nominację od Pasja Patki do Liebster Blog Award. Choć w sumie nie lubię takich łańcuszków, to w tym przypadku się jednak ucieszyłam, że ktoś docenia moją pracę włożoną w prowadzenie bloga. Jak nakazuje regulamin tej zabawy, teraz to ja nominuję 11 kolejnych blogów. Trochę poszperałam i oto one. Lista na dole postu. „Nominacja do Liebster Blog(...)preparowanego ryżu z krówkami i tofi. 4. Skąd/od kogo czerpiesz inspiracje w prowadzeniu bloga? Może to zabrzmi nieskromnie, ale nie inspiruję się nikim. Często przepisy, zwłaszcza na sałatki powstaja w mojej głowie. Pozostałe są zaczerpnięte z potraw rodzinnych, przygotowywanych w naszym domu od zawsze. Oczywiście zagladam na inne blogi i czasem znajdę coś dla siebie. Czytam książki kulinarne, zwłaszcza
Gosia gotujeJak wybrać czajnik elektryczny, skoro ilość dostępnych na rynku modeli jest tak wielka? Na co zwrócić uwagę poszukując idealnego czajnika do naszej kuchni? Postaram się dziś
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataŚwięta zbliżają się wielkimi krokami i jak co roku pojawia się dylemat " co na prezent ". Aby uniknąć zakupowej gorączki i nie narażać swojego budżetu na pozbycie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPolubiłam ten spokój i ten czas, który teraz mam. Zaprzyjaźniłam się z nim i zaczął mi odpowiadać. Te dni kiedy mogę cieszyć się pracą, bez pośpiechu i szaleństwa zmieniły moje myślenie i nauczyły spokoju. Nastrajam swoje życie na wolniejsze tempo po powrocie do normalności. Mając teraz wolną chwilę na realizowanie swoich dotychczasowych planów i pomysłów czytam cudowne książki kulinarne(...)ciekawych informacji i nie doszkoliłam swoich umiejętności. Zaczynam być wdzięczna losowi za czas, który w gratisie na to otrzymałam zupełnie nie chcąc i nie prosząc. Przepis na tę sałatkę to taka mała inspiracja dla Was na domowe przetwory. Otóż ja, z czystej ciekawości, zaczęłam marynować niemal wszystko co wpadło w moje dłonie. Dynię, marchew i gruszkę wykorzystałam jako pierwsze
Mango Papajakrótko. Dość szybko stawałam się głodna, a jednocześnie ospała i ociężała. Mimo, że taki początek dnia jest bardzo przyjemny, to jednak nie służy niczemu dobremu. Energia i chęć do pracy kończyły się dość szybko, ja stawałam się głodna i rozdrażniona. Waga wzrastała w zastraszającym tempie. Można zjeść batonik czy wafelek rano, ale niech to będzie dodatek do śniadania(...)waga szybuje w górę. Jedzmy co 3-4 godziny, ale rozsądnie, bez przesadzania w żadną ze stron. Dzień zaczynajmy od węglowodanów w postaci produktów zbożowych, na drugie śniadanie przygotujmy sałatkę owocową lub warzywną czy też świeże warzywa z jogurtowymi dipami. A na obiad niech to będzie coś białkowego z warzywami, np. chude mięso z surówkami. Unikajmy łączenia mięsa z węglowodanami
Codzienna kuchnia niecodziennadobre i złe bakterie, jak poznać dobrą pleśń, a kiedy wyrzucić i próbować jeszcze raz. Warto kupić tę książkę, zwłaszcza, że kiszonki są zdrowe i doskonale zastępują niejednokrotnie nudne sałatki obiadowe. PS.: w Polsce wydano książkę o kiszonkach i fermentacjach, ale to jedynie malutki wyrywek wiedzy z Katza. Mam jedną i druga i dla mnie bezapelacyjnie wygrywa „Sztuka fermentacji” Magdalena(...)łatwo dostępne, do tego z przepisami łatwymi i prostymi. Znajdziecie tam również kilka porad jak robić zakupy, żeby nie marnować jedzenia, jak dbać o środowisko i jak zorganizować sobie pracę w kuchni, żeby gotowanie było przyjemnością, a nie przykrym obowiązkiem. No i jest tam przepis na boskie lody ze szczawiu i krem z selera z serem pleśniowym – genialne! Sarach Britton
ladykitchenUgotowane szparagi studzimy w misce z zimną wodą i lodem, a następnie osuszamy na czystej, bawełnianej ściereczce. Jajka na twardo kroimy w drobniutką kosteczkę – niektórzy chcąc oszczędzić sobie pracy ścierają jajka na tarce, ale ja jestem wierna klasycznemu francuskiemu sposobowi podania. Kapary siekamy nożem na mniejsze kawałki. Szalotkę obieramy i jak najdrobniej kroimy. Zalewamy szalotkę octem winnym. Odstawiamy(...)Dodajemy do sosu 2/3 posiekanej natki pietruszki, 2/3 drobno pokrojonych w kosteczkę jajek i 2/3 posiekanych kaparów. Wszystko dokładnie mieszamy i w takiej mieszance otaczamy osuszone, ugotowane szparagi. Wykładamy sałatkę na półmisek, posypujemy pozostałą natką, kaparami i jajkami. Sałatkę mimoza podaje się najczęściej jako przystawkę, przed głównym daniem, ale tak naszykowane szparagi sprawdzą się też jako dodatek do mięs
Karo in the KitchenNiedawno na blogu jasonhunt.pl ukazał się kolejny ranking najbardziej wpływowych polskich blogerów. Znalazły się w nim także blogi kulinarne, choć nieliczne to jednak cieszy fakt, że
Cztery Fajerybardzo nam smakuje, a co najważniejsze, wiemy, że jest zdrowe, bez chemii, sody i starego tłuszczu). Planowanie menu na tydzień pomogło nam uporządkować nie tylko zawartość lodówki, obiady w pracy i wydatki na jedzenie (które zdecydowanie spadły), ale także chaos w naszych głowach i wyznaczyło rytm całego tygodnia. Dziś możemy powiedzieć, że planowanie posiłków weszło nam w nawyk. Gotujemy(...)występuje w kilku różnych potrawach, kiedy indziej ziemniak lub makaron podany na różne sposoby, albo pieczone warzywa raz traktowane jako frytki do dania głównego, a dzień później jako baza sałatki. Motywem przewodnim menu na tydzień może być też np. seria lunchy z warzywnym makaronem, albo jakieś fajne produkty, które akurat były w dobrej cenie w dyskoncie. 2. Kiedy wymyślimy temat
Niedzielny kucharzPonieważ, na przykład, nie przepadam za danymi składnikami, albo nie używam któregoś rodzaju mięsa. Ale nie przejdę obojętnie obok 'orkiszowego spaghetti z ostrymi, sezamowymi grzybami', 'klopsików z orzo', czy 'sałatki z buraczków i koziego sera, z dressingiem z marakuji'. A to tylko opcje na słono! Ja już oblizuję się na myśl o serniku z biał ą czekolad ą, ciepłym puddingu(...)niej najbardziej dziecinnie-rodzinnie-przyjazne dania i pomysły. Generalnie ksi ą żka jest piękna. Zdecydowanie przyjemna nawet do samego poczytania. Jako wieloletnia wielbicielka Nigelli i jej pracy nie jestem niestety bardzo wiarygodnym źródłem niezawisłej opinii. Dlatego, jak zawsze, polecam przed zakupem przycupn ą ć gdzieś w k ą cie księgarni i bardzo dobrze przejrzeć wszystko i dopiero zdecydować
Lejdi of the houseulubionego filmu czy na spotkania z przyjaciółmi. Produkty są zapakowane w eleganckie i zgrabne opakowania, które spokojnie możecie zabrać ze sobą nawet do kina, na uczelnię czy do pracy. Przekąski Amkez produkowane są ze starannie wyselekcjonowanych odmian owoców i warzyw . I co dla mnie bardzo ważne (!) wyłącznie polskiego pochodzenie . Zachowują naturalny smak i kolor bez użycia jakichkolwiek konserwantów, barwników, cukrów(...)jemy. Po prostu pyszne! Wraz z moją rodziną szczerze Wam polecamy te zdrowe przekąski. Mąż, jako wielbiciel buraczków, upatrzył sobie te zdrowe plasterki. A ja poza jabłuszkami tworzę sałatki z plastrami pomidora. Nawet moja córeczka się domaga takiej przekąski Miseczka jabłuszek i buzia się uśmiecha Aktualnie w ofercie znajdziecie: suszone krążki jabłka suszone krążki jabłka premium suszone krążki jabłka
Słodkie okruszkibiałka, zawierającego wszystkie aminokwasy bogactwo pierwiastków śladowych pełne niezbędnych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 źródło błonnika źródło witaminy E bogate w lecytynę, wspierającą budowę komórek mózgowych oraz pracę wątroby wspierają układ odpornościowy poprzez produkcję globulin posiadają właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne łagodzą objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci obniżają cholesterol poprawiają wydolność umysłową(...)polskich upraw od wyselekcjonowanych dostawców, dzięki czemu charakteryzują się wysoką jakością oraz wspaniałym smakiem. Ziarna mają wiele zastosowań, zaczynając od tych prostych, czyli jako dodatek/posypka do owsianek, placuszków, ciast, sałatek a kończąc na koktajlach, napojach roślinnych czy sosach. CZEKOLADY: KONOPIE / PYŁEK PSZCZELI 🍫 Skład 🍫 : czekolada ciemna: miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyna sojowa, naturalny aromat waniliowy * ziarna konopi
Zdrowie na języku :PPolecam, szczególnie w ten upalny czas... jako drugie śniadanie do pracy lub lekki obiad... Składniki: 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej (quinoa) 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju posiekana dymka ze szczypiorem 1/2 szklaki ugotowanego i obranego z łupin bobu 5-6 pokrojonych w plastry pomidorków koktajlowych kilka rzodkiewek pokrojonych w grubą kostkę 1 niewielka kalarepa, obrana i pokrojona(...)pizzy lub samego oregano), sól, pieprz, szczypta cukru pudru dla złamania kwaśnego smaku Tuńczyka odcedzić, całość lub część oleju zachować. Ugotowaną komosę ryżową wymieszać z warzywami, kawałkami tuńczyka, zalać sałatkę sosem i dokładnie wymieszać. Schłodzić przed podaniem
Czerwień i błękit