Zaproponuję dziś sałatkę z ryżem i paluszkami krabowymi. Jest to bardzo proste, szybkie i smaczne danie. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldcytryny – 2 łyżki DODATKOWO: * filet z kurczaka – ok. 600 g * mleko – 75 ml * klarowane masło ghi – 3 łyżki * duża cebula – 1 szt * ryż np. basmati – 250 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do miseczki wkładamy imbir, czosnek, garam masalę, chili w proszku, kurkumę , 0,5 łyżeczki soli , kardamon i dodajemy jogurt naturalny. Wszystko razem dokładnie mieszamy(...)smak będzie intensywniejszy ). W garnuszku gotujemy mleko, dodajemy szafran. Na patelni roztapiamy ghi i podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Połowę porcji odkładamy do osobnego naczynia. Na patelnię wsypujemy ryż, zalewamy dwukrotnie większą ilością wody. Dodajemy kminek, cynamon i pieprz, gotujemy al dente. Ugotowany przekładamy do miski i mieszamy z resztą soli. Na patelnię z podsmażoną cebulą dodajemy zamarynowanego kurczaka
Ostra na SłodkoGdy znudzą się nam zwyczajne (suche) kotlety z piersi kurczaka w panierce z bułki tartej, możemy zrobić je w cieście. Najlepsze według mnie mięso kurczaka to
Ana Mari's worldmojej mamy- ma już coś koło 30 lat) nie wyobrażam sobie innego sposobu przyrządzania. Składniki: - 1,5 kg mielonego mięsa ( np.karkówka, łopatka, szynka) - 2 paczki ryżu ( u mnie Basmati) - 2 duże cebule - 0,5-1 l soku pomidorowego - główka młodej lub włoskiej kapusty ( najlepiej duże, niezbyt zwarte) - 1-2 łyżki masła - 1-2 łyżki smalcu lub oleju kokosowego
Smaczne Zdrowekuchnia śródziemnomorska , Claudia Roden Składniki: 8 łyżek oliwy 1/2 kg cebuli, pokrojonej na pół a następnie w cienkie talarki 250 g zielonej lub brązowej soczewicy* 250 g długoziarnistego ryżu ( u mnie basmati ) sól, pieprz * soczewica czerwona nie nadaje się, gdyż rozpadnie się w czasie gotowania Przygotowanie: Rozgrzej 4 łyżki oliwy na dużej patelni i wrzuć na nią cebulę. Smaż(...)garnka, zalej 1 l. wody i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut (nie dodawaj soli, bo soczewica może się wtedy rozgotować). Do gotującej się soczewicy dodaj ryż, połowę usmażonej cebuli (pozostałą część smaż dalej), sól i pieprz. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez kolejne 15-20 minut, aż ryż i soczewica będą miękkie
Chilli Czosnek i Oliwaliść limonki kaffir (lub skórka starta z limonki) sól morska, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: świeża kolendra lub szczypiorek do posypania czerwone lub zielone chili do posypania (opcjonalnie) ryż do podania (jaśminowy, basmati lub zwykły) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Przygotowanie kokosa: Wiórki kokosowe wsypujemy na suchą patelnię lub wok. Włączamy średni ogień i prażymy wiórki(...)kokosowe. Delikatnie mieszamy. Próbujemy czy sos należy doprawić solą lub ewentualnie curry w proszku czy chili jeśli lubimy. Gotujemy nie dłużej niż 2-3 minuty. Curry podajemy razem z ryżem, posypane świeżą kolendrą lub szczypiorkiem. Ja dodatkowo pokroiłam świeże chili – ale to tylko opcja. Post Ryba w mleczku kokosowym pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuPrawie risotto" z kalafiorem i boczkiem Właściwie prawie risotto :) Dlaczego prawie? Bo byłam pewna, że mam w szafce torebkę ryżu odpowiedniego do risotto, a okazało się, że to basmati, który jest pyszny, a plan na kolację miałam konkretny... więc zrobiłam z tym, co miałam. Bo i dlaczego nie? Wyszło pyszne, łatwe i szybkie w przygotowaniu danie. Ostatnio zresztą
Kraina Tysiąca SmakówSprawdź inne wyszukiwania: