garnka około 3-4 szklanek zimnej wody, dodaj 1 płaską łyżeczkę soli i zagotuj. Na wrzącą wodę wrzuć torebkę ryżu basmati i gotuj do miękkości 10 minut (lub wg zaleceń na opakowaniu). Zdejmij mięso z ognia, odcedź ryż i dodaj gorący do mięsa. Dokładnie wymieszaj. Teraz napełnij gotowym nadzieniem przygotowane wcześniej papryki. Nie żałuj farszu, niech wypełni papryki
Słodko-Słony Świat Ilonyjabłkami, który podawała nam ze śmietanką i cynamonem. Doskonale pamiętam ten smak. To danie jest zupełnym przeciwieństwem tamtej potrawy. Ma bardzo wysublimowany smak począwszy od samego ryżu, ja użyłam ryżu basmati, ale możecie też użyć ryżu jaśminowego, ryż w całości gotowałam w mleku kokosowym. Przyrządzony w ten sposób już smakował obłędnie ;-) Jabłka przygotowałam też troszeczkę w inny sposób niż(...)zwykle, bo z dodatkiem odrobiny chili i anyżu, który zmienił smak jabłek na typowy dla kuchni chińskiej. SKŁADNIKI: - 1 szklanka suchego ryżu basmati - puszka mleka kokosowego - 1/5 łyżeczki soli - 1 łyżeczka cukru - łyżka masła Ryż przygotowujemy jak risotto, tj. w garnku rozpuść masło dodaj ryż i dodawaj po troszku ciągle mieszając mleczko kokosowe, jak ryż wchłonie, dodaj
SMYKWKUCHNIolej z awokado Greencado papryka słodka mielona Skworcu sól świeżo zmielony pieprz mąka do obtoczenia kmin rzymski papryka wędzona słodka Skworcu pomidory mielone Skworcu Ryż: 200 g ryżu basmati Skworcu 1 i 3/4 szklanki wody 1 łyżka oleju z awokado Greencado 1 cebulka dymka razem ze szczypiorkiem sól Wykonanie: Plastry schabu rozbiłam tłuczkiem do mięsa. Przyprawiłam solą, pieprzem(...)ustawionego na małym płomieniu. Na moje usmażone kotlety wyłożyłam chińską mieszankę warzyw na patelnię, przykryłam woka pokrywką i dusiłam kilkanaście minut.Podlałam odrobiną wody. W między czasie namoczyłam ryż, który podsmażyłam na łyżce oleju z awokado do czasu aż ziarenka stały się szkliste, potem zalałam go wodą, którą posoliłam. Doprowadziłam do wrzenia, następnie, zmniejszyłam płomień i gotowałam
Blondynka Gotujedusić. Rodzynki zalać wrzątkiem na 5 min., odcedzić - dodać do mięsa. Wsypać łyżkę sezamu, doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem, ja ugotowałam ryż SONKO basmati z dzikim Trochę o ryżu... Ryż SONKO basmati z dzikim to doskonałe połączenie szlachetnych, śnieżnobiałych ziaren(...)ryżu basmati z egzotycznymi, czarnymi ziarnami ryżu dzikiego. Ryż basmati z dzikim jest produktem bezglutenowym i stanowi atrakcyjny dodatek do wykwintnych potraw. Opakowanie zawiera 4 saszetki ryżu, każda po 100g, co daje 8 porcji ryżu Czas gotowania: 12 minut Wartość odżywcza w 100g: 1575kJ/371 kcal MOJA OPINIA: Ryż bardzo smaczny. Nie klei się po ugotowaniu. Świetnie sprawdza się
kolorowotorcikowoPyszne lekkie klopsiki drobiowe z dodatkiem marchewki podałam z ryżem basmati, który otrzymałam do testowania . Ryż basmati Risana ma długie cienkie ziarenka, które po ugotowaniu pozostają sypkie. Do klopsików pasował idealnie i zjedliśmy dwa woreczki. składniki: 500 g mięsa mielonego drobiowego 1 duża marchewka lub 2 mniejsze 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku 500 ml wody(...)łyżki bułkki tartej 5 łyżek śmietanki 30 % sól z pieprzem Kamis do zagęszczenia sosu mąka ryżowa ryż basmati RISANA Wodę wlać do rondelka i zagotować. Marchewkę i cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do rondelka. Mięso mielone wymieszać z bułką tartą, doprawić do smaku solą z pieprzem. Uformować małe kulki, ręce zwilżać wodą aby mięso nie kleiło się
