ryż - 22970 przepisów (strona:495/1532)

Kalmary duszone w wolnowarze 172

łyżeczki kaparów (ok 20 g) 80 g oliwek bez pestek 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka rozgniecionych nasion kopru włoskiego sól i pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek do podania ryż lub makaron np z sepią przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Kalmary, jeżeli używamy mrożonych, rozmrozić. Najlepiej wyjąć je z zamrażarki dzień wcześniej i rozmrozić w lodówce. Jeżeli kupiliśmy(...)ustawieniu low 3,5 - 4 godziny, do czasu aż kalmary będą zupełnie miękkie.  Kiedy kalmary są już miękkie, doprawić sos solą i pieprzem. Wymieszać. Podawać z makaronem lub ryżem. Smacznego

Stare Gary
Szyszki z masą krówkową 108

masy krówkowej Przepis 1 Masę krówkową przekładamy do rondelka i podgrzewamy do momentu, aż masa uzyska jednolitą konsystencję. 2 Kiedy lekko przestygnie, ale będzie jeszcze lejąca, wsypujemy do niej ryż preparowany. 3 Mieszamy dokładnie, aby pokryć wszystkie ziarna masą. 4 Za pomocą dwóch łyżek formujemy szyszki. Odkładamy na papier do pieczenia. 5 Kiedy całkowicie wystygną wkładamy do stężenia

Kuchnia Bazylii
Curry z soczewicą i warzywami 167

warzywami z dodatkiem mięsa, po które dość chętnie sięgam. Ma w sobie wszystko co lubię, czyli wyraziste przyprawy, sporo warzyw i białko z soczewicy. Wystarczy ugotować do niego ryż, aby cieszyć się wszystkimi smakami w kompletnym posiłku. Składniki na 6 porcji: 300 g czerwonej soczewicy 1 cukinia 1 czerwona papryka 3 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)oraz dokładnie opłukaną i odcedzoną soczewicę. Dusić ok. 7-10 minut do miękkości soczewicy i marchewki ( w zależności ile ma się gotować soczewica wg opakowania).  Podawać z ugotowanym ryżem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Zupa rybna z czerwoną pastą curry, trawą cytrynową i kolendrą 175

pokrojone w słupki  ½ szklanki zielonego lub cukrowego groszku 2 cm imbiru startego sok z limonki do smaku 2 łyżki oleju kokosowego House of Asia szczypta cukru Do podania: ryż jaśminowy posiekana kolendra, tajska bazylia lub natka pietruszki chili w plastrach dymka Przygotowanie: W rondlu na zupę podsmaż cebulę i czosnek na oleju kokosowym. Dodaj pastę curry, połowę mleka(...)kawałki, gotuj 5 minut. Dodaj pomidory, dopraw do smaku sosem rybnym, sokiem z limonki, solą i szczyptą cukru, zagotuj. Przed podaniem posyp zieleniną i chili. Podaję z ryżem

SzczyptaSmaQ
Paella marinera 159

minuty. W sos wmieszać koncentrat pomidorowy, słodką i wędzoną paprykę. Wymieszać. Wlać odmierzone wino i gotować na dużym ogniu przez 3 minuty. Sos powinien się zmniejszyć o połowę. Odmierzony ryż płuczemy i wsypujemy do sosu. Musimy go dokładnie wmieszać i zagotować. Gdy zacznie bulgotać, zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut pozwalając ,aby całość ładnie pyrkała na ogniu. Mieszamy

Z Kuchni Do Kuchni
pyszne ciasto z resztek po soku z kremem mascarpone... 170

banany i marchewki, jabłka ze skórką, cząstki mandarynek wkładać do otworu wyciskarki, resztki z pojemnika przełożyć do miseczki wsypać ryż z woreczka, kostkę rosołową, kucharka, gotować do miękkości ryżu, pod koniec wlać mleko, wsypać pieprz, paprykę CIASTO: jajka, palmę, cukier, aromat migdałowy mikserem utrzeć z 3 minuty na dużych obrotach, masa będzie zważona, ale tak ma być wsypać mąkę

W Mojej Kuchni Lubię
Szyszki z cukierków 159

papierków i przekładam do garnka. Dodaję margarynę. Garnek układam na małym ogniu. Mieszam, do momentu, aż cukierki całkowicie się rozpuszczą. 2. Do masy dodaję kakao. Dokładnie mieszam. Następnie wsypuję ryż preparowany. Mieszam. 3. Masę zdejmuję z ognia. Z masy formuję owalne, podłużne szyszki. Ciastka układam na talerzu i odstawiam na 15 minut w chłodne miejsce, aby zastygły

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zupa z pieczonej dyni piżamowej i ryżu 170

Nastał czas kiedy za oknem jest zimno, a człowiek potrzebuję rozgrzania. Zachęcam do wypróbowania zupy z pieczonej dyni piżmowej i ryżu. Bardzo rozgrzewająca i sycąca. Gwarantuję, że każdy sięgnie po dokładkę! Składniki: 1 dynia piżmowa 2 skrzydłka kurczaka włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler  2 łyżki ryżu białego (suchego) przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, pieprz ziarnisty, pomidory suszone, jarzynka(...)przez ok. 20 minut w 180 stopniach. Między czasie skrzydełka kurczaka zalewamy zimną wodą i czekamy, aż się zagotuję. Obieramy, myjemy i kroimy w słupki włoszczyznę. Warzywa wraz z ryżem wrzucamy do wrzącej wodzie. Po upieczeniu, dynię studzimy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze porcje i wrzucamy do gotującego się bulionu. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy. gotujemy jeszcze

