Potrzebujesz 400g polędwiczek wieprzowych 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sosu sojowego ulubiona sałata garść orzechów włoskich 2 duże jabłka tymianek, rozmaryn Przygotowanie: Musztardę, miód, sos sojowy oraz przyprawy wymieszaj. Mięso pokrój w 2 cm plastry i posmaruj marynatą. Odstaw na 20 minut do lodówki lub jeśli masz możliwość(...)minutki. Orzechy upraż na suchej patelni. Jabłka pokój w cienkie plastry i podgrzej 1 minutę na patelni z każdej strony. Na talerzu rozłóż sałatę, polędwiczkę, jabłka, orzechy. Polej oliwą dopraw do smaku
Kukuleczkicebuli 1 łyżeczka posiekanej pietruszki 2-3 łyżki mąki 1/2 bułki tartej 1/2 łyżeczki chilli pieprz i sól ulubione bułki Składniki do środka burgera mieszkanka sałat pomidor malinowy czerwona cebula jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę czosnkiem lub ketchup Przygotowanie Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Z masy(...)uformuj kotlety i delikatnie spłaszcz je. Smaż na łyżce oleju z każdej strony po kilka minut. Bułki posmaruj ketchupem, do środka włóż kotleta sałatę, pomidora i czerwoną cebulę. Gotowe! Smacznego
Kukuleczkiugotowanej quinoa, u mnie 3-kolorowa 100 g ugotowanego pęczaku 2 łyżki oliwy olej do smażenia Dodatkowo bułki do burgerów, tutaj przepis plasterki pomidora czerwona cebula liście szpinaku lub sałaty Zeszklij cebulę na oliwie. Dodaj szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż aż szpinak odparuje z wody. Przełóż do miski, dodaj, quinoa i pęczak. Zgnieć lekko fasolę widelcem i dodaj(...)złoty kolor po obu stronach. Przekrój bułki na pół i lekko opiecz w piekarniku lub opiekaczu. Do każdej bułki włóż po plastrze pomidora, cebulę, burgera z fasoli i sałatę lub świeże liście szpinaku. Warzywne burgery to moja specjalność. Poniżej przepisy na burgery z fasoli i nie tylko Burgery z babatów Burgery fasolowe Burgery ze szpinakiem i pęczakiem Burgery z czarnej
codojedzeniadiet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na 1 porcję) 1 cm zielonego ogórka 2 garście miksu sałat 3 kiełbaski bankietowe (z kurczaka) remulada duńska od Folwark 1/4 małej czerwonej papryki 1 łyżeczka posiekanego koperku 1 tortilla Przygotowanie Ogórka kroimy w cienkie plastry. Kiełbaski również kroimy w plastry(...)Czerwoną paprykę kroimy w kostkę. Na środku tortilli układamy miks sałat, następnie dodajemy ogórka, kiełbaski i paprykę. Na koniec dodajemy remuladę duńską i koperek. Tortillę składamy i grillujemy na patelni z obu stron (podczas obracania uważając, by nie wysypać składników) lub zwijamy i lekko podgrzewamy chwilę na patelni / w mikrofali. Po wierzchu polewamy jeszcze odrobiną remulady. Podajemy ciepłą. Smacznego
Słodkie okruszkiSmaczny , lekki posiłek kolacyjny. sałata mix 0.5 puszki ryby w oleju roślinnym 5 rzodkiewek ***************************************** Na talerzu ułożyć sałatę , wyłożyć rybę wraz z olejem , a na wierzch pokroić plasterki rzodkiewki.Smacznego!.Podawać z kromką pieczywa chrupkiego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiZaprezentowany przeze mnie poniżej sposób podania jest typową przystawką - idealna na letnie imprezy w ogrodzie lub zimą gdy chcemy sobie przybliżyć smaki lata. Sprawdzi się doskonale w liściach mini sałaty rzymskiej (jak na zdjęciu) lub w listkach np cykorii - wtedy dodatkowo cykoria doda odrobiny pikanterii. Również ten przepis można przeczytać w moim artykule do Magazynu Aromat - zapraszam jest tam wiele(...)Szczypiorek siekamy, rzodkiewkę ścieramy na tarce lub drobno kroimy. Wszystkie składniki mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy w formie pasty kanapkowej lub tak jak na zdjęciu – w listkach mini sałaty rzymskiej lub cykorii. Smacznego!!! Artykuł Majówka – twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni
sierotka maRysia w kuchniTweetnij Kontyunujemy naszą podróż kulinarną … palcem po mapie. Po Meksyku, dzisiaj przystanek Maroko i sałatka marokańska. Potrzebne nam będą: sałata, 4 pomidory, połówka cytryny, 250 g ciecierzycy, ser najlepiej kozi, 2 łyżki oliwy z oliwek, pieprz. Przygotowanie: Tu potrzebna nam będzie odrobina organizacji, bo ciecierzycę gotuje się długo. No i przede wszystkim musimy pomyśleć o zamoczeniu jej w wodzie(...)Oczywiście można do tej sałatki wykorzystać już gotową ciecierzycę z puszki. A wtedy po prostu odsączamy ją i przekładamy do miski. Kromimy pomidory. Kroimy ser. Myjemy i odsączamy liście sałaty. Następnie kroimy je w paseczki. Wkładamy wszystko razem do miski. Wyciskamy sok z cytryny. Przygotowujemy sos winegret: oliwa z oliwek, sok z cytryny, pieprz. Skrapiamy nim naszą sałatkę. Ewentualnie jeszcze
MODA NA BIOlower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 1 tortilla 3 plastry żółtego sera np. typu Gouda sos czosnkowy Roleski łagodny ketchup 2-3 liście sałaty kawałek zielonej papryki (około 1/4) 1 łyżeczki prażonej cebulki 3 drobiowe kabanosy Przygotowanie Paprykę kroimy w drobną kostkę. Kabanosy kroimy na plasterki. Po całej tortilli robimy "esy-floresy" z sosu czosnkowego(...)ketchupu. Następnie na tortillę układamy plastry żółtego sera (, aby pokryły całość placka). Na połowę tortilli rozkładamy resztę składników: kabanosy i paprykę, całość posypując prażoną cebulką. Na koniec układamy liście sałaty i składamy tortillę w pół. Tortillę smażymy na patelni grillowej z obu stron na małym ogniu do chwili, aż ser zacznie się topić (zlepiając placek w jedną całość), a tortilla
Słodkie okruszkiTakie surówki to ja mogę jeść same i nic więcej nie jest potrzebne. Składniki: biała rzepa pęczek rzodkiewek 1/2 główki zielonej sałaty natka pietruszki lub szczypiorek śmietana bądź jogurt grecki sól,pieprz Rzepę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach,dodać rzodkiewkę również tak startą,umytą i suchą sałatę oraz posiekany szczypiorek bądź natkę pietruszki. Wymieszać
Niespełnione zdolności kulinarnemielonego kuminu ½ łyżeczki nasion mielonego kopru włoskiego ½ łyżeczki mielonej kolendry szczypta płatków chili sól do smaku 3 łyżeczki mielonego lnu ½ natki pietruszki Dodatki: ulubione pieczywo (np. wieloziarniste bułki) liście sałaty plasterki pomidora konfitura z czerwonej cebuli ( z tego przepisu ) wegański majonez ( z tego przepisu ) Lemoniada pietruszkowa: ½ natki pietruszki 1 cytryna 1 łyżka syropu klonowego lub z agawy 500 ml wody(...)nagrzanego do 200°C . Piecz przez 30 minut , obracając kotlety w połowie czasu na drugą stronę. Podanie Bułki przekrój na pół i posmaruj wegańskim majonezem . Na połówki ułóż liście sałaty, plasterki pomidora i burgery z kaszy gryczanej. Posmaruj je następnie konfiturą z czerwonej cebuli i przykryj połówkami pieczywa. Lemoniada pietruszkowa Do kielicha blendera wrzuć natkę pietruszki, wlej wodę
