sałata - 10652 przepisów (strona:254/711)

Sałatka z pomidorkami, serem fetą i granatem 202

Fajna i lekka sałatka. Można do niej użyć w zasadzie każdego rodzaju sałaty, ja użyłam roszponki. Według mnie roszponka jest delikatna i pyszna, doskonale pasuje do tego typu sałatek. Składniki: 50 g roszponki 150 g sera feta ½ granatu 150 - 200 g pomidorków koktajlowych sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu sól pieprz Wykonanie: Pr zygotować(...)rozerwać go na mniejsze kawałki. Trzymając owoc nad miską, skórką do góry uderzać w owoc rączką noża lub drewnianą pałką. Jeśli odpowiednio mocno uderzamy nasiona same wypadają z owocu. Sałatę umyć i osuszyć, pomidorki umyć, osuszyć i pokroić na połowy lub ćwiartki, ser pokroić w kostki. Wszystkie składniki sałatki wymieszać razem z sosem. Wierzch sałatki można dodatkowo posypać granatem

Mama Gotuje
Tortilla z indykiem w sezamie 174

gram piersi z indyka 150-200 gram sezamu 1-2 jajka Przyprawa do indyka Słodka i ostra papryka 250 gram pomidorków koktajlowych 1 żółta papryka 1 opakowanie mix sałat Sos Tysiąca Wysp Fanex Olej do smażenia Sposób przygotowania: Pierś z indyka kroimy w cienkie paski, posypujemy przyprawą do indyka oraz słodką i ostrą papryką, wstawiamy na godzinę do lodówki, żeby(...)indyka panierujemy w rozkłóconym jajku i sezamie, smażymy na rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor. Pomidorki kroimy na mniejsze kawałki, paprykę kroimy w paski. Na każdym placku tortilli układamy sałatę, kawałki indyka, paprykę i pomidorki, polewamy sosem tysiąca wysp, tortillę zwijamy składając boki do środka

Bajeczna Kuchnia
Burgery z tęczowego pstrąga łososiowego 126

świeżego koperku 3 łyżki i pół szklanki sosu tatarskiego wiedeńskiego szczypta soli pieprz 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej 2 bułki grahamki pół czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie piórka liście sałaty masłowej   Przygotowanie   Filet z pstrąga zmiksowałem z 3 łyżkami wiedeńskiego sosu tatarskiego, łyżką koperku, solą i pieprzem (niezbyt gładko). Uformowałem 2 kotlety, które usmażyłem na patelni grillowej. Wymieszałem(...)resztę sosu z łyżką koperku i skórką cytryny. Bułki po przekrojeniu na pół podpiekłem w piekarniku. Posmarowałem sosem. Na spodach bułek ułożyłem sałatę, potem kotlety, na nich rozłożyłem cebulę, polałem sosem i przykryłem wierzchami bułek. Podałem z sosem wiedeńskim tatarskim

R'n'G Kitchen
Kanapka z łososiowym omletem i majonezowym sosem worcester 144

zeszkliła się. Dodać do niej sos worcester, pieprz, śmietanę, natkę pietruszki i majonez. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą do smaku. dodatkowo: chleb tostowy (najlepiej pełnoziarnisty) pomidor,  roszponka (lub sałata) prażona cebulka (opcjonalnie) Kromki tostowego chleba opiec lekko w tosterze, piekarniku lub na patelni. Nie za mocno i nie za długo, aby chleb nie wysechł. Pierwszą kromkę posmarować sosem majonezowym(...)worcester, posypać ewentualnie prażona cebulką i ułożyć na niej omlet, pomidory, zieleninę (roszponkę lub sałatę). Przykryć drugą kromką chleba również posmarowaną sosem majonezowym worcester. Dla lubiących takie kanapki mam jeszcze  kanapkę z pieczonym kurczakiem lub   kanapkę z grillowanym łososiem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wrapy z tortilli z tuńczykiem 184

obiad do pracy. Wypełnione świeżymi warzywami i pełnym białka tuńczykiem są zdrowa i smaczna propozycja dla dbających o dietę. Składniki: 3 pełnoziarniste placki tortilla strąk czerwonej papryki czerwona cebula sałata serek kanapkowy śmietankowy tuńczyk w sosie własnym Sposób przygotowania: Placki tortilli podsmażamy na suchej patelni aż się ogrzeją i lekko zbrązowieją. Ewentualnie możemy podgrzać je kilka sekund w mikrofalówce(...)placku rozsmarowujemy równą warstwę serka kanapkowego. Układamy liście świeżej sałaty, kawałki tuńczyka oraz pokrojoną w cienkie plasterki czerwoną cebulę i paprykę. Zawijamy jeden z boków w rulon. Wbijamy w równych odległościach 5 wykałaczek i kroimy ostrym nożem na 5 kawałków

