Lekka sałatka z soczewicy. Zamiast mięsa można dodać wędzonego łososia lub tuńczyka z puszki. Składniki: 1 szklanka ugotowanej soczewicy garść rukoli sałata lodowa suszone pomidory ser żółty pół papryki czerwonej kilka pomidorów koktajlowych kilka oliwek pierś z indyka ( można pominąć) sól, pieprz pół cytryny oliwa ząbek czosnku Przygotowanie: Soczewice namoczyłam i ugotowałam według przepisu na opakowaniu
Kukuleczkisałatkę idealną na lato - orzeźwiającą, lekką, pyszną... jej dodatkowym atutem jest to, że może cie ją wzbogacić dodatkiem sera feta, tuńczyka, lub smażonego kurczaka... i nadal będzie pyszna... :-) SKŁADNIKI 1 sałata lodowa 1 pęczek rzodkiewek 3 średnie pomidory 3 średnie ogórki koperek i kiełki rzodkiewki w dowolnej ilości 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz
Czary - gary w kuchnisojowy marynowany imbir mata bambusowa (do zawijania sushi) pałeczki lub palce ;) ostry nóż bez ząbków + różne dodatki, np: wędzony, pieczony lub surowy łosoś tuńczyk węgorz ryba maślana krewetki surimi awokado świeży ogórek serek philadelphia sałata karbowana sezam Bardzo ważne jest, by surowe ryby były bardzo świeże i kupione w dobrym sklepie rybnym. Ryż jest podstawą udanego sushi! Płuczemy
The Sweet Damselbanalna, ale jest naprawdę pyszna! Świetnie sprawdzi się jako lunch, albo lekka kolacja. SKŁADNIKI (2 porcje) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 8-10 przepiórczych jajeczek 8-10 pomidórków koktajlowych malutka puszka kukurydzy (ok 1/2 szklanki) 2 garści ulubionych sałat (roszponka, rukola, rzymska, raddicho, itd.) 1 łyżeczka czarnuszki dressing 1 łyżka musztardy francuskiej (ziarnistej) 1 łyżeczka miodu o delikatnym(...)czasie kiedy jajeczka się studzą odsączamy tuńczyka oraz kukurydzę. Pomidorki kroimy na połowki i mieszamy wszystko razem. W małym słoiczku umieszczamy wszystkie składniki dressingu, zakręcamy słoiczek i potrząsamy energicznie, aż do momentu uzyskania jednolitej emulsji. Jajka obieramy i kroimy na połowki, delikatnie mieszamy z resztą składników. Na talerzu układamy sałatę, następnie wykładamy pozostałe skłaniki, całość polewamy dressingiem i posypujemy
DefinicjaSmakutricolore Sałatka z wędzonym kurczakiem Bruschetta z pomidorami Sałatka świąteczna z śledziem i buraczkami Sałatka makaronowa Sałatka z tuńczyka z groszkiem Sałatka jajeczna z kukurydzą chili Sałatka z wędzonej makreli Jesienny szpinak z owocami Sałatka z pora i ananasa Surówka z sałaty lodowej Carpaccio z buraczków Sałatka brokułowa z kurczakiem Sałatka rybna z jajkiem Jajka z sałatką rybno-warzywną Sałatka
Ala piecze i gotujemoich ulubionych! Jej siła tkwi w chrupiących i pełnych smaku warzywach : rzodkiewkach, ogórkach, dymkach, selerze naciowym i sałacie. Dodatkowo w sałatce wylądowały mięsiste ziarenka fasoli ( akurat miałam odmianę "Malinka" o ślicznych, różowo-brązowych nasionach ), czasem dodaję też jajko na twardo lub tuńczyka. Sałatkę polewam moim ulubionych winegretem - z czosnkiem, musztardą i octem balsamicznym . Sos ma wspaniały głęboki i wyrazisty smak(...)Składniki: 2 garści sałaty (ładnie tu wygląda sałata karbowana, dębolistna czy taka o czerwonych/brązowych liściach), porwanej na kawałki 1 ogórek, pokrojony na plasterki kilka rzodkiewek, pokrojonych na ćwiartki 3 łodygi selera naciowego, pokrojone na plasterki 2 cebulki dymki, pokrojone na plasterki 6 łyżek ugotowanej fasoli (lub np. 1/2 puszki fasoli) opcjonalnie: tuńczyk z puszki, jajka ugotowane na twardo winegret
