pewno nie raz zostanie Wam odrobinę ziemniaków z obiadu i zastanawiacie się, co z nimi zrobić. Sama nie raz mam ten dylemat, czy jakieś kopytka, czy śląskie, farsz na pierogi też po głowie nie raz krąży. Tym razem postawiłam na zupełną prostotę. Podałam je z pieczonym mięsem i sałatką, więc fajnie się wkomponowały jako smażony dodatek. Jeśli jeszcze nie próbowaliście
Kuchnia w czekoladzieaksamitny sos świetnie świetnie sprawdza się jako dressing do sałatki lub dip do przegryzek (słupków warzyw, nachos, tortilla chips). Niesamowicie smakuje rozlany na lekko poduszonym brokule, kalafiorze, brukselkach, itp. Służy jako cudownie pyszny sos do makaronu, pizzy, kaszy. Gdy mam go w lodówce, nigdy nie brak mi pomysłów na obiad. On podpowiada, z czym go przyrządzić, on w mojej kuchni
Jeść, by żyć w zdrowiuSurówki czy sałatki mają to do siebie że wkładamy w nie swoje ulubione składniki i cieszymy się potem pysznym jedzeniem. Tutaj dodałam moje ulubione oliwki zielone a do nich paprykę, trochę dodatków aby chrupało i surówka gotowa. Zajadam ją nie tylko do obiadu lecz podjadam aż się skończy, nieładny nawyk ale jak smacznie. Też tak macie? Surówka z kapusty pekińskiej
Moje Małe CzarowanieSmaczny i prosty pomysł na obiad. Po raz kolejny w tym wypadku wykorzystałam czas. Całość zajmuje ok. 20 minut. Zachęcam do wypróbowania. :) Składniki: 100g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego 50g ugotowanego ryżu białego 150g passaty pomidorowej przyprawy: przyprawa do mięsa mielonego, czosnek granulowany, zioła do sałatek lub zioła prowansalskie olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso doprawiamy przyprawą do mięsa
Truskawkowa FiestaMłoda kapusta ze śmietanką... Intensywnie zielone, poszatkowane liście młodej kapusty. Młoda cebula dymka wraz ze szczypiorkiem. Krążki soczystej marchewki i wiórki koperku. Zaprawione słodką śmietanką. Pyszny
Gospodyni MiejskaDla mnie jest to zawsze wyjście awaryjne podczas początków diety. A więc przyszedł czas na sałatki i surówki jedzone całymi miskami . Dziś przedstawię wam przepis na
IzaGotujewersję ze śliwką. Danie ostatnio robiłam na świąteczny obiad dla rodzinki. Sprawdza się na takie okazje doskonale, ponieważ nie musimy stać przy garnkach i pilnować mięsa. Wkładamy roladki do piekarnika, i o nic się nie musimy martwić. Równocześnie z roladami możemy upiec pieczone ziemniaczki. Pozostaje nam tylko zrobienie sałatki i gotowe J Na zdjęciach wersja light z samymi
Mania Gotowanianiż większość popularnych kasz, a bogactwo warzyw w sałatce to genialne źródło witamin i błonnika, który zapewnia sytość i lepsze wyrównanie metaboliczne. Składniki na 5-6 porcji (ok. 1kg sałatki): 100g komosy ryżowej (u mnie w 3 kolorach – biała, czerwona i czarna) 4 duże pomidory (tym razem śliwkowe) 1 ogórek gruntowy 1/2 dużej lub jedna mała czerwona cebula pęczek(...)lekko osolonej wody (zgodnie z instrukcją przygotowania). Kiedy komosa wchłonie całą wodę, zestawić ją z ognia i ostudzić (można wykorzystać też kaszę czy komosę, która na przykład została z obiadu). Pomidory pokroić w ćwiartki, usunąć wodniste gniazda nasienne i miąższ pokroić najpierw w paski, a następnie w drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Paprykę i obranego
DietologTo moje pierwsze danie z wykorzystaniem czerwonej soczewicy. Do tej pory używałam jedynie tej z puszki-brązowej i to zazwyczaj do szybkich dań, zwłaszcza sałatek
Moja smaczna kuchniaMieszanka różnych sałat jest bardzo dobrym dodatkiem do dań obiadowych i może być bazą sałatek. Można użyć tylko jednego rodzaju sałaty, jednak ciekawszy efekt smakowy i
Codziennik KuchennyDziś przedstawiam przepis z kuchni śląskiej zwany gomułkami z twarogu z kaszą manną lub po prostu kuleczkami serowymi . Jest to rodzaj słodkiego obiadu lub też deseru
Kawa z mlekiemJesień to przede wszystkim figi. Słodkie, pyszne na surowo. Korzystam jak tylko się da, dlatego też dzisiaj przedstawiam przepis na przepyszną i łatwą w
Moja smaczna kuchniaCzekałam na nie od pierwszych wiosennych promieni słońca, które zapowiadały nadejście cieplejszych dni, a wraz z nimi świeże warzywa i owoce z ogródka. Czekałam na
Obiad gotowyKuskus pochodzi z rejonu północnej afryki i jest wytwarzany z pszenicy. Zazwyczaj serwowany z gulaszem u mnie jednak w wersji z warzywami jako sałatka. Kuskus jest
wysmienityProsta w przygotowaniu, a bardzo aromatyczna. I inna. A to w kuchni bardzo lubię. Urozmaicenie i nowe smaki. Przygotowałam ją po raz pierwszy do obiadu makaronowego
Zasmakuj KuchniCiężko się wraca po tak długiej przerwie, ale gdy się już tego dokona, to uczucie jest wspaniałe. Przez ostatnie dwa miesiące totalnie zapomniałam o gotowaniu – omlet
Fill The BowlPostanowiłam zweryfikować i powtórzyć przepis który już robiłam (ale teraz zmodyfikowałam go po swojemu) ja jako dodatek proponuje frytki z batatów i lekką sałatkę i takie
Piekielna Kuchnia PatiProste i szybkie danie z krewetkami, które są też znakomitą dekoracją. Można je podać jedynie z cząstkami cytryny lub pójść dalej i przygotować sałatkę. Porcje: 2
SzczyptaSmaQDanie w całości wykonane przez moją połówkę:)Składniki;4 piersi z kurczaka,1 duża limonka,4 ząbki czosnku,1 łyżka oliwy z oliwek,ryż naturalny,Sałatka
Anioły w kuchni