ryby - 22566 przepisów (strona:609/1505)

Pieczony batat z fetą i cebulką 54

Pieczony batat z fetą i cebulką, czyli pomysł na rozgrzewającą kolację lub dodatek do obiadu. Danie możemy zjeść solo lub np. z dodatkiem sadzonych jajek czy upieczonej ryby. Szybkie, proste i bardzo smaczne! Bataty, które stanowią podstawę tego przepisu, stanowią cenne źródło węglowodanów oraz witamin i składników mineralnych, a także substancji takich, jak beta-karoten czy luteina. Ich właściwości

Natka Pietruszki
Gdzie kręcą najlepsze sushi w Krakowie? 91

domu i zaoszczędzić nieco pieniędzy na zamówieniu. Sushi jest daniem bazującym niemal wyłącznie na naturalnych, zdrowych składnikach. Powstaje z ryżu zaprawionego odpowiednio spreparowanym octem, czarnych wodorostów nori, świeżych ryb i owoców morza, sosu sojowego, surowego imbiru, ziaren sezamu oraz ostrego chrzanu wasabi o charakterystycznym, zielonym zabarwieniu. Istnieje wiele wariantów tej popularnej potrawy, każdy miłośnik kuchni egzotycznej ma więc szansę

ale Pysznie
Pasta twarogowa z makrelą. 85

była z tuńczykiem. Robiłam już kilka razy, dlatego tym razem, wymieniłam  tuńczyka na makrelę.  Tak między nami, to zawsze wydawało mi się, że połączenie twarogu i ryby,  to jakiś koszmar. Dawno temu, dostałam taką pastę w szpitalu i od tamtej pory  się zraziłam. Była niejadalna.  Pasta zrobiona samodzielnie w domu, to zupełnie co innego

Agusiowe smakołyki
Świąteczne menu w stylu slow 77

źródłem stresu i paniki. Święta w stylu slow. Takie właśnie jedzenie serwuję na moim stole. Lubię łączyć tradycję z nowoczesnym „twistem”. Proponuję więc wyraziste smaki dobrze znanych ryb i mięs, które czasem warto przyrządzić inaczej. Do nich zaś niebanalne wino.… Czytaj dalej » The post Świąteczne menu w stylu slow first appeared on Na moim stole

Na moim stole
Chińczyk domowy. Danie Teriyaki Ponzu po mężowsku rządzi. 81

marynat. U nas tym razem zamiast tradycyjnego sojowego – sos PONZU. Jest delikatniejszy od zwykłego sojowego - no i ma wyczuwalną cytrynową nutę. Pięknie gra smakowo z warzywami, delikatnym mięsem czy rybami. Warzywa siekamy w grubą kostkę. Na rozgrzany olej wrzucamy nasze obgotowane mięsko, posiekany szczypior i czosnek. Lekko zrumieniamy. Dorzucamy paprykę i cebulę oraz posiekane grzyby. Po chwili zalewamy sosem

Kuchnia po mojemu
Rosja od kuchni czyli jak zbudować imperium... Witold Szabłowski - kilka słów o książce. 55

Oprócz wielu faktów i ciekawostek historycznych książka zawiera kilkanaście jak nie kilkadziesiąt przepisów kulinarnych. Są to typowo rosyjskie dania zawierające dużo mięsa - wieprzowina, cielęcina czy królik. Są też ryby no i oczywiście kawior. Są to dania według mnie bardzo ubogie w warzywa no ale przecież to są przepisy ulubionych dań głów państw więc prawdziwi faceci musieli zjeść coś treściwego

Radość kipiąca uśmiechem.
Najlepsze przepisy z winem Tokaj 75

właśnie tkwi cały sekret komponowania tokajskich win z potrawami – one pasują zawsze. Decydując się na wino, warto pamiętać o kilku prostych zasadach: aby wydobyć naturalny smak np. mięsa czy ryb, wybierz wino o niższej kwasowości, dobieraj wino do głównego składnika dania, ale nie zapominaj o całej reszcie, słone potrawy komponuj z winami słodkimi, bo oba te smaki tworzą najlepszy

ProstePesto.pl