powszechnie wiadomo, że kiełki i awokado to samo zdrowie na talerzu. około 4 porcji -1 pierś z kurczaka (podwójna) - 1 czerwona papryka - 1 czerwona cebula -mała/średnia główka sałaty lodowej -1 awokado - garść kiełków rzodkiewki - kilka młodych pędów groszku (opcjonalnie) - 1 łyżeczka wędzonej papryki -1 łyżeczka kuminu - 2-3 łyżki oleju (np. ryżowego) - sól(...)usmaży, to cebula nam się spali. Jeśli mamy małą patelnię, to smażmy kurczaka partiami. Na koniec sprawdzamy, czy nie trzeba jeszcze kurczaka dosolić. Na talerzu układamy sałatę porwana na małe kawałki. Polewamy ją dressingiem, a następnie wykładamy na nią zawartość patelni oraz pokrojone w plasterki awokado, które możemy delikatnie skropić sokiem z cytryny . Całość dekorujemy
Simple Dishzainteresuje wszystkich miłośników Kraju Kwitnącej Wiśni A poniżej przepis wraz ze zdjęciami autorstwa Weroniki Smacznego :) Co potrzebne ? dobre chęci :) najlepiej Yamashita Tomohisa , który nam to ugotuje sałata lodowa (albo kapusta, Luby Weroniki robi z kapustą) ryż (na 2 osoby wystarczyła nam jedna torebka) mięsko (my miałyśmy polędwicę, ale jadłam już z piersią kurczaka, indyka(...)sojowym (słony jest więc nie solimy) 7. No i teraz, jak już uznamy, że się ryż zarumienił ładnie i jajko przestało być płynne to należy się skupić i wrzucić sałatę. Sałata powinna być już podarta na strzępy. Chodzi o to żeby wrzucić sałatę, przemieszać wszystko kilka razy i zdjąć z ognia na tyle szybko żeby się z sałaty
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazwykłą kolacje w rodzinnym gronie. Polecam! Składniki: 0,5kg mielonego mięsa wołowego 4 duże bułki hamburgerowe ( mogą być kupne lub domowe, ja upiekłam bułki z TEGO przepisu) 3/4 główki sałaty lodowej 1 pomidor 1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół pomarańczowej) 15 dkg żółtego sera 4 ogórki konserwowe 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu(...)Pomidora oraz paprykę kroimy w kosteczkę *** ***Na grzanki i mięso, które wcześniej umieściliśmy w misce, wylewamy połowę sosu. Na sos wykładamy pokrojonego pomidora i paprykę. Całość przykrywamy połową pokrojonej sałaty *** *** Na sałatę wykładamy resztę grzanek, na grzankach pozostałe mięso i wszystko oblewamy resztą sosu. Dwa ogórki konserwowe kroimy w plasterki i wykładamy na wierzchu. Żółty ser ścieramy na tarce
Blog z ApetytemTORTILLI - (patelnia 24 cm) 3 średniej wielkości ziemniaki 1 cebula 4 jajka 5 - 6 plasterków salami oliwa lub olej sól pieprz tymianek świeży lub suszony SKŁADNIKI SAŁATKI: pół główki sałaty lodowej 1/3 puszki kukurydzy 1 duży pomidor ser pleśniowy - opcjonalnie i nie za dużo oliwa ocet balsamiczny lub winny sól pieprz Ziemniaki kroimy w pół plasterki i smażymy(...)powrotem na patelnię. Jeżeli zajdzie taka, przed ponownym położeniem tortilli na patelnię, wlewamy nieco tłuszczu.Smażymy jeszcze przez ok 2 min i gotowe. Do miski wrzucamy porwaną sałatę, wsypujemy kukurydzę i pokrojonego pomidora. Doprawiamy oliwą, octem, solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy dodać także ser pleśniowy, ale wtedy uważamy z solą. Oczywiście, jak pisaliśmy wcześniej jest to jedynie nasza propozycja
Kuchnia od dwojgapodwójna pierś z kurczaka (około 500g) sól, czarny pieprz, sodka papryka, cynamon, zioła prowansalskie, granulowany czosnek, tymianek 5-6 plasterków szynki parmeńskiej lub wędzonego boczku sałata lodowa lub rzymska garść listków bazylii 1/2 szklanki drobno startego parmezanu 2-3 kromki pszennego pieczywa 5 filecików anchois w oleju 1 łyżeczka musztardy(...)dużej patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim kurczaka przez kilka minut. Pieczywo kroimy w mała kostkę i rumienimy na patelni. Na talerze wykładamy składniki w kolejności: sałata, bazylia, fasolka, płatki startego parmezanu, kurczak, grzanki. Całość skrapiamy sosem. Na górze sałatki układamy chipsy z szynki
Pyry na Gazłyżeczka kuminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonego oregano mały pęczek świeżej kolendry-posiekany na sałatkę: 1 awokado pokrojone w kawałki ok. 125 g gęstej kwaśnej śmietany oraz: kilka listków sałaty lodowej poszarpanych na mniejsze kawałki mała puszka kukurydzy 1/2 małego ogórka porojonego w plasterki 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego Wykonanie: Rozgrzać 3 łyżki oleju w głębokiej patelni i wrzucic(...)koniec posypać przygotowaną zapiekankę startym serem Wstawić na krótką chwilę pod grilla by ser roztopił się po powierzchni. na sałatkę: wymieszać oliwę z octem balsamicznym W dużej misce wymieszać sałatę,kukurydzę,ogórek i resztę posikanej kolendry a następnie zalać oliwą z octem balsamicznym i wymieszać. Kawałki awokado wymieszać z sokiem z cytryny oraz posolić i popieprzyć do smaku.Ułozyć
Sztuka gotowania w/g SamiryJakie plany na Sylwestra? Organizujecie domówkę lub wybieracie się do znajomych? Podpowiem Wam co przygotować dobrego, aby zachwycić gości! Przepisów jest wiele, każdy znajdzie coś dla
Moja smaczna kuchniaznajduje się w środku ;) Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 wrapsy: 4 tortille 4 łyżki majonezu 4 łyżeczki jogurtu 200 g sera żółtego pokrojonego w słupki garść posiekanej sałaty lodowej ketchup wg upodobań Składniki na 4 kotleciki: 500 g piersi z kurczaka 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżka bułki tartej 1 kromka pieczywa tostowego trochę mleka sól, pieprz(...)minuty z każdej strony). Wykładamy na ręcznik papierowy. 3. Na blacie rozkładamy tortillę. Każdą smarujemy 1 łyżką majonezu, 1 łyżeczką jogurtu i ketchupem wg uznania. Na nie wykładamy sałatę, pokrojony w słupki ser i po jednym kotleciku. Zawijamy w paczuszkę. Gotowe
My Culinary Artpesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią(...)pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z soczewicy i cukinii Semifreddo jagodowo-truskawkowe Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką Sorbet truskawkowy Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka
Moja smaczna kuchniafilety z piersi kurczaka2 jajka1,5 szklanki płatków kukurydzianych corn flakessól świeżo zmielony pieprzsłodka papryka mielonaolej lub oliwa z oliwek do smażeniamieszanka sałat (użyłam roszponki, endywii, rukoli i sałaty lodowej)2 pomidorypół dużego ogórkapół czerwonej cebuli4 jajka ugotowane na twardo SKŁADNIKI NA SALSĘ POMIDOROWĄ: 2 pomidorypół czerwonej cebuli1/3 puszki kukurydzy konserwowej0,5 puszki czerwonej fasoligarść liści świeżej bazylii4 łyżki pikantnego(...)czosnek i dodaj do salsy. Dokładnie wymieszaj. SOS CZOSNKOWY: Do jogurtu dodaj majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz cukier i dokładnie wymieszaj. PODANIE: Na talerz wyłóż umytą sałatę, pokrojone w ćwiartki pomidory, jajka, pokrojone w plasterki ogórki, cebule w piórkach. Na warzywa ułóż usmażone mięso. Podaj z salsą i sosem czosnkowym.Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonylettuce, czyli zwiędła sałata, lub zabita sałata Wilted lettuce, czyli zwiędła sałata, lub zabita sałata prawdopodobnie dotarła do Pensylwanii ponad 200 lat temu dzięki niemieckim emigrantom, którzy błędnie byli nazywani Holendrami. Zwiędła sałata zawdzięcza swoją nazwę temu, że na świeżą, zieloną, chrupiąca sałatę wylewany jest gorący dresing z tłuszczu, octu i cukru. To powoduje, że sałata więdnie. Chociaż znalazłem takie(...)Cury” można znaleźć zapis o zwiędłej sałacie. Prawdopodobnie starożytni Rzymianie byli pierwszymi, którzy uprawiali sałatę (stąd nazwa „sałata Rzymska”)i polewali ją gorąca słoną oliwą. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi, życzę Ci smacznego. 👥 – 2-4 ⏰ – 25 minut ➕ pieczywo 🇺🇸 – USA Oczywiście potrzebujemy kilku składników Sałata lodowa lub rzymska Szczypiorek Plastry boczku Sól Pieprz świeżo
RafalCookplasterków ogórków konserwowych w słodkiej zalewie (u mnie Ogórki kanapkowe, Nasza Spiżarnia , z Biedronki); 4 plastry pomidora; 4 plastry czerwonej cebuli; 8 łyżek ketchupu; 1/4 główki, drobno pokrojonej sałaty lodowej. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml Sposób przygotowania: Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z ewentualnych błon i delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, aby na całej długości miały podobną(...)odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Przygotować burgery. Bułki przekroić na pół. Każdą połówkę bułki wysmarować ketchupem (po 1 łyżce na każdą połówkę). Na spodnią część bułki z ketchupem układać kawałki sałaty, na sałatę kotlet z kurczaka, na kotlet po 2 plasterki ogórka, plaster pomidora i czerwonej cebuli i zamknąć górną częścią bułki. Burgery podawać ciepłe, bezpośrednio po przygotowaniu, np. z frytkami
Gospodyni Miejskamasła- ser Emmentaler starty na drobnych oczkach 160g (dałam Cheddar )- 2 łyżki sera Grana Padano lub Parmezanu- oliwa z oliwek do smażenia 1 łyżka- sól i pieprzDodatkowo:- 1 sałata lodowa (u mnie mix: lodowa,rzymska,ruccola,roszponka)- musztarda Dijon 1 łyżka (dałam Dijon i francuską - po połowie)- 2 łyżki octu jabłkowego(lub winnego)- 4 łyżki oliwy z oliwek- szczypta soli(...)całość dwoma łyżkami sera Grana Padano lub Parmezanu. Wkładamy do nagrzanego do 160*C piekarnika (termoobieg lub funkcja grilla) i pieczemy ok.2-5 minut aż danie się zarumienieni.Sałata:Sałatę rwiemy na małe kawałki, które wkładamy do miski.Do słoika dodajemy musztardę (u mnie Dijon i francuską pół na pół) , 4 łyżki oliwy oraz 2 łyżki octu jabłkowego oraz 1 łyżkę
Smaczne Zdroweczubata łyżeczka bazylii szczypta pieprzu chilli cayenne 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku 300g pieczarek 5 pomidorów (ok. 500g, u mnie śliwkowe) pół główki sałaty lodowej (lub pół główki małej kapusty pekińskiej) 1 puszka kukurydzy konserwowej pół puszki czerwonej fasoli (puszka o łącznej masie z zalewą = 400g)(po odsączeniu zużyłam 120g fasoli) 120g żółtego sera(...)dużych oczkach. Jogurt wymieszać z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (lub drobno posiekany), zioła prowansalskie oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy. Sałatę podrzeć na mniejsze kawałki i ułożyć na dnie miski. Następnie kolejno układać warstwami: pokrojone pomidory, podsmażone mięso, pieczarki, kukurydzę z fasolą, sos i ser. Z nachosów ułożyć wzdłuż brzegu miski
Kulinarne Przeboje