Jeśli szukacie pomysłu na lekki, a jednocześnie mięsny obiad to polecam moje faszerowane pietruszką i radicchio roladki z kurczaka. W ciągu 45 minut mamy smaczny, jednocześnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięIdziemy do kuchni Czy wyrażają Państwo chęć na orientalne smaki? Ta niepowtarzalna mieszanka aromatycznych przypraw stanowiąca między innymi podstawę świetnej bazy nadającej niepowtarzalny smak każdemu serwowanemu
sierotka maRysia w kuchniWołowe klopsiki z serem mozzarella to dobry pomysł gdy domowe mielone już się trochę przejadły Twoim domownikom. Klopsiki możesz podawać z ryżem lub makaronem spaghetti. Przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!tego aby móc szaleć w kuchni przechodzimy do najprzyjemniejszej dla mnie części książki a mianowicie do przepisów... Podzielone są one na pięć działów tj; - przekąski, przystawki i zupy - sałatki - dania główne - wypieki - dodatki i marynaty W książce znajdziemy 70 przepisów na dania z całego świata. Są to przepisy proste i ze składników które znajdziemy w polskich sklepach. Autorka przekazuje(...)razem przetestowałam przepis na ; Kalafior po marokańsku z pomidorami i oliwkami. Składniki; 1 mała główka obranego i podzielonego na różyczki kalafiora 60 dag pomidorów 150ml bulionu drobiowego 4 ząbki czosnku 100 ml oliwy z oliwek 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta chili 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 1 łyżka miodu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Radość kipiąca uśmiechem.Podstawą każdej dobrej zupy jest bulion lub rosół. Do moich zup przygotowuję najczęściej rosół drobiowy. Zawsze jest esencjonalny, złocisty i klarowny. Gotuję go z udek lub podudzi, bo skórki, chrząstki stawowe i kości to mnóstwo kolagenu. Tłuszcz w zupie jest najlepszym nośnikiem smaku, a dodatkowo pozwala na lepsze wchłanianie witamin z użytych do zupy warzyw. W bulionie obowiązkowo muszą znaleźć(...)się po pierwszych 20-30 minutach. Odławiamy je i wyrzucamy, dzięki czemu rosół będzie przejrzysty i klarowny. Wywar można wykorzystać do przygotowania dowolnej zupy, z ugotowanych warzyw można zrobić sałatkę jarzynową, a z mięsa farsz do pierogów lub pasztecików. Krem z pieczonej marchwi, wzbogacony aromatycznymi przyprawami: kuminem, imbirem, czosnkiem, kolendrą, kurkumą, tymiankiem, posypany płatkami chili, czarnuszką, natką pietruszki jest charakterny
Smakowity Blog KulinarnyPrzepis na pulpety w sosie pomidorowym - polskie comfort food. Nie ma chyba takiego kraju, którego mieszkańcy nie mieliby swoich comfort food - potraw darzonych szczególnym sentymentem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPracuję aktualnie nad odzyskaniem sprawności, ucząc się na nowo chodzić, więc postanowiłam zacząć przygotowywać posiłki w swoim stylu sprzed prawie 6 tygodni. Przy okazji zrobiłam przegląd
Weekendy w domu i ogrodzieZobacz przepis Sałatka z kukurydzą, fasolką i krewetkami Jeśli masz ugotowana kasze, sałatkę zrobisz w 10 minut, Jeśli musisz ją ugotować kwadrans z minutami wystarczy, żeby smakować zdrową, energetyczną sałatkę. Zobacz przepis Błyskawiczny strogonoff Jamiego Oliviera Bardzo prosty przepis na klasyczne, popularne w Polsce danie. Jak to u Jamiego Oliviera mocno przekręcony. My dodatkowo jeszcze go przekręciliśmy. Zobacz przepis Zielone(...)limonki i curry. I równie niestandardowy ryż – z kalafiora. Oryginalne, pachnące Azją, proste danie. Zobacz przepis Kurczak piccata Jeśli macie dość kotletów z kurczaka, ten przepis jest dla Was: drobiowy sznycel podlany winnym sosem z dodatkiem kaparów. Miła i orzeźwiająca odmiana od wszystkich panierowanych kurczaków Zobacz przepis Podwójnie smażona polędwiczka w sosie musztardowyym Bardzo prosty sposób na szybkie danie
Niedzielny kucharzSzaszłyki drobiowe to zawsze dobry pomysł na grilla. Mięso przechodzi aromatem warzyw i dymu i szybko się przygotowuje. A warzywa są miękkie i aromatyczne. Składniki: podwójna pierś z kurczaka oliwa pomidorowa spod suszonych pomidorów sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany 2 małe cukinie 1 ½ strąka czerwonej papryki 2-3 szalotki Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem(...)patyczki. Szaszłyki posypujemy ziołami prowansalskimi, solą i czarnym pieprzem i grillujemy na naoliwionym ruszcie lub patelni grillowej obracając co chwila na inną stronę. Serwujemy z dodatkiem sosu czosnkowego i sałatki z świeżych warzyw
