mogąc mnie obserwować jak kroję, siekam, myję, mieszam - zauważyłam, że bardzo to lubi :) nawet zwykłe obieranie ziemniaków Ją cieszy :) Prezentację zaczynam od pysznej sałatki, na którą przepis dostałam od Siostry. Bardzo mi smakuje jako dodatek do obiadu, co w sumie nie jest dziwne, bo ja uwielbiam fasolkę! :) Składniki na 3,3 litra sałatki: 2 kg żółtej fasolki szparagowej
Kolorowy Przepisowniknadać jej innego, słodko-kwaśnego charakteru. Sałatka idealnie nadaje się do słoików na zimę, a także na co dzień na świeżo do obiadu. Warto zmieniać kombinacje warzyw, sos i tak będzie pyszny i ożywi każdą sałatkę z kapusty. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSałatka włoska Warzywna sałatka do słoików, która rewelacyjnie sprawdzi się jako zimowy dodatek do obiadu. Do zalewy nie dodajemy wody, ponieważ warzywa puszczają dużo soku w trakcie „leżakowania”, który świetnie komponuje się z zalewą octową. Sałatka jest bardzo smaczna. Polecam! Składniki: 1,5 kg ogórków gruntowych 1 kg cukinii 1 pęczek selera naciowego
Blog z Apetytempotem wykorzystać do cna to co z niego zostanie . Dzięki temu nagle okaże się, że niewielkim kosztem uzyskacie jeszcze dwa solidne i smaczne obiady. Na przykład na niedzielny obiad możecie zjeść pieczonego kurczaka. Na szkielecie z niego można np. zrobić pyszny, aromatyczny rosół orientalny (wystarczy cebula, czosnek, trochę przypraw i makaron), kawałki mięsa z niedojedzonej kury mogą z kolei wylądować(...)ravioli. Wołowina z zupy może być podstawą do pysznego mięsno-krewetkowego farszu w azjatyckich pierożkach, a gotowane warzywa bazą sosu w zapiekance pasterskiej (zamiast nudnej sałatki jarzynowej). Krok 6. Zacznij mrozić Mrożenie domowych obiadów to najlepszy sposób by zdrowo jeść i jak najmniej czasu spędzać w kuchni. Do zamrażalnika trafić może niemal wszytko, a po wyciągnięciu będzie smakowało równie dobrze
Niedzielny kucharzProste w przygotowaniu, idealnie uzupełniające i wzbogacające każde drugi danie – surówki. Dziś zapraszam Was na 4 pyszne przepisy. Surówki te bardzo często pojawiają się na
Słodkie okruszki"Są takie jasne dni w naszym życiu, kiedy spotykamy ludzi, którzy poruszają nas jak dobry wiersz, ludzi, których uścisk dłoni jest pełen niewypowiedzianej sympatii i
Kuchnia smakówmakreli z suszonymi pomidorami Sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką Tosty z awokado i jajkiem w koszulce Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem Sałatka jajeczna z awokado Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami Obiad Miodowe udka z kaczki Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem
karmelowyByłam niedawno na II Święcie Sadu w Lutyni. Pogoda niestety nie była wymarzona na przebywanie w plenerze, gdyby nie to na pewno spędzilibyśmy w sadzie nieco
Quinoa Raz!komplecie od kilku dni. Przyjechał do nas najstarszy syn ze Sztokholmu, więc dogadzam mu jak mogę. Biedny student nie jada często ryb, bo za drogo, więc dzisiaj na obiad był łosoś w koprze z młodymi ziemniakami. Rybę i ziemniaki piekę razem w piekarniku. Lubicie młode ziemniaki ze skórką? Takie pieczone są odlotowe! Całe danie okrasiłam obficie koprem. Uwielbiam koper(...)tygodniu ale za każdym razem inaczej. Łosoś w koprze to moje standartowe danie latem. Piekę go w piekarniku lub na grillu. Podaję z sałatką, kaszą, ryżem lub ziemniakami. Jest to idealny obiad na lato. Ryby jadamy często przez cały rok, a latem niemalże codziennie. Lubicie łososia? Łosoś w koprze Składniki: na 5 porcji 800 g fileta z łososia sól
codojedzeniaSałatkę przygotowałam z ryżu który został mi z obiadu, wyszła bardzo smaczna. Polecam na kolację lub przyjęcie rodzinne. Składniki: 1 torebka ryżu długo ziarnistego 1 puszka tuńczyka sosie własnym 1 żółta papryka mała puszka groszku zielonego Bonduelle pół pęczka szczypiorku 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz Sposób przygotowania: Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do ostudzenia(...)Paprykę oczyszczamy, kroimy w kostkę. Groszek oraz tuńczyka odsączamy z zalewy, szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy. Sałatkę wstawiamy do lodówki żeby składniki się przegryzły
Bajeczna KuchniaOstatnio, przy okazji t radycyjnych skrzydełek Buffalo wspominałam popularny w USA Blue Cheese dip . Ten intensywny w smaku sos , którego głównym smakowym składnikiem jest ser pleśniowy
Jem więc JestemCzasami jest tak, że zostanie nam trochę ryżu z obiadu... Co z nim wtedy zrobić ? Ja z reguły wykorzystuję go do przygotowania sałatki, którą nastepnego dnia zabieram do pracy. W lodówce miałam szynkę, w koszyku na owoce mango... Dodałam ogórek i zrobiłam zielony majonez. Wyszło pysznie ! Sałatka ryżowa z mango i szynką Czas przygotowania: 15 minut Składniki
Kulinarne przygody GatityPyszna sałatka ze słodkim dodatkiem gruszki.Polecam jako dodatek do obiadu. Składniki: pół małej kapusty pekińskiej 1/4 ogórka zielonego pół małej gruszki 1 mały pomidor 1 czubata łyżka jogurtu greckiego 1 czubata łyżka majonezu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Myjemy warzywa i gruszkę. Osuszamy i obieramy ze skórki ogórek i gruszkę. Z gruszki wycinamy gniazdo nasienne. Kapustę kroimy w cienkie(...)paseczki. Przekładamy do miski. Ogórek kroimy w plasterki i układamy na kapuście. Gruszkę kroimy w plasterki i układamy na ogórkach.Pomidor przekrajamy na 4 części i układamy na środku sałatki.Majonez mieszamy razem z jogurtem i przyprawami. Polewamy sałatkę
słodkie i nie tylko historie kulinarneTradycyjna sałatka Cezar – jak się przekonałam spotkamy ją na całym świecie. W domu zazwyczaj rzadko robię ją w oryginale, najczęściej są to jakieś wariacje na jej temat. Dlaczego? Bo oryginał to jedynie sałata, parmezan, grzanki i charakterystyczny dressing z surowego jajka oraz filecików anchois. Ja za to uwielbiam wersję europejską: dodatkowo z grillowanym kurczakiem(...)bogato – bo w towarzystwie jajka. Taka wersja jest sycąca i najadam się do pełna na obiad. Lubię też wersję z chrupiącym boczkiem. Niezależnie jakich dodatków użyjecie do Cezara będzie pysznie – jest to bowiem klasyk, do którego pasuje niemal wszystko. Tradycyjna sałatka Cezar: 3 mini sałaty rzymskie lub 1 standardowa sałata rzymska 1 bagietka lub inne pieczywo na grzanki
Poezja smaku