Food SquareSkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka opakowanie mix sałat (rukola, roszponka, szpinak baby, itp). 1 cebula pokrojona w piórka pół szklanki ciecierzycy 1 duży pomidor 2 ząbki czosnku 3 suszone pomidory wraz z dwoma łyżeczkami oleju z ich zalewy przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka słodka i ostra sos: łyżka miodu łyżka musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Wykonanie(...)suszonych pomidorów. Po około minucie dodaj suszone pomidory pokrojone w kostkę, przypraw mięso solą, pieprzem, curry oraz słodką i ostrą papryką. Jak mięso będzie gotowe, wystudź. W misce wymieszaj sałaty wraz z pomidorem i cebulą (pokrojone w piórka). Ciecierzycę należy zalać wrzątkiem i moczyć przez około 2-3 godziny. Po tym czasie odsączyć, wypłukać i gotować na małym ogniu
Zasmakuj Kuchnidaje 400 g ugotowanej komosy), 3 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki oliwy z oliwek, świeże zioła, 1 marchewka, 1 awokado, pół ogórka, 2 ząbki czosnku, kilka liści sałaty, liście mięty, 10 oliwek, 1 łyżka ziaren słonecznika, 2 łyżki octu jabłkowego, sól, pieprz i przyprawy. Przygotowanie: Gotujemy ziarna komosy w podwójnej ilości wody. Przez 15 minut. Po ugotowaniu odstawiamy komosę(...)ostygnie. W międzyczasie przygotowujemy resztę warzyw. Na tarce ścieramy marchewkę. Kroimy w kosteczkę awokado i ogórka. Obieramy czosnek i drobniutko go szatkujemy. Kroimy liście sałaty i zioła. Wypestkowujemy i przepoławiamy oliwki. Do miski wkładamy komosę, warzywa, ziarna słonecznika. Dodajemy ocet jabłkowy, oliwę z oliwek i przyprawy. Z wierzchu skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. Jeżeli jeszcze trzeba, doprawiamy
MODA NA BIOgęstego jogurtu lub serka Ricotta 100-150 g namoczonych we wrzątku grzybów Mun 4-6 zielonych szparagów 2 łyżeczki kaparów 2 garście roszponki lub innego mixu młodych liści np. sałat, botwinki, szpinaku, rukoli itp. pieprz do samku skrawki sera Parmezan (opcjonalnie) białe jadalne kwiatki do dekoracji - u mnie : czosnku liściastego Wykonanie: Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie Szparagi podzielić(...)dodatku płynu będzie stawał się coraz bardziej gęsty, aż w końcu całkiem straci płynną konsystencję. W dużej misce wymieszać przestudzony makaron z kaparami, szparagami, grzybami, roszponką lub inną sałatą i sosem z sera. Ułozyć na talerzach i przybrać kawałkami sera Parmezan i opcjonalnie dla efektu wizualnego, białymi kwiatkami jadalnymi. Ja wykorzystałam kwiatki czosnku liściastego, który właśnie ma okres kwitnienia. Rada
Sztuka gotowania w/g Samirydawno nie publikowanej tu serii Lunch w pracy. Kto wie, być może dla kogoś będzie to inspiracja na posiłek do pracy na przyszły tydzień .. ? :) Składniki: 2 garści mieszanki sałat 2 jajka 2 rzodkiewki 50 g łososia wędzonego sałatkowego 2 łyżki majonezu łyżka chrzanu sól pieprz Przygotowanie: Do lunchboxa wkładamy 2 garści mieszanki sałat. Na niej układamy
Taste TherapyŚwietny dodatek do dań z grilla, ale również jako samodzielny posiłek np lunch. Polecam, bo dodać do tej sałatki możemy wszystko na co tylko mamy ochotę. Składniki : * ulubiony mix sałat * zielony ogórek * pół pęczka rzodkiewek * szczypiorek * kulka mozzarelli * ćwiartka czerwonej cebuli * sól, pieprz * łyżka soku z cytryny * łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie : Wszystkie składniki sałatki pokroić na dowolne kawałki(...)ułożyć na sałacie. Przyprawić. Sok z cytryny wymieszać z oliwą z oliwek i polać sałatkę. Podawać od razu
Magiczne Życie Marty