porcję. Sos: musztarda, ocet jabłkowy, ksylitol ŚRODA<CZWARTEK FAZA II Śniadanie 4 plastry filetu z indyka (120 g) posmarowane musztardą na 4 liściach sałaty rzymskiej ogórek kiszony II śniadanie 80 g wędzonej makreli 1 szklanka kiszonej kapusty Obiad Dorsz w porach z pieczarkami lub Pstrąg cytrtnowo-tymiankowy 1 szklanka ugotowanego brokuła Podwieczorek plastry łososia(...)wędzonego (80 g) z 2 selerami naciowymi Kolacja sałatka z zielonej fasolki szparagowej, cebuli, sałaty rzymskiej, brokuła, selera naciowego i tuńczyka z puszki bez oliwy (80 g) PIĄTEK< SOBOTA< NIEDZIELA III FAZA śniadanie 1 kromka r azowego chleba orkiszowego jajko sadzone 1 szklanka czerwonychh śliwek (lub mrozonych) na gorąco duszone z ksylitolem i cynamonem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!prostu nie mogło w nich zabraknąć A cały sekret tkwi w pysznym sosie . Spróbujcie. Składniki: (na 4 porcje) Chleb Biały Pita BIO 4 sztuki od Biogo 3 duże liście sałaty rzymskiej 3 łyżki kukurydzy około 130 g filetu wędzonego z kurczaka 2 ogórki kwaszone Sos czosnkowy: 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól i pieprz(...)smaku Przygotowanie: Do miski przekładamy pokrojone w plasterki ogórki kwaszone, dodajemy porwane w rękach liście sałaty rzymskiej, kukurydzę i pokrojonego wędzonego fileta z kurczaka (najlepiej w kostkę). Do małej miseczki przekładamy majonez i jogurt, starte na najmniejszych oczkach tarki 2 ząbki czosnku, całość doprawiamy sola i pieprzem. Sos przekładamy do miski z resztą składników, wszystko mieszamy razem (sos musi wszystko
Słodkie okruszkiskładników (suszonych warzyw i przypraw). Efekt finalny bardzo przypadł mi do gustu. Sałatka jest smaczna, prosta i dosyć szybka w wykonaniu. Najlepsza po schłodzeniu. 250 g kuskusu 1 sałata rzymska 100 g cienkich kabanosów 3-4 jajka kilka ogórków konserwowych 1 płaska łyżka Vegety Natur 1/2 łyżeczki Vegety Natur do sałatek i dipów 1-2 łyżki orzeszków pinii(...)wrzącą wodą w takiej ilości, by woda sięgała 0,5 cm ponad powierzchnię kaszy. Odstawiamy pod przykryciem na około 5 minut. Po tym czasie „przeczesujemy” kaszę widelcem. Sałatę rzymską kroimy na mniejsze kawałki. Kabanosy kroimy na cienkie plasterki. Ogórki kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i trzemy na drobnych oczkach tarki. Wszystkie składniki łączymy
Smaki Na Talerzumałe jajka (lub 1 bardzo duże) – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca, papryka słodka wędzona, sól i pieprz) Dodatki wg uznania (u mnie pomidor, sałata rzymska i łosoś wędzony) Jajka rozbełtać z mlekiem, dodać płatki, wymieszać dokładnie i odstawić na około 7-10 minut, aby płatki nieco zmiękły. Następnie dodać ser starty na tarce
Smaki ArmineSKŁADNIKI : 4 jajka ugotowane na twardo 1 sałata rzymska 1 pomidor garść pokrojonych oliwek zielonych 1 sałatka Salatino Graal - z grzybami mun i kaszą kuskus 1 sałatka Salatino Graal - z oliwkami, kukurydzą, marchewką i groszkiem pieprz do smaku(...)PRZYGOTOWANIE : Jajka kroimy w kostkę, przekładamy do miski, dodajemy dwie sałatki Saltino, oliwki, doprawiamy do smaku i mieszamy. Sałatę rzymską myjemy, osuszamy, odrywamy listki które układamy na talerzu. Na listki nakładamy porcje sałatki i dowolnie ozdabiamy. Przekąska jest gotowa do podania od razu lub przechowujemy ją w lodówce i podajemy później. Uwagi : Sałatki Salatino to idealna propozycja dla osób
Kulinarne Fantazje Mariolisardynek z puszki 1 pełna łyżka twarogowego serka jogurtowego 1 pełna łyżka posiekanego szczypioru 1 łyżeczka musztardy Dijon sól pieprz do podania: 2 jajka na twardo, Sriracha Mayo, liść sałaty rzymskiej Sardynki (kupuję takie bez skóry i bez ości) rozgniatamy widelcem na gładką pastę. Dodajemy do nich serek twarogowy, musztardę i posiekany szczypior. Dokładnie mieszamy, solimy i pieprzymy(...)smaku. Pastę podajemy na ciemnym chlebie, obłożoną plasterkami ugotowanego na twardo jajka skropionego ostrym majonezem chili i posypujemy pociętą cieniutko sałatą rzymską
Karo in the Kitchenmakaronu kolanka Malma 1 puszka łososia pół ogórka 1 mała sałata rzymska pół pieczonej papryki pół małej cebuli kilka papryczek pomidorowych nadziewanych fetą sól pieprz oliwa z oliwek Makaron Malma gotujemy(...)miękkości, przelewamy zimną wodą i studzimy. Łososia odsączamy z zalewy i rozdrabniamy, kroimy w półplasterki ogórka, w drobną kostkę siekamy cebulę i pieczoną paprykę, Dodajemy makaron i posiekaną sałatę rzymską. Papryczki przekrawamy na pół . Wszystkie składniki delikatnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Taką sałatkę podajemy na przyjęcie, sylwestrowy wieczór lub inną prywatkę :) Makarony Malma to najlepszy wybór
Gotowanie jest łatwe10ml mleka – zioła i przyprawy wg smaku ( u mnie czubryca żółta, kurkuma, sól i pieprz) Dodatki wg uznania: u mnie plasterek sera płatek, plasterek łososia wędzonego, sałata rzymska i pomidory koktajlowe. Dynię zblendować z jajkiem, mlekiem i przyprawami, dodać otręby, wymieszać dokładnie i odstawić na 5 minut. Mocno rozgrzać nieprzywierającą patelnie, posmarować olejem, wyłożyć mieszankę dyniową i rozprowadzić
Smaki Arminejagnięcego bez kości, 1 cytryny, 4 średnich czerwonych cebul, 6 ząbków czosnku, 200 gram naturalnego serka homogenizowanego, 1 ogórka, 100 gram zielonych oliwek, 500 gram pomidorków koktajlowych, 1 główki sałaty rzymskiej, suszonego oregano, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu, oliwy. Przygotowanie dania rozpocząłem od zamarynowania mięsa. W tym celu pokroiłem je w kostkę o boku około 2 cm i przełożyłem(...)czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Następnie dodałem do ogórka 200 gram naturalnego serka homogenizowanego i całość dokładnie wymieszałem, po czym odstawiłem do lodówki na 20 minut, aby smaki uległy połączeniu. Sałatę rzymską pokroiłem w centymetrowej grubości plastry, dodałem do niej pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, 100 gram zielonych oliwek w całości praz 500 gram pomidorków koktajlowych, które pokroiłem na połówki
Wyprawy kulinarneściemniał. Wywar w garnku gotujemy jeszcze min. 1 godzinę bez przykrycia. Składniki dodatkowe (na 4 porcje): 4 łyżki pasty miso makaron pszenny mie 2 jajka na twardo blanszowane liście sałaty rzymskiej 1 arkusz glonów nori szczypiorek sos sojowy 1. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zazwyczaj gotujemy go 2-3 minuty i przelewamy zimną wodą(...)przecedzonego wywaru, dokładnie mieszamy. Następnie do każdej miski dodajemy makaron, zalewamy wywarem, dajemy połówkę jajka na twardo, porwanego kurczaka, posiekany szczypiorek, nori pocięte w paski i liść lub dwa sałaty rzymskiej. Jeżeli zupa jest mało słona, każdy może sobie doprawić sosem sojowym wedle uznania. Smacznego
Tajskie smakiwędzonego kurczaka (ok. 500-600g) – 4 bułki ciabatta – 2-3 łyżki naturalnego twarożku, kremowego – 1 szczypior z cebulką – 1 sałata rzymska mini – ½ długiego ogórka – 2 łyżki masła – sól – pieprz
Karo in the Kitchendziś zrobiłam, zostały mi kawałki patyczków (odcięte czubki) z innych dań). Składniki: (na 1 porcję) 1 placek tortilli 20 cm 2-3 plastry ulubionej wędliny 4 liście mini sałaty rzymskiej 2 czubate łyżki serka śmietankowego naturalnego* 1/2 – 3/4 łyżeczki chrzanu luksusowego (u mnie Społem Kielce ) *do smarowania kanapek Przygotowanie: W miseczce mieszamy serek śmietankowy naturalny z chrzanem (ilość chrzanu(...)zależy od indywidualnych upodobań, ale nie może być go za dużo, polecam 1/2 lub 3/4 łyżeczki). Tak przygotowanym chrzanowym serkiem smarujemy nasz placek tortilli. Na serek układamy liście sałaty rzymskiej (mają pokryć całą placek), na wierzch układamy ulubioną wędlinę. Ostrożnie zwijamy tortillę w rulon. Tniemy ją następnie na mniejsze części. Nabijamy wszystkie na jeden patyczek do szaszłyków lub kilka mniejszych
Słodkie okruszkicytryny – świeża kolendra od Baziółka – odrobina chilli – czerwona fasola z puszki – świeże awokado – kilka łyżek ugotowanego ryżu – sałata rzymska – kukurydza – miód – sos tabasco Majonez Cremajo (kilka łyżek), łączymy z sokiem z całej limonki, odrobiną miodu, odrobiną posiekanego chilli bez pestek, i szczyptą soli. Fasolę mieszamy z kukurydzą i kilkoma garściami(...)ryżu. Awokado kroimy w paski. Tortillę podgrzewamy na gorącej patelni bez tłuszczu, następnie smarujemy ją obficie naszym wegańskim majonezem Cremajo o smaku limonki. Na środek kładziemy kilka chrupiących liści sałaty rzymskiej, następnie sporą porcję ryżu z kukurydzą i fasolą, na to kładziemy nasze awokado, skrapiamy wszystko sosem tabasco i limonką, posypujemy świeżą kolendrą od Baziółka i zawijamy. GALARETKA PINACOLADA
Słodkie okruszkisałatka się udała. Składniki: pomidorki winogronowe - małe opakowanie 1 czerwona papryka 1 szalotka 5 - 10 dkg salami 1 szklanka ciecierzycy 5 - 10 dkg sera edam 2 cykorie 1 sałata rzymska suszone oregano sos: 1 ząbek czosnku 1 łyżka octu winnego 2 łyżki sosu wostershire 1 łyżka cukru pudru 4 - 5 łyżek oliwy z oliwek Wykonanie: Ciecierzycę moczyć przez(...)następnie ugotować tak żeby była miękka. Pomidorki przekroić na pół, paprykę pokroić w paski, szarotkę pokroić w kostkę, salami i ser edam pokroić w paski. Cykorię i sałatę rzymską posiekać i dodać do pozostałych składników. Dodać ciecierzycę. Czosnek przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać. Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą. Sosem polać sałatkę i wymieszać. Na koniec posypać
Mama GotujeSkładniki: 1 główka sałaty rzymskiej mini 1 owoc persy mony 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej 1 owoc granatu 2 mandarynki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego białego sól, pieprz do smaku Wykonanie: Przygotować sos. Zemulgować oliwę ,balsamico, sok z mandarynek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Obrać owoc granatu i wyłuskać pestki. Persymonę obrać ze skórki(...)pokroić w kostkę. Na talerzu ułożyć liście sałaty rzymskiej ,zwinięte plastry szynki ,posypać kostkami persy mony i ziarnami granatu. Całość polać sosem
Kulinarny karnet Christophera