SKŁADNIKI 200 g kuskusu 200 ml bulionu warzywnego 200 g szpinaku baby 200 g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki) 50 g suszonych pomidorów 2 bataty 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka ziół prowansalskich s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 200 g di couscous 200 ml di brodo vegetale(...)pomodori secchi 2 patate dolci 3 cucchiai di olio extravergina d'oliva 1 cucchiaino di succo di limone 1 cucchiaino di erbe di provenza sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowanie sałatki rozpoczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 180 stopni. Dokładnie umyte bataty obieramy i kroimy w kostkę, mieszamy z 1 łyżką oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Bataty
La grande e la piccola cuocaprzygotowałam na sobotnią kolację, doskonale komponowała się podana na liściach sałaty. Jeśli wydaje się wam zbyt kaloryczna, proponuję zastąpić część majonezu jogutrem greckim lub użyć majonezu light. Capricciosa, sałatka z kurczakiem i majonezem Składniki na średnią miseczkę( na 4 osoby): 1 marchewka 1/3 korzenia selera 80 g żółtego sera 10 oliwek 1 ugotowane udko kurczaka 4 łyżki majonezu(...)cienkie paseczki o długosci 4-5 cm (użyłam plastikowej tarki, z odpowiednimi ząbkami). Ugotowane z odrobiną warzywnej przyprawy udko, obieramy ze skóry i kroimy w paseczki. Wkładamy do miseczki. Majonez rozrabiamy z musztardą i octem winnym. Dodajemy do sałatki. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i sproszkowanym czosnkiem. Jeśli lubicie dodajcie również posiekaną natkę pietruszki
Mia Cucina SofietaSylwester zbliża się wielkimi krokami, a co za tym idzie po głowie coraz częściej chodzą nam pomysły na sylwestrowe przekąski. Na stołach zagoszczą pewnie wszelkiego rodzaju
Ostra na Słodkonią dania wytrawne. Świetnie pasuje do mięs, ale w wersji bezmięsnej z warzywami również zachwyca podniebienie. Dzisiaj w formie sałatki. Z orzeźwiającym pomarańczowy, moim ulubionym ostatnio dressingiem. Składniki: 2/3 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki czerwonej soczewicy sól lub przyprawa warzywna pół szklanki oliwek pół czerwonej papryki pół zielonego ogórka mała garść rukoli Dressing: 1 mały posiekany ząbek czosnku 1/4 łyżeczki(...)desce rozetrzeć czosnek z solą, wymieszać z musztardą, miodem i sokiem pomarańczowym oraz skórką z pomarańczy. Wlać oliwę i dobrze wymieszać. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Polać sałatkę i jeszcze raz wymieszać
Czerwień i błękitMłodziutkie nowalijki w sałatce i kolorowy kwietnik na balkonie :) Poranne słoneczko tak atrakcyjnie zagląda mi dziś w okna, że postanowiłam dzień uwiecznić spacerem na osiedlowy bazarek. Tam pełno wszędzie kolorowej dobroci warzywnej i kwiatowej. Na każdym stoisku mienią się w słońcu apetyczne wiosenne nowalijki oraz różnorodne sadzonki kwiatów . Nie mogłam się oprzeć i od razu zakupiłam pokaźną ilość młodziutkiej
Grunt to przepis!producenta, podana z sezonowymi warzywami, czyli w tym wypadku białymi szparagami oraz kaparami i pesto z czosnku niedźwiedziego, w towarzystwie zielonej sałatki. Kolejnym daniem była zupa dnia, którą był rewelacyjny aksamitny krem z czerwonej fasoli, podany z salsą warzywną. Gęsty, aromatyczny sycący. Z drugich dań wybrałyśmy jedno danie z karty, a drugie spoza niej. Pierwszym daniem były obłędne
Kulinarne przygody Gatitypomysłu na lancze, co szalenie ułatwia planowanie i gotowanie. Może to być pomysł np. na dania z makaronem (ale rozmaite, ryżowe, warzywne, żeby nie przesadzić z węglowodanami), może to być jakaś konkretne kuchnia, np. chińska, dania z woka, sałatki, zupy itp. Jeśli będziecie mieli temat przewodni wymyślanie konkretnych dań będzie znacznie łatwiejsze, bo wystarczy już tylko poszukać przepisów, żeby koncept
Niedzielny kucharzwarzywa pierogi z bobem i serem sałatka z kaszą orkiszową ryż z bobem i szpinakiem pasta z bobu z miętą letnia sałatka makaronowa z żółtymi buraka, bobem i kozim serem zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym zielone warzywne curry pasta z bobu Zielony hummus z bobu Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 500 g ugotowanego i obranego z łupin bobu
Kulinarne przygody GatityJuż od dawna chciałam wypróbować tę sałatkę, tylko nie było zbytnio okazji aż do parapetówki. Przepis pochodzi ze strony Smakowe Kubki . Sałatka ta pięknie prezentuje się na stole, aż szkoda ją zjadać dodatkowo jest smaczna, trochę podobna do warzywnej. Polecam wypróbować. Składniki: 2 małe słoiki pieczarek marynowanych pęczek kopru pęczek szczypiorku marchewka z groszkiem ze słoika jeden duży pojedynczy
Mam apetyt na ...ricotty Pikantna wieprzowina w pomidorach Placuszki z kukurydzy z ziołami Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Rozgrzewający gulasz warzywny z czerwoną fasolą i kaszą gryczaną z parmezanem Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Smażona kiełbasa podwawelska na sałatce z ciecierzycy z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami Smażona kiełbasa z warzywami Smażone polędwiczki wieprzowe z cukinią i czarnuszką Smażone ziemniaki
Moja smaczna kuchniadniu ugotujmy danie z roślin strączkowych. Z fasoli, soczewicy lub ciecierzycy można przygotować nie tylko zupę, ale także kotleciki, pasztety i sałatki. Jeżeli dziecko lubi makaron, to kupujmy pełnoziarnisty albo gryczany lub z grochu. Podajmy go z sosem warzywnym. Bacówka proponuje szeroki wybór dań garmażeryjnych i makaronów, przygotowanych z wyselekcjonowanych składników, bez chemicznych dodatków i konserwantów, z których możemy wyczarować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!smażone zielone warzywa Pieczone młode warzywa Ryż z bobem i szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym Zielone warzywne curry Pasta z bobu z serem Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 500 g ugotowanego i obranego bobu 4 łyżki białego mielonego sera
Kulinarne przygody Gatitypasztetów na ich bazie. Dzisiaj na świeczniku będzie burak, który zdecydowanie króluje w mojej kuchni. Pieczone buraki to świetny dodatek do sałatek, kanapek czy domowych past. Na jego bazie można zrobić pyszną zupę krem, hummus, kotlety i pasztety warzywne. Ale żeby to wszystko móc zjeść, pierwsze trzeba mieć upieczonego buraka. Jak upiec buraka? Jest to banalnie proste i dowiesz się
Blendmannapełnić sałatką, dokładnie ugniatając. • Sałatkę wstawić do lodówki, najlepiej na noc. • Następnego dnia wyjąć sałatkę na talerz. • Z marchewki i pietruszkispecjalną temperówką do warzyw wycięłam plastry, które zwinęłam w różyczki. • Kwiaty warzywne ułożyć na środku torcika jarzynowego i udekorować listkami
To co kochamkakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grzane wino z bakaliami Grzanka z ricottą i sałatką z pomidorków Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Grillowane kanapki z cukinią i fasolką szparagową Gulasz warzywny z cukinią Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Mini calzone z brokułami, oliwkami
Moja smaczna kuchniazawsze o tej porze sklepy zapełnione były świeżymi warzywkami, kolorowymi i kuszącymi. W tym roku jest na razie skromnie. Stoiska warzywne dopiero zaczynają rozkwitać :) Nie mogę się już doczekać, kiedy na moim stole będą gościć surówki i sałatki pachnące latem. Ale na razie zajadam się młodą kapustą. Kapusta jest warzywem bardzo zdrowym i sama w sobie
Codzienna kuchnia niecodziennasałatkowa propozycja, która będzie doskonała zarówno jako dodatek do grillowanych mięs jak i jako lunchowa przekąska zjedzona w ciągu dnia. Sałatka z zielonym kuskus, mozzarellą i pomidorkami Składniki: 1 szklanka suchego kuskus ok. 1,5 szklanki bulionu warzywnego przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej 1 pęczek natki pietruszki olej kujawski z saszetki z bazylią
Kulinarne przygody Gatity