Chilli Czosnek i Oliwawiem jak u Was, ale u mnie nadal niezbyt wiosennie, dlatego czuję, że nadal potrzebuję konkretnych, ciepłych posiłków ;) Śniadanie : Tortille z sałatą kurczakiem, pomidorem i buraczkiem, posmarowane jogurtem naturalnym (zamiast majonezu) Lunch : Makaron z tuńczykiem i rukolą (ten przepis już się pojawiał, ale jest tak pyszny i szybki w przygotowaniu, że często go robię) Smacznego
Codzienne Gotowanienawet jeżeli wieczór nie należy do szczególnie leniwych lubię przyrządzać tego typu dania. Oprócz klasycznego grillowanego łososia, od czasu do czasu stawiam na tuńczyka. Tym razem za dodatek posłużyła wariacja sałatki nicejskiej - przygotowałam ją na bazie sałaty i fasolki szparagowej a całość podałam z dodatkiem pokruszonej fety i grillowanych kawałków bagietki. Pycha
Milion SmakówSKŁADNIKI: 4 gniazdka makaronu MALMA capellini 6 placków tortilli 1 puszka tuńczyka (jak kto woli w oleju lub w sosie własnym- odsączyć) 150 g mix sałat garść marynowanych mini cebulek garść festy pokrojonej w małą kastke serek kanapkowy około 150 do 200 g 6 plasterków ulubionej wędliny (ja wybrałam baleron) PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotuj według zaleceń prodecenta. Tortille posmaruj serkiem kanapkowym
ClauditteMissCookingstron, po około 1,5 minuty. Tuńczyka zdjąć i na chwilę odłożyć. Kroić w plastry grubości około 0,5 cm lub cieniej. Tuńczyka ułożyć na talerzu, oprószyć solą, podawać z sosem. Podałam z sałatką ze szparagów, sałaty i rzodkiewek, w sosie z octu i syropu z kwiatów czarnego bzu. zastawa
królestwo garównowo dwóch odkryć z dziedziny kulinarnej: rukola i koperek suszony. Co do rukoli- nigdy nie miałam nic przeciwko tej odmianie sałaty, chociaż też nie szalałam za nią jakoś specjalnie. Od pierwszego spróbowania sałatki z tuńczykiem , którą teraz wprost ubóstwiam, rukola zaczęła się pojawiać w moim menu zdecydowanie częściej, żeby nie powiedzieć "codziennie". Warto wspomnieć, że jest ona źródłem
peanutbuttermonsterkabanosami, ziemniakami, jajkiem, rzodkiewką, cebulą, szczypiorkiem i koperkiem Żurek na zakwasie Pasta jajeczna z serem Bagietka nadziewana pastą z tuńczyka i papryką Marchewki z ciasta francuskiego / kruchego Sałatki i surówki Sałatka z wędzonym kurczakiem, pestkami granatu, mandarynkami, sałatą i jogurtem naturalnym Sałatka z wędzonym łososiem, granatem, oliwkami i pomidorami Sałatka z zupek chińskich z wędzonym kurczakiem, granatem i pomidorem Sałatka
Kulinarne Przebojeświetnie sprawdzają się ryby pieczone, wędzone, puszkowane. Polecam łososia teriyaki , łososia wędzonego, tuńczyka w sosie własnym czy paluszki surimi. W zasadzie można zrobić nawet wersję wegetariańską, z samymi dodatkami. Jako owe dodatki polecam świeżego ogórka, awokado, marynowaną tykwę, białą rzepę, świeżą paprykę, sałatę, kremowy serek. Co kto lubi :) Porcja dla 2-4 osób: 250 g ryżu do sushi (powinien
Zawsze głodna!swoich ulubionych. Zdecydowanie preferuję te kolorowe, z dużą ilością warzyw i jednocześnie sycące. W poniższym przepisie sycącym składnikiem jest tuńczyk z puszki w sosie własnym. Do tego miks zdrowych i smacznych warzyw: awokado, rzodkiewka, zielony ogórek, seler naciowy i sałata. Sprawdzi się jako lunch do pracy lub kolacja
Milion Smaków