Tradycyjna sałatka jarzynowa, która jest znana w każdym domu w Polsce. Ja przeważnie wykorzystuję warzywa z rosołu lub innego wywaru warzywnego. Podaję przepis na moją wersję sałatki. Składniki: 4 jajka 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora (biała część) 1 puszka groszku konserwowego 4-5 ogórków kiszonych 3 łyżki majonezy musztarda (ilość zależy od rodzaju musztardy) sól, pieprz
talerz przyjemnościuwielbiam tę porę roku. Świeże, różnorodne, słodkie, kwaśne, kolorowe, szkoda że dostępność tych warzyw i owoców nie może trwać cały rok :( Wracając do dzisiejszego przepisu - wczoraj była sałatka owocowa to dzisiaj będzie warzywna :) Mix różnych listków sałaty, pomidorki prosto z krzaczka, ogórek i papryka, słone kostki sera feta i cytrynowy dressing z olejem arganowym. PYCHA!! :) Lekka i orzeźwiająca sałatka
Zdrowie na języku :Pnieba jakoś tak mniejszą mamy ochotę na ciężkie, tłuste czy mięsne potrawy. Chętniej sięgamy po chłodniki, barszcze ukraińskie, zsiadłe mleko. Z radością patrzymy na kolorowe wystawy warzywne. Pełno tu pyszności na sałatki, surówki, zupy. Cukinia – w pierwotnym planie miały być placuszki. A co wyszło? Zupa – krem z cukinii. Robi się ją prosto i szybko
Niuniokinajbardziej lubię wiosną i latem, to lekkie posiłki, które można bardzo szybko przygotować. Prym zdecydowanie wiodą tu sałatki - zdrowe, sycące, lekkie :-) Te warzywne bądź owocowe idealnie nadają się na kolację bądź podwieczorek, za to te z dodatkiem makaronu czy ryżu świetnie sprawdzą się jako przekąska w pracy w porze obiadu. Właśnie taką sałatkę chcę Wam dziś zaproponować: z wiosennymi nowalijkami
Czary - gary w kuchniSezon grillowy w pełni. Nie samym mięsem człowiek żyje, oprócz chlebka przyda się warzywny dodatek. :-) Pyszna i prosta sałatka ze świeżych warzyw. Ziołowo-jogurtowy sos z wyraźnym posmakiem czosnku dopełnia całości. Nie wymaga dużo czasu, pracy ani wymyślnych składników - kupimy je w każdym pobliskim sklepie. Często podaję ją do również obiadu. 1 opakowanie mieszanki sałat 2 pomidory
Szefowa kuchnipysznych wegetariańskich opcji ze względu na surowe zasady koszernej kuchni, które nie pozwalały na łączenie mleka i mięsa w jednym posiłku. Hazana to kolorowe przepisy na omlety, sałatki, gotowane na piecu gulasze warzywne, zupy, jajka, słone wypieki z ciasta filo, pożywne dania jednogarnkowe, słodko-kwaśne sosy, bakłażany i faszerowane warzywa. Więcej o tej książce przeczytacie w mojej recenzji. Hazana. Kuchnia(...)Jönsson to mrożone owoce, suszone grzyby, konfitury, które przechowują smak lata, warzywne wędzonki, typowe dla krajów skandynawskich przyprawy jak cynamon i lokalne superfoods jak rokitnik czy jagody. Co bym ugotowała z tej książki? Dobrze wygląda domowy chleb, grzaniec z tarniny, tarta na ziemniaczanym spodzie, różyczki kalafiora w glazurze, sałatka ziemniaczana z rzeżuchą i granatem, skańska brązowa kapusta w wersji wege
Ugotowane pozamiataneMangan 0,16 mg Selen 0,6 µg Fluor 1 µg Fitosterole 18 mg Kalafior w kuchni Sałatka z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą Keralskie curry warzywne według Jamiego Olivera Pieczony kalafior z przyprawami Pieczony kalafior Indyjska zupa krem z kalafiora Rozgrzewający krem z kalafiora z chili Sałatka z groszkiem cukrowym i fioletowym kalafiorem Klasyczna
