Surówka do mięs z kapustą pekińską Pyszna surówka do mięs z kapustą pekińską . Doskonały wybór w porze obiadu lub kolacji , nie zastąpiona na grillu . Może stanowić dodatek także do innych dań ale moja rodzinka najbardziej lubi ją z mięsnym towarzystwem . Generalnie dość trudno namówić ich do jakichkolwiek świeżych warzyw więc przemyt takiej ich ilości i to na jednym talerzu jest(...)jest zdrowa , kolorowa i pyszna składniki : 1 mała kapusta pekińska lub 1/2 zwykłej 1 mała puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1 świeży ogórek 1 średniej wielkości marchewka sos do sałatki : 1 łyżka gęstego majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu 1 łyżeczka świeżego ,siekanego czosnku niedźwiedziego ( można zastąpić suszonym ) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny sól , pieprz do smaku Kapustę
Ogrodnik w podróżychrzanu żurawinowego, jak i pyszną i prostą sałatkę z truskawek, całość podałam z grillowanym ananasem! Chcesz zaskoczyć gości czymś nietuzinkowym, pysznym i zaskakującym w smaku? To danie jest dla Ciebie! Smacznego! Składniki : - 4 tuszki z łososia NORWESKIEGO każda po 150 g - 1/2 świeżego ananasa - olej rzepakowy do smarowania płyty grilla na marynatę: - 3 łyżki miodu eukaliptusowego - 6 łyżek(...)masła - sól, pieprz WYKONANIE: - Młode buraczki obierz, pokrój w kosteczkę, podpraż na maśle z rondelku, dodaj chrzan z żurawiną. Dopraw do smaku. Za pomocą blendera zmiksuj na gładką masę. Sałatka truskawkowa: - łyżka soku z cytryny - łyżka soku z ananasa - łyżka miodu - 250 g truskawek Truskawki kroimy w drobną kosteczkę, doprawiamy sosem z w/w składników. Podajemy od razu. Smacznego! ;-) przepis zgłaszam
SMYKWKUCHNIsałatki z opiekanymi kawałkami chleba pita. Klasyczne sałatki to też rukola i świeży tymianek oraz sałatka z awokado i halloumi. Na każdym kroku można też spróbować faszerowanych liści winogron i bardzo podobnych “gołąbków” z buraka liściowego. Fast food Lubicie falafel i mięso z grilla? Będziecie zachwyceni dobrze przyprawioną koftą i kebabem w formie szaszłyków w stylu Orfali, Alleppo i Khash
Ugotowane pozamiatanenajlepiej całą noc. Krok 3 Rozgrzej piekarnik do 250 stopni i wstaw mięso pod sam grill. Piecz 10 minut z każdej strony. W międzyczasie posmaruj mięso glazurą. Obserwuj czy schab się nie przypala. Jeśli tak – obniż temperaturę do 220-240 stopni. Podawaj z sałatką Zielonej Bogini wg tego przepisu. Artykuł Poniedziałek: Schab z piekarnika, ale jak z grila pochodzi
Niedzielny kucharznowatorski przepis , który nie jest żadną klasyczną marynatą , smakuje wyśmienicie . Słoiczek pełen smaków lata , zapachu grilla , ziół i suszonych pomidorów , czy może być coś wspanialszego . Zimą można sięgnąć po to cudo i zjeść prosto ze słoika , dodając np. ser feta-zmajstrować , pyszną sałatkę lub podgrzać i podać na ciepło do fileta z kurczaka lub ryby. Lubię takie wszechstronne przetwory , bardzo
Ogrodnik w podróżywyjeżdżamy za miasto w poszukiwaniu spokoju i relaksu. Niezależnie od tego czy wybieramy się na grilla do znajomych czy na wycieczkę rowerową lub na piknik nad wodą, warto zadbać o to, co dobrego spakujemy do wiklinowego kosza. Sprawdzają się wszelkiego rodzaju pasty i sałatki kanapkowe, do przegryzienia moje ulubione ostatnio włoskie grissini, czyli paluszki, które wypiekane są z ciasta
Moja smaczna kuchniaPyszny kurczak w musztardowej marynacie na patyczkach. Danie można przygotować na grillu lub patelni grillowej. składniki: 500-600 g piersi z kurczaka marynata 2 łyżki musztardy sarepskiej 5 łyżek oliwy 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka marynaty teriyaki sałatka warzywna 1 czerwona papryka 4 ogórki gruntowe 1 młoda cebulka kilka liści sałaty lodowej lub strzępiastej oliwa do skropienia warzyw
