smutki zapraszam bez zbędnych ceregieli na prostą, ale sycącą sałatkę. Nada się zarówno na kolację, śniadanie jak i przekąskę na domowe przyjątko ;) Składniki (dla jednej osoby): 2-3 liście sałaty lodowej 1/2 pomidora lub kilka pomidorków cherry 1/3 ogóra zielonego 2 plastry papryki żółtej lub/i czerwonej 3-4 plastry sera pleśniowego (ja użyłam Camembert, może być Lazur) 1/2 jajka gotowanego(...)twardo 1 mandarynka sos musztardowo - miodowy Przygotowanie: Sałatę rwiemy na drobne kawałki. Pomidora kroimy w pół-plastry (cherry - na pół). Ogórka w grubą kostkę, a paprykę w bardzo cienkie paski. Składniki delikatnie mieszamy. Ser kroimy w kostkę, trójkąciki lub jak kto woli ;) Mieszamy z sosem musztardowo miodowym (łyżka musztardy sarepskiej, łyżeczka dijon, łyżeczka płynnego miodu+ łyżeczka soku z cytryny) Jajko
Kuchnia po mojemupanierką. Tym razem przepis na mega chrupiącą panierkę został ulepszony. Zapraszam do dalszej lektury by poznać tajemnicę pysznej surówki i jeszcze lepszej panierki: Składniki: 1 puszka groszku 2 liście sałaty lodowej 3 średnie ogórki kiszona łyżka drobno siekanej cebuli cukrowej łyżka majonezu szczypta pieprzu Przygotowanie: Groszek odsączamy. Cebulę i ogórka kiszonego siekamy w drobną kostkę. Umytą sałatę rwiemy na drobne
Kuchnia po mojemuceny nie są wcale małe. Oto domowa wersja pysznej kanapki w wykonaniu mojego Męża - specjalisty od domowych fast - foodów. Składniki: 1 pierś z kurczaka 2 "puszyste" kajzerki garść sałaty kilka plastrów ogórka kiszonego sos majonezowy panierka (proporcje a oko): szklanka mąki 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz, imbir mielony, papryka ostra i słodka, czosnek granulowany miseczka(...)będzie odpadała podczas smażenia. Rozgrzewamy olej w małym garnuszku i smażymy kąski po kilka minut każdy. Bułę podgrzewamy w piekarniku na chrupko. Wykładamy na nią: plastry ogórka oraz sałatę. Skrapiamy sosem. Układamy kąski kurczaka. Smarujemy sosem. Nakładamy drugą część bułki. Następnie wcinamy aż się uszy trzęsą. W wersji w pełni wypasionej spożywamy z frytkami i zagryzamy pozostałymi stripsami
Kuchnia po mojemuwarzyw w sklepach...jeszcze co prawda nie prosto z ogródka, bo takie najsmaczniejsze ale i mimo to sie chce już tych świeżości zamiast ciężkich sałatek Składniki: op. miksu sałat z rukolą 1 cebulka kilka pomidorków koktajlowych pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku z cebulki dymki garść kiełków brokuła 4 łyżki uprażonych pestek słonecznika zioła prowansalskie łyżeczka sól pól łyżeczki pieprz pól(...)łyżeczki 3 łyżki oleju lnianego Wykonanie: Miks sałat wykładamy do salaterki, pomidorki przekrawamy na połówki, szczypiorek siekamy, rzodkiewki kroimy w plasterki, tak samo cebulę. Posypujemy kiełkami, pestkami słonecznika. Posypujemy przyprawami, polewamy olejem, wszystko dobrze mieszamy
Z Majeczką w kuchnipyszne a przy tym ciekawie wyglądają. Niestety żeby się trzymały trzeba je przygotować dzień wcześniej ale warto. Świetna przekąska która nie wymaga wiele pracy. Składniki: 1 bagietka masło mix sałat kilka plasterków szynki kilka plastrów sera Przygotowanie: Bagietce odciąć końce i podzielić ją na 4 części. Naciąć bagietkę wzdłuż w taki sposób by ją nie przecinać do końca (naciąć(...)bułkę na hot doga). Wydrążyć wnętrze bagietki. Posmarować wewnętrzną część bagietki masłem, następnie równomiernie rozłożyć sałatę, szynkę oraz ser. Zwinąć bagietkę jak roladę bardzo ściśle, dobrze, mocno owinąć folią spożywczą. Tak przygotowane bułki włożyć na noc do lodówki. Na drugi dzień odwinąć folię, pokroić w plastry i gotowe. Smacznego
