Kolejny szybki i bardzo prosty do wykonania przepis na obiad/przekąskę - pieczona dynia, pieczona marchewka i cebula, zalane dresingiem miodowo-musztardowym. Warzywa kroimy w kostkę w kostkę, zalewamy sosem i wstawiamy do piekarnika. Voila! Pieczone warzywa są świetną alternatywą dla ziemniaków, mogą służyć jako sałatka do obiadu, jako przekąska na podwieczorek. Są smaczne i zdrowe, a dzieci za nimi
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemiała wybierać moją najlepszą sałatkę owocową wybrałabym właśnie ją.Pełna aromatu i pysznego sosu.Polecam. 2-3 jabłka sok z 1/2 cytryny 2 pomarańcze 5 dag.migdałowych płatków 2 żółtka 1/2 szkl.mleka 2 łyżki koniaku 3 łyżki cukru ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Żółtka ubijamy do białości,dodając 2 łyżki cukru.Zalewamy gorącym mlekiem,i szybko mieszamy ciągle mieszając podgrzewamy na parze kilka
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkicukinii, kolejna propozycja na jej przerobienie. Zimowa sałatka z dodatkiem papryki, cebuli, czosnku i natki pietruszki autorstwa Siostry Anieli Gareckiej. Zrobiłam ją już jakiś czas temu, a wczoraj wypróbowałam do obiadu i mogę z czystym sumieniem polecić. Jest delikatna, nie za ostra, a warzywa chrupiące. W dodatku robi się ja bardzo szybko.” Czytaj więcej
Wiem co jembiesiadowania i grillowania w gronie rodziny i znajomych. Łapcie te chwile, cieszcie się nimi i czcijcie je na swój sposób, zanim prysną, niczym bańki mydlane. Tak... czas płynie bardzo szybko. Jak to śpiewał jeden z polskich wokalistów: ".... w życiu piękne są tylko chwile...". Hmmm.... nie do końca się z nim zgadzam, wg mnie życie jest w ogóle piękne, tylko(...)Rozdzielcie zadania i dzielcie swą radość ze wspólnego gotowania. Dziś w Kuchni Smaków gotować co prawda nie będziemy, ale przez najbliższe dni pojawi się tu kilka przepisów na sałatki, które urozmaicą Wasze grillowe menu. Propozycja pierwsza: fot. Izabela Magdalena Sałatka z brokuł Składniki: brokuły 300-400 g szynki drobiowej rodzynki słonecznik łuskany 4 jajka puszka lub słoiczek kukurydzy majonez, pieprz
Kuchnia smakówtroszeczkę ;) Właśnie taka apatia dopadła mnie wczoraj wieczorem. Śmietana sama się wzięła, gdy sięgałam w głąb po śledzie, które lubię. A potem w zasięgu ręki znalazło się jabłko. Wyszło szybko i smakowicie. Bez żadnych zbędnych dodatków. Składniki (na jedną porcję): 3 filety śledziowe małe jabłko 3 łyżki śmietany (użyłam gęstej 18%) ewentualnie: liście kolendry Filety opłukać i pokroić(...)kostkę. Dorzucić do śledzi. Jeśli macie jabłka o ładnej skórce, nie obierajcie ich. Całość pokryć śmietaną i lekko wymieszać. Gotowe :) Przegryzałam tę sałatkę liśćmi kolendry. ----- Podobne: Badylarkowe śledzie na piernatach Śledzie z suszonymi pomidorami Sałatka z ziemniaków i śledzi Zachęcam do zajrzenia na stronę projektu Cooknomics Zdarza Wam się kupować książki dla okładki? Mnie tak i to bardzo często
Weekendy w domu i ogrodziesałatka z marchewki Tak naprawdę, to nie wiem, czy wpis cieszy się popularnością z uwagi na przepis, czy może zamieszczone przy nim moje wyznanie o zaprzestaniu jedzenia mięsa. Jeżeli chcecie wiedzieć, jak to było z tym moim niejedzeniem mięsa, zapraszam do przeczytania. 8. Ekspresowe calzone - bez wyrastania i pieczenia Przepis mojego autorstwa, z którego jestem bardzo zadowolona. Ciasto szybko(...)portobello są coraz łatwiej dostępne, być może dlatego wielu z Was zainteresował ten przepis. Nadziane czosnkiem, pietruszka i bułką tartą smakują wyśmienicie i świetnie nadają się na przystawkę. 2. Sałatka z kalarepy z Jerozolimy Kalarepa nie jest popularnym warzywem, dlatego bardzo zdziwiłam się, że właśnie ta sałatka znalazła się tak wysoko w zestawieniu. Autorem przepisu jest niezrównany Yotam Ottolenghi, więc