Pyry na Gazyoutu.be/c_RBcFARXsk[/embed] Składniki na kaszotto z warzywami (około 3 porcje): 150 g kaszy gryczanej prażonej spora cebula papryka czerwona brokuł około szklanka groszku mrożonego dwie szklanki bulionu warzywnego (lub drobiowego) pęczek natki pietruszki sól, pieprz, czosnek granulowany, suszone pomidory (przyprawa) łyżka oleju Przygotowanie Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę, paprykę(...)Kaszotto z warzywami[/caption] Zobacz inne przepisy z kaszą gryczaną: Pierogi Po Lwowsku Pieróg Biłgorajski Kotlety Z Kaszy Gryczanej (156 Kcal) Papryka Faszerowana Kaszą Gryczaną (292 Kcal) Sałatka Z Kaszą Gryczaną I Warzywami (Na Fit Lunch -170 Kcal) Artykuł Kaszotto z warzywami (300 kcal) pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnewłasnego przepisu, nie dodawać do ciasta cukru tylko dodać łyżkę przyprawy gyros. Jeżeli robisz naleśniki pierwszy raz, zapraszam Cię do poradnika naleśnikowego :) Składniki na farsz: 0,8 kg mięsa drobiowego z piersi kurczaka łyżka przyprawy gyros mała główka kapusty pekińskiej 1 zielony ogórek ( nie za duży) 1 pomidor puszka kukurydzy konserwowej czerwona papryka tłuszcz do podsmażenia mięsa Składniki(...)twardych części drobno pokroić w kostkę. Ogórka obrać, pokroić kostkę, podobnie pomidora. Kukurydzę odsączyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą jak na sałatkę. Przygotować sos: Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach (można także na tej o drobnych). Zmiksować ze śmietaną, jajami i przyprawą. Farsz nakładać w naleśniki i zwijać
Poezja Smaków - blog kulinarnyWłaśnie niedawn o rozpoczął się sezon na szparagi,a trwa o n bardzo krótko więc korzystajmy i jedzmy te bardzo wartościowe warzywo. Roladki drobiowe ze szparagami i fetą w bardzo chrupiącej otoczce to moja propozycja na wiosenny obiad. 1 podwójny filet z kurczaka 16 szt zielonych szparagów ok. 80 g sera feta sól pieprz panierka: 1 jajko(...)pokruszyć i wymieszać z bułką tartą. Roladki maczać w jajku,obtoczyć w panierce i usmażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor. Podawać na ciepło z ulubioną sałatką
Kolorowa kuchnia Elkiżołądków drobiowych 2 marchewki 1 pietruszka garść grzybów suszonych 1 cebula 200 ml śmietany 22% sól pieprz pieprz ziołowy natka pietruszki oregano listek laurowy ziele angielskie 1 szkl kaszy gryczanej szczypta suszonej papryki szczypta ogórków kiszonych suszonych sól Żołądki umyć, oczyścić, zalać wodą i ugotować z listkiem laurowym i zielem angielskim do miękkości. Grzybki obgotować osobno, odcedzić i posiekać. Kaszę(...)następnie żołądki i podlać wywarem, dodać grzybki i przyprawy, dusić aż warzywa będą miękkie. Na koniec sos podprawić śmietaną, i dodać natkę pietruszki. Sos podawać z kaszą i dowolną sałatką. Opublikowany
Gotowanie jest łatwenutą. Poza sławnym humusem i pysznymi falafelami, z ciecierzycy można przyrządzić rozgrzewającą zupę, pasztety, czy kotlety. Sprawdzi się także jako farsz do pierogów czy krokietów. Może być również składnikiem sałatek i dań typu ratatouille. Ponadto z nasion ciecierzycy można wyrobić mąkę do wypieku chleba czy placków. Jej ogromną zaletą jest to, że nie posiada glutenu, w związku z tym jest(...)suchej ciecierzycy (+ 1 łyżeczka sody)- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- 2-3 łyżki oleju arachidowego- sól, papryka słodka, papryka wędzona, chilli w proszkuSkładniki na zupę:- pieczona ciecierzyca- bulion warzywny lub drobiowy (ok. 4 l)- 2 ugotowane marchewki z bulionu- kilka ziemniaków- 250g boczku wędzonego (opcjonalnie, nie dla wersji wegetariańskiej)- kawałek imbiru- sok z 1 pomarańczy- 1-2 cebule- 3 ząbki czosnku
mojewypiekiinietylkoszpinaku. Szpinaku nie powinni spożywać głównie: chorzy na dnę moczanową cierpiący na reumatyzm osoby ze schorzeniami nerek ludzie z chorą wątrobą Jak podawać szpinak? Szpinak można wykorzystać jako element sałatek, makaronów, naleśników. Równie dobrze smakuje jako dodatek do dietetycznych koktajli. Jak blanszować szpinak? Blanszowanie polega na poddaniu krótkotrwałej obróbce termicznej, poprzez zanurzenie warzywa we wrzącej lub gorącej wodzie. Czas blanszowania(...)kolor i zachowa swoje właściwości odżywcze. Zajrzyjcie również na bloga, gdzie znajdziecie przepisy na dania ze szpinakiem (kliknij w obrazek ,by przejść do przepisu): Farsz szpinakowy z fetą Roladki drobiowe ze szpinakiem i fetą Naleśniki ze szpinakiem i serem feta Dietetyczny koktajl ze szpinaku i banana Przepisy na szpinak. Pomysły na szpinak. Szpinak z makaronem. Naleśniki ze szpinakiem. Szpinak
Kulinarne Przeboje