dziwaczny, co? Powiem Wam szczerze, że to połączenie nie było jakoś bardzo planowane. Chociaż nie powiem, dość często w internecie widzę połączenie buraka i malin – głównie przy okazji sałatek. Pamiętam, że nawet kiedyś robiłam carpaccio z buraka i polałam je octem balsamicznym, który był z dodatkiem malin. I to naprawdę nie by głupi pomysł, to ma sens. A, jeszcze(...)cuda tworzą! Nic, tylko brać z nich przykład (Mo Nia, jeżeli tu wpadłaś i doczytałaś do tego miejsca – ściskam). Tak się trochę teraz rozmarzyłam, z myślą o sezonie owocowym i warzywnym. Bo oczywiście do dzisiejszego koktajlu dodałam mrożone maliny. Dajcie mi sezon, to będę tworzyć takie rzeczy, że strach się bać. Nawet ten dzisiejszy koktajl, w sezonie, będzie smakował
Kardamonovydziwaczny, co? Powiem Wam szczerze, że to połączenie nie było jakoś bardzo planowane. Chociaż nie powiem, dość często w internecie widzę połączenie buraka i malin – głównie przy okazji sałatek. Pamiętam, że nawet kiedyś robiłam carpaccio z buraka i polałam je octem balsamicznym, który był z dodatkiem malin. I to naprawdę nie by głupi pomysł, to ma sens. A, jeszcze(...)cuda tworzą! Nic, tylko brać z nich przykład (Mo Nia, jeżeli tu wpadłaś i doczytałaś do tego miejsca – ściskam). Tak się trochę teraz rozmarzyłam, z myślą o sezonie owocowym i warzywnym. Bo oczywiście do dzisiejszego koktajlu dodałam mrożone maliny. Dajcie mi sezon, to będę tworzyć takie rzeczy, że strach się bać. Nawet ten dzisiejszy koktajl, w sezonie, będzie smakował
Kardamonovyoctu potrzebujemy ok 2 miesięcy kiedy to w naszym słoju zajdzie fermentacja alkoholowa, potem octowa a potem już klarowanie i dojrzewanie octu. Po tym czasie mamy pyszny dodatek do sałatek i nie tylko. Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania octu śliwkowego. PRZEPIS NA OCET ŚLIWKOWY Składniki na ocet śliwkowy: 500g śliwek 0,5 szkl skórek i ogryzków jabłkowych – opcjonalnie(...)gumką. Ważne! Co dziennie 1 lub 2 razy mieszamy wszystko w słoiku. Tak przygotowany zaczyn na ocet mieszamy codziennie przez miesiąc do momentu kiedy fermentacja się uspokoi a fusy owocowe opadną na dno słoika. Po tym czasie ocet przecedzamy. Odcedzony ocet zostawiamy na drugi miesiąc by się sklarował i dojrzał. Artykuł Ocet śliwkowy – przepis pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujeW moim warzywniaku ostatnio rzuciła mi się w oczy biała rzodkiew. Nie jadłam jej całe wieki, musiałam zatem opuścić zacny lokal z tymże warzywem. Wiem, będzie
Mieszam w Garnkulaskowych. Olej sezamowy Co prawda w domowych warunkach raczej trudno nam będzie wyprodukować olej sezamowy, ale możemy bez większych problemów przygotować jego subsytut, który doskonale posłuży do aromatyzowania sałatek i pieczonych mięs. Składniki 1 szklanka nasion sezamu 3/4 litra oleju rzepakowego lub słonecznikowego lub innego oleju o neutralnym smaku Przygotowanie Sezam uprażyć na suchej patelni do czasu aż nasiona(...)zamienniki stosuje się głównie do serów twarogowych.. Proszek do pieczenia Można zastąpić sodą oczyszczoną jeżeli w przepisie występują składniki o kwaśnym odczynie np. takie jak jogurt, maślanka, soki owocowe (zwłaszcza z cytrusów), jabłka, miód, melasa, ocet, kakao, ciemny cukier itd Przelicznik 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej to równowartość 1 łyżeczki proszku do pieczenia Domowy proszek do pieczenia Składniki soda oczyszczona
Kulinaria - potrawy z różnych stron światagospodarstwa rybnego z Feleczyna smażony z kurkami podany z puree z pora i kalafiora oraz sosem z białego wina Tradycyjny sernik podany na sosie z przetartych malin z sałatką mango i marakui Kulinarne pasje szefa kuchni zachwycają w każdym daniu - feeria smaków, kolorów, faktur i zapachów oraz produkty małopolskich producentów tworzone wg. rodzinnych receptur. Bardzo szybko można ulec temu czarowi(...)Hotelowe śniadanie "na bogato" w formie bufetu, każdy znajdzie coś dla siebie np. miody z pasieki "Barć" z Kamiennej, sery regionalne, grzyby z okolicznych łąk i lasów, naturalne soki owocowe "Maurer", własnej produkcji konfitury i wędliny wyrabiane z mięs z "Połoniny". My znaleźliśmy tu znakomite śledzie z marynowanymi rydzami. Od tej pory, jak na ironię, na najlepsze śledzie w Polsce