Chilli Czosnek i Oliwawieprzowej, usmażone w głębokim tłuszczu, tak, że tworzą się na nich "poduszeczki", przypominają chipsy lub krakersy. Do kupienia w sklepach z orientalną żywnością. Są podawane do curry albo z sałatkami czy sosem nam prik. CHIPSY Z KREWETEK- To popularna przekąska, podawana często w restauracjach przed przyrządzeniem zamówionych dań. Robione są z krewetek, skrobi, soli i cukru. W sklepach(...)krotnie i stają niemal śnieżnobiałe. Dostępne są też gotowe do jedzenia prażynki krewetkowe, w torebkach, jak inne chrupki. Po otwarciu opakowania trzeba je zjeść jak najszybciej, gdyż prażynki szybko wilgotnieją na powietrzu. CYNAMON- Cynamon to ceniona przyprawa, pochodzi z Chin. Otrzymuje się ją z wysuszonej kory cynamonowca cejlońskiego. Cynamon ma żółto-szarawy lub lekko brązowawy kolor oraz słodki korzenny
ClauditteMissCookingSuper proste i bardzo szybkie do zrobienia kotlety jajeczne. Kotlety szykuje się głównie z jajek gotowanych na twardo. Do masy dodaje się surowe jajko oraz ulubione przyprawy i zioła. Takie "kotlety mielone" bez mięsa szczególnie polecam wegetarianom oraz dzieciom. Kotlety jajeczne podaje się najczęściej z domowymi sosami oraz najróżniejszymi sałatkami i surówkami . Lubicie kotlety z jajek
AniaGotuje.plBób nieodparcie kojarzy mi się z latem. Za każdym razem jak jestem w lecie w Poznaniu to wysyłam mamę właśnie po bób. W Niemczech bobu
Szybko Tanio SmaczniePapryka marynowana to świetny dodatek do sałatek, mięs czy po prostu na kanapki. Z racji, że w tym roku zostałam obdarowana sporą jej ilością i przerabiałam ją na co się da (zaglądajcie niebawem na bloga) postanowiłam sobie i takie papryczki w słoiku przygotować. Nie są zbyt czasochłonne - rzekłabym, że wprost bardzo szybkie do przyrządzenia i proste. Może komuś przyda się
My simple kitchenMoim zdaniem ten ser jest milion razy lepszy niż feta (oczywiście mówimy o oryginalnej greckiej fecie). Nie jest tak słony – jest delikatny, lekko kremowy
Szybko Tanio SmaczniePyszna kolacja, polecam wszystkim. Przygotowanie sałatki – do dużej miski wrzucić rukolę, pokrojony w plastry ogórek, przekrojone na pół pomidorki, cebulkę pokrojoną w piórka, kulkę mozzarelli
Kuchnia PokoleńOrzeźwiająca i aromatyczna surówka w stylu orientalnym z ogórka to delicje które dziś przedstawiam. Surówkę robi się mega szybko i bardzo szybko znika. Ja
Moje Małe Czarowaniejeden do syta. Ziemniaki, śledź, sałatka jest dzisiaj naszym posiłkiem do syta. Nikt nie narzekał na obiad, chyba częściej musimy pościć :) -- Święta, święta... Wokół powoli rzeczy się dzieją...Porządki, ... Wszystko w trakcie, ozdoby jak widać są na czas :) Najdalej jest kuchnia, serce domu, ale tutaj zawsze mamy czas, bo "szef" szybko ogarnie temat
chleba naszegoczęściej, gdyż taratuszki są przesmaczne. Mięciutkie, puchate, szybkie do zrobienia. Znam dwie ich wersje - na słodko i na wytrawnie. Pierwszą przedstawiam poniżej. Słodkie taratuszki smakują pysznie, zajadamy je z miodem, syropem klonowym, dżemem. Najlepiej smakują świeże (więc lepiej nie robić na zapas), następnego dnia stają się nieco twardsze. Wersja wytrawna pasuje do sałatek lub chłodników (ale o tym nieco później
Obiad gotowy