szaszłyków Wykonanie: Paprykę i kurczaka pokroić w dużą kostkę, cebulę w kawałki, każdy plaster ananasa na 8 części, pieczarki obrać i pokroić w ćwiartki. Na patyczki nadziewać dowolne kombinacje warzywno-mięsno-owocowe. W każdy arkusz pergaminu wkładać po dwa szaszłyki i smażyć na patelni wg instrukcji z opakowania. Szaszłyki podawać z dowolnymi dodatkami. U mnie z ryżem i dipami. Przepis
Pasja Smakusłodka paprykę kolendrę, kumin i dodaję szklankę wody. Duszę około 10 minut. Ugotowane ziemniaki obieram i kroje na kawałki (średniej wielkości - ziemniak na 8 kawałków) i dodaje do sosu. Dodaję garam masalę, brązowy cukier i doprawiam sola do smaku. Duszę na wolnym ogniu kolejne 10 minut. Na końcu dodaje sok z cytryny. Podaję udekorowane świeżą kolendrą z dodatkiem ryżu albo
Magiczna kuchnia Dariipaprykę czerwoną. Dodajemy garść świeżej mięty. Gdy kurczak lekko się już przyrumieni przykrywamy i dusimy. Nie ma potrzeby dodawania wody. Pamiętajmy tylko aby zmniejszyć ogień. 2) Gotujemy w między czasie marchewkę, sól dodajemy wedle uznania. 3) Ugotowaną marchewkę dodajemy do duszącego się kurczaka z warzywami. Mieszamy i zostawiamy jeszcze chwilę na ogniu. Jako dodatek polecamy ugotowany biały ryż
Smaki Brazyliipapryka słodka chilli Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, a obrane pieczarki i ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć pokrojone składniki do miski, dodać jajka i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Dodać przyprawy według uznania. Na patelni rozgrzać olej i porcjami nakładać masę mięsno-warzywną. Smażyć z obu stron. Podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie ryż
Pasja Smakupaprykę oraz sól i pieprz. Wszystko dusić aż cukinia zmięknie. Kiełbasę (ja użyłam cienkiej wiejskiej) pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, dodać pokrojoną na półplastry cebulę. Smażyć aż cebula zmięknie a potem dodać mąkę i dokładnie wymieszać.Zawartość patelni wrzucić do miękkiej już cukinii. Wymieszać, doprawić do smaku jeśli trzeba i jeszcze chwilę dusić. Podawać samo lub z ryżem
Monia miesza i gotujepokroić w około 1,5-2 cm kosteczkę, wtedy ugotują się szybciej. Podsmażamy chwilę na maśle cebulkę. Czosnek siekamy w drobną kosteczkę i dodajemy do smażącej się cebuli. Dodajemy paprykę, chili oraz marchewkę. Smażymy przez około 3 minuty. Warzywa przekładamy do miski. Na tej samej patelni rozgrzewamy jeszcze odrobinę oliwy i dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztą marynaty. Smażymy(...)się zarumieni. Podsmażone warzywa i kurczaka przekładamy do większego garnka, Następnie dodajemy bataty, pomidory z puszki oraz trawę cytrynową. Dusimy przez około 10 minut. W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Dolewamy mleko kokosowe oraz dodajemy przyprawę curry i pastę curry. Ilość pasty curry zależy od ostrości jaką chcecie uzyskać, im więcej tym danie bardziej ostre
Mania Gotowaniaściągnąć skórę z 2 ćwiartek udek kurczaka i przygotować aromatyczną marynatę z 1 łyżeczki indyjskiego curry, 1 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczki ziaren kolendry (rozdrobnionych w moździerzu) , 1 łyżeczki czerwonej papryki, 2 łyżek oliwy i odrobiny soli. Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy ok. 1 godziny w lodówce. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy kurczaka, delikatnie podsmażamy, wlewamy 250 ml wody i dusimy 15 minut(...)redukujemy sos na małym ogniu aż lekko zgęstnieje. Kurczaka na wschodnią nutę podałam z podsmażonym z cebulką ryżem, który następnie został ugotowany w bulionie. 1 posiekaną cebulkę szklimy na 1 łyżce oliwy, wrzucamy 200 g suchego ryżu, mieszamy aż ryż obklei się tłuszczem i cebulką, wlewamy 400 ml gorącego bulionu, gotujemy 10 minut, przykrywamy i zostawiamy, aż ryż
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcienkie plasterki, paprykę w paski. Czosnek drobno posiekać. W dużym garnku lekko podsmażyć cebule i czosnek. Dodać wołowinę i smażyć aż się zarumieni. Dodać pomidory z puszki, paprykę i bulion wołowy. Dusić około 20-25 minut, aż mięso zmięknie i sos się zredukuje. Dodać przyprawy, fasolę i kukurydzę z puszki. Wymieszać do połączenia się składników i dusić jeszcze około(...)minut. Pod koniec gotowania dodać czekoladę i kakao, wymieszać aż czekolada się rozpuści. Zdjąć garnek z ognia. Dodać śmietanę, uważać aby się nie zważyła. Podawać z tortillami, ryżem lub chlebem
Mania Gotowaniaskóry. Cebulę, chilli, cukinię i papryki kroimy w kosteczkę. Cukinię obieramy ze skóry. Cebulę, chilli, cukinię i papryki kroimy w kosteczkę. Podsmażamy chwilę na maśle cebulkę, posiekany czosnek. Dodajemy papryki. Smażymy przez około 3 minuty. Dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztą marynaty. Smażymy, aż kurczak się zarumieni. Następnie dodajemy cukinię, dynię i pomidory z puszki oraz trawę cytrynową. Dusimy przez(...)około 10 minut. Jeśli używamy dyni w zalewie to najlepiej dodać ją dopiero w momencie kiedy doprawiamy curry mlekiem kokosowym, gdyż jest ona już miękka. W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Dolewamy mleko kokosowe oraz dodajemy przyprawę curry i pastę curry. Trzymamy na małym ogniu przez około 15 minut, aż sos się trochę zredukuję. Jeśli
