świeżym powietrzu zawsze jest przyjemne , a wymyślanie co wrzucić na ruszt , jeszcze fajniejsze Dzisiaj dookoła świata , czyli mix kuchni meksykańskiej ( tortilla ) z kuchnią azjatycką ( teriyaki i liście mizuny-sałaty japońskiej ) , włoską ( parmezan ) i polską ( boczuś, cebulka, rzodkiewka ) . Naprawdę fantastyczny smak , a do tego jeszcze prosty sos na bazie majonezu i słodkiego sosu chilli , kupa zdrowych warzyw ..mniam , po prostu " class(...)piersi kurczaka kilka kawałków boczku wędzonego dla smaczku mała cebula kawałek świerzego ogórka kilka rzodkiewek 1/2 papryki czerwonej liście mizuny w różnych kolorach i kształtach ( musztardowca lub mix sałat, jeśli nie macie – warto jednak wyhodować tą roślinkę , jest bezobsługowa , śliczna i smaczna ) pomidor śliwkowy trochę drobno tartego sera – parmezanu marynata : 4 łyżki sosu teriyaki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Ogrodnik w podróżypapryki czerwonej 1 jajko 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, ½ łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżka majonezu, olej Dodatkowo: 6 bułek, ogórki kiszone, pomidor, sos amerykański , sałata WYKONANIE Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, obsypujemy przyprawami, dodajemy mąkę i jajko – mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Na rozgrzany olej kładziemy łyżką niewielkie placuszki(...)małym ogniu na złoto. Następnie osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Bułki przypiekamy chwilę w piekarniku aby były chrupiące, następnie przekrawamy na połowę. Na jednej połówce kładziemy liść sałaty, układamy kotleta, plastry ogórka, pomidora, polewamy sosem i przykrywamy drugą połówką bułki
słodki bratekchwile nie będzie chciał nawet tchnąć pomidora ;))). Tym razem kurczak z cukinią, troszkę papryki czerwonej, kilka oliwek, cebula, czosnek i słonecznik. Jako dodatek kasza kuskus i zielona sałata :)) Tak w miarę lekko :) Miłego dnia :)) Składniki: 2 filety z kurczaka mała cukinia mała czerwona papryka cebula czerwona 2 ząbki czosnku 1 większa marchewka słonecznik sól różowa czosnek niedźwiedzi sos pomidorowy(...)oliwki i słonecznik -mieszam. W międzyczasie przygotowuję kaszę kuskus według przepisu na opakowaniu. Gotową przekładam na talerz, na nią nakładam kurczaka z sosem i warzywami, a obok u mnie sałata
kruche babeczkisojowy,oliwę z suszonych pomidorów, dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut. Po tym czasie przekładać po kawałku na patelnię grillową (lub zwykłą) i podsmażyć z obu stron. Sałaty umyć, osuszyć delikatnie papierowym ręcznikiem. Dodać do nich podsmażone polędwiczki. Z bulwy fenkułu usunąć twardą podstawę i pokroić w cienkie plasterki. Dodać do sałat. Ser pokroić w słupki, dodać do reszty
gutfutoliwek Przygotowanie: Kroimy pierść kurczaka. Podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Obieramy ze skórki awokado i kroimy w plasterki. Obieramy i szatkujemy cebulkę. Myjemy i kroimy liście sałaty. Rozdrabniamy fetę. Rozkładamy liście sałaty w misce. Układamy plasterki awokado i poszatkowaną cebulkę. Dodajemy kawałki kurczaka i fetę. Przygotowujemy sos do naszej sałatki z oliwy z oliwek, świeżo wyciśniętego
MODA NA BIOużyłam do nich "zwykłego" buraka. Jednak Wam polecam wykorzystać do tej receptury buraczki z botwinki. Szukajcie pęczków z młodymi, niedużymi listkami i dodajcie je do pity z falafelami zamiast sałaty. Falafele buraczane Składniki / na 20-24 sztuki: 100 g suszonej ciecierzycy, namoczonej przez noc i odcedzonej 100 g buraka (lub buraczków z botwinki), obranego i startego na tarce o dużych(...)gotowe tortille sos tzatziki lub jogurt naturalny wymieszany z posiekanym czosnkiem i koperkiem czerwona cebula pokrojona na plasterki pomidor pokrojony na plasterki młode liście botwinki, szpinaku lub inna ulubiona sałata czy zielenina Przygotowanie buraczanych falafeli: Wszystkie składniki falafeli, oprócz oleju, umieść w misce robota kuchennego i zmiksuj na wysokich obrotach, aż masa stanie się bardzo gładka. Przełóż masę do miski
Chilli Czosnek i Oliwasię w jego restauracji zapasy i musiał przygotować coś, z tego co zostało. I tak za sprawą przypadku, z resztek powstała sałatka, którą dziś zna cały świat. Składniki: sałata rzymska grzanki z pszennego pieczywa grillowana pierś kurczaka plasterki parmezanu natka pietruszki pieprz bratki do dekoracji Sos cesarski: 75 ml oliwy 1 jajko (całe) 2 fileciki anchois 1 łyżeczka musztardy(...)powinien mieć gładką i gęstą konsystencję. Grzanki przygotowujemy na patelni lub grillu. Możemy natrzeć je czosnkiem. Pierś kurczaka grillujemy, a następnie kroimy na kawałki. Na talerzu układamy liście sałaty i pozostałe składniki. Sałatkę polewamy przygotowanym sosem
Smakowity Blog KulinarnyPyszna i zdrowa sałatka, idealna do grillowanych mięs lub jako dodatek obiadowy. Rewelacyjnie pachnie ziołami i selerem naciowym. 1/3 główki sałaty lodowej 1 ogórek 10 pomidorków koktajlowych 1/4 selera naciowego 1/2 czerwonej cebuli 150 g sera feta 1,5 łyżeczki ziół do sałatek 2 łyżki sosu czosnkowego Sałatę lodową siekamy lub rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórka kroimy w pół plasterki
VioletoweKucharzeniedomowa wersja ze szparagami 8 bułek takich podłużnych 4 łyżki majonezu domowego 4 łyżki ketchupu 8 kiełbasek frankfurterek 20 dkg sera żółtego 8 liści zielonej sałaty 8 zielonych szparagów pieprz + do podania sos czosnkowy Mieszamy w miseczce ketchup, majonez , dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem. Bułki nacinamy od góry w dwóch miejscach żeby wyciąć(...)nich środek, do środka dajemy sos, potem wkładamy liść sałaty, kiełbaskę i szparaga i posypujemy startym serem. Lekko całość ściskamy i wkładamy do grilla, podpiekamy delikatnie aż ser zacznie się roztapiać. Podajemy gorące, ale na zimno też są pyszne. Hot dog domowa wersja ze szparagami
Kuchnia na wzgórzuSkładniki: kalafior, sałata, 2 pomidory, ogórek świeży, 1 cebula, puszka kukurydzy, 270g sera feta, garść świeżego koperku, 3 łyżki ziaren słonecznika, 3 łyżki pestek dyni, 300ml jogurtu naturalnego, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz. Przygotowanie: Warstwy sałatki: Umyta, dobrze osuszona i porwana na kawałki sałata. Ugotowany w osolonej wodzie, ostygnięty i podzielony na kawałki kalafior. Pokrojone w kostkę pomidory. Obrany
W kuchni u Monikibyło mi zjeść kawałek grillowanej kiełbaski i oczywiście pomarańcze. Pierwszy raz skusiłam się na takie połączenie i miałam obawy czy nam posmakuje, ale niepotrzebnie. Składniki: 1 opakowanie dowolnej mieszanki sałat 1 mała, słodka pomarańcza 1/2 sera sałatkowego półtłustego 2 garści suszonej żurawiny ok 10 sztuk pomidorków koktajlowych ok 3 łyżki sosu balsamicznego o smaku pomarańczowym Sposób przygotowania: Mieszankę sałat przekładamy