SzczyptaSmaQpasta miso? Pasta miso charakteryzuje się bogatym, złożonym smakiem – głównie jest to smak słony. W zależności od czasu fermentacji i typu miso, smak może być też słony, słodki, owocowy, czy ziemisty. Najpopularniejsze rodzaje miso to: Shiro miso (miso białe) – lekkie, słodkie, idealne do delikatnych potraw, Aka miso (miso czerwone) – intensywniejsze, bardziej ziemiste i słone, Mugi miso (miso jęczmienne) – bogate(...)użyć pasty miso? Pasta miso jest wyjątkowo wszechstronnym składnikiem w kuchni. Można jej użyć do: przygotowania miso-shiru (zupy miso), marynat do mięs i warzyw, dressingów i sosów do sałatek , dodatku do dań duszonych i gulaszy, wzbogacenia smaku sosów. Jak przyrządzić miso? Najprostszym sposobem przyrządzenia miso jest dodanie jej do ciepłej, ale nie wrzącej wody (aby nie zniszczyć probiotyków) wraz
Via GustoKoktajl truskawkowy z siemieniem lnianym. Pyszne koktajle z owoców i warzyw to wg. mnie super sposób by dostarczyć własnemu organizmowi witamin. Koktajle warzywne, koktajle owocowe, czy też mieszane cieszą się dużą popularnością. Ludzie myślą o swoim zdrowiu i chcą się zdrowo odżywiać. Jeszcze są truskawki, więc warto je jeszcze wykorzystać aby zrobić z nich ten fit koktajl. Pyszny i zdrowy(...)oleiste ziarna są zaliczane do tzw. superfoods, czyli do zdrowej żywności, która ma cenne właściwości prozdrowotne i lecznicze. Siemię lniane świetnie sprawdza się jako posypka do kanapek, dodatek do sałatek, oraz innych potraw np. do koktajli.. Laryngolodzy polecają go w chorobach gardła. Szukasz przepisów na koktajle? Kliknij w ten link Zdrowe koktajle. 36 przepisów na zdrowe koktajle lub Zdrowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgłównie owocowe smaki bo inne są za słodkie i mdłe, we Włoszech się nie sprawdza. Ostatnio pokochałam smak lodów pistacjowych czy kawowych w różnych wersjach. Często sięgam po karmel, owocowe, właściwie każdy ze smaków ma coś w sobie! Będąc we Włoszech lody musisz zjeść codziennie! ZJEŚĆ MAKARON CACCIO DI PEPE To najbardziej tradycyjny makaron tego rejonu, z pysznym i prostym(...)karczochami, Rzym to najlepsze miejsce aby je pokochać. Ja przekonałam do karczochów już kilka osób, bo w Polsce można kupić całkiem niezłe marynowane karczochy i dodawać je do sałatek, makaronu lub bezpośredmnio na grzanki. W Rzymie karczochy to tradycja, podaje się je nawet w Święta Bożego Narodzenia. W restauracjach zjecie karczochy duszone z przyprawami (karczochy po Rzymsku), smażone w głębokim
nietylkopasta.plDziś przed Wami, moi drodzy Czytelnicy ostanie moje odkrycie kulinarne, czyli kalafior w pikantnym sosie pomidorowym przygotowany zgodnie z zasadami diety dr. Ewy Dąbrowskiej. Delikatny i
Kulinarne przygody GatityMorele - złote, słodkie, owocowe kulki. Na surowo, na przetwory, do ciast i innych potraw. Z rozrzewnieniem wspominam wielkie morelowe drzewo, które rosło lata temu w ogrodzie wuja. Rodziło wyjątkowo pyszne owoce i tak dużo, że czasami aż łamały się gałęzie pod ich ciężarem. Niestety, tego drzewa dawno już nie ma ... Dobrze, że czasami na pobliskim bazarku można spotkać miłego, starszego(...)trafić to chętnie kupuję smakowite owoce i przetwarzam dalej. Oczywiście część moreli zjadam od razu, na surowo, bo bardzo je lubię. Może też upiekę ciasto miodowe albo zrobię szybką sałatkę z pieczarkami ? No i obowiązkowo muszą być knedle z morelami ! Morele świetnie smakują także z mięsem albo wątróbką . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzakuchni polskiej wzbogacają smak wielu potraw, doskonale smakują w postaci nalewki, soku, nektaru, syropu. Połączone z cytrusami są smacznym dodatkiem do sosów, mięs, ciast i sałatek. Z granatu można też zrobić wiele ciekawych dań: Sałatka z krewetkami, granatem i pomidorkami Grysik na gęsto z syropem malinowym Drożdżowa gwiazda betlejemska z makiem Nature Cereal owoce leśne z wodą kokosową Granaty(...)składników odżywczych takich jak potas, miedź, wapń, cynk, jod, krzem. Granaty to doskonałe źródło błonnika i białka. Z nasion granatu pozyskuje się rzadki kwas tłuszczowy Omega 5. Granaty to owocowe bogactwo związków polifenoli, najintensywniejsze źródło garbników. Właściwości zdrowotne owoców granatu Najważniejsze właściwości naturalnego koncentratu z owoców granatu, to jego właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwutleniające. Ekstrakt z granatu wspiera leczenie, hamuje
ProstePesto.plDziś zapraszam na pyszny i zdrowy zielony koktajl z grejpfrutem i jabłkiem. Bardzo łatwy i szybki do przygotowania, najlepiej oczywiście wypić go zaraz po zmiksowaniu, wtedy
Kulinarne przygody GatityHej wszystkim!, dziś dołączam do akcji gotuj z newellą i sprawdzę jak smakuje i zaproponuję Wam śniadanie po którym największy smutas podniesie swe uszy do góry
Kuchnia PROzdrowotnaZupy odgrywają istotną rolę w trakcie stosowania diety dr Dąbrowskiej, szczególnie gdy mamy ochotę na coś gorącego. Ja z reguły robiłam gęste zupy kremy, które przygotowywałam
Kulinarne przygody Gatity