mdłym i nijakim owocem, jednak jest niskokaloryczny i bogaty w witaminy A i C. W towarzystwie serka fety i innych warzyw bardzo zyskuje na smaku. 1/2 główki sałaty lodowej 1/2 melona 1/2 długiego ogórka zielonego 1 kostka serka feta 1 pomidor sos ziołowy + oliwa Sałatę poszatkować, warzywa i ser pokroić w kostkę, przygotować sos na bazie oliwy, polać
Jadło i czytadłoząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 1 łyżka masła 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki sól sałatka z botwinki: pęczek liści botwinki 2 pomarańcze ok. 1/3 główki sałaty 1 nieduża rzodkiewka typu sopel lodu sos to sałatki: 1 łyżka musztardy, 1 łyżka miodu, sok z 1/2 cytryny 4-5 łyżek oliwy 1. Przygotowujemy marynatę: Pomarańcze należy sparzyć(...)dodajemy pokruszony chleb i smażymy do czasu jego zarumienienie i uzyskania chrupkości. Pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżony czosnek, sok z cytryny oraz sól. 3. Przygotowujemy sałatkę: Liście botwinki i sałaty rwiemy na kawałki. Pomarańcze filetujemy i kroimy w kawałki, rzodkiew za pomocą obieraczki kroimy na długie paski lub trzemy na tarce na grubych oczkach. Składniki sosu mieszamy ze sobą, dodajemy
Jadło i czytadłourodzaju pod nazwą rzodkwi typu sopel lodu. Bardzo pięknie obrodziła i to skłoniło mnie do poeksperymentowania z tym warzywem. Dotychczas rzodkiew lądowała w plasterkach na kanapce, ale z sałatą bardzo fajnie się skomponowała i z odpowiednim sosem smakuje bardzo sympatycznie. 1/2 główki sałaty 1/2 rzodkiewki Sopel lodu 1/3 puszki kukurydzy sos: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka musztardy
Jadło i czytadłoZapraszam na kuskus!. Składniki: Kuskus ,125 g ,zalać gorącą wodą z łyżką oliwy i szczyptą soli i odczekać około 3 minut aż płyn się wchłonie . papryka czerwona pomidor ulubiona sałata ser feta oliwa z oliwek sól , pieprz Pomidora i paprykę pokroić .Na talerz wyłożyć sałatę na to ostudzony kuskus ,warzywa i ser feta . Doprawić solą ,pieprzem i polać oliwą .Smacznego
Ladylaura.Znów otworzyłem i pierwsze co ujrzałem to jajko, no i resztę historii sobie już dopowiedziałem. Czego użyłem? -jajko - bułka na kromki pokrojona -starty parmezan -mleko -jogurt naturalny -zielona sałata -majonez -kawałek papryki czerwonej konserwowej -pieprz czarny -papryka słodka mielona Rozgrzewamy dużą patelnię. Nie używam tłuszczu, ale jeżeli nie macie takiej patelni, która na to pozwala, użyjcie masła, będzie jeszcze smaczniejsze(...)również posypujemy parmezanem i przewracamy na drugą stronę. Smażymy każdą do zrumienienia. Na patelnie wbijamy jajo, solimy, pieprzymy i doprawiamy papryką. Przykrywamy pokrywką, by wszystko się ścięło szybciej. Na sałacie układamy grzanki i na nich umieszczamy jajko. Sos. Paprykę konserwową bez skórki siekamy, łączymy z majonezem i jogurtem naturalnym (po łyżeczce). Dodajemy pieprzu do smaku
BaRepasCzipsy z boczku, to nie przepis, to doskonały pomysł na urozmaicenie dodatków do zup, zwłaszcza gęstych zup i zup kremów, a także sałatek na bazie sałaty zielonej, lodowej i innych mieszanek sałat. Składniki - boczek wędzony - kilka-kilkanaście plastrów cieniutko pokrojonych ( najlepiej na maszynce ) Wykonanie Cieniutkie plasterki boczku kroję na 4-5 cm. kawałeczki, wrzucam na rozgrzaną patelnię, bez dodatku tłuszczu
Kuchnia z widokiem na ogródskropione malinowym octem balsamicznym. Połączenie dość zaskakujące i pyszne. A jakie romantyczne! 300 g filetu z piersi kurczaka Sól Pieprz Sezam 1 jajko 3 duże ziemniaki 80 g mixu sałat z cytrynową nutą 1 pomidor 0,5 ogórka 1 czerwona cebula 60 g sera camembert z ziołami Malinowy ocet balsamiczny Filet z kurczaka kroimy na płaty (jak na schabowe), delikatnie(...)kroimy w kosteczkę, ogórka w plasterki, cebulę w kółka. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, foremką do ciastek wycinamy serduszka, smażymy jak frytki (na głębokim oleju). Na talerzu układamy mix sałat, kurczaka, ziemniaczki, pomidora, ogórka, plastry cebuli. Na wierzchu układamy kawałki sera camembert z ziołami. Wszystko skrapiamy malinowym octem balsamicznym. Danie podałam na ciepło, jednakże na zimno smakuje równie wyśmienicie
