spośród ryb dostępnych w sprzedaży. Większość z nich to łosoś norweski - ryba hodowana w podwodnych fermach w ciasnych klatkach. Łososie hodowlane karmione są paszą z antybiotykami, aby uchronić ryby przed bakteriami i pasożytami rozwijającymi się w ich odchodach (ciasne klatki nie pozwalają na filtrację i swobodny przepływ wody. Astaksantyna to barwnik nadający mięsu łososia hodowlanego pomarańczowo-czerwoną barwę(...)pieczemy przez około 15 minut. Po upieczeniu można zlać płyn z naczynia na patelnię, dodać odrobinę soku z cytryny, posiekanego koperku i łyżkę masła - w ten sposób powstanie sos (już niekoniecznie niskokaloryczny ;)). Łososia podajemy z cząstką cytryny. Wybór dodatków zależy już tylko i wyłącznie od Was :) Na naszych talerzach pojawił się ryż oraz fasolka szparagowa delikatnie okraszona masełkiem. Smacznego
W kuchni KatieChińskie mieszanie ze smażeniem, czyli stir fry. Tym razem z serem tofu i krewetkami. Wok nie ma ze mną lekko, za to my mamy obiad szybko
Karo in the KitchenGrecji tradycyjnie znalazłaby się wśród innych meze - przystawek, podana razem z pitami pokrojonymi w trójkąty. Ja wymyśliłam dla niej również inne świetne zastosowania - jako dodatek do mięsa czy ryby, jako przekąska, nadzienie do kanapki, czy element menu na przyjęcie (np. w stylu arabskim). Ja nafaszerowałam tą sałatką kieszonki z chlebków pita wysmarowane w środku hummusem i całość polewałam świeżym(...)bazarku, a nie supermarketu) 3 cebulki dymki (biała i zielona część) 3-4 łyżki orzeszków piniowych, podprażonych na suchej patelni (można zamienić na posiekane nerkowce lub pestki słonecznika) na sos tahini: sok z 1-2 cytryn 3 łyżki tahini 2 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie) zimna woda do podania: chlebki pita
Chilli Czosnek i Oliwazaskakujący. Jeśli lubicie rukolę, to danie na pewno Wam zasmakuje. W zielonym tkwi siła. Pesto z rukoli jest świetne także na kanapki, do nadziewania drobiu oraz do zapiekania na rybach. Pesto z rukoli: 1 duże opakowanie rukoli (100 g) 2 duże ząbki czosnku 30 – 40 g parmezanu lub pecorino garść orzechów włoskich 1 łyżka soku z cytryny(...)łyżek wody z gotowania (nie przelewamy zimną wodą!) i z powrotem wrzucamy do garnka, w którym się gotował. Dodajemy pesto z rukoli i mieszamy, aż gorący makaron oblepi się sosem. Gdyby sos był zbyt gęsty, dolewamy odrobinę wody z gotowania makaronu i ponownie mieszamy. Post Spaghetti z pesto z rukoli pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuNa zdjęciu: Ostryga japońska Jedni są ich smakoszami uważając je za delikates, inni robią minę typu beeeeee, gdy o nich słyszą. Nie ma grupy pomiędzy. Albo
Sztuka gotowania w/g SamiryMiałam wolną niedzielę od niepamiętnych czasów! Trzeba było ten fakt uczcić w kuchni Emotikon smile Zrobiłam, więc 4 świąteczne propozycje. Musiałam zwolnić się z
