kalmary, anchois i ośmiornica. Aby odpocząć sałatka caprese Grillowana ośmiornica z kalmarami z ziemniakami z blivą. Ziemniaki są podawane z blivą, która jest bardzo podobna wizualnie do szpinaku a w ziemniakach nadaje bardzo fajnego smaku. Właściciela też nam takie ziemniaki przyrządzili. Lawendowa woda - lawenda rośnie praktycznie wszędzie. W jednej restauracji do obiadu otrzymaliśmy deser gratis oraz kieliszek regionalnego
Łycha smakówSurówka z cykorii i pomidorów... Paseczki chrupiącej, gorzkawej cykorii. Kosteczki soczystych, słodkich pomidorów. Dużo zielonego, pachnącego szczypiorku. A całość oblepiona kwaśną śmietaną. Pyszna surówka do
Gospodyni Miejskachaosie rządził Leń. Na obiad tortilla z sosem czosnkowym, ale koperku brak, a do sklepu się nie chce :) Do czosnkowego chciałam coś zielonego i niewiele myśląc sięgnęłam po świeżą bazylię i BINGO! Sam w sobie sos jest bardzo ostry, ale w połączeniu z mięsem, rewelacja, idealny jako dresing do sałatki, już nie potrzeba żadnych przypraw więcej. Przez to że jogurt
Blondynka Gotujeuzyskamy po jej zrobieniu, świetnie dopełni każdy obiad. Kapustę poszatkować bardzo cieniutko. Por pokroić w cieniutkie talarki. Kukurydzę odcedzić na sitku. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa dodać do kapusty. Skropić sokiem z cytryny. Do śmietany dodać musztardę, pieprz, sól, odrobinę cukru. Wymieszać. Dodać do sałatki. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeżeli lubimy można jeszcze
Świat Domowej Kuchniglutenu, mega zdrowa, wegańska. Kolorowa i przepyszna. Idealna na upały. Słodko-kwaśna, chrupiąca, z wyraźnym smakiem imbiru i orzeszków ziemnych. Sama w roli głównej z powodzeniem wystąpi jako śniadanie, obiad, kolacja lub nawet lunch do pracy. Komosa ryżowa, zwana również ryżem peruwiańskim (quinoa- czytamy kiin-łha) to pseudozboże – roślina wytwarza bogate w skrobię i białko nasiona, ale w rzeczywistości(...)oczkach. Ogórka obieramy, pozbawiamy go nasion i kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę bardzo drobno siekamy, na mgiełkę. Wszystko razem mieszamy. Orzechy kroimy drobniej i podprażamy je na suchej patelni. Sałatkę chłodzimy, przed podaniem posypujemy podprażonymi orzechami, ozdabiamy pietruszką lub kolendrą. SKŁADNIKI 1 mała marchewka 2 łodygi selera naciowego 1 długi ogórek ½ szklanki orzechów nerkowca ½ szklanki posiekanej natki pietruszki, lub pół
Karo in the KitchenPotrawka z kurczaka ze szpinakiem to błyskawiczny i bardzo zdrowy obiad. Możecie go podać zarówno z ziemniakami, kaszą gryczaną, kaszą jęczmienną albo ryżem. Do tego dania
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!powtarzalna, jeśli chodzi o typy, smaki. Poza Francją istnieją też inne kraje i regiony gdzie robi się dobre wina. Przydałoby się trochę różnorodności. Do musu z koziego sera na sałatce z cykorii i kiełków, Michał Jancik sommelier Lidla poleca Domaine Michaut Chablis 1-er Cru 2014 (69,99 zł). I jest to wybór bardzo dobry. Wino jest przyjemnie i bardzo(...)Idealne na świąteczny obiad. Zdecydowanie dekantować przed podaniem. Châteauneuf-du-Pape Cuvée des Félibres 2011 (89,99 zł) W nosie dominują intensywne mocne aromaty owocowe. Smak intensywny ze sporą ilością garbników. Mocno skoncentrowane. „Duże” wino na „duże” okazje. Jednak cena zniechęca- w podobnej cenie można już szukać i znaleźć ciekawsze propozycje. Polecane do piersi kaczki na sałatce z papai
