oczyszczonej wątróbki drobiowej pół sałaty lodowej 1 gruszka masło klarowane do smażenia różowy pieprz (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku dressing 3-4 łyżki konfitury z żurawiny 4 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 1-2 szczypty mielonego pieprzu Zaczynamy od umycia i oczyszczenia wątróbki (ja lubię dokładnie oczyszczoną więc po zakupie(...)300g zostało już tylko 200g). Dokładnie osuszamy. Sałatę myjemy, również dokładnie osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Sałatę i wątróbkę odkładamy i zabieramy się za przygotowanie dressingu. Do małego garnka lub na małą patelnię wlewamy ocet balsamiczny, oliwę i dodajemy konfiturę. Całość delikatnie podgrzewamy doprawiając szczyptą/dwiema pieprzu. Sos w miarę podgrzewania będzie robił się coraz
Simple Dishdomową kolację. Kiedy podamy ją w towarzystwie frytek, czy pieczonych ziemniaczków mamy świetny, szybki obiad. Składniki - placki pszenne tortilla 8 szt. - duża podwójna pierś z kurczaka - główka sałaty lodowej - pomidory 3 szt. - czerwona papryka - kukurydza w puszce - ser żółty - sos czosnkowy - czosnek granulowany, przyprawa kebab-gyros Wykonanie Piersi z kurczaka kroję na filety posypuję przyprawami wymieszanymi z olejem
Kuchnia z widokiem na ogródŻeby tak odpocząć od świąteczno-noworocznych potraw, dzisiaj zapraszam na małą odmianę :) Kolejna inspiracja z programu Top Chef ;) Jajko w koszulce, czyli ścięte białko oraz pięknie
Czerwona Porzeczkaśniadanie w tegoroczny dzień kobiet zostałam uraczona pysznym śniadankiem składającym się z tej oto sałatki :) Może i Wam przypadnie do gustu :)Składniki:- 1/2 opakowania rukoli (60 g)- 1/2 sałaty lodowej- 1 ogórek gruntowy- 1/2 pęczka koperku- 100 g białego sera- 2 garści orzechów włoskich- 1 pojedyncza grilowana pierś z kurczaka- 1 papryka czerwona- sól- pieprz- czosnek granulowany- oliwa z oliwekPrzygotowanie
Zainspirowana w kuchnitego warty! Bułki hamburgerowe z sezamem (z TEGO przepisu) mielony antrykot (3x100 g na osobę) ser comté (po 3 plasterki na osobę) cienkie plastry surowego boczku ogórek kiszony sałata lodowa kilka kropli Tabasco keczup ( KLIK ) majonez ( KLIK ) sól, pieprz I teraz kilka prostych kroków, które musimy spełnić żeby za 15 minut cieszyć się pysznymi burgerami: Rozgrzewamy piekarnik z funkcją
Marder&Marder Manufactureociężały i ospały. U mnie w ilości hurtowo - domówkowej bo na imprezie sałatka też się sprawdzi doskonale. Składniki (6-7 osób): 1 średnia pierś z kurczaka 5 - 6 liści sałaty lodowej 2 pomidory lub jedno opakowanie koktajlowych 1/2 ogórka zielonego 1 mała cebula czerwona 1/3 papryki czerwonej lub żółtej 150 - 200 gram tartego sera żółtego dressing majonezowo - ziołowy przyprawa gyros
Kuchnia po mojemuwszystko podane z sosem czosnkowym. Na 3 porcje 4,5 ziemniaków lub gotowe frytki z marketu 450 gram fileta z kurczaka 150/200 gram sera żółtego pół dużej główki sałaty lodowej 15 pomidorków koktajlowych 1 średni ogórek zielony opcjonalnie 1 cebulka czerwona sos czosnkowy opcjonalnie keczup 3 aluminiowe male foremki/ keksówki do zapiekania Ziemniaki obieramy płuczemy i kroimy w paski
Andzia Pichciobiadu , wspaniała jako lunch do pracy , jak również na kolację :) Polecam ją wypróbować , potrafi zaspokoić głód w mgnienia oku :) A oto co potrzeba do jej wykonania: Składniki 1 sałata lodowa 300 g pomidorków koktajlowych 300 g małych ogórków konserwowych 1 podwójny filet z piersi kurczaka 30 dag fety sos francuski ( sos vinegrette - 3 łyżki oliwy z oliwek ,3 łyżki
Różne smaki w kuchnimożecie czynność powtórzyć. Ważne, by dokładnie obtoczyć i zamknąć ser w panierce, by nam nie wyciekał przy smażeniu. Smażymy z każdej strony i po bokach do zrumienienia panierki. Sałatka: -sałata lodowa; koszt główki 2,49zł, zużywamy połowę 1,24zł -por część biała, koszt 4,99zł/kg, zużywam około 150 gram 0,75zł -olej rzepakowy, duża łyżka 0,06zł -starty ser, który
BaRepasSałatka idealna dla osób na diecie, na kolację, II śniadanie, do lunch box'u. Czasami nie mam ochoty biegać między garnkami, doglądać czegoś w piekarniku, więc
Kitchens Alphabetwspaniała jako lunch do pracy , jak również na kolację :) Polecam ją wypróbowac , potrafi zaspokoic głód w mgnienia oku :) A oto co potrzeba do jej wykonania: Składniki 1 sałata lodowa 300 g pomidorków koktajlowych 300 g małych ogórków konserwowych 1 podwójny filet z piersi kurczaka 30 dag fety sos francuski ( sos vinegrette - 3 łyżki oliwy z oliwek ,3 łyżki(...)kurczaka, polewamy olejem , mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut.Sałatę myjemy i rwiemy na nieduże kawałki, pomidorki koktajlowe umyte , kroimy na połówki a fetę w kostkę.Układamy najpierw : sałata , ogórki, pomidorki, feta.Pokrojonego kurczaka smażymy na złoty kolor i ciepłego wykładamy na resztę składników. Polewamy całośc sosem
Słodkości i nie tylkoZa tworcę salatki - uważa się włoskiego włoskiego kucharza Caesara Cardiniego. Wymyślił tą sałatkę w 1924 roku , kiedy musiał coś ugotować , a jego zapasy się skończyły
Smaki Edytysię sprawdzi. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. My lubimy podane z ziemniaczanym puree. Smacznego :) Takie kotlety można też podać w formie burgera rybnego. bułki do hamburgerów sałata lodowa ogórek zielony lub kiszony 1 jajko ugotowane na twardo czerwona cebula sos 2 łyżki majonezu 1 łyżka gęstej śmietany lub jogurtu 2 średnie ogórki konserwowe 2 jajka ugotowane(...)szczypta soli Jajka i ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach dodajemy majonez i śmietanę doprawiamy solą i dokładnie mieszamy. Połówki wcześniej opieczonej bułki smarujemy sosem. Na dolnej układamy sałatę, kotlet rybny polewamy sporą ilością sosu, kładziemy plasterki ogórka i jajka. Przykrywamy drugą częścią bułki. Smacznego
Andzia Pichcizbieg okoliczności jak na Prima Aprilis przystało :-) Może więc chociaż w kuchni zafundujemy sobie trochę wiosny? Może taką oto sałatką? Na święta też będzie pasowała... smakowała... SKŁADNIKI 1/2 sałaty lodowej 1/2 małej kapusty pekińskiej 2 pomidory 1 marchewka 1 podwójny filet z kurczaka 3 - 4 łyżki majonezu szczypiorek, koperek 1 łyżka oleju 1 łyżka przyprawy kebab - gyros ewentualnie sól(...)Mięso oczyszczamy, kroimy w kostkę i mieszamy z przyprawą kebab - gyros. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy fileta, a następnie smażymy do miękkości od czasu do czasu mieszając. Studzimy. Sałatę kroimy w grubą kostkę, kapustę i pomidory w cienkie paski, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Wszystkie warzywa mieszamy razem, dodajemy mięso, szczypiorek, koperek, majonez i dokładnie mieszamy. Jeśli
Czary - gary w kuchniprzepis ) 5-10 łyżek mleka (zależy od konsystencji jaką chcemy uzyskać) 5 plasterków niebieskiego sera pleśniowego typu roquefort szczypta soli Do podania 250g ulubionego tortellini (u mnie z łososiem) sałata lodowa garść rodzynków albo suszonej żurawiny Masło rozpuszczamy na średnim ogniu. Dodajemy dynię i chwilę podsmażamy cały czas mieszając. Dolewamy mleko i dokładnie łączymy. Na koniec dodajemy pokruszony ser, mieszamy(...)ewentualnie dodajemy odrobinę soli. Zostawiamy na najmniejszym ogniu, co jakiś czas mieszając. Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu. Moje cudo za cztery złote potrzebowało jedynie dwóch minut. Odcedzamy. Sałatę kroimy w dużą kostkę, układamy kopczyk na talerzu i posypujemy rodzynkami (nie za dużo). Na sałacie kładziemy ciepły makaron i polewamy ciepłym sosem. Danie na zimno też smakuje dobrze, ale gorący
les mirabelles