Bon Appetit Małgorzatywyjdzie krzywo, jedna rolka jest odrobinę grubsza od drugiej. Za to w smaku dorównają tym wykonanym u sushi mistrza. Robię sushi z dostępnych mi składników. Trudną do kupienia świeżą rybę zastępuję wędzonym łososiem, odpowiednio przygotowanymi owocami morza czy paluszkami krabowymi. Używam zazwyczaj sezonowych warzyw. Natomiast jeżeli chodzi o ryż - zamiennie używam tego przeznaczonego do sushi ze zwykłym białym ( nie oburzajcie(...)pokrojona w słomkę ( włożona do marynaty a ok. 2 godziny ) - szczypior - avokado krojone w słupki - krewetki* - wędzony łosoś - kremowy serek - majonez - 6 płatów nori ( prasowane glony ) - pasta wasabi i sos sojowy do podania * krewetki nabijam na patyczki do szaszłyków, obgotowuje w osolonym wrzątku ( ok 2 minut - podgotowane, 4 minut- surowe). Następnie skrapiam sokiem z cytryny. Zabieramy się za zwijanie rolek
kawawszklanceZapraszam dziś na pyszną zapiekankę z makaronem. Pyszne danie wegetariańskie z wędzonym łososiem i brokułami. Idealnie nadaje się na obiad,kolację czy spotkania w gronie przyjaciół
potrawyregionalnekurkumą i domową vegetą. + rękaw do pieczenia. WYKONANIE: Pierś myjemy, osuszamy i nacieramy dokładnie przyprawami, wkładamy do rękawa lub worka do pieczenia (my stosujemy worki do pieczenia ryb), podlewamy odrobiną wody, worek z mięsem wkładamy do keksówki, podlewamy wodą i pieczemy w 180 st, góra-dół z termoobiegiem około 45 minut (pamiętajmy, w keksówce musi być woda(...)trądzik). Działa dobrze na wrzody żołądkowe i wątrobę. Szybko, łatwo i przyjemnie, a do tego dietetycznie. Po chwili w piekarniku mięso jest soczyste i leciutkie. W rękawie wytwarza się "sos własny" wzbogacony przyprawami/ziołami - dzięki niemu mięso nie jest ani trochę suche. Pokrojone w plastry i oblane sosem będzie równie dobre jak to, które ląduje na kukurydzianej, świeżej bułce
Wypisz WymalujWersji śledzi pod pierzynką jest całe mnóstwo. Co jedna to smaczniejsza. Ja dziś zapraszam Was na moją wersję. Ulubioną. Na którą czekam cały rok
Passion of CookingWiosna nadeszła, za oknem piękna pogoda, dzięki której człowiekowi od razu chce się żyć. To wtedy mam więcej energii i nie marzę o rozpoczęciu dnia od
Fabryka pomysłówSteak z tuńczyka – proste,szybkie Jak zawsze ciekawa świata i nowych smaków , nie była bym sobą , gdybym nie spróbowała nowości . Steaki z tuńczyka to nowość
Ogrodnik w podróżyPlacki z tuńczyka świetnie sprawdzają się jako przekąska, ale także jako lekki obiad lub kolacja. Smak pozytywnie zaskakuje, u mnie na stole goszczą od dawna i
Symfonia smakowafakt, że tymianek stymuluje proces odnowy nabłonka, co pomaga w szybszej regeneracji uszkodzonej śluzówki jelit. Jestem fanatyczną wielbicielką tymianku i dodaję go do bardzo wielu potraw: mięs, ryb, zup, pizzy czy sałatek - to obok majeranku najczęściej używana przeze mnie ziołowa przyprawa.W sezonie jesienno-zimowych infekcji popijamy napar tymiankowy z miętą lub melisą cytrynową, posłodzony gryczanym miodem - pachnie bosko(...)wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Piec pod przykryciem 1,5 godziny, następnie przykrywkę zdjąć i piec jeszcze około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni, polewając kilkakrotnie sosem z pieczenia. Kroić po wystudzeniu
głodny alergikMacie czasem tak, że wspomnienie jakiegoś smaku wywołuje u Was ślinienie? Ale nie takie z cyklu „zjadłabym” tylko takie z cyklu „O matko! Brad Pitt! Nagi
ladykitchenDzisiaj dołączyłam do listy zakładkę "FIT". Chyba każdy miał (ma lub będzie miał) w swoim życiu taki okres, że przechodził na dietę, obiecywał sobie, że będzie
Czerwona Porzeczka