Kulinarne przygody GatityZapraszam na pyszną i szybką sałatkę :) zapewne każda z Was ma w lodówce jakiś słoik z gotową mieszanką warzywną na tak zwaną czarną godzinę gdy wpadną niespodziewani goście , wystarczy kilka produktów i sałatka gotowa a my nie musimy się wstydzić że nie mamy czym ugościć(...)Seler odcedzamy na sicie i drobno kroimy. Por kroimy w cienkie paseczki . Mieszankę warzywną odcedzamy z zalewy i dodajemy do reszty produktów. Przyprawiamy do smaku solą , pieprzem i musztardą, dodajemy szczypiorek a następnie majonez i wszystko mieszamy . Dekorujemy groszkiem lub oliwkami . Sałatkę bardzo szybko się przygotowuje szczególnie wtedy gdy ziemniaki zostaną nam z obiadu . Smacznego:) Zapraszam na zakupy
Sama słodycz i szczypta chiliwitamin i przeciwutleniaczy. Cavolo nero ma przy tym tę przewagę, że jest delikatniejszy w smaku. Jeśli tylko traficie na jego odmianę, to bez obaw wykorzystajcie ją w sałatkach, zielonych koktajlach, zupach czy warzywnych gulaszach. Zapewniam, że fantastycznie sprawdzi się jako dodatek do zupy pieczarkowej, dopełniając ją smakowo i zwiększając jej właściwości odżywcze. Niemniej, jeśli nie wpadnie Wam w ręce
Even Better Foodwitamin i przeciwutleniaczy. Cavolo nero ma przy tym tę przewagę, że jest delikatniejszy w smaku. Jeśli tylko traficie na jego odmianę, to bez obaw wykorzystajcie ją w sałatkach, zielonych koktajlach, zupach czy warzywnych gulaszach. Zapewniam, że fantastycznie sprawdzi się jako dodatek do zupy pieczarkowej, dopełniając ją smakowo i zwiększając jej właściwości odżywcze. Niemniej, jeśli nie wpadnie Wam w ręce
Even Better FoodSezon na arbuzy i melony w pełni, trzeba korzystać. Ja oprócz koktajli i jedzenia ich solo wykorzystałam arbuza i melona do sałatki. Do towarzystwa dodałam ser feta, rukolę, mieszankę warzywną Bonduelle Mexico, kuskus i wyszła bardzo smaczna, fajna, lekka sałatka :). Miłego poniedziałku Wam życzę :)). Składniki: melon miodowy arbuz mieszanka Mexico Bonduelle ser feta 1 szklanka kaszy kuskus rukola Kaszę wsypałam
kruche babeczkipogoda na grillowanie. Razem z moim „Mistrzem Grilla” przygotowałam ostatnio fantastyczną, grillową ucztę. Taką, na której nie zabrakło pysznych kiełbasek, chrupiących, grillowanych warzyw, węgierskich langoszy, kaszanki i sałatek. Głównym jednak bohaterem tej grillowej uczty były przepyszne HOT-DOGI w takiej wersji XXL! Chrupiąca bułka, soczysta grillowana kiełbaska, warzywa, prażona cebulka , musztarda, ketchup i szczypiorek z własnego ogródka. Pysznie(...)dłużej ). Kukurydzę również grillujemy z odrobiną masła i soli. Pomidory kroimy w drobną kostkę, ogórki i cebulkę również, mieszamy, doprawiamy do smaku. Powstanie z tego warzywna salsa, która będzie świetna jako dodatek albo osobna sałatka. Nacięte bułki grillujemy. Do bułek wciskamy porcję musztardy … … dodajemy warzywną salsę … … oraz grillowane kiełbaski. Polewamy ketchupem. Dodajemy ponownie musztardę, posypujemy świeżo
Ostra na Słodkooknami coraz cieplej, więc z chęcią przerzucamy się na lżejsze i mniej przetworzone potrawy. Na naszych stołach coraz częściej goszczą sałatki, a znikają duszone i gotowane warzywa. Tak samo dzieje się z zupami, coraz chętnej jadamy chłodniki, zamiast gotowanych zup. Identyczne zasady dotyczą naszych dań, gdy jesteśmy na diecie. Dlatego dziś mam dla Was pyszny chłodnik z buraków, przygotowany(...)orzeźwia. Oczywiście możecie go też podać, jeśli tak wolcie, na ciepło. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: ryż z kalafiora z marchewką wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti
Kulinarne przygody GatityMagdalena – rosyjska sałatka z buraczkami i wędzonymi śliwkami Magdalena to rosyjska sałatka, w której główną rolę grają buraczki i wędzone śliwki. Te pierwsze, razem z marchewką
Trzeci talerzPo lecie pełnym lodów, czas na sałatki. Dzisiaj sałatka, która łączy w sobie polską śliwkę i egzotyczną figę i mango. Doskonały
Humanistka w kuchni