Pyry na Gaz
Surówka z sałaty rzymskiej 170

Prosta, szybka i smaczna surówka, która pasuje do obiadu, a także kebaba lub hod-doga. Składniki: 2 małe sałaty rzymskie 1 mała marchewka 1 średnia cebula 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz Sałatę pokroić w paski, cebulę pokroić w kostkę, marchewkę obrać

talerz przyjemności
Tortilla z łososiem i awokado 166

się kanapki do pracy/szkoły- zróbcie wrapy - tortille nadziewane łososiem i awokado :) Pyszne, zdrowe i szybko się robi :) SKŁADNIKI (na 4 wrapy) 4 tortille pszenne lub pełnoziarniste 4 liście sałaty lodowej 150 g łososia wędzonego na zimno 130 g serka śmietankowego 1/2 dużej czerownej paryki 1/2 dojrzałego awokado sok z cytryny pieprz cytrynowy PRZYGOTOAWANIE Tortlille smarujemy serkiem. Łososia dzielimy(...)części. Paprykę i obrane awokado (które skrapiamy cytryną) kroimy w paski. Na tortlillach (bliżej jednego brzegu) kładziemy sałatę, układamy wzdłuż łososia (oprószamy pieprzem cytrynowym), paprykę i awokado.  Zawijamy tortille, pakujemy i gotowe :) Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
,,Kebab w miseczkach z tortilli’’ 227

przygotowałam dzięki życzliwości marki Garneczki.pl i marki Master Cook Handel Składniki: 1 filet z kurczaka 1 opakowanie placków tortilla, 6 sztuk pół papryki czerwonej 1 ogórek pół czerwonej cebuli sałata pekińska lub lodowa 1 pomidor sól, pieprz do smaku Sos czosnkowy: 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: Pierś kurczaka kroimy w paseczki, posypujemy(...)pieprzem, solą, słodką papryką i przyprawą do kebab. Mięsko smażymy na rozgrzanej patelni. Do miski wkładamy porwaną sałatę ,pomidory, paprykę pokrojone w paski, ogórki pokrojone w plastry oraz piórka cebuli. Tortillę podgrzewamy na patelni. Płaty tortilli wkładamy do formy i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 200 C, do momentu jak nabiorą złocistego koloru. Do gotowych miseczek przekładamy wszystkie składniki

Podróż w kulinaria
Spring rolls czyli sajgonki 266

przekąskę na przyjęcie, jednakże obowiązkowo z ulubionym sosem ... u mnie to czosnkowy. Składniki na ok 6 szt: pojedynczy filet z kurczaka 6 arkuszy papieru ryżowego 3-4 liście sałaty 1 marchew 1 ogórek  kawałek korzenia imbiru szczypiorek lub natka cebuli dymki 2 male papryczki chilli sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy Składniki na sos czosnkowy : 3 łyżki majonezu(...)składnikami sosu. Przechowuj go  w lodówce. Filet po ugotowaniu wyciągnij na talerz z wywaru i trzymaj pod przykryciem drugiego talerza do wystygnięcia (chodzi o to aby zatrzymał wilgotność) Sałatę i filet porwij na małe kawałki, marchew i ogórka zetnij na nitki (zob. film). Arkusze papieru ryżowego pojedynczo namocz kilka sekund w wystudzonej przegotowanej wodzie, przełóż na blat i układaj

Mechanik w kuchni
Roladki z tortilii i wędzonego łososia 252

tortilli 150 g serka śmietanowego z ziołami albo ze szczypiorkiem (np turek) 1/2 pęczka koperku 200 g łososia wędzonego w plastrach (2 tacki)  kilka liści kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej. Każdy z placków smarujemy cały dokładnie serkiem. Na ser układamy kawałki kapusty pekińskiej (ja wykrawam twardą część z środka). Na kapuście układamy wędzonego łososia i posypujemy drobno pokrojonym koperkiem(...)układam sałatę i łososia gdzieś do 3/4 wysokości placka, Resztę zostawiam posmarowaną tylko serkiem, dzięki temu roladki się nie będą rozwijać. Całość ściśle zawijamy w roladę. Powstałe roladki zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki. Przed podaniem kroimy w grube plastry. Jeśli jednak nam się będą rozwijać możemy spwykałaczkami, jednak jak dobrze się posmaruje serkiem nie powinno to mieć

Piekielna Kuchnia Pati
Sałatka z pieczoną dynią, suszonymi jeżynami i orzechami włoskimi 135

