ryż papryka - 500 przepisów (strona:18/34)

Klopsiki z warzywami w sosie pomidorowym 251

Moja propozycja na mięsny obiad idealny do ryżu bądź makaronu... składniki: 4 porcje 500 gram mięsa mielonego 5 liści kapusty 1 średnia marchewka ziarna słonecznika jako panierka 500 ml. przecieru pomidorowego  przyprawy: bazylia, oregano, chilli, czosnek, papryka slodka Kapustę bardzo drobno siekamy, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach Do poszatkowanych warzyw dodajemy mięso mielone wszystko dokładnie dodajemy, przyprawiamy

NaKońcuJęzyka
Kurczak słodko-kwaśny 375

nota bene, swoje piętno odcisnął upływ czasu :-).  Kurczaka podałam z  ryżem sezamowym . Kurczak słodko-kwaśny Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 łyżeczka soli 2 łyżki wódki lub octu 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 mała czerwona papryka 1 cebula 1/2 szklanki pędów bambusa 5 plastrów ananasa z puszki olej

Kulinarne przygody Gatity
Curry z kurczaka, czyli Indie na talerzu 377

Cebulę, chilli i paprykę kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na maśle cebulkę, posiekany czosnek oraz papryki. Dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztą marynaty. Smażymy, aż kurczak się zarumieni. Następnie dodaj pokrojonego w kostkę pomidora oraz przecier. Gotujemy około 10 minut. W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Dolewamy mleko kokosowe oraz dodajemy pastę curry.   Trzymamy na małym

Mania Gotowania
Kurczak po chińsku 234

łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki curry - 1 łyżeczka ostrej papryki  - pół łyżeczki cynamonu - pół łyżeczki imbiru - 3 łyżki sosu sojowego - sól, pieprz - dymka - olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Kurczaka myjemy i kroimy w nieduże kawałki. Solimy i pieprzymy.  W misce mieszamy mąkę ziemniaczaną z resztą przypraw  i sosem sojowym. Wrzucamy kawałki kurczaka i dokładnie mieszamy.  Smażymy kurczaka(...)mocno rozgrzanym oleju, by był chrupiący. Zdejmujemy kurczaka z patelni i smażymy posiekaną dymkę. Najlepiej smakuje podany z ryżem curry oraz z sosem  chilli słodko- pikantnym

Moje Kuchenne Rewelacje
Mięsa 190

indyk z cukinią Grillowana karkówka z grillowanymi ziemniakami Gulasz Karkówka z marchewką Klops z papryką Kotleciki mielone z pieczarkami i z sosem poziomkowym Kotlety mielone ze szpinakiem i fetą Kotlety w migdałowej panierce Kotlety w orzechowej panierce Kotlety w płatkach kukurydzianych Kotlety z marchewką i ryżem Kuleczki z mięsa mielonego z ryżem i buraczkami Kurczak faszerowany mięsem mielonym Kurczak faszerowany

Aga w kuchni
Soczewica w sosie curry 270

pokrojone w plastry pieczarki i marchewki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmażamy. 4. Dolewamy szklankę wody i dusimy do miękkości. W razie potrzeby dolać więcej wody. 5. Dodajemy soczewicę, przecier i przyprawy. Dusimy jeszcze ok 10 minut. Soczewicę można podawać z ryżem, makaronem lub chlebem. Ja wybrałam ryż. Potrawa jest naprawdę sycąca

Pasja Smaku
17.Jak rybka w wodzie - czyli łosoś z pomarańczowym risotto! 156

domowego bulionu warzywnego (nie preferuję z kostki) 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1łyżka masła oliwa z oliwek  przyprawy : łyżeczka papryki słodkiej, papryki chili, pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej i kurkumy, odrobina cukru, świeżo zmielony pieprz i sól - wszystko wedle uznania! Przygotowanie:  Filety z łososia dokładnie myjemy - (jeśli jest potrzebna wykrajamy(...)czosnek siekamy na bardzo drobno. Na dno patelni wlewamy oliwę(niezbyt dużo, tak aby powstała jedynie cieniutka wartswa tłuszczu). Na średnim ogniu szklimy czosnek i cebulę, dodajemy surowe ziarna ryżu, mieszamy całość i chwilę zostawiamy na małym ogniu. Kolejno do składników dodajemy partiami białe wino, bardzo często mieszając. Po wylaniu całej ilości dodajemy połowę wywaru warzywnego. Risotto dusimy pod przykryciem

Symfonia Smaków
Paella - danie hiszpańskie 178

Na piątek propozycja na Paella czyli ryż risotto z owocami morza. Będąc ostatnio w Biedronce zauważyłam w chłodni kolejną nowość - mule w białym winie. Zastanawiałam