Kuchnia w czekoladzieBardzo klasyczna sałatka na bazie mieszanki sałaty rukoli i rukwi wodnej z dodatkiem pysznego sosu winegret balsamiko i soku z pomarańczy. Po 0.5 opakowania salaty roszponki i rukoli 1 małe opakowanie pomidorków cherry 1 czerwona cebula Winegret: ************************ 4 łyżki oleju sok wyciśnięty z 0.5 pomarńczy 2 łyżki octu balsamiko 1-2 łyżki wody sól ****************************** Olej wymieszać np.w słoiku z octem(...)dobrze wstrząsając zawartość.Dodać sok i wodę ,doprawić i znów dobrze potrząsać. Sałatę dobrze opłukać, wkroic umyte i osuszone pomidorki , posiekaną w piórka czerwoną cebulę.Polać sosem winegret.Smaczmego.Przyprawić jak trzeba solą i pieprzem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiczęsto robię obie! (6 sztuk) 6 płatów papieru ryżowego Farsz: 50-60g makaronu ryżowego (użyłam wstążek) 12-15 krewetek marynowanych 4-5 łyżek kukurydzy konserwowej 2 liście sałaty karbowanej Sos kremowo-serowy: (*) 300 ml śmietany 18% 100g żółtego sera gałka muszkatołowa sól, biały pieprz Przygotować sos. Do rondelka wlać śmietanę i wymieszać z startym (na drobnych oczkach(...)namoczyć w ciepłej wodzie (kilka sekund) i ułożyć na desce, aby wysechł . Makaron przyrządzić wg przepisu z opakowania i następnie poprzecinać na mniejsze kawałki. Na miękkim papierze położyć kawałek sałaty, odrobinę makaronu, krewetki, kukurydzę i tak przygotowany farsz polać niewielką ilością sosu. Całość z zwinąć (brzegi do środka i w rulon) i p odawać (opcjonalnie) z resztą sosu
Di gotujebased on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 2 duże garście mieszanki sałat 1/2 pomidora 1 średnia pieczarka 1 duży ogórek kwaszony około 2 łyżeczek kiełków rzodkiewki oliwa z oliwek EVEGE Extra Virgin 2 przekręcenia młynka mieszanki przypraw zioła włoskie Przygotowanie Pieczarkę obieramy(...)kroimy na pół, a następnie na cienkie plasterki. Jeśli nie jecie surowych pieczarek można ją np. delikatnie podsmażyć. Ogórka kroimy w kostkę. Pieczarki i ogórka mieszamy z miksem sałat i kiełkami rzodkiewki. Na wierzch sałatki układamy pokrojonego w ćwiartki pomidora. Całość skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek, na koniec doprawiamy sałatkę przyprawami. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein
Słodkie okruszkijest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego, należy go używać do przygotowywania dressingów, dzięki temu sałatki będą zdrowsze i smaczniejsze". Składniki: na 3 -4 porcje ½ główki sałaty lodowej, ½ świeżej papryki czerwonej, 1 łodyga selera naciowego, 3 łyżki cebulek marynowanych, 1 czerwona cebula, 3 łyżki oliwek (zielone, czarne) w plasterkach, 6 pomidorków koktajlowych, listki świeżej bazylii, kilka rzodkiewek(...)smaku, garść świeżego czosnku niedźwiedziego. Przygotowanie: Dressing: Czosnek niedźwiedzi rozdrabniamy za pomocą blendera. Dolewamy olej i miksujemy kilka sek. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Sałatę dzielimy na mniejsze kawałki, dodajemy do niej, oliwki, pokrojoną w paski paprykę i rzodkiewkę, oraz pomidorki pokrojone na ćwiartki, cebulę, seler w plasterkach i marynowane cebulki. Całość mieszamy. Wierzch sałatki posypujemy
Moniki Smakołyki