oliwek (wiem, że w większości przepisów są one czarne, ale zielone jak dla mnie mają intensywniejszy smak). Bardzo fajnie smakuje z grzankami :) Składniki: kostka sera typu feta, pół sałaty lodowej, 2 pomidory, zielony świeży ogórek, duża czerwona cebula (lub 2 mniejsze) ok 20 oliwek (mogą być również czarne wg uznania) czerwona papryka ok 5 łyżek oliwy 2 łyżki suszonego(...)ogórki w plastry. Cebulkę przekrajać w piórka i odrobinę posolić do "zsikania". Ser feta delikatnie wyjąć z opakowania i pokroić w kosteczkę. Oliwki przepołowić. Do miski wrzucić porwaną sałatę i przygotowane wcześniej warzywa oraz ser. Polać przygotowanym sosem i przypruszyć delikatnie świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego
ChilliJemyposmakowała, ze musiałam ją zrobić jeszcze raz :) Pomysł na taką wersję sałatki gyros podrzuciła mi kochana Karolcia :) Dziękuję :* Składniki: 2 piersi kurczaka 1 główka sałaty lodowej 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 papryka czerwona świeża6 korniszonów 1 łyżka przyprawy do gyrosa 2 łyżki gotowych grzanek ok. 6 łyżek majonezu ok. 6 łyżek ketchupu(...)patelni i wrzucamy na nią kurczaka. Smażymy ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie kroimy paprykę i ogórki w drobną kostkę, a sałatę w cienkie paseczki. Kolejność nakładania składników jest dowolna. Ja zaczęłam od warstwy sałaty, kurczaka, papryki, ogórka, kukurydzy i na to nałożyłam ok. 2 łyżki majonezu i ketchupu. Postępujemy
Emcia Pichcizostawiłam na prawie 24h (miałam przygotować sałatkę, jednak zabrakło mi już sił i tak mięsko musiało przeczekać dłużej), jeśli macie tyle czasu - polecam. Składniki:stek wołowy (ja wykorzystałam udziec) sałata lodowa pomidorki koktajlowe zielony ogórek sezam olej sezamowy Biolevita marynata do steku: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki sosu rybnego 3 ząbki czosnku 3 łyżki imbiru(...)imbiru 1 ząbek czosnku (drobno posiekany) 1/2 papryczki chili 2 łyżki cukru trzcinowego Łączymy wszystkie składniki marynaty. Nacieramy oczyszczone mięso i wstawiamy do lodówki na 3h. Myjemy warzywa. Szatkujemy sałatę, układamy na niej przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i ogórka pokrojonego w wstążki. Przygotowujemy dressing - łączymy wszystkie składniki i mieszamy dokładnie. Wyjmujemy z lodówki mięso smażymy na rozgrzanym oleju sezamowym
Brzuszki Łakomczuszkiłatwo zabrać ją na piknik lub do pracy. Sałatkę możecie oczywiście zrobić w szklanej misce i postawić na stole. Z pewnością będzie królem każdej imprezy! Polecam! Składniki: sałata lodowa pierś z kurczaka przyprawa gyros/kebab ogórek kiszony pokrojony w drobną kostkę czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę kukurydza konserwowana majonez ketchup olej do smażenia Jak zrobić sałatkę gyros(...)kilkanaście minut po czym usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Usmażonego kurczaka przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odstawić do ostygnięcia. W razie potrzeby kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Sałatę poszatkować i wyłożyć nią dno naczynia. Na sałacie ułożyć kawałki kurczaka usmażonego w przyprawie gyros/kebab. Na kurczaka układać kolejne warstwy - ogórka kiszonego, czerwoną paprykę i kukurydzę. Wierzchnią warstwę sałatki - kukurydzę
Codzienne Gotowanieprzepis przypadnie do gustu. Lekka a zarazem bardzo pożywna propozycja na pełnowartościowy posiłek bogaty w białko, węglowodany i tłuszcz. Składniki (na 2 porcje): 1/3 główki sałaty lodowej 6-7 szparagów zielonych 4-5 łyżek wyłuskanego, świeżego groszku 2 jajka 30-40 gram sera feta 1/2 średniego batata kawałek białej papryki kawałek czerwonej papryki świeżo zmielony pieprz 2 łyżki oleju lnianego(...)mieszam z olejem rzepakowym i doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Patelnię grillową lub grilla rozgrzewam i grilluję warzywa po kilka minut z każdej strony do zarumienienia a bataty do miękkości. Sałatę rwę na kawałki i układam na talerzu. Plastry batatów kroję w paski, szparagi kroję na mniejsze kawałki. W niewielkim garnku gotuję wodę, po zagotowaniu obniżam ogień pod garnkiem do średniego
Mango PapajaSkładniki: 1 pierś z kurczaka 80 g szynki dojrzewającej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę niecałe pół główki sałaty lodowej około 200 g sera wędzonego w kawałku (używał rolady góralskiej) 50 g suszonej żurawiny około 10 pomidorów koktajlowych ½ zielonej części dymki Sos czosnkowy: 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę(...)stopni. Ser kroimy do grubsze plasterki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy żurawiną. Pieczemy ser około 10 minut. Kurczaka smażymy na złoty kolor. Szynkę również podsmażamy.Sałatę siekamy, pomidory koktajlowe kroimy na ćwiartki. Dymkę siekamy. Składniki sosu łączymy ze sobą. Sałatę, pomidory, kurczaka, szynkę, dymkę oraz ser przekładamy do miski. Plastry sera możecie również po upieczeniu pokroić
Mania GotowaniaSkładniki: 14 czarnych oliwek bez pestek, 7 małych łyżeczek serka śmietankowego, 7 plasterków marchewki, kilka listków sałaty lodowej, wykałaczki. Przygotowanie: Z przepisu wychodzi 7 pingwinków- na każdego pingwinka potrzebne są 2 oliwki czarne. Połowę przygotowanych oliwek nacinamy wzdłuż, tak by przeciąć oliwkę tylko z jednej strony- w środek oliwki wkładamy serek śmietankowy. Będzie to brzuszek pingwinka. Delikatnie kawałkiem serwetki(...)stopy. Z trójkącika, który odcieliśmy robimy nos. Wkładamy ten trójkącik w drugą oliwkę- w dziurkę po pestce. Na wykałaczkę nadziewamy głowę, brzuszek i stopy. Układamy pingwinki na liściach sałaty
Aga w kuchnidania będę teraz serwować znacznie częściej ;) A może i Was zainspiruję? Grillowany kurczak na wiosennej sałacie porcja dla 4 osób Będziemy potrzebować: 2 spore piersi z kurczaka 1 główkę sałaty lodowej 2 nie za duże ogórki 1 pęczek rzodkiewek 1 sporą młodą cebulkę ze szczypiorkiem przyprawy: sól morską, świeżo mielony czarny pieprz cytrynową oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia (może(...)oprószamy solą i pieprzem oraz skrapiamy cytrynową oliwą i odstawiamy do lodówki (dobrze byłoby co najmniej na 2 godz., ale jeśli nam się spieszy, to chociaż na czas przygotowania sałaty). Warzywa dokładnie myjemy. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, ogórki i rzodkiewki kroimy w półplasterki, a cebulkę w piórka. Szczypiorek siekamy dość grubo (lub jak kto lubi). Wszystkie umieszczamy w sporej
Ratunku obiadpiec i smażyć. Może stanowić posiłek lub być serwowana jako dodatek do dań głównych. Znakomicie sprawdza się także jako sałatka grillowa. Składniki – sałatka grecka (4 porcje): 400 g sałaty lodowej (1 średniej wielkości główka) 180 g dojrzałych pomidorów 180 g ogórków 80 g czerwonej cebuli 150 g czarnych oliwek 300 g sera feta (patrz skład!) Składniki(...)oliwek 1 łyżka suszonego oregano opcjonalnie 10 ml (1 łyżka) octu jabłkowego opcjonalnie 10 ml (1 łyżka) soku z cytryny sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony Sałatę umyć, osuszyć i porwać na drobne kawałki a następnie przełożyć do głębokiej miski. Pomidory umyć i pokroić w kostkę. Ogórki umyć, można też obrać ze skórki a następnie pokroić w kostkę
Ola la LCHFplacki tortilli ok. 300 g piersi z kurczaka przyprawa gyros 1 pomidor 0,5 średniego ogórka wężowego 0,5 czerwonej cebuli 0,5 małej główki sałaty lodowej garść rukoli sos czosnkowy: mały, gęsty jogurt naturalny, 2 duże ząbki czosnku, kopiasta łyżka majonezu, łyżeczka ostrej musztardy, sól, pieprz, pieprz ziołowy Przygotować sos: jogurt przelać do miseczki, dodać do niego przeciśnięty(...)usmażyć na złoto. Pomidora pokroić w ćwierć- lub półplasterki (w zależności jak duży jest pomidor), ogórka obrać i pokroić w półplasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka, a sałatę porwać na małe kawałki. Każdą tortillę podgrzać np. w mikrofalówce, rozsmarować na niej trochę sosu, na środek wyłożyć sałatę, mięso, pomidora, ogórka, cebulę, znów odrobinę sosu i kilka listków
Simply Foodłyżeczka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka słodkiej papryki, pieprzu cayenne, oregano 0,5 łyżeczki czosnku i pieprzu cytrynowego szczypiorek zamiast cebuli 4 bułki sezamowe 1 pomidor 1 czerwona cebula sałata lodowa lub zielona 4 plasterki sera żółtego jeśli lubicie oliwa do smażenia Przygotowanie: mięso mieszamy ze wszystkimi składnikami ręką do uzyskania gładkiej konsystencji. Dobrze też jest ponownie zmielić zakupione(...)bułeczki układamy na grillu i wkładamy do piekarnika na górną półkę na min. 3 minuty. Chyba że wolicie bardziej rumiane:) bułki wyjmujemy z piekarnika i na spód układamy listek sałaty, plasterek pomidora i ser, hamburgera, cebulę i górną część bułki. Smacznego
Luźna KuchniaSkładniki: na 24 porcje 8 placków tortilli 25 dkg sera żółtego 3 filety z kurczaka 1 sałata lodowa 1 dojrzałe owoce awokado 1 ogórek zielony 2 pomidory oliwa z oliwek 1 op serka naturalnego bazylia oregano sól pieprz słodka papryka Guacamole: • 1dojrzałe awokado • 2 łyżki soku z limonki • 1 mały ząbek czosnku • 2 łyżeczki pikantnego sosu tabasco • kilka gałązek(...)awokado zgniatamy widelcem i dokładnie wszystko mieszamy:) Przygotowanie: Pomidora myjemy, kroimy w kosteczki, awokado obieramy i tniemy w plasterki najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw, ogórka kroimy w plasterki, sałatę oczyszczamy i szatkujemy Ser żółty ścieramy kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kosteczki, oprószamy solą i pieprzem serek mieszamy z bazylią, oregano oraz słodką papryką Piekarnik nagrzewamy do temp
Luźna Kuchniawszystko razem świetnie ze sobą współgra! Składniki (4 porcje): 4 placki tortilli 100 g. dojrzewającej koziej roladki 150 g. wędzonej łososia 100 g. marynowanych mini pieczarek 1/2 małej sałaty lodowej 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 żółtko 100 ml. oliwy z oliwek sól, pieprz Żółtko roztrzep trzepaczką w miseczce ze startym na drobnych oczkach czosnkiem. Wlewaj malutkim(...)się zbyt intensywny w smaku poprzez oliwę, jej połowę możesz zastąpić zwykłym olejem, najlepiej tłoczonym na zimno. Na placku tortilli rozsmaruj niepełną łyżkę sosu. W jednym rzędzie ułóż posiekaną sałatę, przekrojone na pół pieczarki, plasterki roladki koziej oraz kawałki wędzonego łososia. Zwiń ciasno tortillę. To samo zrób z pozostałymi plackami. Pokrój tortille na 4-5 cm. kawałki
Delicious Placelodówce całą noc, zmieszany z olejem (tak żeby w nim nie pływał) i przyprawie gyros. Rano usmażyłam go na sprężyste cząstki. Ser: dobrze topliwy, starałam na grubych oczkach. Dodatki: Sałata lodowa, pomidory, ogórek zielony ze skórką, cebula biała i czerwona, pokrojona w księżyce. Sosy (są dwa): Ilość dodanych łyżek zależy od tego, na jaką ilość foremek robimy. Trzy łyżki keczupu(...)piekarnika na 180 tylko tyle, żeby ser się roztopił i żeby danie było gorące. Tą warstwę smaruję sosem nr 1, czyli keczup i majonez. Na sos 1 – sałata, pomidor, ogórek, cebula. Polewamy sosem nr 2, ja posypałam kukurydzą dla koloru, ale nie trzeba jej dodawać. Autor przepisu: Aneta Forysiak Artykuł Kapsalon – holenderski kebab pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisybardzo dziękuję. Składniki 2 pęczki szparagów zielonych 1 podwójna pierś z kurczaka 1 jabłko 2 łyżki przyprawy złocisty kurczak 6 łyżek oleju 200 g pieczarek 3 średnie pomidory 1 sałata lodowa koperek sól pieprz Sos 1/2 szklanki oliwy 1 czubata łyżeczka musztardy (dałam bawarską) 3 łyżki octu balsamicznego sól pieprz Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Szparagi ugotować z posolonej wodzie(...)patelni rozgrzać trzy łyżki oleju i podsmażyć kurczaka na rumiano, a następnie wystudzić. Pieczarki pokroić na plasterki i podsmażyć na trzech łyżkach oleju. Oprószyć je solą i pieprzem. Sałatę porozrywać na mniejsze kawałki. Do miski włożyć rozdrobnioną sałatę, pokrojone szparagi, kurczaka, pokrojone jabłko, podsmażone pieczarki, pomidory pokrojone w kostkę i posiekany koperek. Wlać sos i dokładnie wszystko wymieszać. sałatka
O kuchni z uczuciem