VioletoweKucharzeniebułki, przepis tutaj . Skusiłem się jednak na dodatek do bułki i zrobiłem sałatkę: -ogórek zielony -kukurydza -kilka orzechów laskowych zgniecionych w moździerzu -ser żółty -pieprz ziołowy -papryka konserwowa -liść sałaty -pomidorek koktajlowy -majonez Ogórek, ser i paprykę bez skórki kroimy w małe kostki, dodajemy orzechy, i kukurydzę, pieprzymy i dodajemy łyżeczkę majonezu. Mieszamy. Na bułce układamy sałatę, na niej naszą
BaRepasZapraszam na kolejne, sałatkowe rozdanie. Jej kolejnym atutem poza pysznym, lekkim smakiem i niebogatą kalorycznością jest expresowe tempo przygotowania:) Lekka sałatka z fetą Składniki: sałata lodowa ser feta wersja light 6 rzodkiewek 3 ogórki korniszony 1 pomidor Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki, dodać pokrojone w kostki warzywa i ser. Całość wymieszać
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSałatkowych szaleństw ciąg dalszy - teraz z pysznym połączeniem wędzonego łososia, suszonych pomidorów i mozzarelli a wszystko wzbogacone smakiem koperkowo-musztardowego dressingu. Mmmmmniam:) Składniki: 1 sałata lodowa 200 gram łososia wędzonego sałatkowego 200 gram mozzarelli 7 suszonych pomidorów /z zalewy/ dressing: 1/2 łyżeczki drobnego cukru 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy 1 łyżka octu jabłkowego 3 łyżki oliwy /może być(...)zalewy z suszonych pomidorów/ 3 łyżki posiekanego koperku Sałatę umyć, osuszyć, porwać na małe kawałki. Mozzarellę pokroić w kostkę, pomidory wyjąć z zalewy, podzielić na mniejsze kawałki, łososia w miarę potrzeby również podzielić na mniejsze cząstki. Całość połączyć. Składniki dressingu połączyć i dokładnie wymieszać, zalać nim przygotowaną sałatkę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakoreczków, które tak często goszczą na naszych stołach podczas przyjęć. Zobaczcie sami. Zawijaki z tortilli tortilla papryka serek puszysty almette kilka plasterków szynki szczypiorek opcjonalnie zielona sałata Tortille smarujemy serkiem almette, posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem. Na to kładziemy plastry szynki. Możemy dać na to liść sałaty. Na brzeg z jednej strony dajemy paprykę. Zawijamy dokładnie ściskając. Uwaga, żeby
Kuchnia moimi oczamimożecie czynność powtórzyć. Ważne, by dokładnie obtoczyć i zamknąć ser w panierce, by nam nie wyciekał przy smażeniu. Smażymy z każdej strony i po bokach do zrumienienia panierki. Sałatka: -sałata lodowa; koszt główki 2,49zł, zużywamy połowę 1,24zł -por część biała, koszt 4,99zł/kg, zużywam około 150 gram 0,75zł -olej rzepakowy, duża łyżka 0,06zł -starty ser, który(...)został po porcjowaniu -pomidor, koszt 4,99zł/kg, koszt ok 250 gram 1,25zł -sól, pieprz (stała wartość zużytych przypraw) 0,50zł Por smażymy na oleju, solimy i pieprzymy. Sałatę porcjujemy na małe listki dodajemy pomidora i posypujemy startym serem. Wszystko podlewamy porami i sosem, który powstał w trakcie ich smażenia. Łączny koszt dla czterech porcji w oparciu o ceny marketowe
BaRepasniewyszukane sałatki jak ta smakują niczym królewskie jedzenie. Polecam. Sałatka najsmaczniejsza na świeżo, najpóźniej należy zjeść ją na następny dzień. Składniki : mały pęczek rzodkiewek 2 ugotowane jajka mała sałata lodowa 4 łodygi selera naciowego natka pietruszki, szczypiorek majonez+ jogurt, pieprz czarny mielony Przygotowanie : Jajka, łodygi selera, rzodkiewki pokroić w dość grubą kostkę Sałatę pokroić w makaronik Składniki połączyć, posypać
Proste PotrawyBardzo delikatna i ziołowa ryba. Nie wymaga wielu przygotowań, piecze się szybko. Mój pstrąg był malutki - to porcja dla jednej, średnio głodnej, osoby. Ale jeżeli oprócz sałaty dołożymy np. frytki - taki mały pstrąg będzie wystarczającym obiadowym daniem. składniki (1 porcja) 180 g - 200 g pstrąg patroszony 1 łyżeczka masła gałązka tymianku parę gałązek kolendry plasterek cytryny sól(...)cząstkę cytryny. Tak przygotowaną rybę położyć na folii aluminiowej. Brzegi folii unieść do góry, tworząc luźny, pakunek - szczelnie zamknąć. Wstawić do piekarnika na 20 - 25 minut. Podawać z sałata, surówką, chlebem lub frytkami. Smacznego
Stare Garynocy i nie mam siły. Nasi goście wyczyścili talerze, a królika nie mamy, więc pod stołem nikt nie mógł zwierza nakarmić. Hm, chociaż mamy świnkę morską... Czego użyłem? -sałata zielona -szpinak baby -papryka zielona i czerwona pokrojona w małe paski -kilka oliwek pokrojonych na pół -cykoria czerwona -ogórek zielony -tuńczyk z sosu własnego -straty parmezan Komponujemy kolejno sałatkę: sałata, szpinak
BaRepas