z grochu. Podajmy go z sosem warzywnym. Bacówka proponuje szeroki wybór dań garmażeryjnych i makaronów, przygotowanych z wyselekcjonowanych składników, bez chemicznych dodatków i konserwantów, z których możemy wyczarować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!