Sałatka z pieczoną dynią, suszonymi jeżynami i orzechami włoskimi Składniki: mieszanka sałat/rukola dynia oliwa z oliwek ocet jabłkowy miód suszone jeżyny (opcjonalnie rodzynki) orzechy włoskie sól Dynię obrałam, usunęłam pestki i pokroiłam na małe kawałki. Następnie przełożyłam do miski, dodałam oliwę z oliwek, wymieszałam i przełożyłam na blachę wyłożoną papierem. Blachę z dynią wstawiłam do piekarnika(...)czym odlałam wodę. Sos: Oliwę wymieszałam z octem i miodem. Moje proporcje to: 6 łyżek oliwy, 2 łyżki octu i jedna łyżeczka miodu. Do umytej i wysuszonej mieszanki sałat z rukolą, dodałam niewielką ilość soli. Następnie dodałam upieczoną dynię, jeżyny i orzechy. Całość polałam sosem i wymieszałam

nietadieta
Sałatka z pieczoną dynią, pomarańczą, żurawiną i orzechami nerkowca 146

Sałatka z pieczoną dynią, pomarańczą, żurawiną i orzechami nerkowca Składniki: mieszanka sałat/rukola pół dyni 1 pomarańcza pół szklanki żurawiny pół szklanki orzechów nerkowca oliwa z oliwek agawa sól Pomarańczę obrałam i pokroiłam w kostkę. Dynię obrałam, usunęłam pestki i pokroiłam na małe kawałki. Następnie przełożyłam do miski, dodałam oliwę z oliwek, wymieszałam i przełożyłam na blachę wyłożoną papierem. Blachę(...)dynią wstawiłam do piekarnika na 20 min,  temp. 180°C. Sos: Oliwę wymieszałam z agawą. Moje proporcje to: 6 łyżek oliwy, 2 łyżki agawy. Do mieszanki sałat dodałam niewielką ilość soli. Następnie dodałam upieczoną dynię, żurawinę, pomarańczę i orzechy nerkowca. Całość polałam sosem

nietadieta
Sałatka witaminowa. Sałatka z kaszą quinoa, rukolą, szpinakiem, kiełkami, nasionami chia, cykorią i kurczakiem 138

Sałatka witaminowa Składniki: pierś z kurczaka kasza quinoa kiełki rzodkiewki cykoria sałata, rukola, szpinak pomidorki koktajlowe nasiona chia olej lniany oliwa z oliwek sól Pierś z kurczaka pokroiłam i podsmażyłam na rozgrzanej oliwie. Kaszę ugotowałam w lekko osolonej wodzie (kaszę należy przed gotowaniem kilkakrotnie wypłukać pod bieżącą wodą, aby pozbyć się z ich powierzchni gorzkich saponin). Pomidorki umyłam i pokroiłam(...)połówki. Cykorię pokroiłam na drobno (należy wyciąć głąb, aby pozbyć się goryczy).  Na talerzach rozłożyłam mieszankę sałat, rukoli i szpinaku. Następnie dodałam kaszę, kiełki, cykorię i pomidorki. Dodałam odrobinę soli, nasiona chia i całość polałam olejem lnianym

nietadieta
Sałatka z cykorią i boczniakami 120

Dodatek oliwy anyżowo - cytrynowej podkreśla smak.  Składniki 2 cykorie miks sałat pół selera małego sok z połowy cytryny 1 mała cebula 200 g boczniaków 2 łyżki oliwy pół filiżanki oliwy anyżowo-cytrynowej sól pieprz   Przygotowanie   Z cykorii wyciąłem gorzki głąb, a kolbę pokroiłem w plasterki. Liście sałat porwałem na mniejsze kawałki. Selera po obraniu starłem na tarce

R'n'G Kitchen
Wrap / tortilla z kurczakiem i piklami z sosem pomidorowym - śniadanie do pudełka 244

razem z wykorzystaniem tortilli. Nadzienie z pieczonego kurczaka, fasoli z dodatkiem pikli i kiełków. A dla podkreślenia smaku, sos. Proste w wykonaniu no i smaczne. Składniki: Placek tortilli sałata Kawałek pieczonej piersi z kurczaka ( warto wykorzystać pieczonego kurczaka z obiadu ) Papryka konserwowa Pikle z ogórków ( musztardowe ) Kiełki 1 łyżka czerwonej fasoli z puszki Sos: 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka majonezu(...)light 1 łyżeczka musztardy Mała cebulka ( drobno pokrojona ) Sól Pieprz Wykonanie: Z podanych składników przygotowujemy sos, doprawiamy go solą i pieprzem. Placek tortilli smarujemy sosem, dodajemy kawałki sałaty i kolejno wykładamy ( bardziej na środek ) składniki: kawałki kurczaka, pokrojoną w paski paprykę, pikle z ogórków i fasolę. Posypujemy kiełkami. Zawijamy w rulonik. Lekko dociskamy i kroimy plastry około 1 ½ cm. Układamy

Smaki Ewy