Monia miesza i gotujeMARYNOWANA MAKRELA Z GRILLA Ryba pieczona na grillu, lekkostrawna i smakowita. Marynowana w sporej ilości tymianku, rozmarynu i oregano. Obficie posypana świeżą, aromatyczną zieleniną. Idealna na przyjęcie na świeżym powietrzu w gronie rodziny i znajomych. Świetnie smakuje ze świeżym, wiejskim chlebem i sałatką z mieszanych warzyw. Polecam! Czas przygotowania : około 35 minut Liczba porcji : 4 SKŁADNIKI: 4 średnie, wypatroszone makrele(...)listku laurowym, ryby układamy w płaskim naczyniu, zalewamy marynatą i odstawiamy na około 10 minut. Krok 4. Ryby dokładnie odsączamy z marynaty, smarujemy olejem i pieczemy na grillu 5 do 8 minut z każdej strony. Pod koniec pieczenia resztę suszonych ziół wsypujemy do gorącego żaru. Gotowe makrele obficie posypujemy posiekaną zieleniną i dekorujemy plasterkami pomarańczy. Smacznego
Moja Książka KucharskaProsta, szybka i smaczna sałatka z kapustą pekińską, szynką i świeżym ogórkiem z dodatkiem rzodkiewek, jajek i szczypiorku na bazie majonezu i musztardy, to znakomita propozycja na śniadanie, do pracy czy na kolację. Często podaję ją na domowych imprezach, świetnie sprawdzi się również jako dodatek do potraw przygotowanych na grillu, może także stanowić samodzielną przekąskę. . składniki(...)drobno szatkujemy po czym wrzucamy do miski. Szynkę, obranego ze skórki ogórka oraz rzodkiewki kroimy w niewielką kostkę, szczypior z dymki drobno siekamy, pokrojone warzywa wrzucamy do pozostałych składników sałatki. Na końcu do sałatki ścieramy na tarce o dużych oczkach ugotowane na twardo jajka, dodajemy majonez oraz musztardę, całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy
Smakowite DaniaSurówka może być uzupełnieniem mięsnego obiadu, dodatkiem do grilla, albo najzwyczajniej naszą kolacją :)Ja zrobiłam z:kapusty pekińskiejjajekświeżego ogórkapomidoracebulki dymkiszczypiorkujogurt grecki + łyżka majonezusól, pieprzWykonanie:Kapustę kroimy w paski, jajka gotujemy, studzimy i kroimy na ósemki. Zielony ogórek kroimy w kostkę, przy czym ja zawsze jeśli zamierzam użyć ogórka do jakiejkolwiek sałatki - usuwam z niego środek z pestkami (podobnie
Walijskie PichcenieRolada z kurczaka wygląda znakomicie i smakuje wyśmienicie. Chili wyostrza jej smak, a łagodzi ją szpinak. A gdy słodkie owoce do sałatki dodamy to oryginalne połączenie smaków uzyskamy. Składniki: 2 filety z kurczaka, papryczka chili, bardzo małe cebulki (biała, czosnkowa, czerwona), 1 mała cukinia, 2 garście świeżego szpinaku, świeży tymianek, 4 plasterki sera żółtego, oliwki zielone nadziane(...)grillujemy ok. 30 min, od czasu, do czasu obracając ją, żeby ładnie upiekła się z każdej str. Cebulki również grillujemy. Jeśli pogoda nam nie sprzyja lub nie macie grilla to można roladki upiec w piekarniku, a figi podsmażyć na patelni. Na talerzu układamy liście szpinaku, dodajemy pokrojona roladę, figi, physalis, cebulki i całość polewamy sosem koperkowym. Ozdabiamy świeżym tymiankiem
Moniki SmakołykiKażdy zna, dla mnie najlepszy dodatek do smażonych czy pieczonych mięs, nawet tych z grilla. Przygotowuję ją na kilka sposobów: z jogurtem naturalnym ze śmietaną w
Zasmakuj KuchniPomidory z majonezem i serem robię bardzo często. Są one przede wszystkim niezawodne do mięs z grilla! Sprawdzą się także na każdej imprezie, jako przystawka. Przygotowuje
Kuchnia BazyliiPrzepis na pyszną i szybką surówkę z marchewką, jabłkiem i porem. Idealna do obiadu czy na grilla. Składniki: por 2 średnie marchewki duże jabłko łyżeczka soku
e-PrzepisyKulinarne