Monia miesza i gotujeprzeszedł marynatą. Ja najczęściej z braku czasu piekę od razu i zawsze jest przepyszny w smaku. Piecz rybę około 25-30 minut . Ryz basmati ugotuj do miękkości wg zaleceń na opakowaniu. Ugotowany ryż odcedź i dodaj do niego 1 łyżeczkę masła, posiekaną drobno rukolę i kukurydzę, całość dobrze zmieszaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, dodaj posiekaną drobno cebulę(...)potrzeba wiele). Upraż na patelni garść płatków migdałowych, na złoto-brązowy kolor. Na talerzu ułóż podłużną porcję szpinaku, na to wyłóż kawałek upieczonego łososia i posyp uprażonymi migdałami. Ryż basmati nakładaj łyżką do lodów lub zwykłą łyżka, w formie kulek. Polej dla ozdoby polewą balsamiczną i podaj z Kawałkom cytryny. Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonyRyż smażony po indyjsku... Smaczny, armomatyczny ryż z dodatkiem cebuli, kminu, chili i kurkumy. Idealny dodatek do dań kuchni indyjskiej. Pycha! Składniki: 250 g surowego ryżu basmati, co odpowiada 2 szklankom ugotowanego ryżu basmati; 2 łyżki oleju do smażenia; 1 łyżeczka kminu rzymskiego; 1 duża cebula; 1/2 czerwonej papryczki chili; 1/2 łyżeczki chili w proszku; 1/4 łyżeczki
Gospodyni Miejskacebula, posiekana 1/2 łyżeczki nasion kminu 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 225 g ryżu basmati lub mieszanki ryżów, np. basamati, czerwonego i dzikiego ( u mnie basmati ) 500 ml bulionu z kurczaka * 150-200 g rozdrobnionego, zimnego gotowanego mięsa - ja wybrałam mięso z piersi i udek kurczaka, ale może być dowolne inne 2-3 łyżki prażonych migdałów(...)starannie z cebulą i przyprawami. Wlej gorący bulion do rondla, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Przykryj rondel przykrywką i gotuj na małym ogniu ok. 15 minut przy samym ryżu basmati (bądź odpowiednio dłużej przy mieszance ryżów). Dodaj rozdrobnione mięso, wymieszaj i gotuj jeszcze pod przykryciem przez 5 minut, aż mięso się zagrzeje. Dopraw danie do smaku, wmieszaj większość płatków migdałowych
Chilli Czosnek i OliwaKolejna sałatka z ryżem RISANA. Tym razem ryż basmati w towarzystwie tuńczyka. składniki: 1 woreczek ryżu basmati RISANA 1 puszka tuńczyka w kawałkach 150 g żółtego sera 4 kiszone ogórki sól z pieprzem Kamis 1 łyżka posiekanego szczypiorku 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej lub delikatesowej Ryż ugotować, osączyć i wystudzić. Tuńczyka dobrze osączyć z zalewy
Monia miesza i gotujekontynuować swoją przygodę z kuchnią indyjską, to na pewno przydadzą się one Wam w wielu daniach: - ryż basmati (przydatny do wszelkich dań z ryżem, bo jego przygotowanie zajmuje 10 minut - opisałam je w kuchennym ABC - jak przygotować ryż basmati ) - świeży imbir - świeży czosnek - cebula/szalotki - kolendra - ziarna i/lub zmielona - kmin rzymski - ziarna i/lub zmielony - kardamon zielony i czarny
W kuchni wieczoremżurawiną, i musem bananowym! Pyszne, lekkie i niesamowicie delikatne ciasto! Polecam! SKŁADNIKI: - 2 szklanki ryżu basmati - puszka mleczka kokosowego (bez śmietanki) - 4 słodziki - 4 jabłka - 3 łyżki suszonej żurawiny - 2 banany - 2 białka - 1 żółtko - 70 ml jogurtu greckiego 1. Ryż ugotuj na mleczku kokosowym z dodatkiem wody, dodaj słodziki. 2. Gorący ryż wyłóż na tortownicę
SMYKWKUCHNIzbyt wiele czasu. Do przygotowania dania użyłem: 600 gram ud kurczaka (tylko górne części - bez tzw. pałek), 3 puszek pomidorów pelati, 1 puszki (200 ml mleka kokosowego), 300 gram ryżu basmati, kawałka świeżego imbiru wielkości kciuka, 1 czerwonej papryczki chili, 1 zielonej papryczki chili, 1 średniej cebuli, 5 ząbków czosnku, pęczka natki świeżej kolendry, 3 łyżeczek kminu rzymskiego, kawałka kory(...)gorącej oliwy dodałem 300 gram ryżu basmati, który smażyłem, aż jego ziarenka zaczęły robić się białe. Wówczas dodałem do ryżu zmiksowane przyprawy z mlekiem kokosowym. Po minucie podgrzewania na małym ogniu dodałem pozostałą część mleka kokosowego i 200 ml wody. Całość gotowałem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając (aby ryż się nie przypalił) przez około 20 minut
Wyprawy kulinarneHokkaido pumpkin-roasted, stuffed Składniki. 1 mała dynia hokkaido 2 łyżeczki oliwa z oliwek sól pieprz Farsz. 10 dag ryż basmati 25 dag mięso mielone 0,5 szt. papryka czerwona 5 ząbków czosnek 2 szt. cebula 1 łodyga seler naciowy 0,5 papryczka chilli 1 jajko sól pieprz tymianek majeranek olej do smażenia Wykonanie. Z dyni odciąć(...)minut, następnie wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w temperaturze 190 oC. W czasie kiedy nasza pusta jeszcze dynia piecze się w piekarniku, zrobić farsz. Ugotować ryż basmati, ugotowałem 1 woreczek. Warzywa, czosnek, cebulę, paprykę i seler, pokroić w kostkę, przesmażyć. Do warzyw dodać ugotowany ryż, całość wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Warzywa, przełożyć
Kulinarny karnet Christopheraporcje ) NALEŚNIKI: - mąka – 1 szklanka - mleko – 220 ml - jajko – 2 szt - olej – 3 łyżki - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka - sól – szczypta FARSZ: - ryż ( basmati ) – 150 g - papryka czerwona – 100 g - papryka zielona – 100 g - świeża bazylia – 1 pęczek - sól - pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy. Smażymy
Ostra na Słodkoszybko i tak samo szybko znikają. Świetnym dodatkiem jest tutaj sos grzybowy , który zrobi z tego prostego dania iście królewski obiad , który zje z przyjemnością cała rodzina! SKŁADNIKI: * ryż basmati – 200 g * filet z kurczaka – 150 g * cebula – 1 szt * jajko ( M ) – 2 szt * mąka pszenna – 3 łyżki * bułka tarta – 100 g * sól(...)olej do smażenia – 50 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy w kostkę , posypujemy solą , pieprzem , paryką i sosem sojowym. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do zamarynowania. Ryż basmati gotujemy w lekko osolonej wodzie wg.przepisu na opakowaniu. Odcedzamy , odstawiamy do przestudzenia. Zamarynowane mięso podsmażamy lekko na mocno rozgrzanym oleju ( uważając by się nie przypiekło , ma być tylko
Ostra na SłodkoSprawdź inne wyszukiwania: