W przeciwieństwie do Pawła, ja gotować nie lubię. Uwielbiam za to wszelkie kuchenne wynalazki. Mam oczywiście swoje ulubione sprzęty, ale palmę pierwszeństwa od dawne dzierży wolnowar
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPola od Ziarenkowo-jaja na twardo-ser Rycki Cezar-pomidorki koktajloweMyjemy sałatkę, wykładamy na talerz. Gotujemy jajo, dokładamy .Dajemy też halibuta ,niekoniecznie całe dzwonko, bo są one duże i wysokie. Po kawałeczku, tak na aromat.Posypujemy ziarnami Ziarenkowo.Dodajemy startego Cezara ryckiego.Glassa sojowa i oliwki na koniec. I gotowy obiad. Pogrzewamy patelnie do grillowania i szybciutko robimy grzanki z bagietki !Smacznego
Z Kuchni Do KuchniPrzepis na tak przygotowanego kurczaka dostałam od koleżanki. Uznałam, że do tak aromatycznego kurczaka będzie idealnie współgrać delikatny jogurt i skromna sałatka. Mam nadzieję, że na
Przepisy AleksandryTypowo jesienna sałatka, w której znajdziecie to, co teraz jest najlepsze. Dynię, jarmuż i orzechy. Sałatka lekka i bardzo zdrowa. A do tego chrupiąca. Spokojnie można zapakować ją do pudełka i zabrać na drugie śniadanie, czy też obiad do pracy. W wersji do pudełka polecam użyć podgotowanego jarmużu (czipsy w połączeniu z dynią stracą swą(...)stanie się gładki. Można to zrobić w słoiczku, potrząsając nim. Gotowy kuskus wymieszać z upieczoną dynią, jarmużem i orzeszkami. Polać przygotowanym sosem i natychmiast podawać. Jeżeli zabieramy sałatkę do pracy / szkoły wymieszać tylko kuskus, dynię i gotowany jarmuż. Przed podaniem dodać orzeszki i całość polać sosem. wpis sponsorowany
Sto kolorów kuchnilubimy – ziemniaczanym purée, zasmażanymi buraczkami, ogórkiem kiszonym, ulubioną sałatką. Na drugi dzień można odsmażyć je, kładąc na patelnię z mieszanką wody i oleju – zostaną soczyste, a po odparowaniu wody odsmażą się na chrupiąco. Albo przeciąć w poprzek na pół i zjeść z pajdą chleba. PS.: Kotlety na zdjęciach całego obiadu nie są popalone, tylko było już tak ciemno
Karo in the Kitchenostra wieprzowina po chińsku i stir fry z indyka i boczniaków, a na koniec ryba z cydrem zapiekana pod kalafiorem – pięć dań, zrobionych w niedzielne popołudnie, kiedy przygotowywaliśmy niedzielny obiad. Który składał się z pięciu dań:) Żeby gotować jedzenie na cały tydzień w jeden dzień trzeba po prostu lubić… zjeść. I oczywiście gotować, ale chęć zjedzenia czegoś nowego, niecodziennego(...)nowych przepisów, nieznanych dań i smaków mega inspiruje i motywuje do gotowania. Naprawdę fajnie jest przyjść do pracy i w porze lanczu wyciągnąć z lodówki coś innego niż nieśmiertelną sałatkę po grecku, albo jakiegoś schabowego. Niczego im nie ujmując ile razy można jeść te same dania. Jak gotować proste a wyszukane dania Ugotowanie w jeden dzień pięciu zupełnie innych lanczy
Niedzielny kucharzwyprowadziłam się z domu, na początku na studia, co oznaczało samodzielne gotowanie i pierwsze przygody w kuchni, zaczęłam sięgać po groszek konserwowy znacznie częściej, dodawałam go do zupy, szybkich sałatek, do dań z kurczakiem, potem do dań z makaronem. I tak moja miłość do zielonego groszku rosła, rosła z każdym posiłkiem. Bo groszek to też świetne źródło białka(...)zaczęłam chodzić do pracy, zaczęłam robić moją ukochaną zupę krem z zielonego groszku, robiło się ją dosłownie w kilka chwil, potem raz ciach do blendera i obiad gotowy, ile ja się tej zupy w pracy objadłam! Ale chyba największą miłością zapałam do groszku, w momencie kiedy odkryłam połączenie kilku prostych składników, które tworzą idealną harmonię
SMYKWKUCHNIobiad :) Jakiś czas temu gotowałam komosę częściej, zazwyczaj z pieczarkami z patelni i świeżym szpinakiem , które to połączenie smakuje mi bardzo. Niestety, moim dzieciom już nie tak bardzo, więc komosa została wypchnięta przez ziemniaki (nawiasem mówiąc, który jest w nawiasie, prawie kompletne źródło białek, w tym egzogennych, w tym lizyny ). Czasem ugotowałam komosę czarną lub czerwoną do jakiejś sałatki(...)pobabranej pieczarkami, a kiedy dostały na talerzu samą, a obok warzywa, zjadły chętnie całą porcję. Cóż, ja też ciągle się uczę... Wracając do przepisu - oczywiście nie sama komosa była obiadem, tylko jak w tytule, z warzywami w soku pomidorowym , a konkretnie robimy to tak: - 2 duże marchewki ścieramy na dużych oczkach tarki i rzucamy na rozgrzaną suchą patelnię, posypujemy łyżeczką
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpora i selera naciowego, jest odpowiednia na każdą porę roku. Świetnie sprawdza się jako zdrowy lunch do pudełka, jak również wspaniale smakuje, jako dodatek do codziennego lub świątecznego obiadu. Chrupiący i niezwykle soczysty zastrzyk witamin, idealnie pomoże nam w powrocie do dobrej formy po zimowym spadku sił witalnych. Surówka jest bardzo prosta do przygotowania, a łatwy dostęp do składników przez(...)łyżeczki soli. Jabłko obrać ze skórki i pokroić na drobne słupki wielkością zbliżone do selera. Pokrojone jabłko skropić sokiem z cytryny, aby nie zmieniło koloru. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z jogurtem i kolendrą, doprawić do smaku pieprzem i solą
Kuchcik gotujezdrowe, że tuczące a jednak.... Postanowiłam rozszerzyć nasz cykl śniadania FIT, o obiady i kolacje. Z chęcią zaprezentuje Wam jakie lunch boxy zabieram ze sobą do pracy. Do czego i Was serdecznie zachęcam! Będzie zdrowo, smacznie i nietuzinkowo! FIT LUNCH BOX! SAŁATKA Z KASZĄ GRYCZANĄ, AWOKADO, NEKTARYNKĄ I ... SKŁADNIKI NA 2 SZT LUNCH BOX: - 1/2 opakowania kaszy gryczanej - zioła prowansalskie
SMYKWKUCHNIpewno nie raz zostanie Wam odrobinę ziemniaków z obiadu i zastanawiacie się, co z nimi zrobić. Sama nie raz mam ten dylemat, czy jakieś kopytka, czy śląskie, farsz na pierogi też po głowie nie raz krąży. Tym razem postawiłam na zupełną prostotę. Podałam je z pieczonym mięsem i sałatką, więc fajnie się wkomponowały jako smażony dodatek. Jeśli jeszcze nie próbowaliście
Kuchnia w czekoladzieaksamitny sos świetnie świetnie sprawdza się jako dressing do sałatki lub dip do przegryzek (słupków warzyw, nachos, tortilla chips). Niesamowicie smakuje rozlany na lekko poduszonym brokule, kalafiorze, brukselkach, itp. Służy jako cudownie pyszny sos do makaronu, pizzy, kaszy. Gdy mam go w lodówce, nigdy nie brak mi pomysłów na obiad. On podpowiada, z czym go przyrządzić, on w mojej kuchni
Jeść, by żyć w zdrowiuSurówki czy sałatki mają to do siebie że wkładamy w nie swoje ulubione składniki i cieszymy się potem pysznym jedzeniem. Tutaj dodałam moje ulubione oliwki zielone a do nich paprykę, trochę dodatków aby chrupało i surówka gotowa. Zajadam ją nie tylko do obiadu lecz podjadam aż się skończy, nieładny nawyk ale jak smacznie. Też tak macie? Surówka z kapusty pekińskiej
Moje Małe CzarowanieSmaczny i prosty pomysł na obiad. Po raz kolejny w tym wypadku wykorzystałam czas. Całość zajmuje ok. 20 minut. Zachęcam do wypróbowania. :) Składniki: 100g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego 50g ugotowanego ryżu białego 150g passaty pomidorowej przyprawy: przyprawa do mięsa mielonego, czosnek granulowany, zioła do sałatek lub zioła prowansalskie olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso doprawiamy przyprawą do mięsa
Truskawkowa FiestaMłoda kapusta ze śmietanką... Intensywnie zielone, poszatkowane liście młodej kapusty. Młoda cebula dymka wraz ze szczypiorkiem. Krążki soczystej marchewki i wiórki koperku. Zaprawione słodką śmietanką. Pyszny
Gospodyni Miejska