Składniki: 2 filety z kurczaka 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki wina 1/2 szklanki śmietanki pieprz sól sok z cytryny masło klarowane sałata Fileta kroimy na nie za duże płatki i marynujemy w soli pieprzu i soku z cytryny. Rozgrzewamy masło, wrzucamy płatki fileta, obsmażamy i wlewamy wino, śmietanę i wyciskamy czosnek. Dusimy do zredukowania sosu. Gdy sos jest odpowiednio gęsty(...)wykładamy mięso na sałatę i polewamy sosem. Ubrać truskawkami lub pomidorkami koktajlowymi
harrisanajprostszy, najszybszy i najlepszy sos. Trochę słodki, odrobinę ostry z lekką kwaskową nutą. Idealnie pasuje do sałat. Składniki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka jasnego octu balsamicznego 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżka miodu sól morska świeżo mielony pieprz Oliwę, ocet, musztardę i miód łączymy w całość i energicznie mieszamy. Doprawiamy solą morską i obficie świeżo mielonym pieprzem(...)musztardowo-miodowy podajemy z bukietem sałat. Podstawą tego sosu jest oliwa z oliwek. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na ciśnienie i chronią naczynia krwionośne. Dzięki spożywaniu oliwy lepiej działa układ trawienny. Oliwa z oliwek jest bogata także w witaminy - A, E i D. Chroni skórę przed utratą wilgoci i spowalnia proces starzenia. To doskonały naturalny kosmetyk. Stosowana
My Chcemy Jeśćsera pleśniowego 1 awokado 60 g pistacji sól ziołowa Roszponkę myjemy na sicie i odstawiamy do odcieknięcia. Pistacje obieramy ze skorupek i prażymy. Ostawiamy do ostygnięcia. Następnie sałatę przekładamy do dużej miski. Awokado obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Ser pleśniowy także kroimy w kostkę. Użyłam sera pleśniowego Lazur Srebrzysty . Na sałatę wrzucamy awokado i ser pleśniowy
My Chcemy JeśćDziś zrobiłam sobie taką z łososiem, bo przy piątku tradycyjnie rybka musi być. Sałatkę podałam na talerzu z kolekcji MARTHA GOLD- PORCELANA BOGUCICE Składniki: puszka łososia w wodzie miks sałat z roszponką opakowanie 1 czerwona cebula 15 dag sera typu feta 3 łyżki pestek słonecznika firmy Kresto olej lniany pieprz, sól Wykonanie: Sałatę wykładamy na talerz, pokrojoną cebulę w piórka
Z Majeczką w kuchniSkładniki : pęczek rzodkiewek 4 pomidory połowa sałaty lodowej szczypiorek ewentualnie jajka Przygotowanie : Umyte pomidory i rzodkiewki kroimy nie dość drobno :) Sałatę rwiemy, szczypiorek siekamy, jajka można pokroić w ósemki Składniki łączymy, dodajemy sól, pieprz, mieszamy Jeśli lubimy majonez to dodamy go do sałatki ( można zmieszać z jogurtem
Proste Potrawyłyżek oleju lnianego lub oliwy z oliwek 1 łyżka octu jabłkowego ¼ łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru duża szczypta pieprzu kajeńskiego ½ łyżeczki ziaren kolendry 1 ząbek czosnku Opcjonalnie: zielona sałata i szczypiorek Czosnek drobno posiekać. Ziarna kolendry utłuc w moździerzu, dodać czosnek i razem rozetrzeć. Olej lniany wlać do niewielkiej miski, dodać sól i mieszać do rozpuszczenia soli. Dodać ocet jabłkowy(...)miseczki z zaprawą i dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na 10 minut, po czym jeszcze raz dobrze wymieszać i ewentualnie dosolić. Zielone ogórki słodko-pikantne można serwować na sałacie ze szczypiorkiem lub same. Będą ciekawym dodatkiem do dań obiadowych, albo samodzielną przystawką
Trzeci talerzpotrawach kryje się mnóstwo połączonych smaków. Dodatki muszą być zatem jak najprostsze w smaku. Proponuję zestaw tego, co znajdziemy w przydomowym ogródku o tej porze roku. Składniki : sałata (u mnie Królowa lata, typ s. lodowej) kilka sporych liści mięty garść kopru garść liści botwinki olej rzepakowy ocet winny Warzywa porządnie opłukać i osuszyć. Sałatę, miętę i botwinkę porwać na mniejsze
Weekendy w domu i ogrodziezamienione w tulipany to ciekawy pomysł na prostą, szybką i smaczną przystawkę. Właściwie trudno tu o jakikolwiek konkretny przepis. Na pewno przydadzą się małe pomidorki (u mnie daktylowe), szczypiorek, sałata (np. rzymska) i przyprawiony serek twarogowy. Serek musi być gęsty, żeby nie wypływał z pomidorków. Ja użyłam fety i ricotty, które zmieszałam, doprawiając pieprzem i świeżą bazylią. Można jednak doprawić(...)własnych upodobań. Pomidorki wystarczy głęboko naciąć na krzyż i usunąć wodnisty środek. Napełnione serkiem pomidorki trzeba ułożyć na talerzu przybranym sałatą i szczypiorkiem. Ja dla wygody do napełniania użyłam jednorazowego worka cukierniczego, ale można to zrobić po prostu łyżeczką. Pomysł na tę przystawkę narodził się w innej głowie, ale nie jestem w stanie wskazać, w której :) Nie podaję więc linka