Mania Gotowaniakurczakiem i pozbawiać go wszystkich zbędnych elementów :) Udka z kurczaka w miodzie Składniki: 4 udka łyżeczka miodu łyżka keczupu przyprawa do kurczaka przyprawa do kurczaka po węgiersku papryka pieprz ziołowy Przygotowanie: Udka pozbawiamy skórki (tak żeby zostało nam samo mięsko :). Miód i keczup mieszamy razem z przyprawami i nacieramy taką marynatą udka. Wstawiamy całość do lodówki (im dłużej(...)oleju z pestek winogron na patelni z obu stron. Kiedy mięsko jest podsmażone, podlewamy wodą, przykrywamy i dusimy do miękkości. Można podawać właściwie ze wszystkim - hit dla mnie - ryż z curry i buraczki ćwikłowe ze słoika ;) Paluszki lizać
Lawendowe Niebomiodzie i musztardzie. Po upieczeniu kurczak będzie z wierzchu chrupiący i soczysty w środku. Do tego w słodko pikantnym sosie. Jako dodatek do dania możecie podać gotowane ziemniaki, ryż lub kaszę. To proste i smaczne danie na jesienny obiad. Czas przygotowania: 2 h Porcja dla 2-3 osób Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI: 500 g podudzia(...)selera naciowego SKŁADNIKI na marynatę miodowo-musztardową: 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka musztardy francuskiej lub rosyjskiej gruboziarnistej 1 łyżka miodu (użyłem gryczanego) 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy, nacinamy i przekładamy do miski. W drugiej misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy wszystkie składniki marynaty (musztardę dijon, francuską gruboziarnistą, miód, olej
kulinarnyJaWaszych stołach :) Polecam : Zaczynamy: Składniki : 600-800 gr mielonego 1 cebula 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki natki pietruszki po około 1/3 łyżeczki papryki, pieprzu, papryki chili, sól, czosnek olej do smażenia Wykonanie : Wszystkie składniki mieszamy. Formujemy małe kulki. Na rozgrzanym oleju na małym ogniu smażymy pulpety. Składniki na sos słodko-kwaśny : 8 łyżek octu ryżowego(...)cukru brązowego 8 łyżek ketchup 4 łyżki sosu sojowego jasnego Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy I zagotowujemy w garnku- około 3 min. Sos gotowy. Można doprawić do smaku czosnkiem. Ryż zasmażany: Gotujemy szklankę ryżu. Składniki: 3 pieczarki - pokrojone w talarki 3 marchewki pokrojone w słupki 6 liści z kapusty pekińskiej 2-3 łyżki oleju Na rozgrzanym oleju smażymy marchewkę
Smaki Edytypiersi z kurczaka 1 papryka czerwona 5 małych cukinii 1 łyżka posiekanej natki piertuszki pieprz kolorowy sól morska 4 łyżki śmietany 12% lub jogurtu olej do smażenia Paprykę pokroić w kostkę a małe cukinie w plasterki (moje cukinki miały 10-15 cm długości). Pierś kurczaka pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Chwilę smażyć, gdy mięso zmieni(...)Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić wszystko aż mięsko i warzywa zmiękną. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Zestawić z ognia, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Podawać z ryżem
Monia miesza i gotujektórej przygotowywaliśmy: feijao tropeiro , sałatka z fasoli Brasileiro wspominając czasy dzieciństwa opowiada, iż jego tata robiąc zakupy na targu przynosił przede wszystkim worek fasoli i worek ryżu. Fasola z ryżym były i są dla Brasileiro jak i wielu innych Brazylijczyków tym czym dla Polonesy i innych Polaków ziemniaki. Dlatego dzisiaj przyszedł czas na przepis na fasolę(...)gram fasoli czarne oczko (nie ma potrzeby namaczać) - zamiast krewetek - 2 kostki bulionowe krewetkowa JUMBO (zdobycz ze sklepy afrykańskiego w Radomiu) - 1 cebula średnia czerwona pokrojona w kostkę - mała papryka zielona również pokrojona w kostkę - 1 ząbek czosnku wyciśnięty - garść świeżej kolendry pokrojonej - 3 łyżki oleju palmowego dende - 1 łyżka kuminu Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucić do garnka i gotować
Smaki Brazyliisojowe, ryżowe) 1 szklanka płatki migdałowe 2 łyżki sól 1 łyżeczka mąka lub skrobia ryżowa 1 łyżka przyprawa curry lub garam masala bezglutenowa lub dozwolone przyprawy: kurkuma, kolendra, papryka, pieprz, kmin, cynamon, imbir Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę o boku około 1 cm, posypać przyprawami, wymieszać i odstawić na 15 minut. Smażyć na rozgrzanym oleju. Po odparowaniu wody dodać dynię(...)dodać pokrojonego ananasa, mleko i wodę, gotować kilka minut. Łyżkę mąki rozprowadzić w kilku łyżkach zimnej wody, wlać do gorącego sosu i zagotować do zgęstnienia. Podawać z ryżem lub makaronem z fasoli mung albo tapioki
głodny alergik