opcjonalnie) · 1 cm korzenia imbiru · olej · ryż basmanti Marynata: · czosnek granulowany · 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków(...)paprykę oraz marchew. Smażyć około minuty, po czym dodać wszystkie mrożone warzywa. Ja w tym momencie przykrywam woka na około 4 minuty aby warzywa się rozmroziły a mięso zmiękło. Ważne aby warzyw nie smażyć ani dusić zbyt długo, ponieważ mają pozostać jędrne i chrupiące. Kiedy warzywa są gotowe wlać sos, wymieszać i gotować jeszcze chwilę aż zgęstnieje. Podawać z ryżem
Mania Gotowaniapieczone w rękawach spożywczych czyli zdrowo, szybko i prosto :) ( jak zwykle! ) Miałam podać kurczaka z ryżem ale mi go zabrakło ( leń wszedł i nie chciał iść do sklepu :) ) Zrobiłam pieczone ziemniaczki z szałwią, bazylią i odrobiną oliwy cytrynowej. Składniki: 2 piersi kurczaka 2 papryki ( czerwona i żółta) 1 cukinia skórka z cytryny majeranek zioła do drobiu sól pieprz cytrynowy
Olikowa kuchniacurry, ryżem,a to wszystko z nutą suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią ...mmm... cóż więcej można powiedzieć :) Składniki: 2 piersi kurczaka, 1/2 opakowania zielonej fasoli szparagowej, 1 czerwona papryka, 10 pieczarek, 6 marchewek, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 puszki czerwonej fasolki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, 1 łyżeczka curry indyjskie, szczypta soli morskiej(...)patelni podsmażamy wszystkie warzywa pokrojone w paseczki, dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolkę czerwoną. Dodajemy kurczaka do warzyw, przyprawiamy solą, chilli i koncentratem pomidorowym. Mieszamy i dusimy ok. 15 minut. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Przed podaniem danie posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią Kamisa
Aga w kuchniżyczenie nasze i wasze. Skoro jest lato, papryki zeszły z ceny, a ja od dawna miałam ochotę na nafaszerowanie ich mięsem to czemu ich nie zrobić Do tego ryż i feta, trochę ziół i można się delektować letnimi pysznościami. A skoro i wam się spodobał ten pomysł to nie czekam z publikacja tylko już teraz zapraszam na to pyszne
Bernika - moj kulinarny pamietnikoleju- wrzucamy szparagi ( szaragi płuczemy , odcinamy końcówki, kroimy na trzy części ) Szaragi smażymy około 2 min. Dodajemy pokrojoną paprykę I bullion z mąka. Mieszamy I pozostawiamy około 1 min. Dodajemy indyka. Pozostawiamy na gazie jeszcze 1 min. Gotowe :) Gotujemy ryż. Smacznego
Smaki Edytychilli pokrojona cienko w plasterki 2 czubate łyżeczki słodkiej papryki 2 czubate łyżeczki majeranku 1 czubata łyżeczka oregano 1 płaska łyżka kminu rzymskiego 2 łyżki czerwonego octu winnego 1 puszka krojonych pomidorów mąka kukurydziana do zagęszczenia sosu do podania śmietana 18% skórka z połowy cytryny natka pietruszki ugotowany ryż Sposób przygotowania: Na początek uwaga, że smażyć można(...)patelni i przełożyć do garnka. Na pozostałym tłuszczu i średnim ogniu podsmażyć przez około 10 minut cebulę, papryczkę chilli i przyprawy (słodką paprykę, majeranek, oregano, kmin rzymski). Przez ten czas dodać do garnka z mięsem czerwoną paprykę, a kiedy cebula z przyprawami się usmaży, również zawartość patelni. Dolać do garnka dwie łyżki octu z czerwonego wina i uzupełnić wodą garnek
W kuchni wieczorempolecam Wam przygotować grillowane aromatyczne kofty, czyli szaszłyki z grilowanego mięsa z pietruszką, oregano, czerwoną cebulą, czosnkiem, tłuczoną w moździerzu kolendrą i kminem rzymskim, z cynamonem, imbirem, ostrą papryką i pieprzem cayenne do tego sos czosnkowy z limonką i świeżą miętą. Przepis na Kofty, czyli szaszłyki z grilowanego mięsa. Pyszne były te kofty! Polecam. Polecam też przygotować inne grillowane dania(...)grillowane) Mini kebaby (meksykańskie) Mini Kebaby i Kuchenne Zmagania Mini kebaby grillowane z ryżem Składniki 60 dag mięsa wieprzowego 2 utarte ząbki czosnku 1 cebula czerwona 1 łyżka oregano 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka ziaren kolendry 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka ostrej papryki 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska i czarny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 2 małe piersi z kurczaka 1 słoik sosu Seczuańskiego Łowicz około 50g orzeszków ziemnych niesolonych ½ marchewki ½ papryki około 200 g fasolki mrożonej lub świeżej ½ papryczki chili (opcjonalnie) 5 plastrów ananasa z puszki 2 łyżki oleju sezamowego 2 paczki ryżu Basmanti Przyprawy: 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków(...)lodówki. W tym czasie kroimy warzywa w słupki. Orzeszki ziemne obieramy i wrzucamy na nagrzaną patelnię. Smażymy (bez tłuszczu)do momentu aż orzechy się uprażą i zarumienią. Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. Kurczaka smażymy na oleju sezamowym. Kiedy się zarumieni wrzucamy warzywa i wszystko smażymy. Jeśli używamy mrożonej fasolki, to dodajemy ją bezpośrednio do kurczaka