Trzeci talerzrelaks i dobre jedzenie. Zostawiam Wam pomysł, który możecie wykorzystać właśnie podczas takich dni. SKŁADNIKI: 1 pierś z kurczaka ocet balsamiczny (u mnie gruszkowy) sos sojowy pieprz kilka listków sałaty rzymskiej lub innej ulubionej 1/2 awokado 1/2 papai 1/2 strąka czerwonej papryki 1 młoda dymka pestki dyni (uprażone) oliwa sok z cytryny 1 łyżeczka miodu sól pieprz kolorowy(...)sosie sojowym i pieprzu. Odstawić na 1-2 godziny. Gdy mięso się zamarynuje, grillować je na tradycyjnym grillu, ale równie dobrze można użyć patelni. Na talerzu układamy porwane liście sałaty, dodajemy pokrojone w kostkę awokado, papaję, paski papryki i grillowanego kurczaka, oraz drobno pokrojoną dymkę (razem z białą częścią). Całość posypujemy prażonymi pestkami z dyni, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy
Kuchnia w opałachposmakiem czosnku dopełnia całości. Nie wymaga dużo czasu, pracy ani wymyślnych składników - kupimy je w każdym pobliskim sklepie. Często podaję ją do również obiadu. 1 opakowanie mieszanki sałat 2 pomidory 3-4 ogórki gruntowe 1/2 pęczka koperku 1 mała cebula 1 opakowanie sera feta Sos: 200ml jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku po szczypcie: soli, pieprzu, majeranku, bazylii, słodkiej(...)papryki, ostrej papryki, estragonu 1. Pomidory obieramy, kroimy w kostkę. Ogórka kroimy w półplastry, koperek i cebulę siekamy. Ser feta kroimy w dość grubą kostkę. Wszystko wraz z mieszanką sałat przekładamy do miski. 2. Przygotowujemy sos: przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z jogurtem naturalnym. Próbujemy i ewentualnie dodajemy przypraw do uzyskania intensywnego aromatu ziół. 3. Sos przelewamy
Szefowa kuchniSkładniki: 2 garście rukoli z botwinką (użyłam mieszanki sałat z Tesco) 3-4 młode buraczki pół pęczka zielonych szparagów pół kostki fety 2 steki z tuńczyka sok i skórka z limonki oliwa, najlepiej cytrynowa sól, pieprz (może być cytrynowy) Dressing: pół szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka oliwy cytrynowej lub oleju kilka łyżek oliwy(...)się zetnie. Dłuższe grillowanie może spowodować przesuszenie mięsa. Zgrillowane szparagi pokroić na kawałki, a tuńczyka podzielić palcami na cząstki. Rukolę z botwinką rozłożyć na talerzach lub w salaterce. Na sałacie ułożyć plastry buraków, szparagi oraz tuńczyka. Dodać podzieloną na kawałki fetę i polać chłodzonym dressingiem
Czerwień i błękitjestem parówkowym skrytożercą. Nie jestem może z tego dumna, ale to takie szybkie rozwiązanie śniadaniowe... Pozwólcie, że się zrehabilituję przepisem na sałatkę :) Składniki (2 porcje) 2 garście porwanej sałaty 2 pachnące dojrzałe pomidory 1 niewielki zielony ogórek sałatkowy 1 szalotka lub ćwierć czerwonej cebuli garść czarnych oliwek ser feta oliwa z oliwek sok z cytryny oregano świeże lub suszone sól(...)pieprz Sposób przygotowania Pomidory i ogórki pokroić w plastry. Szalotkę posiekać. Ser feta pokroić w kostkę. Na talerzu ułożyć sałatę, pomidory i ogórki. Posolić i popieprzyć. Dodać posiakaną cebulkę, oliwki i fetę. Z oliwy, cytryny i oregano przygotować dressing dokładnie mieszając w proporcjach 3:2:1/2 łyżki. Polać całość przygotowanym sosem
W kuchni wieczoremarla apetina feta - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta ostrej papryki - sos sojowy, pieprz - kilka posiekanych listków bazylii Do burgerów - 2 bułki pełnoziarniste - kilka listków sałaty - pomidor - 2 plasterki sera żółtego - pół awokado Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki na placki, wyłożyć masę łyżką na patelnię i smażyć ok 3 minut z każdej strony ( w zależności(...)grubości), w tym czasie upiec bułki, następnie układać na bułkach sałatę, ser, placek, pomidor i pokrojone awokado. Smacznego
zdrowa vege kuchniaNajlepiej zatem nałożyć dowolne składniki i podawać od razu. Ewentualnie można lekko skropić gotowe placki wodą, odłożyć na talerzyk i przykryć ściereczką. Ja przygotowałam wegetariański, dietetyczny farsz: Składniki: Mix sałat 1 ogórek 1 pomidor Kukurydza Oliwki Mały jogurt naturalny 3 ząbki czosnku Szczypta soli i pieprzu Wykonanie: Ogórka i pomidora pokroić, dodać kukurydzę, oliwki i sałatę. Do jogurtu dodać zmiażdżony
Tradycyjna Kuchnianajwyższa pora na wprowadzenie wiosennego menu.U mnie dziś zielono, zdrowo i smacznie. Składniki: 1 ½ litra bulionu z kostki, 5 porów, ½ kg szpinaku świeżego, 1 puszka groszku konserwowego, 1 główka sałaty, 3 łyżki oliwy, natka pietruszki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 1 łyżka posiekanej mięty. Wykonanie: Pokroić pory, przysmażyć na oleju, dodać drobno pokrojony szpinak i sałatę. Całość jeszcze chwilę podsmażyć. Zalać
Tradycyjna Kuchnia