Mama Gotujezdaniem sałatka się udała. Składniki: pomidorki winogronowe - małe opakowanie 1 czerwona papryka 1 szalotka 5 - 10 dkg salami 1 szklanka ciecierzycy 5 - 10 dkg sera edam 2 cykorie 1 sałata rzymska suszone oregano sos: 1 ząbek czosnku 1 łyżka octu winnego 2 łyżki sosu wostershire 1 łyżka cukru pudru 4 - 5 łyżek oliwy z oliwek Wykonanie: Ciecierzycę moczyć przez(...)następnie ugotować tak żeby była miękka. Pomidorki przekroić na pół, paprykę pokroić w paski, szarotkę pokroić w kostkę, salami i ser edam pokroić w paski. Cykorię i sałatę rzymską posiekać i dodać do pozostałych składników. Dodać ciecierzycę. Czosnek przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać. Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą. Sosem polać sałatkę i wymieszać. Na koniec posypać
Mama Gotujeowoc nad miską, skórką do góry uderzać w owoc rączką noża lub drewnianą pałką. Jeśli odpowiednio mocno uderzamy nasiona same wypadająz owocu. Poodcinać ogonki roszponki, żeby zostały pojedyncze liście. Sałatę umyć i osuszyć. Bakłażan pokroić na centymetrowe plastry a następnie podzielić je na mniejsze kawałki. Bakłażana natrzeć oliwą, posypać solą i pieprzem a następnie usmażyć go z obu stron(...)pokroić w kostkę. Zrobić sos: Dokładnie wymieszać ze sobą oliwę, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz. Na talerzu ułożyć roszpunkę, polać ją odrobiną sosu i delikatnie wymieszać. Na sałacie ułożyć bakłażana i ser pleśniowy. Bakłażana delikatnie skropić sosem. Całość posypać pestkami granatu i ułożyć grzanki z tortilli
Mama GotujeDziś mój mąż przygotowywał obiad :D Cały dzień głodowałam by zjeść potrójną porcje :D Sałatowy mix z zielonymi winogronami i serem z pleśnią SKŁADNIKI: gotowy mix sałat ser z pleśnią zielone winogrona 2 korniszone mini ogórki z chilli kilkanaście czarnych oliwek korniszona papryczka chilli mała cebula pomidor sól, pieprz, słonecznik oliwa z oliwek smakowa, krem balsamiczny jako dodatek(...)pieczywo chrupkie Wszystkie świeże składniki dokładnie opłukać. Mix sałat umieścić w dużej misce, po kolei dodać pozostałe składniki. Pomidory, cebulę, ogórki i papryczkę pokroić, natomiast oliwki i winogrona pozostawić w całości. Uprażyć słonecznik, również dodać do miski. Wszystko razem wymieszać i doprawić wg uznania i smaku. Już na talerzu sałatkę udekorować kremem balsamicznym. Świetnie pasuje z chrupiącym
MarciochaKucharzySmażony pstrąg w panierce serowej SKŁADNIKI: 2 pstrągi ser żółty jajko łyżka mąki koperek zielony cytryna czosnek sałata grillowany hallummi pomidor czarne oliwki ulubiony dresing Rybne posolić, popieprzyć, skropić sokiem z cytryny i mocno natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę, w środku umieścić gałązkę koperku. Odłożyć pod przykryciem na około 10 minut. Roztrzep widelcem jajka. Kostki otaczaj w mące, następnie(...)usmażyć na grillu uprzednio maczając ser w oliwie (ser smażymy na umiarkowanym ogniu przez około 3 minuty z każdej strony, aż będzie chrupiący i złoty). Na talerzach ułożyć sałatę, pomidorki,oliwki, plasterki sera i polać dressingiem doprawić solą i pieprzem. Smacznego
MarciochaKucharzyŚwietne danie dla zabieganych Grillowany camembert z sosem czosnkowym SKŁADNIKI: 3 sery camembert sałata dębolisnta pomidorki koktajlowe zielone oliwki prażony słonecznik jogurt naturalny czosnek różki ziemniaczane sól, pieprz,ostra papryczka, oliwa z oliwek Camembert grillujemy to zarumienienia się skórki. Sałatę rozrywamy na mniejsze kawałki, pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, dodajemy oliwki i prażony słonecznik. Doprawiamy i mieszamy z oliwą. Rożki