Mania Gotowaniaidealny do pajdy chleba, ziemniaków i ryżu. Wszystkie składniki sosu były obsmażane na oliwie z oliwek z wyciągiem z borowików, co dodatkowo podkręca smak i nadaję fantastyczny aromat. Oliwę najwyższej jakości możecie kupić w Hiszpańskich Delikatesach . Składniki na sos; średni durszlak grzybów, ok. 1,2 kg 1 marchew 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki szczypta
Apetyczna babeczkawarzywa zawsze robię większą porcję i zamykam je w słoikach na zimę. Doskonale smakują z makaronem, ryżem, albo w daniach mięsnych z kurczakiem czy wieprzowiną. Bakłażany w adżice Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1500 g pomidorów 500 g czerwonej papryki 1 główka czosnku 1 ostra papryczka 50 g octu 10% 50 g soli 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oliwy
Kulinarne przygody Gatityprzez praske) serek Philadelphia I śmietanę. Doprawiamy 0,5 łyzeczki soli, cytryna, pieprz, ok 2 łyżeczki papryki. Od chwili zagotowania, gotować ok 2-3 min. Sprawdzić smak, w razie czego dodać przypraw. Wkroić dużo natki pietruszki. Pamiętać o ugotowaniu ryżu :)- ja dzisiaj podałam z dzikim ryżem . I gotowe. Smacznego I serdecznie polecam
Smaki Edytymnie dzisiaj zimno i pada deszcz , postanowiłam dla rodzinki przygotować pyszne rozgrzewające danie :) Chili Con Carne . Takie danie można podawać z ryżem lub tortillami(...)3szklanki bulionu , pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę , pokrojone pomidory , fasolę , kukurydzę. Przyprawić do smaku : chili i resztą przypraw . Dusić na małym ogniu około 30 minut. Jeśli chcecie aby wasze chilli było rzadsze dodajcie więcej bulionu , a jeśli nie dodacie więcej bulionu to danie powinno mieć gęstą konsystencję. Podawać z ryżem , tortillami a nawet jeśli ktoś chce można podać
Sama słodycz i szczypta chilizawiera, my dodajemy nieco przyprawy z L. z tygodnia meksykańskiego) i ok. łyżeczki mielonego chilli (czy więcej czy mniej to musicie ocenić sami). Podsmażamy wszystko ok. 2 minut aby papryka się przysmażyła, wtedy wydobędzie się lepszy smak i cała potrawa będzie o niebo lepsza, także pod względem intensywniejszego koloru. 3. MIĘSO MIELONE (15 min): dorzucamy je do garnka i smażymy(...)pokazywaliśmy wcześniej, czyli: Jeśli macie sypki ryż, pamiętajcie, że gotujemy go wg zasady szklanka wody na szklankę ryżu. Tutaj macie tutorial jego gotowania: http://www.tipy.pl/artykul_1496,jak-gotowac-ryz.html – warto to wiedzieć ze względu na o wiele lepszy efekt niż w przypadku ryżu z torebki. Wasz wybór, ważne, żeby był gotowy równo z sosem. 5. KONCENTRAT POMIDOROWY LUB POMIDORY (3 min): mięso
Nerds Kitchennadzienie: 300 g mięsa mielonego wołowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka oleju sól, pieprz Składniki na wierzch: 1/2 szkl. mleka 3 jajka 40 g parmezanu szczypta gałki muszkatołowej 1 pomidor CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 - 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Składniki(...)widelcem, kładziemy na nią kawałek papieru do pieczenia i obciążamy np. ryżem albo grochem (żeby ciasto nie urosło). Pieczemy 15 minut. 2. W między czasie przygotowujemy nadzienie. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek i smażymy do zeszklenia. Dodajemy mięso, przyprawiamy bazylią, oregano, słodką papryką, ostrą papryką, solą i pieprzem. Smażymy, aż mięso będzie gotowe
My Culinary Artczosnek. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy pastę rozmieszaną z wodą i sosem rybnym, cukier, ostrą paprykę. Mieszamy do rozpuszczenia cukru a następnie doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy krewetki, mieszamy i smażymy ok. 3 minut. Posypujemy posiekaną dymką. Podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego
Tajskie smaki