królestwo garówtrzy obiady :) Składniki: na dwie niewielkie porcje sałata masłowa/lodowa lub mix ulubionych sałat 100 g wędzonego pstrąga (kupuję filet i podgrzewam w 1/2 pęczka zielonych szparagów prażone pestki dyni i sezam do posypania 2 łyżki oliwy sól 2 jajka (przepis poniżej) ew. sos winegret ale żółtko jajka zastępuje w tej sałatce najlepszy sos :) Przygotowanie
bistro mamacoś wyrzucicie. Być może resztki z obiadu da się zamienić na pyszny, wartościowy posiłek? Dziś podrzucam Wam swoje propozycje na kreatywne wykorzystanie ryżu. Jeśli macie jakieś pomysły, piszcie śmiało Nie marnuje – ryż Budyń ryżowy z nektarynką Torta di riso, czyli włoskie ciasto ryżowe Ryżowy budyń czekoladowy Dietetyczne ciasto ryżowe na spodzie słonecznikowym Sałatka ryżowo – pieczarkowa Krem ryżowy
365 dni dookoła kuchnirazem damsko-męska kuchnia poleca na obiad pysznego duszonego kurczaka z warzywami o delikatnym smaku karmelowego piwa. Smacznego! Polecamy też inne smaczne przepisy z kurczakiem w roli głównej: Kurczak po cygańsku kurczak z porami zapiekany w cieście Kotlety siekane z kurczaka i pieczarek , Smażone kotleciki z kurczaka Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem Krucha sałatka z panierowanym kurczakiem Kurczak w piwie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięreszta jest bardzo prosta. Idealna na obiad. Pamiętajcie tylko o wyborze mięsa jak najlepszej jakości – unikajcie tego z supermarketu. Pieczeń warto podać z sosem na bazie czerwonego wina w którym marynowaliśmy mięso. Z resztek takiej pieczeni możemy przyrządzić pyszne kanapki (np. z sosem chrzanowo-majonezowym, ogórkami konserwowymi, rukolą i musztardą) lub sałatkę. Pieczeń wołowa z rostbefu (wolnopieczona
Poezja smakuczasu po powrocie do domu na obiad było mało. A co najszybciej się robi? Ano rybę. Stanęło na łososiu ale żeby coś udziwnić przekopałam nowe zapasy i dokopałam się do sosu teriyaki. Rybę powinnam zamarynować w tym sosie ale już nie było na to czasu. Wyszedł super i idealnie pasował z wybuchową sałatką . Składniki (dla 2 osób
Piekielna Kuchnia Patiwówczas się na ten przepis natknęłam :) Sałatkę zrobiłam sobie do pracy. Po co wydawać pieniądze na jedzenie na mieście czy w bufecie w pracy, skoro możemy sobie sami zrobić dzień wcześniej i włożyć do lodówki w zamykany pojemniczek. Rano jak znalazł :) Składniki: 1/2 brokuła (u mnie dużo mniej, ponieważ wykorzystałam resztę z obiadu) 1 puszka kukurydzy 10 gramów rodzynek
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commnie bywało. Kompot świąteczny Świąteczny obiad otworzy zupa grzybowa z kluseczkami. Na drugie danie przygotuję łazanki z kapustą (zawsze mnie ciekawił ich fenomen, bo przecież to zwykły makaron) i mini klopsy świąteczne w sosie pieczarkowym. Łazanki z kapustą W międzyczasie podjadać będzie można śledzie z cebulką i suszonymi pomidorami (dla Misia), sałatkę jarzynową, rybę po grecku oraz marynowane pieczarki. Śledzie
bastalenaTakie cudo, na każda porę dnia. Ja jadłam na śniadanie, ale jako przystawka do obiadu, albo przekąska na wieczorne przyjęcie jak znalazł. Składniki: 5-6 łyżek
Quinoa Raz!