lata, mam dla Was pyszną sałatkę, taką wiosenno-letnią. Jest bardzo sycąca (dzięki chociażby oliwkom czy jajku) więc z powodzeniem może zastąpić normalny obiad. Latem lepiej jest zjeść coś lekkiego, nie jesteśmy potem tacy ociężali. Ta sałatka ma jeszcze jedną zaletę: zamiast ciężkiej śmietany jest lekki dressing jogurtowy. W sam raz na rozpoczynające się lato. Do ciężkiego i tłustego jedzenia
Marder&Marder Manufactureserem feta i ogórkami. Sałatka jest prosta w przygotowaniu, bardzo smaczna i może zastąpić samodzielny posiłek. Idealnie nadaje się na kolację lub lekki obiad a nawet jako drugie śniadanie do pracy. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki z awokado będziemy potrzebować: 500 g pomidorków koktajlowych 2 ogórki sałatkowe 2 awokado około 200 g sera feta 1/2 pęczka natki pietruszki
Uwaga Babcia Gotujeinne warzywa dostępne na targach inspirują nas do tworzenia! Dziś, zainspirowana wizytą na krakowskim kleparzu oraz współpracą z Ocet Kielecki przygotowałam dla Was pyszną sałatkę! Sałatkę, która jest świetnym pomysłem zarówno na lekki obiad, jak i zdrową przekąskę w ciągu dnia, gdyż można ją podać na kilka różnych sposobów! Połączenie marynowanych, pieczonych buraczków ze świeżymi salatami, pomidorami, prażonymi orzechami(...)cieniutkie plastry i zwiniętą cukinię, pokrojone pomidorki koktajlowe oraz podprażone orzechy i pestki dyni. Dodajemy schłodzoną ricottę, delikatnie oprószamy pieprzem. Podajemy z chrupiącą grzanką. Smacznego! Ps. Śmiało możemy taką sałatkę zabrać do pracy – np. w słoiku albo pszennej tortilli. Wpis powstał we współpracy z marką Społem Kielce, producentem Octu Kieleckiego
Ostra na Słodkotwaróg lub mascarpone. I tak komponuję swój letni jadłospis. Dziś chciałam podzielić się z Wami przepisem na sałatkę, którą przygotowuję praktycznie codziennie na kolację. Sałatka ziemniaczana z jajkiem i bobem to idealne danie na obiad, czy też kolację. Tak naprawdę stworzyłam ją przez przypadek, czyszcząc lodówkę z pozostałości dnia poprzedniego. I tak to zwykle bywa, dania z resztek są najlepsze
365 dni dookoła kuchniKolor, zapach, witaminy. Ta sałatka to idealne śniadanie do pracy ale i pyszny lekki obiad. Wszystkie składniki można przygotować wcześniej a potem tylko siup! do pojemnika/słoika i w drogę albo do brzucha. Przepis podpatrzyłam w "Kuchni polskiej. Na słono" Lidla. Podaję w proporcji "na oko", wg Wiewiórki :) Sałatka z buraków i bryndzy, z orzechami laskowymi 2 upieczone, ostudzone
Dzieje kuchennej Wiewiórycoraz więcej jest świeżych warzyw, koktajli i owoców. Dania są coraz prostsze, niewymagające czasu, jednak bardzo pożywne i zdrowe. Hitem ostatnich tygodni jest sałatka ziemniaczana z bobem . Prosta, aromatyczna i sycąca. Przygotowuję ją na obiad lub kolację. I mimo, że nie jestem fanką ziemniaków, mogłabym ją jeść codziennie Wam pewnie także posmakuję Tylko śpieszcie się, póki trwa sezon na bób
365 dni dookoła kuchniLatem, zamiast tradycyjnego obiadu składającego się z mięsa, ziemniaków i surówki, zdecydowanie lepiej sprawdzają się różnego rodzaju potrawki czy sałatki. Wszystko co jest lekkie i można podać na zimno jest jak najbardziej wskazane, gdy za oknem termometr wskazuje ponad 30 kresek;) Dzisiejsza sałatka to właśnie taka propozycja… u nas z powodzeniem stanowiła danie obiadowe. Zamiast ryby można wykorzystać gotowaną
Smaki Na TalerzuPrzyznam, że moja mama potrafi stworzyć "coś z niczego", jak np. świetny dodatek obiadowy ze zwykłego kiszonego ogórka. Sałatka jest smaczna i prosta w