Truskawkowa Fiesta
Curry z kurczakiem 129

chilli suszonego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku papryczki chlli* 2 filety z kurczaka puszka pomidorów lub passaty** 200 ml mleczka kokosowego sól liście curry (opcjonalnie) łyżka skrobi zmieniaczanej ryż lub chlebki naan * W zależności od pożądanej skali ostrości - u nas przy 1 nie czuć nic, polecam dodać czerwoną papryczkę, ze względów estetycznych - obecność pomidorów * U nas był(...)limonki. Cały sos zagęszczamy skrobią. Aby nie powstały grudki, skrobię mieszamy z wodą, dodajemy do niej łyżkę sosu i dopiero po zahartowaniu wlewamy na patelnię.  Sos podajemy z ryżem lub chlebkami naan (polecam zrobić je samemu - są dużo delikatniejsze niż te ze sklepu i przede wszystkim pozbawione konserwantów). Smacznego

Kuchnia od dwojga
Prosty obiad - filet z kurczaka, gruszka i orzechy z ryżem. 109

Już przekonywałam o walorach smakowych gruszki z makaronem,  a teraz czas na gruszkę z ryżem. Połączenie jak najbardziej trafione i godne polecenia. duża twarda gruszka jedna pierś z kurczaka łyżka masła 5 orzechów włoskich 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne szczypta soli szklanka ugotowanego ryżu Na suche patelni prażymy pokrojone orzechy, gdy się zrumienią przekładamy na talerz. Mięso nacieramy solą(...)pieprzem i smażymy na tym samym tłuszczu co mięso. Gdy owoc jest al dente ściągamy go z patelni. Filet kroimy w plastry podobnej grubości co gruszka, naprzemiennie układamy na ryżu,  a całość posypujemy orzechami. Niewiele pracy, niewiele tłuszczu a jak już to ten dobry, dużo białka i ogólnie niezła  radocha dla podniebienia. Czerwony pieprz i sól z masła

Dieta moja pasja
Pikantne jesienne krewetki z dynią i grzybami w aromatycznym sosie TomYum 162

limonka świeża chili szalotka lub dymka świeża tajska bazylia 2 łyżki Oleju kokosowego House of Asia Pieprz Cukier kokosowy House of Asia i sól do smaku Do podania ryż jaśminowy. Przygotowanie: Dynię usmaż do miękkości na oleju kokosowym, dopraw do smaku solą, cukrem i sokiem z limonki. Dodaj pastę Tom Yum i połowę mleka, smaż chwilę aż zacznie pachnieć(...)uzyskania oczekiwanej konsystencji, doprowadź do wrzenia, gotuj 1-2 minuty. Przełóż do misek, na wierzchu połóż grzyby, plastry szalotki i chili oraz sporą porcję świeżej bazylii tajskiej. Podaj z ryżem

SzczyptaSmaQ
Pałki kurczaka zapiekane z ryżem i warzywami 8155

domu ciepło. Pałki na ryżu bardzo proste danie i nie wymaga dużo czasu na przygotowanie. Podudzia kurczaka zamarynujcie w przyprawach poprzedniego wieczoru a w dniu pieczenia po prostu wsypcie ryż i warzywa do naczynia. Na to pałki i do pieca. Przez godzinkę zajmijcie się czymś innym albo odpocznijcie bo obiad robi się dalej sam. Ja bardzo lubię takie szybkie

Smaczna Pyza
Tapioka kleista i puree z mango 123

sezonie mango czyli kwiecień/maj. Przysmak ten serwowany jest w dwóch wariantach - jako ryż z mango lub tapioka z mango, w obu przypadkach przygotowanie polega na doprowadzeniu ryżu/tapioki do bardzo kleistej formy i podanie ze zblendowanym, dojrzałym mango. Dzięki dekoracji ze świeżych kwiatów deser wygląda bardzo wykwintnie. Składniki: 600ml mleczka kokosowego House of Asia 50g tapioki „małe perełki

Gotowanie i blogowanie
Dahl z czerwonej soczewicy 113

użyłem chlebków do jedzenia, bo zmywać mi się nie chciało… nie zawsze musi się przecież chcieć, a każda wymówka jest dobra Dzisiaj natomiast do odgrzanego dahl-u ugotowałem ryż. Obie opcje są pyszne i godne polecenia! Artykuł Dahl z czerwonej soczewicy pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Grzybobranie 124

rondlu rozgrzewamy oliwę i masło, dorzucamy rozdrobnioną szalotkę, czosnek, seler i grzyby. Podsmażamy je na średnim ogniu aż wszystko zmięknie ale nie zbrązowieje- jakieś 15 minut powinno wystarczyć. Dosypujemy ryż, zwiększamy ogień i mieszamy. Dolewamy wino i ponownie mieszamy. Kiedy wino wyparuje (ten zapach!) zaczynamy dolewać rosół. Robimy to stopniowo po chochelce, za każdym razem mieszając i czekając

les mirabelles

Proponowane wyszukiwania