MarciochaKucharzymasz. Wpadłem do lodówki, powyciągałem co trzeba i gotowe, nawet nie zdążyłem zapytać jak smakuje, bo już było po sałatce. Czego użyłem? -mięso ze skrzydła indyczego z gotowanego bulionnu -sałata głowiasta -kawałek papryki czerwonej posiekanej drobno -kilka posiekanych w plasterki oliwek -pomidor obrany, pokrojony w ósemki -grzanka pełnoziarnista Sos: -posiekana żurawina -dwie łyżki jogurtu naturalnego -łyżeczka majonezu -ząbek czosnku przeciśnięty(...)sól, pieprz Wszystkie składniki na sałatkę układamy na sałacie, na środku robimy kleks z sosu
BaRepasłyżka oleju sezamowego 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki syropu klonowego 1 mały ząbek czosnku 1 papryczka chili 100 g masła z orzechów ziemnych sok z ½ limonki 1 głowa sałaty rzymskiej 1 czerwona papryka 2 dymki 500 g brokuła 4 łyżki oleju sezamowego 300 g makaronu Chow-Mein 2 garście orzeszków ziemnych 4 łyżki posiekanej kolendry 2 łyżki sezamu(...)sezamowy, sos sojowy oraz syrop klonowy. Dodaj starty ząbek czosnku, pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chili, masło orzechowe i sok z limonki. Całość dokładni zamieszaj i odłóż na bok. Sałatę i paprykę pokrój w drobne paski, dymkę drobno posiekaj. Przerzuć do dużej miski. Różyczki brokuła pokrój w plastry, posól i smaż 5 minut na rozgrzanym oleju sezamowym. Również przełóż
Roślinna - blog wegańskiSZYBKO, SMACZNIE I KOLOROWO! składniki: - 4 GARŚCIE SAŁAT (rukola, masłowa, roszponka) - 6 RZODKIEWEK - 4 PLASTRY ŁOSOSIA - 2 KROMKI CHLEBA NA ZAKWASIE - OLIWA Z OLIWEK - ULUBIONE ZIOŁA - 2 ŁYŻKI STARTEGO SERA GRAN PADANO - KILKA CIENIUTKICH KRĄŻKÓW CEBULI - KILKA PLASTERKÓW POMIDORÓW -KILKA KOSTEK SERA FETY Chleb kroimy w kosteczkę, rumienimy na patelni, skrapiamy oliwą z oliwek (możecie też posypać solą(...)czosnkową). Sałatę umyj i osusz. Ułóż na talerzu. Rzodkiewki kroimy w plasterki. Łososia dzielimy na mniejsze kawałeczki. Z oliwy z oliwek jak i dodatku soku z cytryny robimy dresing, dodajemy ulubione zioła. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, posypujemy na wierzch ser gran padano! SMACZNEGO
SMYKWKUCHNIwłaśnie sałatki. Dzisiaj proponuję sałatkę z tuńczykiem, czerwoną papryką i ziarnami słonecznika. Całość polana jest oliwą z oliwek i doprawiona ulubionymi przyprawami - u mnie oregano. Zapraszam :) Składniki: garść miksu sałat lub roszponki pół puszki tuńczyka 4 paski papryki konserwowej oliwa sól pieprz oregano lub inne przyprawy 1 łyżeczka ziaren słonecznika W misce umieścić sałatę, dodać pokrojoną paprykę i słonecznik
Chocolate Muffin Blogsmakują zaraz po przyrządzeniu, kiedy kurczak jest jeszcze ciepły, ale sprawdzą się także jako danie na wynos. Składniki: 4 wrapy orkiszowo owsiane (lub z ziarnami) pierś kurczaka sałata rzymska papryka czerwona awokado (plus sok z cytryny do skropienia) szczypiorek ogórek oliwa do smażenia Na marynatę do kurczaka: 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku(...)złoty kolor na niewielkiej ilości oliwy, pod koniec smażenia możemy dodać 2 łyżki marynaty na patelnię, dzięki temu kurczak będzie z wierzchu lśniący i apetyczny. Na wrapie układamy sałatę, ogórka, awokado, paprykę i szczypior, na to kładziemy kurczaka - po 2-3 paski na każdą porcję. Zawijamy ciasno w rulon, jak naleśniki. Jeśli chcemy zabrać je na wynos - owijamy
Kulinarne Inspiracje