Di gotujepikantne dodatki to poniższa sałatka z ogórków, marchewki, czerwonej papryki oraz cebuli wraz z dodatkiem papryki habanero skradnie Wasze kubki smakowe. Sałatka na zimę, która idealnie świetnie sprawdzi się jako zagryzka do alkoholu lub jako dodatek do obiadu. Składniki na 4 słoiki po 250 ml: 2 kg ogórków 1 marchewka 1 czerwona papryka 1 średniej wielkości cebula(...)oraz wsypać cukier, wlać ocet i olej. Na sam koniec wsypać pieprz. Całość bardzo dokładnie wymieszać i ponownie odstawić w ciepłe miejsce (na kilka godzin lub całą noc). Przygotowaną sałatkę przełożyć do słoików lekko ubijając. Na sam koniec do słoików wlać "powstały" sok z warzyw. Słoiki zakręcić i pasteryzować około 15 minut (słoiki przełożyć do garnka, zalać zimną wodą
Ugotowaćmarchewki * Pomidory z cebulką i oliwą * Kalafiora duszonego w śmietanie * Cukinię smażoną w cieście * Sałatkę obiadową z pomidora i ogórka kiszonego * Sałatkę obiadową z cukinii * Pomidory w śmietanie Na obiad polecam też… – Fasolkę po bretońsku – Makaron z boczkiem i twarogiem – Pizzę KORONA – Pielmienie z mięsem – Tartę z cukinią
Kulinarne S.O.S.Uwielbiam buraki, dlatego często podaję je do obiadu na różne sposoby, np.: na ciepło (moje ulubione), z majonezem , z kapustą , czy z papryką . Lubię także i te! Idealnie sprawdzą się jako dodatek do drugiego dania oraz samoistna przekąska. Przeważnie, jeśli robię świeże sałatki (czyli nie do słoików) to używam buraków pieczonych , które zachowują swój smak oraz mnóstwo witamin - w odróżnieniu
Di gotujewiele cennych wskazówek i podpowiedzi autorki. Książka podzielona jest na śniadania, II śniadania, obiady, desery i kolacje. Dania są przygotowane z ogólnodostępnych produktów, autorka bierze również pod uwagę sezonowość składników, są to dania proste w przygotowaniu, opatrzone pięknymi zdjęciami potraw. Śniadania: znajdziemy tutaj przepisy na : sałatkę jajeczną z jabłkiem, kaszkę kukurydzianą z orzechami, syropem z agawy(...)żurawiną i borówką, jest tez talerz rozmaitości i wiele innych propozycji :-) II śniadania to np : bananowe placki z ricottą, brzoskwiniami i porzeczkami, sałatka z kozim serem i malinami jest też makaron z łososiem, pesto i mozzarellą :-) Obiady oto kilka propozycji : polędwiczki wieprzowe pod pierzynką z buraków i jabłek, błyskawiczna zupa rybna z dodatkiem krewetek lub czerwona fasola w paście tandoori
kruche babeczkiByły dwa brokuły. Z obiadu został ugotowany ryż. I tak brokuł z ryżem wylądowały razem w jednej sałatce. Dobrze razem smakują a całość jest pożywna. Taka sałatko-pasta bo składniki drobniutkie. składniki: 2 nieduże brokuły ( po ok 500 g) 100 g ryżu 200 g żółtego sera, u mnie radamer majonez świeżo zmielony kolorowy pieprz Brokuły podzielić na różyczki i ugotować
Monia miesza i gotujekukurydzą pod chrrrupiącą warstwą serową. To mój kolejny udany pomysł na smaczne i pożywne danie z piekarnika. :) Taka wersja ,,na ciepło" popularnej, tuńczykowo-ryżowej sałatki. Wzbogacona o cukinię i marchewkę. Idealna na rodzinny obiad czy nawet przyjęcie. ;) Składniki (na ok. 6 porcji) : - 2 torebki dowolnego, ulubionego ryżu - 2 puszki tuńczyka w oleju lub sosie własnym (odsączonego) - puszka kukurydzy
Kuchnia Elliekapusty białej, papryki, marchewki, ogórków oraz cebulki`. Pachnie i smakuje wspaniale. Bardzo Was zachęcam do jej przygotowania, będzie idealna do jesiennych czy zimowych obiadów :) Zapraszam SKŁADNIKI *z tych proporcji wyszło mi 6 średnich słoików. SAŁATKA -1,5kg poszatkowanej kapusty białej -500g ogórków -2 papryki czerwone -350g cebuli -400g marchwi ZALEWA -4 szkl wody
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku