kuszącymi. W tym roku jest na razie skromnie. Stoiska warzywne dopiero zaczynają rozkwitać :) Nie mogę się już doczekać, kiedy na moim stole będą gościć surówki i sałatki pachnące latem. Ale na razie zajadam się młodą kapustą.Kapusta jest warzywem bardzo zdrowym i sama w sobie jest niskokaloryczna. 100 g młodej kapusty to tylko 22 kCal. Możemy(...)smaczne, ale i bardzo zdrowe potrawy. Korzystajmy z dobrodziejstw młodej kapusty póki jest :)Do ugotowania w całości najlepsze są te pierwsze, niewielkie kapustki. Gotują się szybko, a smakują niebiańsko. Wystarczy obrać główkę z pierwszych, luźnych liści i ugotować ją w wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru. Garnek przykrywamy i pilnujemy, żeby kapusta nie gotowała
Codzienna kuchnia niecodziennanajlepszy sos czosnkowy. Domowy, prosty i szybki. Identyczny a nawet lepszy niż sosy serwowane w pizzeriach. Do tego to tylko kilka prostych i tanich składników.. rewelacja! Idealny do: - nuggetsów i pieczonych ryb - frytek i pieczonych warzyw - pizzy i wytrawnych tart - mięs pieczonych i dań z grilla - surówek i sałatek - grzanek i kanapek Z czym jeszcze jadacie
AniaGotuje.plproste w wykonaniu i o dziwo szybko się zrobiło;) Warkoczyki z ciasta francuskiego Składniki na 6 warkoczyków: 2 opakowania ciasta francuskiego 2 filety z kurczaka kilka pieczarek 4 łyżki kukurydzy ser żółty przyprawy do kurczaka: świeżo mielony pieprz, sól, zioła prowansalskie, słodka papryka sos czosnkowy (przepis już na blogu;) sałatka: zielona sałata, pomidor malinowy, ogórek, zielone
Lawendowe Niebobardzo nam smakowały. Zniknęły szybko, więc k oniecznie muszę zrobić następną porcję na święta. Ale które śledzie wybrać: - Śledzie po kaszubsku - Śledzie z jabłkiem wśmietanie - Śledzie w kawie po szwedzku - Śledzie w sosie cytrynowym - Śledzie w sosie pomidorowymi suszonymi pomidorami - Śledzie pod pierzynką zwarzyw A może jakąś sałatkę śledziową....? Te i inne propozycje na śledzie
Kuchnia u Krysiserwować kaszę na zimno, np. jako podstawę pysznej sałatki, bezpośrednio po ugotowaniu, rozsypcie ją na dużym półmisku, spulchniając równocześnie widelcem i pozostawcie do całkowitego ostygnięcia. W taki sposób możecie przygotować większą ilość kaszy i po ostudzeniu przełożyć do zamykanego pojemnika. Wstawić do lodówki i sukcesywnie wykorzystywać w kolejnych dniach do przygotowania szybkich, jednogarnkowych potraw typu STIR-FRY lub posypek
cool and mintypokażę Wam sałatkę grecką w moim wykonaniu, sałatkę hawajską i z tuńczykiem. Teraz co prawda też zdarza mi się je przygotować, ale powiem szczerze, że znacznie lepiej prezentują się w słoneczku, przy temperaturze 25 stopni. Póki co przepis na coś mięsnego i pysznego. Jeden z lepszych patentów na obiad trzydniowy, szybki i każdego dnia tak samo smakowity. Paszteciki Ciasto
Przepysznik - BLW i nie tylkokrótko jak to z motylami bywa... Odleciały szybko i w tajemniczych okolicznościach pozostawiając po sobie słodkie wspomnienie i kilka zielonych okruchów ...Takie ciasteczka są kruchusieńki, delikatne i słodkie - jak motylki na wiosennej łące. Są także mocno pistacjowe bo bardzo lubię pistacje. A Wy lubicie te orzeszki ?Zobacz koniecznie przepis na : Sałatkę z kindziukiem, figami i serowymi kulkami w pistacjach
Smaczna Pyzabyła zbyt wysoka, bo niestety w czasie zalewania pękł mi bardzo ładny słoik. Większe niebezpieczeństwo zbyt mocnego nagrzania tłuszczu jest, gdy używacie samego oleju roślinnego, który potrafi się szybko nagrzać do bardzo wysokiej temperatury, a zalane nim pomidorki wręcz zaczynają się smażyć. Tak więc wystarczy, aby olej/oliwa zaczęły pachnieć, aby można nimi zalać pomidorki. I jeszcze jedna uwaga(...)przeciwnych razie olej może nie przykryć wszystkich pomidorków i może się na nich rozwinąć pleśń. Pomidory możecie jeść już po 2-3 dniach. Są dobre na kanapkę, do sałatek, makaronów. Na końcu postu zamieściłam kilka przepisów z suszonymi pomidorami. Pamiętajcie, że również olej po suszonych pomidorach jest bardzo smaczny i warto go wykorzystać do różnych potraw, np. gdy miksujecie
Chilli Czosnek i OliwaRukola to bogactwo witaminy K,B, C ,A zawiera dużo żelaza i wapnia, ma lekko orzechowy smak trochę pikantny świetnie nadaje się do sałatek, warto zmiksować
KukuleczkiDynia jest jednym z moich ulubionych jesiennych warzyw, lubię ją przyrządzać zarówno na słodko jak i na słono, a dzisiaj proponuję wam przepis łączący te dwie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaZ Wielkanocą kojarzy nam się stół zastawiony suto jajkami (koniecznie na 1001 sposobów), odmian kiełbasy (im więcej rodzajów tym lepiej, bo przecież każda jest inna
Szybko Tanio SmacznieZastanowicie się co zabrać ze sobą do pracy na lunch? Coś smacznego, coś zdrowego, coś lekkiego i coś co się szybko robi? Jeśli tak to
SMYKWKUCHNIJeżeli lubicie kurczaka w słodkiej marynacie, to ten przepis jest właśnie dla Was! Pyszna, soczysta, pięknie pachnąca pierś z kurczaka w marynacie miodowej z dodatkiem
Kuchnia ŁukaszaSałatka jest bardzo smaczna. Może wydawać się skomplikowana, ale nie jest. Na pewno jest efektowna i zachwyca. Będąc na diecie jadłam kaszę kuskus. Zazwyczaj robiłam ją z kurczakiem a nigdy nie spróbowałam w wersji sałatkowej. Kasza nadaję się jak strzał w dziesiątkę. Można ją szybko przyrządzić i postawić na stole imprezowym, okolicznościowym lub podać
Kuchnia Paulettes