Ana Mari's world
Papryka faszerowana Toskanią – test brytfanny od Florina 212

się potrawą znaną zarówno w regionie, jak i przynajmniej w znacznej części Włoch. Charakterystyczną cechą kuchni toskańskiej jest mniejsze spożywanie makaronu aniżeli w pozostałych regionach. Tu dominują zupy, kasza, ryż i chleb.Kuchnia Toskanii jest zdrowa, kolorowa i prosta- a co za tym idzie smaczna! Zabiorę Was w to miejsce pachnące magią , propozycją, którą Wam przygotuję. Gotowi na pachnącą(...)mojej kuchni ! Brytfanny firmy Florina , o której więcej pisałam TUTAJ-  BRYTFANNA KLIK  – jej cudny kolor, kształt, idealnie oddaje charakter włoskiej kuchni! Składniki na danie 5 sztuk czerwonej papryki 1 papryka żółta 2 papryki zielone do kilograma mięsa mielonego- szynka suszone pomidory Ole- dlaczego Ole? Bo sama suszyłam przez kilka lat pomidory na Sycylii, na tarasie, na słońcu

Z Kuchni Do Kuchni
Jesienna potrawka z kurczaka 173

dużą kostkę.  Do cebuli i mięsa dodać pieczarki, chwilę smażyć, dodać paprykę oraz pokrojoną w drobne paski kapustę pekińską. Wymieszać z koncentratem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać bulion, doprawić do smaku i dusić pod przykryciem przez 10 minut.  Podawać z ziemniakami lub ryżem

Pasja Smaku
Gulasz owocowy z indykiem (bez glutenu, jajek i mleka) 177

wodą aby przykryć składniki i gotować kilka minut. Posolić, dodać mielony pieprz, paprykę. Jesli ktoś lubi, smak można podkreślić dodając imbir - wyciśnięty świeży, lub w proszku.  Łyżkę mąki ziemniaczanej rozprowadzić w kilku łyżkach zimnej wody, wlać do gorącego sosu i zagotować do zgęstnienia. Podawać z ryżem lub makaronem z fasoli mung lub tapioki

głodny alergik
Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym 154

woku rozgrzewamy olej sezamowy. Podsmażamy papryczkę i czosnek. Dodajemy cebulę, marchewkę, paprykę, mrożoną fasolkę. Smażymy mieszając około 5 min. Dodajemy ananasa. Mieszamy wszystkie składniki sosu. Do gotowych warzyw wrzucamy mięso, smażymy chwilę aby się podgrzało. Wlewamy s os. M ieszamy aż zgęstnieje. Podajemy z ryżem. Posypujemy sezamem

Mania Gotowania
Kurczak po tajsku z ryżem 716

łyżki octu winnego 4 łyżeczki czerwonej pasty curry 4 łyżeczki masła orzechowego Wykonanie: Na oliwie z oliwek smażymy na średnim gazie cebulę, pokrojoną w półtalarki- około 4 min. Dodajemy paprykę- smażymy około 3 min. Po tym czasie wyciągamy wszystko na talerz. Do tego samego garnka dodajemy olej sezamowy, wrzycamy kurczaka pokrojonego w kostkiI smażymy 5 min, dodajemy pieczarki-pozostawiamy(...)pozostawiamy na gazie około 2 -3min. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w 100 ml wody dodajemy do naszego kurczaka- pozostawiamy do zagotowania. Gotowe :) Prawda , że było łatwo? :) Podajemy z ryżem . Smacznego

Smaki Edyty
Makaron zapiekany z rybą pod kokosowym beszamelem 162

końca). W każdym bądź razie, to wspaniały sposób wykorzystanie pozostałości ryżu, ziemniaków, kasz, makaronów… i nie tylko. Makaron zapiekany z rybą pod kokosowym beszamelem. Składniki: - ok. 800g filetów z ryby (waga już bez skóry) u mnie był to haddock - 500g makaronu kokardki - 2-3 czerwone papryki - por (młode części) - koperek - cytryna - sól - pieprz cytrynowy - ok.150g sera żółtego (dałam cheddar) - trochę

mojewypiekiinietylko
Balti Chicken 141

patelni podgrzać oliwę na to wrzucić cebulę i zieloną paprykę, chwilę smażyć następnie dodać pomidora. Całość z patelni przelać do garnka z  kurczakiem pomieszać i dodać 1/2 łyżki garam masali, i jeszcze gotować przez 5-7 min. Przed serwowaniem posypać posiekaną kolendrą. Świetnie smakuje z ryżem

Kulinarna rozmowa